به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از پاون، محمدرضا کاویانپور درباره تأثیر تغییرات اقلیمی بر میانگین بارندگی کشور اظهار کرد: بر اساس دادههای دفتر مطالعات پایه، میزان بارش کشور از ابتدای سال آبی تاکنون ۵۰ میلیمتر ثبت شده، به طوریکه نسبت به میانگین بلندمدت ۳۴ درصد کاهش پیدا کرده است.
وی در ادامه افزود: وضعیت بارش پاییز سال جاری نسبت به شرایط نرمال پایینتر است و به بارشهای زمستان و بهار امیدوار هستیم.
رئیس مؤسسه تحقیقات آب کشور یادآور شد: در حوضه کارون بزرگ باید بارندگیها ۲۲۲ میلیمتر باشد، اما بارشها در این حوضه نسبت به شرایط دراز مدت ۴۳ درصد منفی ثبت شده است، همچنین همچنین حوضه آبریز جراحی و زهره نسبت به میانگین بلند مدت ۴۶ درصد و حوضه آبریز کرخه نیز ۴۹ درصد روند کاهشی داشته است.
کاویانپور با بیان اینکه میزان بارندگیها در حوضههای آبریز بزرگ کشور نسبت به میانگین بلند مدت ۴۰ تا ۵۰ درصد کاهش پیدا کرده است، اضافه کرد: این امر اهمیت توجه به صرفهجویی و مدیریت منابع آبی را دوچندان میکند.
وی عنوان کرد: بر اساس الگوی پیشبینی در مؤسسه تحقیقات آب کشور، انتظار میرود در سه ماهه دی، بهمن و اسفند، میزان بارندگی در همه مناطق کشور زیر نرمال باشد.
رئیس مؤسسه تحقیقات آب کشور بیان کرد: این امر بیانگر این مسئله است که در زمستان جاری شاهد تداوم کاهش بارشها باشیم. به طوریکه به غیر از بخشهایی از غرب دریای خزر و کنارههای دریای خزر، در زاگرس مرکزی و البرز وضعیت بارندگیها زیر نرمال باشد.
کاویانپور درباره تداوم روند گرمای هوا به واسطه تغییرات اقلیمی نیز اظهار کرد: بر اساس مطالعات صورت گرفته در مؤسسه تحقیقات آب کشور انتظار است در سه ماه آینده وضعیت دمای هوا بالاتر از شرایط نرمال رقم بخورد و این مساله میطلبد در مدیریت مصرف آب و انرژی توجه ویژهای صورت گیرد.
وی ظهور و بروز نوسانات را جزئی از روند گرمایش کره زمین برشمرد و خاطرنشان کرد: افزایش یا کاهش بارشها، تغییر محل بارندگی به عبارتی تغییر رژیم بارشی و مسائلی از این دست از جمله نوسانات تغییرات اقلیمی است.
رئیس مؤسسه تحقیقات آب کشور در ادامه گرم شدن کره زمین را با ذوب شدن برفها همراه دانست و گفت: این فرایند از قطبها آغاز شده و با کاهش میزان سطح یخچالهای طبیعی همراه میشود.
کاویانپور با بیان اینکه ایران دارای ۱۱۰ محدوده یخچالی است ابراز داشت: با فرایند گرم شدن شاهد کاهش سطح یخچالها هستیم. هم اکنون در آسیا و سایر نقاط جهان پوشش یخچالها و برفها کاهش پیدا کرده است.
وی تبدیل شدن بارشها از برف به باران را از اثرات تغییرات اقلیمی عنوان کرد و افزود: این مسئله با کاهش سطح پوشش برفی همراه شده است. نکته این است که ضخامت پوشش برفی به عنوان یک شاخص مهم مد نظر است.
بنا بر این گزارش کاهش سطح یخچالهای کشور با تبدیل جریان دائمی رودخانهها به جریانهای زود گذر و مخرب فصلی همراه است که تشدید کم آبی و خشکسالی را به همراه دارد.
نظر شما