اسلامی: فاز سوم توسعه صنعت هسته‌ای کشور آغاز شد

معاون رئیس‌جمهور هم‌زمان با روز ملی فناوری هسته‌ای، در سخنانی گزارشی از اقدام های انجام‌گرفته در این سازمان را در حضور رئیس‌جمهور ارائه کرد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محمد اسلامی امروز _چهارشنبه بیستم فروردین_ در مراسم روز ملی فناوری هسته‌ای طی سخنانی اظهار کرد: شرایط ما به‌گونه‌ای است با وجود همه تهدیدها، تخریب‌ها و عملیات تروریستی و مزاحمت‌هایی که در محیط بیرونی برای کشور ایجاد شده، همکاران ما در سازمان انرژی اتمی روزبه‌روز با قوت و استقامت بیشتری در عرصه فعالیت‌های خود حضور دارند و توانسته‌اند میزان فعالیت و بهره‌وری خود را در زمینه پیشرفت حفظ کنند و ارتقا دهند. در سه سال گذشته و به شکرانه لطف الهی، این سازمان به‌طور دائم هر سال حدود ۱۵۰ دستاورد فناوری و صنعتی به‌دست آورده است.

سازمان انرژی اتمی، برنامه‌محور حرکت می‌کند

وی با اشاره به اینکه سازمان انرژی اتمی برای حل هر مسئله‌ای که با آن روبه‌رو می‌شود، برنامه‌ریزی می‌کند، افزود: این مسائل شامل موضوعات مربوط به مأموریت سازمان و چالش‌هایی است که به کشور مربوط می‌شود و می‌توانند با استفاده از فناوری‌های موجود در دسترس این سازمان، بهبود یابند. شما امروز در نمایشگاه شاهد نتایج این فعالیت پیوسته و مؤثر هستید که به توانمندسازی ملت ایران در زمینه علوم و فنون پیشرفته جهانی کمک کرده است.

معاون رئیس‌جمهور ادامه داد: نکته‌ای که برای ما بسیار مهم است، حرکت سازمان بر اساس برنامه‌محوری و در مسیر تحقق اهداف و سیاست‌هایی است که در کشور تعیین و ابلاغ می‌شود. سازمان باید تلاش کند تا با تحقق اقتصاد هسته‌ای، زنجیره‌ای از ارزش را فعال کند که بار اضافی بر دوش کشور نباشد و به اقتصاد ملی نیز کمک کند؛ این رویکرد موجب فرصت‌آفرینی برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی شده است.

کمک بخش رادیودارو به بهش بهداشت و درمان کشور

اسلامی خاطرنشان کرد: امروز در راستای کاهش ریسک سرمایه‌گذاری، ما در سه بخش فعالیت‌های انحصاری یا مقدماتی کار را دنبال کرده‌ایم. مسیر اول به سرمایه‌گذاری در حوزه بهداشت و درمان مرتبط می‌شود که به تولید رادیودارو اختصاص دارد. این ظرفیت اکنون به لطف همت مستمر ما، به پشتیبانی از بخش بهداشت و درمان پرداخته و خود را با نیازهای جامعه پزشکی تطبیق داده است. ما در حال حاضر ۶۸ دارو توزیع می‌کنیم که ۲۰ رادیودارو در فاز آزمون‌های بالینی داریم و سه مورد از آن‌ها هم اکنون به مرحله بعدی رسیده و امروز رونمایی می‌شود.

وی ادامه داد: این بخش همچنین فعالیتی پرهزینه و پرریسک است و جمهوری اسلامی ایران با به‌کارگیری سیاست‌های مقتدرانه به این موضوع توجه خاصی دارد و ما در حال گسترش این فعالیت‌ها هستیم. پروژه مرکز تتراک، که به تولید و توسعه رادیودارو اختصاص دارد و به همت صالحی، آغاز شده بود و این پروژه به‌زودی تکمیل خواهد شد، به طوری که ظرفیت تولید ما ۵ تا ۷ برابر افزایش یابد و ما به یک قطب جهانی در این زمینه تبدیل خواهیم شد. این رویداد تاریخی به‌ویژه برای بخش سلامت کشور و جمهوری اسلامی ایران، در ماه‌های آینده افتتاح خواهد شد.

