به گزارش خبرگزاری ایمنا، دریای خزر یکی از پر مسافرترین جاذبههای گردشگری ایران است که سالانه بیشترین میزان گردشگر و توریست را به سمت خود میکشاند.
این دریای زیبا ساحلی وسیع و گسترده دارد که بخش زیادی از شمال کشور را در بر گرفته است؛ در امتداد این ساحل وسیع بنادر متعددی به منظور تجارت و حمل و نقل دریایی در طول سالیان ساخته شدهاند و یکی از این بنادر مهم تجاری که در قسمت شرقی ساحل دریای خزر قرار دارد بندر ترکمن است.
بندر ترکمن در استان گلستان به دلیل جاذبههای متنوعی که دارد، مقصد بسیار خوبی برای گردشگری به حساب میآید. یکی از زیباترین این مکانها جزیره آشوراده در بندر ترکمن است که تنها جزیره دریای خزر به حساب میآید.
چرا بازدید از جزیره آشوراده بندر ترکمن را پیشنهاد میکنیم؟
بندر ترکمن نزدیکترین ساحل به گرگان است و این بندر از آنجا که بندری فعال و دارای حمل و نقل دریاییست محل بسیار خوبی برای خرید و بازارگردی به حساب میآید. با سفر به بندر ترکمن علاوه بر اینکه میتوانید در بازارها به خرید و گشت و گذار بپردازید، از انواع غذاهای متنوع محلی نیز میتوانید لذت ببرید.
استان گلستان که بندر ترکمن در آن قرار دارد، طبیعتی بینظیر و خاص دارد و بافت گیاهی آن با دیگر بخشهای سواحل خزر متفاوت است. همچنین جزیره آشوراده تنها جزیره دریای خزر و جزو جاهای دیدنی بندر ترکمن است که علاوه بر زیباییاش اهمیتی زیست محیطی دارد و یکی از پناهگاههای دائمی پرندگان مهاجر به حساب میآید و در هر فصلی از سال که به این جزیره زیبا سفر کنید میتوانید از منظره پرواز پرندگان بر فراز تالاب لذت ببرید.
نقاط دیدنی نزدیک به جزیره آشوراده بندر ترکمن
• اسکله بندر ترکمن
• بازارچه ساحلی بندر ترکمن
• دوشنبه بازار ترکمن
• قلعه آشوراده یا قلعه روسها
یکی از جاذبههای بندر ترکمن صنایع دستی زیبای آن است؛ و بهترین مکان برای خرید صنایع دستی دوشنبه بازار و یا بازارچه ساحلی ست.
ویژگیهای طبیعی و گردشگری جزیره آشوراده بندر ترکمن
جزیره آشوراده با مساحتی در حدود ۸۰۰ هکتار در شرق شبه جزیره میانکاله قرار دارد. در گذشته جزیره آشوراده بخشی از شبه جزیره میانکاله بوده، اما به مرور زمان و با حفر کانال و دیگر فعالیتهای انسانی، این جزیره از توده اصلی خود جدا شد. در صورتیکه آب دریاچه خزر بالا باشد، جزیره آشوراده به صورت یک جزیره تکافتاده دیده میشود اما در زمانهایی که آب دریاچه پایین باشد میتوان اتصال جزیره به خاک اصلیاش را مشاهده کرد.
این جزیره از اهمیت زیست محیطی و گردشگری فوقالعادهای برخوردار است و در کنوانسیون جهانی رامسر به عنوان یکی از مهمترین تالابهای دنیا ثبت شده است. این تالاب زیبا سالانه میزبان پرندگان مهاجر بسیاریست و یکی از زیست محیطهای اصلی زندگی و پرورش ماهی خاویار به حساب میآید، به طوری که در حدود ۴۰ درصد از خاویار تولیدی ایران سالانه در همین منطقه به دست میآید.
آشوراده محل زندگی جانوران زیادی از جمله شغال، روباه، خرگوش، ماهی، قرقاول، کبک و انواع پرندگان دریایی و پوشش گیاهی آن نیز بیشتر شامل درختان انار و بوتههای تمشک و انواع گیاهان و خارهای خوردو است.
آشوراده یا مال آشیر
آشوراده در زبان ترکمنی از دو بخش آشور و آدا تشکیل شده که آدا به معنای جزیره و آشور یا آشیر به معنای «رساندن» است. آشوراده در گذشته جزیرهای بوده که روستاییان دامهای خود را برای تغذیه و چریدن به آنجا میرساندند و به همین دلیل در گویش محلی به آن مال آشیر نیز میگویند یعنی محل رساندن مال یا دام.
تاریخچه جزیره آشوراده
جزیره آشوراده از گذشته یکی از مراکز مهم تجاری و اقتصادی ایران به حساب میآمد و از همین رو همواره مورد توجه دول کشورهای خارجی مانند روسیه و بریتانیا بود. در سال ۱۸۳۶ میلادی یا ۱۲۱۵ شمسی این جزیره به اشغال روسیه درآمد و تا زمان سقوط روسیه تزاری نیز در اشغال روسیه باقی ماند.
در زمان ناصرالدین شاه و همزمان با سقوط روسیه تزاری کوششهای امیرکبیر منجر به بسته شدن پیمان مودت میان روسیه و ایران شد که در نتیجهی یکی از مفاد آن، در سال ۱۸۹۲ میلادی (۱۲۷۱ هجری شمسی) جزیره آشوراده به ایران بازگردانده شد، اما تا پایان جنگ جهانی دوم در دست روسها باقی ماند و تعدادی ساختمان مسکونی و بیمارستان و قلعه و کلیسا در آن ساخته شد که امروزه به جز بخش کوچکی از قلعه در شمال جزیره، دیگر اثری از هیچکدام از ساخت و سازهای روسها باقی نمانده است.
چگونه به جزیره آشوراده بندر ترکمن برویم؟
جزیره آشوراده در میانکاله بندر ترکمن قرار گرفته و با بندر ترکمن حدود ۳ کیلومتر و تا گرگان حدود ۲۳ کیلومتر فاصله دارد. برای رسیدن به این جزیره لازم است ابتدا خود را به گرگان برسانید و از آنجا راهی بندر ترکمن و جزیره آشوراده شوید.
نظر شما