به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از خبرگزاری فلسطینی «معا»، این توافق که با میانجیگری قطر، آمریکا و مصر انجام شد و از روز یکشنبه، نوزدهم ژانویه (سیام دی) اجرا خواهد شد، بیشتر به مکانیسم فردی مرحله اول که ۴۲ روز به طول میانجامد و طی آن ۳۳ اسیر صهیونیست (شامل زنده یا جسد آنها) آزاد میشوند، مربوط میشود.
هدف تحت عنوان «اصول کلی موافقتنامه بین دو طرف اسرائیلی و فلسطینی در غزه در مورد تبادل اسرا و برقراری آتشبس پایدار» به شرح زیر تعریف شد:
همه اسرای اسرائیلی، شامل زنده و مرده که توسط مقاومت اسیر شدهاند، آزاد میشوند و در مقابل رژیم اسرائیل با آزادی تعداد اسیران فلسطینی که در مورد آنها توافق میشود، موافقت کرد.
مبادله در روز آتشبس، روزی که در توافقنامه به عنوان «روز اول» مشخص شده است، آغاز خواهد شد.
رژیم اسرائیل و حماس همچنین بر آمادگی آتشبسی که به چهار هدف، «آتشبس دائمی»، «خروج نیروهای اسرائیلی از نوار غزه»، «بازسازی غزه»، «بازگشایی گذرگاهها و تسهیل حرکت اشخاص و حملونقل کالا منجر میشود»، توافق کردند.
مفاد توافق طبق ۳ مرحله به شرح زیر است:
مرحله اول (۴۲ روز):
توقف موقت عملیات نظامی دو طرف و عقب نشینی ارتش اسرائیل به سمت شرق از «مناطق پرجمعیت در امتداد مرز در تمام مناطق نوار غزه از جمله وادی غزه (محور نتساریم).
توقف موقت تردد هوایی (نظامی و نظارتی) در نوار غزه به مدت ۱۰ ساعت در روز و ۱۲ ساعت در روزهایی که در آنها مبادله اسرا انجام میشود.
بازگشت آوارگان به محل زندگی خود و خروج از وادی غزه.
در روز هفتم (پس از آزادی هفت نفر از اسیران صهیونیست)، نیروهای رژیم اشغالگر اسرائیل به طور کامل از جاده ساحلی الرشید به سمت شرق تا جاده صلاحالدین عقبنشینی میکنند.
اسرائیل متعهد شد که پایگاهها و تأسیسات نظامی خود را در این منطقه به طور کامل از بین ببرد و به این ترتیب بازگشت آوارگان به محل سکونت (بدون حمل سلاح) آغاز خواهد شد. آزادی رفت و آمد مردم در تمام مناطق نوار غزه بدون محدودیت و ورود کمکهای بشردوستانه از روز اول بدون محدودیت خواهد بود.
در روز بیستودوم، نیروهای اسرائیلی از مرکز نوار غزه (بهویژه محور نتساریم در شرق جاده صلاحالدین تا منطقه واقع در امتداد مرز) عقبنشینی خواهند کرد و پایگاهها و تأسیسات نظامی بهطور کامل برچیده میشوند.
از روز اول، کمکهای بشردوستانه مجاز خواهد بود (۶۰۰ کامیون در روز از جمله ۵۰ کامیون سوخت که ۳۰۰ دستگاه آن مربوط به شمال نوار غزه است). این شامل سوخت مورد نیاز برای راه اندازی نیروگاه تولید برق و تجهیزات تجاری و عمرانی مورد نیاز برای آواربرداری و بازسازی و راهاندازی بیمارستان میشود.
تبادل اسرا:
حماس ۳۳ اسیر اسرائیلی را آزاد خواهد کرد (زنان غیرنظامی و سرباز)، کودکان (زیر ۱۹ سال و نه سرباز)، بزرگسالان (بیش از ۵۰ سال)، غیرنظامیان بیمار و زخمی.
در مقابل، رژیم صهیونیستی تعدادی از اسرای فلسطینی را آزاد خواهد کرد. با در نظر گرفتن لیستهای ارائه شده توسط حماس بر اساس اولویت دستگیری آنها، رژیم اسرائیل به ازای هر زن یا کودک آزادشده توسط حماس، ۳۰ زن و کودک فلسطینی را آزاد خواهد کرد.
