اروپا با سرعت ۲ برابر میانگین جهانی در حال گرم شدن است

گزارش جدید «وضعیت اقلیم اروپا» که توسط سرویس تغییرات اقلیمی کوپرنیک اتحادیه اروپا و سازمان جهانی هواشناسی منتشرشده، نشان می‌دهد که سیل‌ها و طوفان‌های مرگبار در سال ۲۰۲۴ بیش از ۴۱۳ هزار نفر را در سراسر اروپا تحت تأثیر قرار داده‌اند.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، در سال گذشته، تصاویر تکان‌دهنده‌ای از خودروهای انباشته‌شده در خیابان‌های غرق‌آب و پل‌هایی که توسط سیلاب‌های خروشان تخریب شده بودند، در سراسر اروپا دیده شد. طبق این گزارش، ۳۰ درصد از شبکه رودخانه‌ای اروپا دچار سیلاب‌های «شدید» و ۱۲ درصد از آن‌ها از آستانه «خیلی شدید» عبور کردند. دو مورد از مخرب‌ترین آن‌ها، سیلاب‌های مرکز اروپا در سپتامبر و شرق اسپانیا در اکتبر بودند که بیش از ۲۵۰ نفر از مجموع ۳۳۵ قربانی سیل‌های سال ۲۰۲۴ را به خود اختصاص دادند.

مطالعات پیشین نشان داده‌اند که این بلایای طبیعی به دلیل گرمایش جهانی، شدیدتر و محتمل‌تر شده‌اند؛ چرا که هوای گرم‌تر باعث بارش‌های سنگین‌تر می‌شود. سلسته سائولو، مدیرکل سازمان جهانی هواشناسی، تأکید کرد که «هر کسری از درجه افزایش دما اهمیت دارد» و جوامع باید خود را با دنیای گرم‌تر تطبیق دهند.

گزارش همچنین نشان می‌دهد تعداد روزهای با «استرس گرمایی شدید»، «خیلی شدید» و «فوق‌العاده» در سال گذشته دومین رکورد بالای تاریخ را داشته است. جنوب شرقی اروپا در ژوئیه ۲۰۲۴ طولانی‌ترین موج گرمای خود را تجربه کرد و بیش از نیمی از منطقه به مدت ۱۳ روز متوالی تحت تأثیر گرمای شدید قرار گرفت. این گرما به آتش‌سوزی‌های ویرانگری منجر شد که ۴۲ هزار نفر را تحت تأثیر قرار داد. یک‌چهارم از کل مناطق سوخته اروپا در سال گذشته مربوط به آتش‌سوزی‌های پرتغال در سپتامبر بود که طی یک هفته ۱۱۰ هزار هکتار را نابود کرد.

فریدریک اوتو، دانشمند اقلیم از کالج سلطنتی لندن، گفت این گزارش «دردی را که مردم اروپا هم‌اکنون در دمای ۱.۳ درجه بالاتر از سطح پیشاصنعتی متحمل می‌شوند، آشکار می‌کند» و هشدار داد که اروپا در مسیر تجربه ۳ درجه افزایش دما تا سال ۲۱۰۰ قرار دارد.

اروپا با سرعت دو برابر میانگین جهانی در حال گرم شدن است

نویسندگان گزارش به تضاد «غیرمعمول» بین غرب و شرق اروپا اشاره کردند؛ به‌طوری که غرب قاره به‌طور عمده مرطوب و ابری و شرق آن گرم و آفتابی بود. جریان رودخانه‌ها در کشورهای غربی بالاتر از میانگین و در کشورهای شرقی پایین‌تر از میانگین بود. در بعضی ماه‌های سال گذشته، رودخانه تیمز در بریتانیا و لوآر در فرانسه بالاترین جریان خود در ۳۳ سال گذشته را ثبت کردند.

یخچال‌های طبیعی در سراسر اروپا با بیشترین میزان کاهش حجم روبه‌رو شدند و یخچال‌های اسکاندیناوی و سوالبارد بیشترین کاهش ثبت‌شده را تجربه کردند، همچنین دمای بالای بی‌سابقه‌ای در شمال مدار قطب شمال و گرم‌ترین دمای سطح دریا در مدیترانه ثبت شد.

فرویلا پالمیرو، دانشمند اقلیم مرکز یورو-مدیترانه‌ای تغییرات اقلیمی، گفت این پدیده‌های افراطی نه‌تنها تأثیر مستقیم بر اکوسیستم‌ها دارند، بلکه بر الگوهای آب‌وهوایی سراسر اروپا نیز اثرگذارند. اروپا با سرعتی دو برابر میانگین جهانی در حال گرم شدن است، اما در عین حال سریع‌تر از سایر اقتصادهای بزرگ جهان، انتشار گازهای گلخانه‌ای خود را کاهش داده است. اتحادیه اروپا قصد دارد تا سال ۲۰۵۰ به انتشار خالص صفر برسد و انتظار می‌رود سال جاری هدف کاهش ۹۰ درصدی تا سال ۲۰۴۰ را نیز اعلام کند.

توماس گلین، فعال اقلیمی در گرین‌پیس اتحادیه اروپا، گفت این گزارش نشان می‌دهد سیاستمداران در پاسخگو کردن شرکت‌های سوخت فسیلی و توقف گسترش فعالیت‌های آلاینده آن‌ها ناکام بوده‌اند. او افزود: «تنها بخش‌هایی از اروپا که خشک نشده‌اند، در سیلاب‌ها ویران می‌شوند. اتحادیه اروپا باید فوری اهداف اقلیمی خود را به‌روزرسانی کند و به‌عنوان گام نخست، پروژه‌های جدید سوخت فسیلی را متوقف و به سمت حذف کامل آن‌ها حرکت کند.»

کد خبر 857761

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.