احتمال آتش‌بس در غزه؛ دلایل و چالش‌ها

کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به بعضی دلایل برای توافق احتمالی آتش‌بس در غزه گفت: تردیدها درباره کارشکنی‌های اسرائیل و وابستگی آتش‌بس به خواسته‌های نتانیاهو وجود دارد. در نهایت، افکار عمومی جهان نیز بر تلاش‌ها برای پایان دادن به جنگ در غزه تأثیرگذار است.

جعفر قنادباشی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، درباره احتمال آتش‌بس در غزه اظهار کرد: دلایل مختلفی سبب می‌شود تا کارشناسان از احتمال برقراری آتش‌بس بیش از زمان‌های دیگر سخن بگویند، گرچه که همین کارشناسان نسبت به کارشکنی‌های صهیونیست‌ها در برقراری آتش‌بس تردید دارند.

وی افزود: یکی از دلایل احتمالی آتش‌بس در غزه افزایش بیش از حد مشکلات داخلی رژیم صهیونیستی است، همچنین مسئله یمن نیز یکی دیگر از دلایل احتمالی برای آتش‌بس خواهد بود، چرا که یکی از شروط اصلی یمنی‌ها برای توقف حملات به فلسطین اشغالی و منافع آمریکا پایان جنگ در منطقه است. مسئله بعدی پروژه‌هایی است که در تلاش هستند تا در سوریه یا عراق اجرا کنند، به عبارتی فراهم شدن شرایط برای راه‌اندازی ماجراجویی‌های جدید موجب می‌شود تا رژیم صهیونیستی به فکر آتش‌بس در غزه بیفتد.

تلاش ترامپ برای ایجاد تغییر بزرگ

کارشناس مسائل غرب آسیا یکی از این دلایل را نزدیک شدن به زمان ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا عنوان کرد و افزود: ترامپ خواسته است که پیش از ورودش به کاخ سفید شرایط متفاوتی نسبت به گذشته حاکم شود، البته این به معنی حمایت نکردن ترامپ از صهیونیست‌ها نیست، بلکه درصدد ادامه برنامه عادی‌سازی روابط است که در دوره اول ریاست‌جمهوری او کلید زده شد؛ با این حال به نظر نمی‌رسد که شرایط امروز برای چنین کاری مساعد باشد چون صهیونیست‌ها جنایات بسیاری آفریدند که اگر دولت‌ها بخواهند به سمت عادی‌سازی روابط با این رژیم پیش بروند با خشم ملت‌های خود روبه‌رو خواهند شد، بنابراین چنین چیزی در محاسبات ترامپ مورد توجه قرار نگرفته است.

وی تاکید کرد: امروز مشکلات داخلی صهیونیست‌ها از یک‌سو و فشار خانواده‌های اسرای اسرائیلی در اختیار حماس از سوی دیگر و نیز ارتش خسته و درمانده اسرائیل دلایل دیگری هستند که رژیم صهیونیستی بخواهد به سمت آتش‌بس پیش برود. به‌عبارتی تلفات زیاد مهمات و نیروی انسانی ارتش اسرائیل را ملتهب نگه داشته است و ادامه کشتار مردم فلسطین چهره رژیم صهیونیستی را روزبه‌روز مخدوش‌تر می‌کند و این در حالی است که صهیونیست‌ها سعی می‌کنند در راستای سیاست‌های خود، افکار عمومی جهان را با تبلیغات گسترده و بسیار پرهزینه و بودجه‌های سنگین وادار به فراموش کردن جنایات خود در غزه کنند، اما ادامه روند کشتار با چنین سیاستی هم‌خوانی ندارد و بنابراین خواهان آتش‌بس خواهند بود.

