گلاب گیری کاشان از گذشتههای دور تاکنون در این شهر و روستاهای اطراف آن برگزار میشود و یکی از معروفترین سنتهای متداول در میان ایرانیان به شمار میرود. این آئین سنتی بهدلیل قرار گرفتن در فصل بهار و همین طور شکوفایی گل محمدی در مزارع کاشان، حال و هوای خاصی دارد.
قدمت کاشت بذر گل محمدی در ایران به حدود ۷۰۰۰ سال میرسد و نزدیک به ۱۰۰۰ سال است که گلابگیری به شیوه سنتی در کشور اجرا میشود.
روش تهیه گلاب از گل محمدی به شیوه سنتی و با استفاده از فرآیند تقطیر نیز برای نخستین بار توسط ایرانیان انجام شد. دانشمندان برجسته ایرانی مانند حکیم ابوعلی سینا در زمانهای دور تلاشهای زیادی برای تهیه اسانسهای دارویی از انواع گیاهان به کمک تقطیر انجام دادند.
مهمترین کانونهای پرورش گل محمدی در "برزک" است. "برزک" هرچند نسبت به قمصر و نیاسر کاشان کمتر شناخته شده است، اما اصلیترین و مهمترین کانون تولید گل و گلاب در کاشان مسوب میشود.
دره سرسبز "برزک" پای دامنه کوههای کرکس قرار دارد و مرتفعترین و خنکترین منطقه مسکونی کاشان را در خود جای داده است. کشت گل و گلابگیری، عرقگیری، زنبورداری و کشاورزی و باغداری شغل اصلی مردم این دیار است.
"برزک" در ۴۵ کیلومتری جنوب غربی شهرستان کاشان و ۶۰ کیلومتری میمه و ۵۵ کیلومتری دلیجان و در مسیر جادهای قرار دارد که از یک طرف به آزاد راه اصفهان تهران و از سمت دیگر به اتوبان کاشان قم ختم میشود.
نظر شما