گام‌های سازمان انرژی اتمی در مسیر تأمین امنیت غذایی

معاون رئیس‌جمهور در ادامه گفت: بخش دوم از فعالیت‌های ما به امنیت غذایی و بهره‌وری مرتبط می‌شود. استفاده از پرتوها در این راستا کمک خواهد کرد تا ۱۳۰ میلیون تن محصول کشاورزی که در کشور تولید می‌شود مسیر سلامتی را تا عرصه نهایی طی کند و از ضایع شدن زودهنگام آن‌ها جلوگیری کنیم و بهره‌وری آن را افزایش دهیم. در این راستا، طی دوونیم سال گذشته ما سیستم‌های پرتودهی را گسترش داده‌ایم و برای حدود ۵۰۰ هزار تن محصول سرمایه‌گذاری کرده‌ایم، در حالی که ظرفیت برای بخش خصوصی برای فعالیت تا ۱۳۰ میلیون تن وجود دارد. این اقدامات نه‌تنها به افزایش بهره‌وری کمک می‌کند، بلکه بر معیشت خانوارها و اقتصاد کلی کشور تأثیر مثبت دارد. ما با جلوگیری از ضایعات، به بهبود سبد معیشت خانوارها و رونق اقتصاد ملی کمک خواهیم کرد.

تشکیل دپارتمان هسته‌ای در اتاق بازرگانی

اسلامی در ادامه تبیین دستاوردهای سازمان انرژی هسته‌ای گفت: در اسفند به‌دلیل نگاه متفاوتی که به صنعت هسته‌ای داشتیم، دپارتمان هسته‌ای در اتاق بازرگانی ایجاد کردیم که موجب جذب سرمایه‌گذاران بخش خصوصی با علاقه‌مندی به این حوزه شد.

وی بیان کرد: محور سوم فعالیت ما در زمینه استراتژی، شامل دو فاز است که یک فاز ورود به صنعت هسته‌ای و دیگری ایجاد ظرفیت برای غنی‌سازی است. امروز ما نوزدهمین سال جشن غنی‌سازی را جشن می‌گیریم و از مرحله تحقیقات و صنعتی شدن عبور کرده‌ایم و به یک سطح پایدار در بحث ماشین‌سازی و زیرساخت‌های غنی‌سازی دست یافته‌ایم.

ایران گام نهایی را در ساخت و بهره‌برداری از راکتورهای تحقیقاتی و قدرت برداشت

رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه افزود: فاز دوم قدرت طراحی و ساخت راکتور تحقیقاتی و طراحی و تولید سوخت است. ما در حال حاضر وارد این مرحله شده‌ایم و امروز به‌صورت رسمی ورود به فاز سوم را اعلام می‌کنیم؛ فازی که طی آن جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان سازنده و بهره‌بردار راکتورهای تحقیقاتی و راکتورهای قدرت به‌طور کامل بومی، گام نهایی خود را برمی‌دارد.

اسلامی ادامه داد: تحقق این هدف مستلزم توسعه متناسب فعالیت‌ها در حوزه چرخه سوخت بوده است. ما با همان رویکرد پیشین بر پایه بهره‌گیری از ظرفیت بخش خصوصی، از دو سال پیش فعالیت‌های معدنی خود را گسترش دادیم که گزارش آن را نیز در نمایشگاه خدمت ارائه کرده‌ایم.

سرمایه‌گذاری ۲۰ هزار میلیارد تومانی در حوزه معدن

وی خاطرنشان کرد: در طول دو سال گذشته، با مشارکت بخش خصوصی دارای اهلیت و توان مالی کافی، حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان در حوزه معدن سرمایه‌گذاری انجام شده است، همچنین طی سه سال آینده، ۲۰۰ هزار میلیارد تومان دیگر توسط همین گروه‌ها که شامل حدود ۱۵ شرکت معتبر در عرصه‌های صنعتی و معدنی هستند، سرمایه‌گذاری خواهد شد.

