به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، اکوسیستمهای دریایی با دگرگونیهای شدید اکولوژیکی بر اساس درخششهای سبزی روبهرو هستند که در آبهای اقیانوسی ظاهر میشوند و با ایجاد شرایط هیپوکسی (کماکسیژنی) حیات دریایی را با خطر روبهرو میکنند، همانطور که این شرایط ناشی از رشد نوکتیلوکا سنتیلنز (Noctiluca scintillans) آسیبهای زیستمحیطی ایجاد کرده که در حال نابودی تنوع زیستی در اکوسیستم دریایی عمان است. درخشش این نورهای زیبای اقیانوسی سبز همچون پدیدههای دریایی فریبنده به نظر میرسند، اما در واقع تغییرات اکولوژیکی آب را آشکار میکنند. شواهد علمی نشان میدهد این رنگ سبز حاکی از تغییرات عمده محیطی است.
در اصل گرم شدن کره زمین موجب افزایش رشد جلبکهای مضر از جمله نوکتیلوکا سنتیلنز (Noctiluca scintillans) میشود که برخلاف گونههای پلانکتون استاندارد، بر سایر گونهها در آبهای فقیر از مواد مغذی غالب است و موجب جایگزینی کامل ساختار یک جامعه دریایی میشود، به عبارت دیگر این نوع پلانکتون عملیات جایگزینی را انجام میدهد که بهگونههای ضروری اقیانوسی آسیب میرساند و در حال حاضر با تولید بیولومینسانس (زیستتابی) جمعیت خود را در دریای عمان بهشدت افزایش دادهاند. بررسی موقعیتهای زیر آب این دریا نشان میدهد که این موضوع نیاز به اقدام فوری جامعه جهانی دارد، چراکه جلوگیری و حذف عواملی که به اقیانوسها آسیب میرسانند، نیازمند واکنش سریع جهانی است.
نوکتیلوکا جلوه جذابی از آسمانی تاریک ایجاد میکند، اما در عین حال برای همه موجودات اقیانوسی ویرانی زیستمحیطی به بار میآورد. حیات اقیانوسی با خطر نهایی ناشی از شکوفههای این پلانکتون روبهروست، زیرا این رویدادها سطح اکسیژن آب را به آستانههای خطرناک هیپوکسی (کماکسیژنی) پایین میآورند. گسترش نوکتیلوکا همچنین موجب کاهش دیاتومهها (ریزجلبکهای تکسلولی فتوسنتزکننده) میشود که بهعنوان پایه یک شبکه غذایی وسیع اقیانوسی عمل میکنند.
کاهش تنوع زیستی اقیانوسها با کاهش سطح اکسیژن
تجزیه شکوفههای مرده نوکتیلوکا مقادیر قابلتوجهی اکسیژن مصرف میکند و موجب کاهش اکسیژن در مقیاس وسیعی از آبها میشود. شرایط هیپوکسی هنگامی ایجاد میشود که اکسیژن تنها از بخش کوچکی از حیات دریایی پشتیبانی میکند. به این ترتیب با تسخیر زیستگاههای دریایی توسط شکوفههای نوکتیلوکا، تلفات ماهیها و فروپاشی زیستگاه افزایش پیدا میکند، زیرا اکوسیستم اقیانوس از کنترل دیاتومهها خارج میشود و به تسلط نوکتیلوکا درمیآید که تغییرات گستردهای در شرایط دریایی ایجاد میکنند. اختلالات زیستمحیطی غیرعادی تهدیدی بزرگ برای تنوع زیستی اقیانوسهاست و در عین حال تعادل سلامت طبیعی آنها را به خطر میاندازد.
سبز شدن دریای عمان
مشاهدات هوایی نشاندهنده تابشی قوی به رنگ سبز از دریای عمان است، زیرا فیتوپلانکتونها به سرعت در این منطقه در حال تکثیر شدن هستند. تکثیر فعال این موجودات در طول بادهای موسمی، زمانی اتفاق میافتد که بادها آبهای سطحی را مخلوط و مواد مغذی را از اعماق بستر برای سوخترسانی به فعالیتهای بیولوژیکی بیشتر در منطقه جابهجا میکنند. روشنایی سبزرنگ دریای عمان نشاندهنده یک سیستم اکولوژیکی مستقل است که بهطور طبیعی در این محیط وجود دارد، اما تغییرات عمده اکولوژیکی در سراسر این اکوسیستم دریایی ظاهر شده است که دلیل آن تسلط فیتوپلانکتون نوکتیلوکا سنتیلنز به معنای شبگرد درخشان بر مناطق خاصی از این خلیج است.
شبکه غذایی دریای عمان از پیش با کاهش پاروپایان (copepods) و افزایش جمعیت عروس دریایی شروع به تغییر اساسی کرده است که موجب به خطر انداختن گونههای بالهماهی ارزشمند برای استفاده تجاری شد. نبود پاروپایان و بالهماهیها که بر بیمهرگان کوچک و شکارچیان بزرگ تأثیر میگذارد، به همه موجودات دریایی آسیب میرساند، از سوی دیگر این اختلال صید ماهی بومی و ثبات غذایی منطقهای عمان را تهدید میکند.
دریای عمان یک کانون مهم اکوسیستم دریایی است که از فعالیتهای تجاری در سراسر جهان پشتیبانی میکند و خدمات حملونقل دریایی را به اقتصادهای محلی اطراف ارائه میدهد. گسترش مناطق کماکسیژن، تنوع زیستی دریایی این خلیج را به خطر میاندازد، بر ایمنی کشتیرانی و عملیات ماهیگیری تأثیر میگذارد و این منطقه را از نظر زیستمحیطی حساس و از نظر ژئوپلیتیکی مهم میکند، علاوهبر این، شکوفههای فیتوپلانکتون در دریای عمان تغییراتی را نشان میدهد که حاکی از تغییرات جهانی در شرایط محیطی اقیانوسهاست. به گفته دانشمندان، تغییرات آتی در لایهبندی اقیانوسها و شرایط آبوهوایی احتمال تخریبهای کلیدی در اکوسیستم دریایی را از زمان ظهور نوکتیلوکا فراهم میکند.
گرمایش اقیانوس از منابع مختلف، روانابهای کشاورزی و حرکات الگوی باد منجر به این وضعیت اکولوژیکی میشود. هنگامی که مناطق محیطی امکان گسترش سریع این شرایط را فراهم میکنند، شکوفههای نوکتیلوکا بهسرعت در سراسر اکوسیستم پخش میشوند و از طریق آلودگیهای سمی که بر غذاهای دریایی تأثیر میگذارد و مواد سمی آزاد میکنند، سلامت انسان را به خطر میاندازد. اثرات زیستمحیطی گسترده ناشی از این شرایط منجر به مشکلاتی در مقیاس وسیع در صید ماهیها همراه با تغییرات آبوهوایی و کاهش غلظت اکسیژن اقیانوس در مقیاس وسیع میشود. این موضوع اتحاد دانش جهانی در مورد این تغییرات برای حفاظت از تنوع زیستی و سلامت اقیانوسها را ضروری میکنند.
نظر شما