۵۰ درصد از علاقه‌مندی غرب به آتش‌بس در غزه مربوط به توقف عملیات یمنی‌هاست

قنادباشی با تاکید بر اینکه امروزه یمنی‌ها گلوگاه آمریکا و نظام سرمایه‌داری جهانی را در اختیار گرفته‌اند و پیوسته تاکید می‌کنند که تا ادامه جنگ به سمت صلح و مذاکره با آمریکایی‌ها پیش نخواهیم رفت، گفت: ضربات یمنی‌ها برخی نقاط فلسطین اشغالی را در حالت آماده‌باش دائمی نگه داشته است و همین مسئله موجب می‌شود تا غرب به دنبال پایان بهانه‌جویی‌های یمنی‌ها و حملات آن‌ها برآیند که بسیار مسئله مهمی است، البته غربی‌ها علاقه‌مند نیستند که مسئله آتش‌بس در غزه را به معنی پاسخ به یمنی‌ها تلقی کنند و سعی می‌کنند در فرایند پیچیده تبلیغاتی آتش‌بس را به مسائل دیگر نسبت دهند، اما واقعیت آن است که بیش از ۵۰ درصد از عوامل علاقه‌مندی غرب به آتش‌بس در غزه مربوط به توقف عملیات یمنی‌هاست، چرا که یمن گلوگاه تجارت جهانی را از طریق ناامن کردن دریای سرخ و هدف قرار دادن کشتی‌های غربی در دست دارد.

وی خاطرنشان کرد: با این همه چون سرنوشت جنگ غزه به سرنوشت نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی رقم خورده است، بنابراین باز همان معادله یک‌ونیم سال گذشته حکم‌فرماست که نتانیاهو هرگونه آتش‌بس را تا زمانی که خواسته‌هایش تحقق پیدا نکرده است به تعویق خواهد انداخت، چون آتش‌بس را به معنای پایان کار خود و فعال شدن دستگاه قضائی اسرائیل برای رسیدگی به پرونده‌های او و شکست تلقی می‌کند.

کارشناس مسائل غرب آسیا ابراز کرد: به هر ترتیب تاکنون تلاش‌هایی در این راستا انجام شده است و همه طرف‌های عربی، آمریکایی و کشورهای منطقه سعی دارند تا سرپوشی بر آدم‌کشی رژیم صهیونیستی بگذارند و حتی اگر آتش‌بس هم به نتیجه نرسد، آن‌ها استفاده تبلیغاتی خود را از آن خواهند کرد تا نشان دهند خواهان حل‌وفصل مشکلات هستند و بی‌تفاوت نیستند، این در حالی است که افکار عمومی جهان می‌دانند بیشترین حمایت از جنایات رژیم صهیونیستی توسط آمریکا، انگلیس و فرانسه انجام شده است.

حرکت برخلاف خواسته ملت‌ها مشکلات زیادی را برای آمریکا ایجاد خواهد کرد

قنادباشی در رابطه با احتمال پذیرش طرح دو دولتی توسط ترامپ گفت: ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش طرح‌های دیگری داشت، طرح‌هایی که با عنوان معامله بزرگ قرن از آن یاد می‌شد و بنا بود مسئله فلسطین به فراموشی کامل سپرده شود و فلسطینی‌ها به صحرای سینا یا اردن کوچ داده شوند، اما واقعیت به گونه دیگری رقم خورد و امروز مسئله فلسطین پشتیبانی بزرگ جهانی پیدا کرده است.

وی یادآور شد: امروز در مجمع عمومی سازمان ملل ۱۲۴ کشور جهان کشور فلسطین را به‌عنوان عضو سازمان ملل به رسمیت شناختند و می‌توان گفت که حداقل دوسوم کشورهای جهان طرفدار تشکیل دولت فلسطینی هستند؛ بر این اساس ترامپ نمی‌تواند خلاف اراده بین‌المللی حرف بزند و اگر تلاشی در این رابطه انجام دهد، موجب ایجاد مشکلات زیادی برای خود آمریکا خواهد شد.

کد خبر 826438

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.