توسعه فعالیت‌های مربوط به تولید کیک زرد

معاون رئیس‌جمهور تصریح کرد: در پرتو این سرمایه‌گذاری‌ها، فراوری مواد معدنی و عناصر همراه با مواد پرتوزا نیز در دستور کار قرار گرفته است و ما فعالیت‌های مرتبط با تولید کیک زرد را نیز در همان مناطق توسعه خواهیم داد؛ به‌نحوی‌که بتوانیم سوخت مورد نیاز برای راکتورهای تحقیقاتی و نیز راکتورهای قدرت کاملاً ایرانی را تأمین نمائیم.

اسلامی ادامه داد: بنابراین، امروز با توکل بر خداوند متعال، با اذن پروردگار و با عنایت و حمایت رئیس‌جمهور، به فاز سوم توسعه صنعت هسته‌ای کشور وارد می‌شویم، البته این فعالیت‌ها از یک دهه پیش آغاز شده است و مسیری نیست که امروز کلید خورده باشد، اما امروز، ما به مرحله صنعتی‌شدن این مسیر پا گذاشته‌ایم.

وی افزود: این فاز سوم، در واقع فاز طلایی، قدرت‌زا و اقتدارآفرین برای کشور به‌شمار می‌آید که اکنون در حال تحقق است. ما آمایش سرزمینی صنعت را انجام داده‌ایم، صنایع هدف را شناسایی و سازمان‌دهی کرده‌ایم و با آمادگی کامل وارد این مرحله شده‌ایم.

سازماندهی کامل شرکت‌های سازنده نیروگاه

معاون رئیس‌جمهور در ادامه خاطر نشان کرد: ما شرکت‌هایی را که باید مسئولیت ساخت نیروگاه‌های اتمی را بر عهده بگیرند، سازماندهی کرده‌ایم و این شرکت‌ها بر اساس جانمایی‌های انجام‌شده تأسیس شده و فعالیت‌های خود را آغاز کرده‌اند. برای این طرح، یک بسته مالی نیز طراحی شده است، چرا که نیروگاه‌های اتمی از جمله ظرفیت‌هایی هستند که تولید انرژی آن‌ها پایدار بوده است و در هر شرایط آب و هوایی، توان اسمی خود را محقق می‌کنند. این نیروگاه‌ها، تولیدکننده انرژی پاک هستند و از نظر بازدهی سرمایه، با هیچ‌یک از منابع انرژی یا انواع دیگر نیروگاه‌ها قابل مقایسه نیستند.

دستاوردهای سازمان در حوزه صرفه‌جویی انرژی و کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی

اسلامی خاطر نشان کرد: در حوزه صرفه‌جویی انرژی و کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی، یک نیروگاه اتمی هزار مگاواتی سالانه حدود یک میلیارد یورو در مصرف سوخت فسیلی صرفه‌جویی می‌کند. چنین نیروگاهی که با سرمایه‌گذاری حدود ۴ میلیارد دلاری احداث می‌شود، دارای عمر مفید ۶۰ ساله خواهد بود. حتی اگر با نرخ دفتری محاسبه شود، این سرمایه‌گذاری ظرف چهار سال بازگشت‌پذیر است و با نرخ جاری نیز حداکثر ظرف دو دوره، هزینه خود را بازمی‌گرداند؛ که این امر نشان‌دهنده بازدهی اقتصادی بالای آن است. این ویژگی جذابیت لازم را برای جذب سرمایه‌گذاری بخش خصوصی فراهم می‌آورد.

وی ادامه داد: با مدل شرکت-پروژه و سرمایه‌پذیر بودن این شرکت‌ها، همچنین با استفاده از ظرفیت بازار سرمایه و قراردادهای دوجانبه، اجرای طرح ۲۰ هزار مگاواتی نیروگاه اتمی تا افق ۱۴۲۰ را دنبال خواهیم کرد.

رئیس سازمان انرژی اتمی در پایان خاطرنشان کرد: در برنامه هفتم توسعه نیز تکلیف شده است که ظرفیت کنونی هزار مگاواتی را به سه هزار مگاوات افزایش دهیم. در سال‌های آغازین این مسیر، نیازمند تنظیمات مناسب و پشتیبانی مؤثر هستیم تا روند اجرایی پروژه‌ها شتاب بگیرد و این شتاب، موجب هم‌افزایی و پیشبرد هرچه بهتر این اهداف شود.

کد خبر 856200

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.