به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، با وجود پیامدهای گرمایش جهانی برای کره زمین، لازم است کاهش انتشار کربندیاکسید بهعنوان عاملی مهم در تغییرات اقلیمی را یک رویداد جهانی برای کنترل این اثر در نظر گرفت. بر همین اساس بیستوهشتم ژانویه هر سال بهعنوان روز جهانی کاهش انتشار کربندیاکسید International Reducing CO2 Day تعیین شده و هدف آن تغییر نحوه عملکرد کشورهای سراسر جهان در این زمینه است. با گذشت زمان این روز هدف خود را کمک به تبدیل جهان به یک محیط پاکتر معرفی کرده است.
تاریخ روز جهانی کاهش انتشار کربندیاکسید ۱۴۰۳
روز جهانی کاهش انتشار کربندیاکسید هر سال بیستوهشتم ژانویه مصادف با نهم بهمن ۱۴۰۳ برگزار میشود و هدف آن افزایش آگاهی و تشویق مردم سراسر جهان برای کمک به مراقبت از محیط زیست و سیاره با کاهش ردپای کربن است.
تاریخچه روز جهانی کاهش انتشار کربندیاکسید
تئوفراستوس، شاگرد ارسطو، در زمانهای قدیم درباره زمینهایی نوشت که پس از خشک شدن باتلاقها، مستعد یخزدگی میشوند. او نوشت که زمین با قطع درختان گرمتر میشود، زیرا در این صورت نور خورشید با شدت بیشتری به سطح آن میرسد. در سال ۱۰۸۸ نیز محقق و سیاستمدار چینی، شنکو، این نظریه را مطرح کرد که تغییرات آبوهوایی به مرور زمان رخ میدهد، زیرا در شرایطی که بامبوها بهطور معمول در مناطق گرمتر و مرطوبتر رشد میکنند، وی فسیلهای باستانی بامبو را در زمینهای سرد و خشک پیدا کرد. در طول قرنها نیز شهرنشینی و پیامدهای آن به عامل ایجاد تغییرات آبوهوایی تبدیل شد که بهدنبال آن الگوهای بارندگی تغییر کرد، آبوهوا دچار نوسان شد و بلایای طبیعی افزایش پیدا کرد، بااینحال هیچکس باور نداشت که فعالیتهای انسانی بر آبوهوای سیاره تأثیر میگذارد.
آگاهی از نیاز به کاهش انتشار گازهای گلخانهای یا کربندیاکسید بیش از ۱۰۰ سال است که در رادار دانشمندان قرار دارد. جهان در قرن نوزدهم به عصر یخبندان و سایر تغییرات آبوهوایی طبیعی مشکوک شد، در همان قرن اثر گازهای گلخانهای را شناسایی کرد و دریافت که انتشار این گازها بهشدت بر آبوهوا تأثیر دارد. در سال ۱۸۹۶ دانشمندی سوئدی به نام سوانته آرنیوس برای نخستین بار پیشبینی کرد که تغییرات در سطح کربندیاکسید جو بهطور بالقوه دمای سطح زمین را از طریق اثر گلخانهای تغییر میدهد. در سال ۱۹۳۸ دانشمندی به نام گای کالندر اظهار کرد که افزایش انتشار کربن با گرم شدن کره زمین و تغییرات آبوهوایی مرتبط است و در دهه ۱۹۹۰، جریانهای تحقیقاتی متعددی برای مطالعه تغییرات آبوهوایی، انتشار گازهای گلخانهای و تأثیر آنها بر کره زمین شکل گرفت. تحقیقات تغییرات اقلیمی پس از این دهه سهم قابلتوجهی در واکنش جهانی به تغییرات آبوهوایی داشت، تا جایی که اکنون بشر میداند برای کاهش بدترین اثرات آنچه باید کند، بنابراین هدف خود را افزایش آگاهی عمومی تا جایی قرار داد که دولتها از اقدامات ضد انتشار حمایت کنند.
کربندیاکسید از زمان تشکیل زمین وجود داشته، اما در حال حاضر سیاره مادر به وضعیتی رسیده است که انتشار هر ذره انرژی در آن به بررسی دقیق تأثیرات بالقوه آن بر زمین نیاز دارد. هنگامی که دانشمندان شروع به مطالعه انتشار گازهای گلخانهای ناشی از فعالیتهای انسانی کردند، دریافتند که انسانهای بیشتر برابر با انتشار بیشتر است و هر چه میزان انتشار گازهای گلخانهای بیشتر شود، تأثیرات منفی فعالیتهای انسانی بر سیاره بیشتر میشود.
زمین با افزایش رشد اقتصادی، صنعتی شدن و سایر عوامل رشد، شاهد افزایش انتشار گازهای گلخانهای با نرخ بیسابقهای بود تا اینکه پس از سال ۱۹۵۰، جهان تغییر کرد، کشورها شاهد افزایش ثروت بودند و بسیاری از اقتصادهای نوظهور نیز به میزان انتشار جهانی گازهای گلخانهای افزودند.
همانطور که دانشمندان به مطالعه تأثیر اثر گلخانهای و تخریب لایه اوزون روی سیاره ادامه میدادند، شواهد بیشتری از جمله افزایش سطح آب دریاها، افزایش خشکسالی، آتشسوزیهای شدید جنگلی، کاهش ذخایر آب و بسیاری موارد دیگر از گرم شدن کره زمین بهدست آمد. امضای پروتکل کیوتو در سال ۱۹۹۷ نشاندهنده حرکت درست جهان در جهت کاهش انتشار گازهای گلخانهای از کشورهای صنعتی بود.
پس از آن تحقیقات سال ۲۰۱۱ نشان داد که کربندیاکسید منتشر شده در سطح جهان در این سال، ۱۵۰ برابر بیشتر از میزان این انتشار در سال ۱۸۵۰ بود و کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه هر دو در افزایش این انتشار نقش داشتند، البته پنج کشور برتر سهیم در این امر چین، ایالات متحده آمریکا، هند، روسیه و ژاپن بودند. در دوازدهم دسامبر ۲۰۱۵ توافقنامه پاریس به تصویب رسید که طبق آن، ۱۹۶ کشور بهطور رسمی به یک معاهده قانونی الزامآور متعهد شدند که گرمایش جهانی را بهطور جمعی محدود میکرد.
امروزه نیز صنایع و دولتها برای کاهش انتشار کربندیاکسید در سطح جهانی، اقدامات متعددی را ارائه میکنند که شامل روی آوردن به شیوههای کارآمد جایگزینی سوخت، استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، افزایش بازیافت، تصویب قوانین هوای پاک، توسعه مناطق صفر انتشار، تعیین اهداف کربنصفر و موارد دیگر میشود.
نظر شما