به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از پاون، در سالهای اخیر، صنعت برق ایران با تلاشهای مستمر و برنامهریزیهای دقیق، موفق شده است میزان تلفات برق را به میزان قابلتوجهی کاهش دهد. این پیشرفت در حالی صورت گرفته که بسیاری از کشورها همچنان با چالشهای جدی در این حوزه روبهرو هستند.
میزان تلفات برق در ایران (حدود ۱۱ درصد) در مقایسه با بسیاری از کشورها وضعیت مطلوبی دارد، بهعنوان نمونه این میزان کمتر از کشورهای ترکیه (۱۴.۸ درصد)، مکزیک (۱۳.۶ درصد) و برزیل (۱۵.۸ درصد) است. حتی در مقایسه با برخی کشورهای توسعهیافته همچون پرتغال (۱۰ درصد) و اسپانیا (۹.۶ درصد)، ایران عملکردی نزدیک به استانداردهای جهانی دارد. این در حالی است که میانگین جهانی تلفات برق ۸.۳ درصد برآورد شده است.
وزارت نیرو با اجرای برنامههای متعددی، در جهت کاهش تلفات برق گامهای بلندی برداشته است که از مهمترین اقدامات میتوان به استفاده از ترانسفورماتورهای کمتلفات که از سال ۱۳۹۳ بهکارگیری شدهاند و نقش مهمی در کاهش تلفات فنی دارند، تبدیل شبکههای مسی به کابلهای خودنگهدار که علاوهبر کاهش سرقت برق، موجب بهبود کیفیت انتقال انرژی شده است و تاکنون بیش از ۲۳۰ هزار کیلومتر از این شبکهها اصلاح شدهاند، اصلاح ساختار شبکه و انتقال تأسیسات به مکانهای ایمنتر که از دستکاری کنتورها جلوگیری کرده و موجب افزایش دقت اندازهگیری مصرف برق میشود و بازرسی و تعویض مستمر کنتورهای معیوب که موجب کاهش تلفات غیرفنی میشود، اشاره کرد.
در این بین ذکر این نکته مهم است که یکی از چالشهای مهم در کاهش تلفات، عوامل غیرفنی همچون استفاده غیرمجاز از برق و دستکاری کنتورها است که در کنار آن، ظهور پدیده استخراج غیرقانونی رمز ارزها نیز در سالهای اخیر، به این مشکل دامنزده است. با این حال، وزارت نیرو برنامههای عملیاتی ویژهای برای شناسایی و مقابله با این موارد در نظر گرفته که در حال اجراست.
مستند به این گزارش و بر اساس برنامهریزیهای انجامشده، ایران قصد دارد تا پایان برنامه هفتم توسعه، میزان تلفات برق را به کمتر از ۱۰ درصد (۸.۵ درصد) برساند. این هدفگذاری با توجه به پیشرفتهای صورتگرفته و روند کاهشی تلفات در سالهای اخیر، بهطور کامل واقعبینانه و دستیافتنی است، همچنین در استاندارد وزارت نیرو در شرایط ایدهآل کشور از نظر اقتصادی-سیاسی، تلفات بخش توزیع کشور ۶ درصد در تابستان و ۴.۵ درصد در زمستان اعلام شده است.
ایران در سالهای اخیر توانسته است با مدیریت بهینه، اجرای سیاستهای اصلاحی و بهکارگیری فناوریهای جدید، میزان تلفات برق را کاهش داده و به استانداردهای جهانی نزدیکتر شود. درحالیکه بسیاری از کشورها با چالشهای بزرگی در این زمینه روبهرو هستند، ایران با ادامه این روند میتواند به یکی از کشورهای پیشرو در مدیریت تلفات برق تبدیل شود.
نظر شما