ادامه سیاست تمرکززدایی در وزارت میراث‌ فرهنگی/ ضرورت حفظ حقوق مردم در صیانت از آثار تاریخی

وزیر میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی با اشاره به سیاست تمرکززدایی و تفویض اختیارات به استان‌ها گفت: در آغاز فعالیت در این وزارتخانه، ۲۵ اختیار کلیدی به مدیران استانی تفویض شد و این سیاست به‌عنوان یک رویکرد قطعی و پایدار ادامه خواهد داشت.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، سیدرضا صالحی امیری شامگاه گذشته با حضور در یک برنامه تلویزیونی از تدوین برنامه پنج‌ساله در وزارت میراث فرهنگی و گردشگری خبر داد و اظهار کرد: تمام معاونت‌ها و ادارات کل استانی در حال مشارکت در این فرایند هستند.

وی با اشاره به هم‌راستایی این برنامه با برنامه هفتم توسعه، هدف آن را فراهم‌سازی امکان پایش و ارزیابی کمی و کیفی عملکرد دستگاه‌ها توسط مردم دانست.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از برنامه ساخت ۱۰۰ هتل در سال خبر داد و گفت: سال جاری تاکنون ۴۵ هتل به بهره‌برداری رسیده است و این روند با جدیت ادامه خواهد یافت.

صالحی امیری با اشاره به سیاست‌های کلان وزارتخانه در حوزه میراث فرهنگی، سه رویکرد محوری این بخش را صیانت از آثار تاریخی از طریق شناسایی، ثبت، حفاظت و مرمت، اجتماعی‌سازی میراث فرهنگی با هدف افزایش نقش مردم در حفاظت از این آثار و پیوند آن با زندگی روزمره و هویت‌سازی فرهنگی از طریق معرفی ظرفیت‌های تاریخی و فرهنگی کشور در سطح ملی و بین‌المللی عنوان کرد.

تعیین تکلیف عرصه و حریم ۲۰۰ شهر تاریخی

صالحی‌امیری با اشاره به مسئله عرصه و حریم در بیش از ۲۰۰ شهر تاریخی کشور تأکید کرد: در این زمینه، حقوق مردم و الزامات حاکمیتی توأمان در نظر گرفته شده و راهکارهای متوازن برای حفظ این آثار در حال تدوین و اجراست.

وی درباره چالش‌های مربوط به تپه سیلک گفت: در این خصوص، رایزنی‌هایی با وزارت راه و شهرسازی انجام شده است و اختصاص زمین معوض به ساکنان در دستور کار قرار دارد.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افزود: در صورت تأمین اعتبار، خرید املاک مطابق نرخ منطقه‌ای انجام خواهد شد و این امر نیازمند پیش‌بینی در بودجه دولت است.

صالحی امیری با اشاره به سیاست تمرکززدایی و تفویض اختیارات به استان‌ها گفت: در آغاز فعالیت در این وزارتخانه، ۲۵ اختیار کلیدی به مدیران استانی تفویض شد و این سیاست به‌عنوان یک رویکرد قطعی و پایدار ادامه خواهد داشت.

وی با تأکید بر لزوم حفظ ملاحظات کارشناسی در برخی حوزه‌های حساس اظهار داشت: برخی موضوعات، به‌دلیل پیچیدگی‌های فنی و ابعاد ملی، نیازمند تصمیم‌گیری در سطوح عالی و شورای‌های تخصصی هستند و امکان واگذاری آن‌ها به استان‌ها وجود ندارد.

ضرورت آشنایی نسل جدید با میراث فرهنگی کشور

وزیر میراث فرهنگی با اشاره به نقش آموزش‌وپرورش و جامعه نخبگان در معرفی آثار تاریخی، خواستار مشارکت فعال این نهادها در انتقال مفاهیم هویت ملی به نسل جوان شد و گفت: میراث فرهنگی، بخشی از هویت ملی است که باید با رویکردی نظام‌مند به نسل جوان معرفی شود.

