بیش از ۴۳۰ سنگ مزار در تخت فولاد ضابطه‌مند می‌شود

مدیر مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت‌فولاد شهرداری اصفهان گفت: در سال‌های اخیر بیش از ۴۳۰ سنگ مزار که با بافت تاریخی مجموعه هم‌خوانی نداشت، شناسایی شد و با هماهنگی‌های انجام‌شده با نهادهای قضائی و امنیتی، همچنین دریافت مجوزهای لازم از مراجع ذی‌صلاح، روند ضابطه‌مند کردن این سنگ‌های مزار آغاز شد.

ابراهیم عمرانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: در راستای حفظ و احیای این مجموعه تاریخی و با رویکرد توسعه گردشگری، پروژه‌های متعددی در دو بخش «فرهنگی و گردشگری» و «مرمتی و کالبدی» تعریف و اجرا شده است.

وی افزود: یکی از اولویت‌های اصلی این مجموعه، حذف نقاط بی‌دفاع شهری بوده است؛ بعضی از بخش‌های مجموعه تخت‌فولاد از نظر امنیتی برای حضور زائران و گردشگران مناسب نبود، از این‌رو پروژه‌هایی تعریف شد تا با احیای این عرصه‌ها، ایمنی و امنیت مجموعه ارتقا پیدا کند.

مدیر مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت‌فولاد شهرداری اصفهان تصریح کرد: شش محور اصلی مجموعه در اولویت تأمین روشنایی قرار گرفت تا علاوه‌بر افزایش امنیت، ایمنی گردشگران را تضمین و امکان توسعه گردشگری شبانه را نیز فراهم کند.

عمرانی گفت: در حوزه نورپردازی، عملیات روشنایی و زیباسازی بناهای تاریخی و آرامگاهی در ۱۱ بخش مجموعه انجام شده است و در این پروژه‌ها تلاش شد تا با حداقل مداخله در بافت تاریخی، استانداردهای فنی رعایت شده و جلوه‌ای مطلوب برای گردشگران و زائران ایجاد شود.

وی تصریح کرد: اقدامات رفاهی متعددی نیز برای تأمین حداقل امکانات مورد نیاز گردشگران ازجمله دسترسی به آب آشامیدنی، سرویس‌های بهداشتی، حمل‌ونقل و محل‌های استراحت در دستور کار قرار گرفته است.

مدیر مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت‌فولاد شهرداری اصفهان خاطرنشان کرد: در حوزه مرمت، مجموعه تخت‌فولاد پس از شیوع کرونا با حجم بالایی از اقدامات مرمتی روبه‌رو شد و طی این دوره، به‌دلیل تعطیلی چندساله بسیاری از تکایا، انگیزه‌ای برای انجام مرمت‌های ضروری وجود نداشت، اما با حمایت شهرداری اصفهان و اقداماتی که توسط سازمان نوسازی و بهسازی شهری در بافت تاریخی انجام شد، روند احیای مجموعه سرعت گرفت و در همین راستا، ۲۰ پروژه شاخص مرمتی تعریف شد که در مراسمی با حضور وزیر میراث فرهنگی به بهره‌برداری رسید.

عمرانی اظهار کرد: علاوه‌بر اقدامات عمرانی و مرمتی، چندین پروژه نرم‌افزاری نیز اجرا شده است که از جمله این پروژه‌ها می‌توان به مستندسازی سنگ مزارهای تاریخی مجموعه اشاره کرد که در آن اطلاعات جامع مربوط به سنگ‌مزارها استخراج و ثبت شده است، همچنین پروژه شناسایی میراث ناملموس تخت‌فولاد با همکاری دانشگاه تهران انجام شده است.

وی ادامه داد: از دیگر اقدامات مهم در حوزه گردشگری، توسعه گردشگری مجازی مجموعه بوده است که در این راستا، ۱۲ هزار و ۶۰۰ عکس ۳۶۰ درجه از تخت‌فولاد تهیه شد و در قالب یک پلتفرم در اختیار شهروندان و گردشگران قرار گرفته است.

مدیر مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت‌فولاد شهرداری اصفهان تصریح کرد: با توجه به ثبت تخت‌فولاد در فهرست آثار ملی، هرگونه نوسازی و مرمت در این مجموعه نیازمند دریافت مجوزهای لازم است تا به این پهنه تاریخی آسیبی وارد نشود و یکی از دغدغه‌های موجود، تعویض و نوسازی سنگ مزارها توسط شهروندان است که به‌همین منظور، فرایندی مشخص برای مراجعه و گرفتن مجوز تعریف شده است.

عمرانی افزود: در سال‌های اخیر، بیش از ۴۳۰ سنگ مزار که با بافت تاریخی مجموعه هم‌خوانی نداشت، شناسایی شد و با هماهنگی‌های انجام‌شده با نهادهای قضائی و امنیتی، همچنین دریافت مجوزهای لازم از مراجع ذی‌صلاح، روند ضابطه‌مند کردن این سنگ‌های مزار آغاز شد.

وی گفت: تاکنون نزدیک به ۴۰ درصد این موارد اصلاح شده است و انتظار می‌رود در سال جاری، باقی‌مانده آن نیز با مشارکت صاحبان متوفیان تعویض و هماهنگ با هویت تاریخی تخت‌فولاد شود.

کد خبر 856938

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.