به گزارش خبرگزاری ایمنا، سعید عزیزی امروز _چهارشنبه بیستم فروردین_ در همایش علمی روانشناسی دانشگاهیان درباره تفاوتهای میان نسلی با اشاره به نسل زد و نسل آلفا اظهار کرد: متولدان سال ۷۴ تا ۸۹ را بهعنوان نسل z میشناسند، دهه نودیها را نسل آلفا و متولدان ۱۴۰۳ به بعد را نسل بتا مینامند؛ متولدان اوایل دهه هفتاد و دهه شصتیها را نسل y و افراد دهه پنجاه را تحت عنوان نسل x میشناسند.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین موضوعات در مسئله تفاوتهای میان نسلی، بحث جهش آیکیو در نسل جدید یعنی نسل زد است، افزود: این نکته حائز اهمیت است که آیکیو ۱۰۰ نرمال بوده و نشاندهنده همترازی سرعت رشد ذهن و جسم است و هرچه این مقدار بیشتر شود یعنی سرعت ذهن از جسم بیشتر و هرچه این مقدار از ۱۰۰ پایینتر باشد یعنی سرعت فعالیت و رشد ذهن کندتر از جسم است.
روانشناس و مشاور خانواده عنوان کرد: متوسط آیکیو در دهه پنجاه و شصت، حدود ۹۰ تا ۱۰۵ بود و از همین رو نسل گذشته، نسلی بود که ذهن و جسمش به صورت تراز و همسو فعالیت و رشد داشت، اما در دهه هفتاد و هشتاد شاهد جهش و افزایش ضریب آیکیو در افراد این نسل بودیم و این یعنی سرعت فعالیت و رشد ذهن نسل جدید از جسم آنها بیشتر است.
عزیزی با اشاره به اینکه با افزایش آیکیو، فاصلهای میان فعالیت و رشد ذهن و جسم ایجاد میشود، ادامه داد: به علت جهش آیکیو در نسل جدید است که افراد این نسل که دانشجویان و جوانان جامعه را تشکیل میدهند، نسلی سریع و کمحوصلهتر نسبت به نسل والدینشان هستند.
دهههشتادیها ذهنی بسیار پویا و فعال دارند / نسل جدید بیانگیزه نیست
وی خاطرنشان کرد: نسل دهه هشتادیها، ذهنی بسیار پویا و فعال دارند و به همین علت گاهی به کاهش تمرکز و حواسپرتی متهم میشوند، اما اینگونه نیست بلکه نسل جدید در موضوعات تند و سریع میتوانند تمرکز کنند، از همین رو علاقه بیشتری به گوش دادن موسیقی و پادکست با سرعت چند برابر نسبت به مطالعه کتاب دارند.
مشاور خانواده و تربیتی با بیان اینکه تمرکز نسل جدید متفاوت از نسل گذشته است، اضافه کرد: گاهی به جوانان و دانشجویان این نسل، صفت بیانگیزگی را نسبت میدهند، اما باید توجه داشت که نسل جدید شاید طبق گزارههای والدین رفتار نکنند و رفتارشان به تناسب ویژگیها و شرایط پیرامون متفاوت از رفتار والدینشان در این سن بوده باشد، به عنوان مثال نسل جدید تمایلی به مطالعه دروس آکادمیک ندارد، بنابراین باید تفاوتهای فردی، استعدادها و علاقهمندیهای نسل جدید مدنظر قرار داده شود.
عزیزی سومین و اصلیترین چالش نسل جدید، بحث جسم و تنبلی آنهاست، تاکید کرد: به این علت که سرعت رشد و فعالیت ذهن نسل Z از جسمشان بیشتر است، فعالیت جسم به سرعت ذهن نمیرسد و میطلبد که تراز میان این دو رعایت شود، این چالش در برخی افراد نسل جدید میتواند موجب القای افسردگی و ناتوانی شود و گاهی به علت شدت تنبلی در نسل جوان، زمینه بروز اختلافاتی میان والدین و این نسل فراهم میشود.
مراقب ابتلاء به سندروم اردک باشید / ظاهر زندگی دیگران را با باطن زندگی خود قیاس نکنید
وی با اشاره به راهکارهای حال خوب و ایجاد نشاط در دانشجو گفت: نخستین راهکار توجه به فعالیت بدنی و جسمانی است، یعنی فعالیتهای ذهنی و فعالیتهای جسمی تراز یکدیگر باشد. جالب توجه است که هر یک ساعت فعالیت جسمی تا سه ساعت تمرکز ذهن را تقویت میکند.
این روانشناس افزود: استراحت کار ذهنی، کار جسمی و استراحت کار جسمی، خواب است، پس باید توجه کنیم که اگر برای استراحت فعالیتهای ذهن به سمت خواب برویم، دچار افسردگی ماژور خواهیم شد.
عزیزی با اشاره به سندروم اردک که در افراد نسل جدید گسترش پیدا کرده است و مانعی برای رشد و پیشرفت آنها شده است، عنوان کرد: اردک نماد افراد موفق در زندگی و نماد حال خوب و آرامش است، اما اگر چند روزی با اردک زندگی کنیم، متوجه سختی زندگی آن میشویم، سندروم اردک اینگونه میگوید که باطن زندگی خود را با ظاهر زندگی دیگران مقایسه نکن.
وی با بیان اینکه قیاس از دیدنیها نشئت میگیرد، خاطرنشان کرد: به همین علت باید در استفاده از محتواهای مجازی و شبکههای اجتماعی دقت بیشتری داشته باشیم و مدام یادآور شویم که ظاهر زندگی دیگران را با باطن زندگی خود مقایسه نکنیم.
مثلث موفقیت: رغبت، استعداد و تیپ شخصیتی
مشاور خانواده و تربیتی با تاکید بر اینکه شناخت روحیات و تفکر در مسیر زندگی از دیگر راهکارهای ایجاد حال خوب درونی است، اضافه کرد: مثلث موفقیت را رغبت (علاقهمندی)، استعداد (توانایی) و تیپ شخصیتی تشکیل میدهد؛ رغبت یعنی هر موضوعی که گذر زمان را به هنگام انجام آن متوجه نشویم و منظور از استعداد، هر موضوعی است که بدون صرف زمان یا با صرف زمان اندک، نتیجه خوبی را در آن کسب میکنیم.
عزیزی با تاکید بر اینکه تغییر و تحول را باید از خود شروع کنیم و وابسته به شرایط پیرامون و اگرهای غیرمنطقی نشویم، تاکید کرد: با تغییر خود، محیط پیرامون نیز تغییر پیدا میکند، اما مشکل اینجاست که گاهی منتظر تغییر دیگران میمانیم تا پس از آن زندگی ما نیز تحت تأثیر آن تغییر کند.
وی گفت: باید لحظه را دریاب، زندگی اینگونه نیست که منتظر آمدن آن باشیم، بلکه زندگی همین لحظهای است که در آن قرار داریم، همچنین همه ما نیاز داریم که یک نفر در زندگیمان باشد که مخاطب خاص زندگی است و به عشق او و کسب تأیید او فعالیتهایی را انجام میدهیم، آنگاه دیگر حواشی مسیر برایمان کم اهمیت میشود.
نظر شما