به گزارش خبرگزاری ایمنا از قزوین، یکی از شعارهایی که مدیریتشهری قزوین مطرح کرده، «قزوین مقصد جذاب گردشگری» است که طی سالیان اخیر این شعار با تغییرات مختلفی بارها از سوی مدیران شهری و استانی تکرار شده است.
با این حال نگاهی به وضعیت جذب گردشگر در شهر قزوین چه در ایام پرسفری همچون عید نوروز و چه در سایر فصول نشان میدهد قزوین در رقابت با سایر کلانشهرها عملکرد قابل دفاعی در جذب گردشگر نداشته است در حالی که محورهای مواصلاتی استان قزوین به واسطه مرتبط کردن و متصل کردن ۱۴ استان به همدیگر و نزدیکی به پایتخت پرترددترین محورهای مواصلاتی کشور هستند و این سوال همچنان پابرجا است که چرا گردشگران از قزوین عبور میکنند، اما کمتر به داخل این شهر و از جذابیتهای تاریخی و فرهنگی آن دیدن میکنند.
بهکارگیری شیوههای خلاق توسعه گردشگری شهری
سیروس سلیمیفر، کارشناس ارشد برنامهریزی شهری با بیان اینکه خلاقیت عنصری با اهمیت در رونق اقتصادی است، به خبرنگار ایمنا میگوید: برای درآمدزایی پایدار، سرمایه گذاری در حوزههای مختلف و گردش مالی در حوزههای مختلف، مناسبترین راه حل بوده و حوزه گردشگری است که میتوان با باز آفرینی فضای شهر آن را پر رنگ کرد.
وی اضافه میکند: شناخت جاذبههای گردشگری میتواند برای شهروندان و گردشگران بسیار جذابیت داشته باشد، در سالهای اخیر عدم اطمینان شهروندان نسبت به خدمات ارائهشده توسط شرکتهای خصوصی و آژانسهای گردشگری فضای نهچندان مناسبی را ایجاد کرده است.
این کارشناس شهرسازی با بیان اینکه شهرداری قزوین میتواند از این فرصت استفاده کند تا با استفاده از تجارب سایر کشورها در این زمینه برنامهریزی سفرهای کوتاهمدت درون شهری را تنظیم کند، عنوان میکند: به این ترتیب شهرداری میتواند به ارائه این نوع خدمات به شهروندان برای گذران اوقات فراغت و گردشگران برای بازدید و تفریح در شهر بپردازد.
سلیمیفر با اشاره به شیوههای خلاق رونقبخشی به گردشگری شهری میافزاید: ایجاد فضاهای ویژه برای گفتگوها و تعاملات و تجارب شهری، ایجاد و ترغیب برای فعالیت کاربریهای خدماتی و پذیرایی برای شهروندان و گردشگران، برگزاری فعالیتها و جشنواره هنری (تئاتر خیابانی، اجرای نمایشهای بومی-محلی) از جمله این راهکارها است.
وی ادامه میدهد: توسعه و گسترش هرچه بیشتر گردشگری شهری و گردشگری خلاق، هویت بخشیدن به فضاهای تاریخی شهری و تورهای شهرگردی و توسعه اقتصادی و رونق فعالیتهای شهری از دیگر راهکارها محسوب میشود.
چالش نبود سازمان مستقل گردشگری در شهرداری قزوین
فاطمه اشدری، نایبرئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر قزوین نیز کمبود سازمان مستقل گردشگری در شهرداری قزوین را از علل توسعهنیافتگی گردشگری شهر قزوین میداند و عنوان میکند: اختصاص بخشی از بودجه در سرفصلهای آتی شهرداری قزوین به موضوع گردشگری میتواند تا حدودی در حوزه تقویت و توسعه زیرساختهای گردشگری شهر قزوین مؤثر باشد.
وی تصریح میکند: تا امروز و با توجه به مطالعات زیادی که در این زمینه انجام شده و با وجود داشتن افراد توانمند، تحصیلکرده و متخصص در این حوزه اقدام شایسته ای صورت نگرفته است و سازمان مستقل در شهرداری قزوین که موضوعات گردشگری را مدیریت کند، وجود ندارد.
این عضو شورای شهر قزوین ادامه میدهد: حوزه گردشگری شهرداری مسئولیت مستقلی ندارد که بتوانیم برای این موضوع مهم پروژههای مهم و زیرساختها را تعریف کرده و مهمتر از همه در جهت فرهنگسازی برنامهریزی کنیم. به طور قطع سرمایهگذاری در حوزه گردشگری در ایجاد درآمدهای پایدار تأثیر زیادی خواهد داشت و شاهد رونق صنعت گردشگری در شهر تاریخی قزوین خواهیم بود.
