به گزارش خبرگزاری ایمنا، چاقی و اضافه وزن از مشکلات شایع در بسیاری از جوامع مدرن است که تأثیرات جدی بر سلامت جسمی و روانی افراد دارد، زمانی که بدن بیش از نیاز خود کالری دریافت کند و این کالری اضافی به صورت چربی ذخیره شود، چاقی رخ میدهد و این وضعیت میتواند منجر به بروز بیماریهای مختلفی مانند دیابت نوع ۲، بیماریهای قلبیعروقی، فشار خون بالا، و مشکلات مفصلی شود.
یکی از اصلیترین علل چاقی، سبک زندگی ناسالم است، مصرف بیش از حد غذاهای پرکالری و پرچرب به همراه کمبود فعالیت بدنی میتواند به افزایش وزن منجر شود، در دنیای امروز، استفاده از فستفودها و مواد غذایی فراوری شده افزایش یافته است که این موضوع خود به چاقی دامن میزند، همچنین کاهش تحرک و فعالیتهای روزانه نیز عامل مهمی در این مشکل است.
عوامل ژنتیکی نیز میتوانند نقش مهمی در چاقی داشته باشند، افرادی که دارای سابقه خانوادگی چاقی هستند، بیشتر در معرض خطر قرار دارند و این افراد ممکن است دارای متابولیسم کندتری باشند که به انباشته شدن چربی در بدن منجر میشود، بنابراین وراثت نیز میتواند عاملی برای افزایش وزن باشد.
استرس و مشکلات روانی نیز میتواند به چاقی منجر شود، بسیاری از افراد در مواجهه با استرس و فشارهای زندگی به غذاهای پرکالری و ناسالم روی میآورند که این موضوع میتواند به افزایش وزن منجر شود، مدیریت استرس و بهبود وضعیت روانی میتواند به کنترل وزن کمک کند و از افزایش وزن ناشی از پرخوری جلوگیری کند.
یکی از مؤثرترین راهها برای کاهش وزن، تغییر سبک زندگی است، مصرف غذاهای سالم و کاهش مصرف مواد غذایی پرکالری و چرب میتواند به کاهش وزن کمک کند، همچنین افزایش فعالیت بدنی و ورزش منظم میتواند به سوزاندن کالریهای اضافی و بهبود سلامت عمومی بدن منجر شود و ورزشهای هوازی مانند پیادهروی، دویدن و شنا میتوانند به کاهش وزن کمک کنند.
ارتباط تغییر عادتهای غذایی و شیوع چاقی و اضافه وزن در جوامع
امید صادقی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه چاقی و اضافه وزن یکی از موضوعات پرچالش در دنیای امروز است، به خبرنگار ایمنا میگوید: نخستین موضوعاتی که درباره موضوع چاقی و اضافه وزن باید مد نظر قرار گیرد، علل درگیر شدن افراد با چاقی و اضافه وزن و عوامل مؤثر در شیوع آنها است.
وی میافزاید: عوامل مختلفی در بروز چاقی و اضافه وزن دخیل است که از جمله آنها میتوان به تغییر عادات غذایی اشاره کرد و در عصر امروز شاهد افزایش مصرف غذاهای پرکالری مانند فستفودها هستیم و این موضوع منجر به خطر درگیر شدن افراد با چاقی و اضافه وزن را افزایش داده است.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح میکند: در دنیای امروز، شاهد کاهش مصرف مواد غذایی که میتواند خطر چاقی و اضافه وزن را کاهش دهد هستیم که از جمله این مواد غذایی میتوان به حبوبات، میوهها و سبزیجات اشاره کرد و این در حالی است که غذاهای سنتی سرشار از حبوبات و سبزیجات است، اما این غذاها کنار گذاشته و با غذاهای پرچرب و فستفودها جایگزین شده است.
تأثیر بیتحرکی، عادتهای رفتاری و ژنتیک بر بروز اضافه وزن و چاقی
صادقی ادامه میدهد: عوامل دیگری از جمله بیتحرکی نیز منجر به افزایش شیوع اضافه وزن و چاقی میان افراد شده است که به ویژه طی سالهای اخیر شاهد افزایش بیتحرکی در افراد هستیم و همین موضوع منجر به افزایش بروز چاقی و اضافه وزن شده و مشخص است که با افزایش کالری دریافتی و پایین آمدن سوختوساز بدن، چاقی اتفاق میافتد.