همچنین بر اساس فهرستی که حماس بر اساس اولویت دستگیری آنها ارائه کرده است، به ازای آزادی هر صهیونیست سالخورده و مریض از سوی حماس، اسرائیل ۳۰ زندانی بزرگسال و بیمار (که تا ۱۵ سال از اسارت آنها باقی مانده است) را آزاد میکند.
به ازای هر نظامی زن آزاد شده، اسرائیل ۵۰ زندانی فلسطینی را آزاد میکند. (۳۰ زندانی در حال گذراندن حبس ابد و ۲۰ نفر دیگر در حال گذراندن مجازاتهای تا ۱۵ سال زندان هستند.)
این موضوع مشمول فهرستهایی که حماس ارائه میکند، به جز فهرست مورد توافق است. تعداد اسرای فلسطینی (حداقل ۱۰۰ نفر) که در مرحله دوم مورد بحث قرار خواهد گرفت. تعدادی از آنها آزاد و به خارج یا غزه تبعید خواهند شد.
مکانیسم تبادل اسرا بین دو طرف در مرحله اول:
حماس در روز اول سه غیرنظامی اسرائیلی و در روز هفتم چهار غیرنظامی دیگر را آزاد خواهد کرد. پس از آن، حماس هر هفت روز سه اسیر اسرائیلی را آزاد خواهد کرد که از زنان شروع میشود.
تصمیم گرفته شد که تمام اسرای زنده اسرائیلی پیش از اجساد آزاد شوند و حماس در هفته ششم در ازای آزادی تعداد توافق شده اسرای فلسطینی در زندانهای رژیم اسرائیل، تمای اسرای باقیمانده در این مرحله را آزاد خواهد کرد. این آزادی همزمان و بر اساس لیستهای ارائه شده از سوی حماس انجام میشود.
تا روز هفتم، حماس اطلاعاتی درباره تعداد اسرای اسرائیلی که در این مرحله آزاد خواهند شد، ارائه خواهد کرد.
اسرائیل در هفته ششم (پس از آزادی «هشام السید» و «افرا منگیستو» که به مجموع ۳۳ اسیر اسرائیلی میپیوندند)، ۴۷ زندانی را که مجدد دستگیر شدهاند، از قرارداد شالیط (نام اسیر اسرائیلی است) آزاد میکند.
اگر تعداد اسرای زنده اسرائیلی که قرار است در این مرحله آزاد شوند به ۳۳ نفر نرسد، با بازگرداندن اجساد آن دستهها، این تعداد تکمیل میشود و در مقابل، رژیم اسرائیل در هفته ششم تمام زنان و کودکان (زیر ۱۹ سال و غیرجنگجو) که پس از هفتم اکتبر در نوار غزه دستگیر شده بودند را آزاد میکند.
اسرائیل متعهد شد که فلسطینیان آزاد شده را به همین اتهامات مجدد بازداشت نکند و مبادرت به بازگرداندن اسرای آزادشده فلسطینی برای گذراندن باقیمانده دوران محکومیت نخواهد کرد.
همچنین توافق شد که فلسطینیان آزاد شده ملزم به امضای هیچ سندی به عنوان شرط آزادی نباشند.
دو طرف توافق کردند که گشایش مبادله اسرای فوق به عنوان مبنایی برای گشایش تبادل در مرحله دوم معامله در نظر گرفته نشود.
حداکثر تا روز شانزدهم، مذاکرات غیرمستقیم بین دو طرف برای توافق بر سر شرایط اجرای مرحله دوم بهویژه موارد مربوط به گشایش تبادل اسرا آغاز خواهد شد.
مذاکرات تا پایان هفته پنجم این مرحله تکمیل و توافق خواهد شد.
سازمان ملل متحد، آژانسهای آن و سایر سازمانها به ارائه خدمات بشردوستانه در تمام مناطق نوار غزه ادامه خواهند داد.
بازسازی زیرساختها (برق، آب، فاضلاب، ارتباطات و جادهها) در سراسر نوار غزه و آوردن مقدار توافق شده تجهیزات لازم برای دفاع مدنی (نهادهای امدادرسان) آغاز شود.