صالحی امیری یادآور شد: جوانان باید بدانند که ایران سرزمین رمزها و رازهاست و باید کار فرهنگی گسترده‌ای برای ارتباط میراث فرهنگی با جامعه و جامعه با میراث فرهنگی انجام دهیم.

وزیر میراث فرهنگی در ادامه با اشاره به اولویت وزارتخانه در حوزه گردشگری افزود: در حوزه گردشگری، اولویت ما کشورهای حوزه نوروز است. تاجیک‌ها ارادت زیادی به ایرانی‌ها دارند و من شعار «دو دولت، یک ملت» را به‌عنوان عنصر برتری فرهنگ ایرانی در حوزه نوروز مطرح کردم و برنامه دارم که آن را پرورش دهم.

وی با اشاره به سفرهای اخیر خود به کشورهای آذربایجان، ارمنستان، گرجستان و تاجیکستان گفت: تفاهم‌نامه‌هایی برای گسترش و توسعه گردشگری امضا کردیم و هدف‌گذاری کردیم تا تعداد گردشگران را از ۸ هزار نفر به ۱۰۰ هزار نفر افزایش دهیم و در این راستا، روادید را لغو کردیم.

گسترش گردشگری از آسیای میانه تا خلیج‌فارس

صالحی‌امیری با اشاره به برنامه‌های آینده وزارت میراث فرهنگی افزود: در آینده نزدیک، شاهد حضور گردشگران نوروزی از آسیای میانه و قفقاز به ایران خواهیم بود.

وی همچنین به کشورهای حوزه خلیج‌فارس اشاره کرد و گفت: هر سال حدود ۳ میلیون گردشگر عراقی به ایران سفر می‌کنند و مشهد مقصد اول این گردشگران است. در حال حاضر، در آستانه جهش در روابط گردشگری با کشورهای عربی از جمله عربستان، کویت و بحرین هستیم، همچنین برای جذب گردشگر از چین، روسیه و هند برنامه‌های ویژه‌ای داریم و به‌تازگی توافق‌هایی با پاکستان انجام داده‌ایم.

وزیر میراث فرهنگی در ادامه بر ضرورت تقویت زیرساخت‌های گردشگری تأکید کرد و گفت: برای جذب گردشگران باید فرصت‌ها را ایجاد کنیم و جذابیت‌های ایران را به دنیا معرفی کنیم. گردشگری به سه مؤلفه جذابیت، زیرساخت و امنیت نیاز دارد. در حال حاضر ایران از نظر جذابیت در دنیا رتبه سوم را دارد. کشور ما ۴۵۵ هزار تخت، ۱۴۳۵ هتل، ۳۵۰۰ بوم‌گردی و ۱۸ هزار و ۴۳ مرکز اقامتی دارد، اما این حجم وسیع نیازمند تقویت زیرساخت‌هاست.

صالحی‌امیری در بخش دیگری از سخنان خود، هدف‌گذاری وزارت میراث فرهنگی را رسیدن به ۱۵ میلیون گردشگر در سال اعلام کرد و گفت: در حال حاضر، حدود ۶ میلیون گردشگر به ایران می‌آیند و پیش‌بینی می‌شود که سال جاری از مرز ۷ میلیون گردشگر عبور کنیم. در شرایطی که برخی در دنیای غرب تلاش دارند ایران را ناامن نشان دهند، ما به دنیا می‌گوئیم ایران امن است و بسیاری از گردشگران پس از سفر به ایران، این کشور را امن، جذاب و زیبا اعلام کرده‌اند.

حمایت از سرمایه‌گذاران برای توسعه گردشگری

وزیر میراث فرهنگی درباره تسهیلگری برای جذب سرمایه‌های بخش خصوصی گفت: سرمایه‌گذاران باید تقدیر و تکریم شوند و به توجه همه‌جانبه به آن‌ها تأکید داریم. تا زمانی که این اتفاق نیفتد، تحولی در حوزه گردشگری نخواهیم داشت. بوروکراسی ناکارآمد یکی از بزرگ‌ترین موانع است که در آن ۲۰ دستگاه درگیر هستند.