ماهیت سعدالسلطنه به عنوان بزرگترین مقصد گردشگری خدشهدار شده است
اشدری بیتوجهی به زیرساختهای گردشگری را از دیگر آسیبهای گردشگری شهری در قزوین میداند و میگوید: برای نمونه ماهیت سعدالسلطنه به عنوان بزرگترین مقصد گردشگری در شهر قزوین به دلایل مختلف دچار خدشه و آسیب شده است.
وی تصریح میکند: مجموعه تاریخی و فرهنگی سعدالسطنه به دلایل مختلف از جمله کرونا و تغییرات پیاپی مدیران دچار آسیب شده است و به عنوان بزرگترین مقصد گردشگری ماهیت خود را از دست داده است.
باغستان سنتی محور گردشگری قزوین باشد
از سوی دیگر، مهری السادات تقوی، رئیس کمیسیون شهرسازی شورای اسلامی شهر قزوین بر لزوم استفاده از ظرفیت بینظیر باغستان سنتی قزوین تأکید و عنوان میکند: با ساختن بوستان باغستانی قرادآباد برای استفاده گردشگران از ظرفیتهای باغستان فراهم خواهد شد و یک فرصت جدید برای جذب گردشگر خواهد شد.
وی اضافه میکند: باغستان باید محور و قلب گردشگری قزوین باشد و در این راستا کمیسیون بانوان شورای شهر قزوین طرح گردشگری باغستان و مادر و کودک را کلید زد که مورد استقبال قرار گرفته و تداوم خواهد یافت.
این عضو شورای اسلامی شهر قزوین با اشاره به اهمیت احداث بوستان قرادآباد در فضای باغستان اظهار میکند: با ایجاد این بوستان در فضای باغستانی میتوانیم گردشگری باغستان را قوت ببخشیم و شرایط را برای حضور بیشتر گردشگران داخلی و خارجی مهیا کنیم.
لزوم نوسازی بافت فرسوده با رویکرد توسعه گردشگری
علی فرمانی، رئیس شورای اسلامی شهر قزوین نیز به بیتوجهی به ظرفیت خانههای تاریخی در تملک شهرداری قزوین اشاره میکند و میگوید: وظیفه مدیریت شهری این است که در حفظ، نگهداری و احیای خانههای تاریخی در تملک اقدام کند و برای تبدیل کردن آنها به مقصد گردشگری طرحهای ویژه اجرا کند.
وی با اشاره به اهمیت نوسازی بافت فرسوده در توسعه گردشگری شهری قزوین تصریح میکند: نوسازی بافتهای فرسوده باید با رویکرد توسعه گردشگری و اقتصاد محلهای روی دهد و در این راستا توجه به احداث واحدهای بومگردی نیز میتواند مورد توجه قرار گیرد.
کمبود امکانات در فضاهای تفرجگاهی
رئیس شورای شهر قزوین همچنین با اشاره به کمبود زیرساختهای گردشگری و اماکن تفرجگاهی در قزوین خاطرنشان میکند: نمیتوانیم شعار قزوین مقصد گردشگری را بدهیم، اما برای زیرساختهای گردشگری و تفریحی کاری انجام ندهیم.
فرمانی اضافه میکند: در راستای جذب گردشگر ضرورت دارد تا شهرداری نسبت به ایجاد تنوع و جذابیتهای خاص در فضاهای تفریحی و تفرجگاهی به ویژه دهکده طبیعت بوستان باراجین اقدام کند.
وی ادامه میدهد: به هر حال منطقه نمونه گردشگری باراجین و دهکده طبیعت یک فرصت کمنظیر در حوزه گردشگری شهری است که بایستی شاهد ایجاد جذابیتهای جدید در آن باشیم. در ضمن باید در این منطقه گردشگری زیرساختهای تفریحی و رفاهی گستردهتری برای گردشگران و مسافران ایجاد شود.
رئیس شورای اسلامی شهر قزوین تاکید میکند: سخنان ما نافی اقدامات و فعالیتهای صورتگرفته در منطقه گردشگری نمونه باراجین و دهکده طبیعت نیست، اما در حال حاضر آن شرایط آرمانی و مطلوبی که باید باشد، در آن دیده نمیشود.
به گزارش ایمنا، با این همه به نظر میرسد شهر قزوین باید ضمن ایجاد سازمان مستقل گردشگری در مجموعه شهرداری قزوین طرحهای بزرگتر و کلانتری برای توسعه گردشگری شهری طراحی و اجرا کند که برگزاری جشنوارههای بزرگ هنری در سطح ملی و جهانی میتواند از جمله این اقدامات باشد.
نظر شما