تسهیل ورود تدارکات و ملزومات برای اسکان آوارگانی که در جنگ خانههای خود را از دست دادهاند. حداقل ۶۰ هزار کاروان و ۲۰۰ هزار چادر وارد خواهد شد.
پس از آزادی تمام نظامیان زن اسرائیلی، تعدادی از مجروحان حماس تعیین میشوند تا برای مداوا به گذرگاه رفح بروند، علاوه بر این، تعداد مسافران، بیماران و مجروحان از طریق گذرگاه رفح افزایش مییابد و محدودیتهای سفر برداشته میشود و تردد کالا و تجارت از سر گرفته میشود.
بهکارگیری تدابیر و برنامههای لازم برای بازسازی همهجانبه منازل، تأسیسات غیرنظامی و زیرساختهای غیرنظامی تخریب شده در طول جنگ و حمایت از قربانیان تحت نظارت تعدادی از کشورها و سازمانها از جمله مصر، قطر و سازمان ملل متحد آغاز میشود.
تمام اقدامات در این مرحله یعنی آتشبس نظامی تا زمانی که مذاکرات بر سر شرایط اجرای آن ادامه داشته باشد، در مرحله دوم نیز ادامه خواهد داشت.
در این توافقنامه تصریح شده است که قطر، آمریکا و مصر تمام تلاش خود را برای اطمینان از ادامه مذاکرات غیرمستقیم تا زمانی که دو طرف بتوانند در مورد شرایط اجرای مرحله دوم به توافق برسند، به کار خواهند بست.
مرحله دوم (۴۲ روز):
آتشبس دائمی (توقف عملیات نظامی و کارهای تجاوزکارانه به شکل منظم) اعلام و قبل از تبادل اسرا آغاز خواهد شد.
در این توافق آمده است: ما در اینجا درباره همه اسرای اسرائیلی زنده باقیمانده صحبت میکنیم، در ازای آزادی تعدادی از اسرای فلسطینی در اسرائیل. در این مرحله خروج کامل ارتش اسرائیل از نوار غزه انجام خواهد شد.
مرحله سوم (۴۲ روز):
مبادله همه اجساد بین دو طرف پس از تعیین محل و شناسایی آنها.
اجرای طرح بازسازی سه تا پنجساله نوار غزه شامل مسکن، تأسیسات شهری، زیرساختهای غیرنظامی و حمایت از قربانیان تحت نظارت کشورها و سازمانها از جمله مصر، قطر و سازمان ملل متحد آغاز میشود.
بازگشایی گذرگاههای مرزی و تسهیل تردد افراد و کالاها.
به گزارش ایمنا، محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، نخستوزیر و وزیر امور خارجه قطر، چهارشنبهشب به وقت محلی (دوحه قطر) از موفقیت تلاشها برای توقف آتشبس در غزه خبر داد و اعلام کرد: طرفهای فلسطینی و اسرائیلی با توافق آتشبس در نوار غزه موافقت کردند.
نخستوزیر و وزیر امور خارجه قطر افزود: با موافقت طرفهای مذاکرهکننده، کار برای تکمیل ابعاد اجرایی این توافق امشب ادامه دارد.
وی افزود: اجرای توافق از روز یکشنبه، نوزدهم ژانویه آغاز میشود و بر اساس توافق، حماس ۳۳ گروگان را در ازای آزادی اسرای فلسطینی آزاد خواهد کرد.
رژیم صهیونیستی با حمایت آمریکا از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (پانزدهم مهر ۱۴۰۲) جنگ ویرانگری را علیه ساکنان نوار غزه به راه انداخت که بر اثر آن، افزون بر ویرانیهای عظیم و قحطی مرگبار بیش از هزاران فلسطینی که بیشتر آنها زن و کودک هستند، شهید و زخمی شدند.
با وجود همه این جنایتها، رژیم صهیونیستی اعتراف کرد که پس از گذشت ۴۶۷ روز جنگ علیه ساکنان غزه، نتوانست به اهداف خود از این جنگ یعنی نابودی جنبش حماس و بازگرداندن اسیران صهیونیست از نوار غزه دست پیدا کند.
نظر شما