صالحی‌امیری در ادامه از حمایت‌های دولت برای توسعه گردشگری سخن گفت و افزود: رئیس‌جمهور نیز به‌تازگی بر توسعه گردشگری تأکید کرده است. بانک مرکزی در مرحله اول ۱۰ همت برای تسهیلات و تکمیل پروژه‌های گردشگری تخصیص داده است، همچنین در برنامه هفتم توسعه، واردات تجهیزات هتل‌ها با عوارض گمرکی صفر درصد خواهد شد.

وی بیان کرد: بر اساس آمار رسمی، بیش از یک میلیون در حوزه صنایع‌دستی فعال هستند که از این تعداد، ۵۷۰ هزار نفر دارای شناسه و مجوز رسمی هستند، همچنین صادرات صنایع‌دستی بر اساس آمار گمرک در سال گذشته ۲۲۴ میلیون یورو بوده که هدف‌گذاری ما در برنامه هفتم توسعه، رسیدن به ۴۹۹ میلیون یورو است.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افزود: در نمایشگاه صنایع‌دستی اخیر، بیش از ۱۲۰۰ هنرمند حضور داشتند که از فروش محصولات خود ابراز رضایت کردند. یکی از اهداف ما تغییر تصویر صنایع‌دستی و ایجاد امنیت شغلی برای هنرمندان است، در این راستا، بسیاری از هنرمندان بیمه شده‌اند، اما همچنان تعدادی از آن‌ها نیازمند پیگیری بیشتر برای پوشش بیمه‌ای هستند.

تسهیلات ویژه برای هنرمندان صنایع‌دستی

وی در ادامه با اشاره به پرداخت تسهیلات ویژه به هنرمندان صنایع‌دستی گفت: در سال جاری بیش از ۱۶۰ میلیارد تومان تسهیلات به هنرمندان و کارگاه‌های صنایع‌دستی اختصاص داده شده است که این مبلغ باید افزایش پیدا کند. یکی از سیاست‌های ما برای حمایت از هنرمندان، فروش تولیدات صنایع‌دستی در مراکز فرهنگی و تاریخی کشور است.

صالحی‌امیری در بخش دیگری از سخنان خود به طرح راه‌اندازی بازارچه‌های صنایع‌دستی در سراسر کشور اشاره و اظهار کرد: هدف ما این است که هر شهر یک نمایشگاه و فروشگاه صنایع‌دستی داشته باشد، همچنین بازارچه‌های مرزی صنایع‌دستی به‌ویژه در مناطق مرزی کشور راه‌اندازی خواهند شد که علاوه‌بر توسعه صادرات و تعامل با کشورهای همسایه، به ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی نیز کمک خواهند کرد.

وزیر میراث فرهنگی در ادامه از برنامه‌های وزارتخانه برای افزایش تعداد موزه‌ها در کشور خبر داد و گفت: طبق برنامه هفتم توسعه، هدف‌گذاری ما برای رسیدن به یک‌هزار موزه در کشور است. شعار ما در این زمینه «هر شهر یک موزه» است. در حال حاضر، موزه‌های متعددی در دست ساخت داریم و تلاش می‌کنیم هر سال حداقل ۳۰ موزه را با مشارکت مردم و بخش خصوصی بسازیم.

صالحی‌امیری در پایان از مرمت ۳۵۰ بنای تاریخی در یک سال گذشته خبر داد و بر لزوم همکاری مردم در حفظ میراث فرهنگی تأکید کرد و گفت: در حوزه میراث فرهنگی، همکاری مردم برای حفاظت از آثار و بناهای تاریخی ضروری است و تنها از این طریق می‌توانیم به حفظ و معرفی بهتر میراث فرهنگی کشور کمک کنیم.

کد خبر 838019

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.