وی میگوید: بهجز موارد بیان شده، عادتهای رفتاری نیز تأثیر مؤثری بر بروز اضافه وزن و چاقی دارد، به عنوان مثال، استعمال سیگار و دخانیات و درگیر بودن افراد با اختلالات روحی و روانی و بالا بودن سطح استرس و اضطراب میتواند خطر ابتلاء به اضافه وزن و چاقی را افزایش دهد.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه عوامل محیطی مؤثر بر بروز اضافه وزن و چاقی قابل تغییر است، اضافه میکند: تأثیر عوامل ژنتیکی بر بروز چاقی و اضافه وزن، غیرقابل انکار است و چاقی ممکن است در برخی افراد ژنتیکی باشد و این افراد بیش از سایر افراد در معرض ابتلاء به اضافه وزن و چاقی قرار میگیرند.
امروز مصرف مواد خوراکی تنها پاسخی برای احساس گرسنگی نیست
زینب مختاری، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه پرخوری به معنای دریافت و مصرف مواد غذایی بیش از حد نیاز است، به خبرنگار ایمنا میگوید: تجربه احساس گرسنگی، احساسی فیزیولوژیک است که با مصرف مواد غذایی این احساس خاموش میشود.
وی میافزاید: امروزه شهرنشینی و در دسترس بودن مواد غذایی، باعث شده است علاوه بر اینکه افراد به احساس گرسنگی فیزیولوژیکی بدن خود پاسخ دهند، از مصرف مواد غذایی برای پاسخگویی به سایر احساسات خود از جمله تجربه هیجان، ناراحتی و عصبانیت استفاده کنند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه عوامل مختلفی میتواند بر اینکه چه زمانی، کجا و چه مقدار فرد مواد خوراکی مصرف کند، تأثیرگذار باشد، تصریح میکند: میزان مناسب مصرف مواد غذایی و مواد خوراکی برای هر فرد متفاوت است و عواملی از جمله سن، جنسیت و درصد بافت عضلانی بر این امر تأثیرگذار است.
چه افرادی درگیر پرخوری هستند؟
مختاری با بیان اینکه تیپ شخصیتی نیز از جمله عوامل مؤثر بر میزان مصرف مواد خوراکی افراد به شمار میرود، ادامه میدهد: به عنوان مثال، مقدار غذایی که یک نوجوان پسر فعال و پرتحرک مصرف میکند، ممکن است در چهارچوب پرخوری جای نگیرد، چراکه احتمال دارد نیاز فرد بالا باشد.
وی با بیان اینکه هورمونهای بدن نیز بر میزان مصرف مواد غذایی افراد تأثیرگذار است، میگوید: در واقع تعریف پرخوری، تعریفی نسبی و برای هر فرد با شرایط مختلف، متفاوت است؛ یکی از مواردی که میتواند به افراد در تشخیص پرخوری کمک کند، سنجش و بررسی وزن است.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به اینکه مصرف بعضی داروها نیز میتواند نیاز افراد به مواد غذایی را افزایش دهد، اضافه میکند: داشتن چاقی شکمی و بررسی اندازه دور شکم از جمله عواملی است که افراد میتوانند پرخور بودن یا نبودن خود را تشخیص دهند، در صورتی که افراد با چاقی دور شکم درگیر باشند و داروهایی که منجر به افزایش چاقی شکمی میشود مصرف نکنند، ممکن است درگیر پرخوری باشند.
به گزارش ایمنا، رژیمهای غذایی متعادل برای کاهش وزن پایدار در پیشگیری از بروز چاقی و اضافه وزن اهمیت ویژهای دارند، انتخاب رژیمهای غذایی کوتاهمدت و شدید ممکن است در ابتدا به کاهش وزن منجر شوند، اما اغلب باعث بازگشت وزن پس از پایان رژیم میشوند، بنابراین انتخاب رژیمهای غذایی متعادل و تغییرات پایدار در سبک زندگی میتواند به کاهش وزن مؤثر و حفظ آن کمک کند.
آموزش و آگاهیبخشی نیز نقش مهمی در مبارزه با چاقی دارد، آموزش به افراد درباره اهمیت تغذیه سالم و فعالیت بدنی میتواند به تغییر رفتارها و کاهش چاقی کمک کند، همچنین ایجاد محیطهای حمایتی و تسهیل دسترسی به غذاهای سالم و فضاهای ورزشی میتواند به بهبود وضعیت وزن کمک کند.
به طور کلی، چاقی و اضافه وزن مشکلی جدی است که نیاز به توجه و اقدامات مؤثر دارد و با ایجاد تغییرات کوچک و مستمر در سبک زندگی، میتوان به کاهش وزن و بهبود کیفیت زندگی دست یافت، توجه به تغذیه سالم، افزایش فعالیت بدنی و مدیریت استرس میتواند به دستیابی به وزن سالم و حفظ آن کمک کند، همچنین حمایت اجتماعی از سوی خانواده و دوستان نیز میتواند نقش مهمی در کاهش وزن و حفظ سلامتی ایفا کند.
نظر شما