به گزارش خبرگزاری ایمنا، هوش مصنوعی (Artificial Intelligence یا AI) به مجموعهای از فناوریها و الگوریتمها گفته میشود که به ماشینها اجازه میدهد تا همچون انسانها عمل کنند و تصمیمات هوشمندانه بگیرد؛ این فناوری به سیستمها و دستگاهها این توانایی را میدهد که از تجربیات گذشته یاد بگیرند و بدون نیاز به دستورالعملهای مستقیم از انسانها، وظایف مختلف را انجام دهند؛ هوش مصنوعی به دو دسته اصلی تقسیم میشود: هوش مصنوعی ضعیف (Narrow AI) و هوش مصنوعی قوی (General AI).
همچون بسیاری از صنایعی که هوش مصنوعی در آنجا پایی پیدا میکند، در انیمیشن نیز هدف اصلی ادغام هوش مصنوعی سادهسازی و خودکارسازی رویههای پرزحمت و تکراری، سرعت بخشیدن به زمان طراحی و توسعه و به حداقل رساندن هزینههای تولید است؛ الگوریتمهای هوش مصنوعی در ایجاد حالات چهره واقعگرایانه، زبان بدن و سایر ویژگیها برای شخصیتهای متحرک کمککننده است و در طراحی شخصیت، تولید مناظر، ساختمانها و دیگر عناصر بکگراند واقعی برای صحنههای متحرک نقش مفیدی ایفا میکنند، بهطور کلی یکی از مزایای اصلی استفاده از هوش مصنوعی این است که میتواند کارهای زمانبر مختلف در فرایند تولید را خودکار و ساده کند و به انیماتورها اجازه میدهد در کار خود کارآمدتر و سازندهتر باشند.
هوش مصنوعی جای هنرمندان را نمیگیرد
سید علیرضا گلپایگانی، دکترای پژوهشی هنر، عضو هیئت علمی کارشناسی ارشد انیمیشن دانشگاه هنر ایران در این باره به خبرنگار ایمنا اظهار میکند: از نظر من هوش مصنوعی یک ابزار تسریعکننده به حساب میآید، اما نمیتواند جای هنرمندان را بگیرد، همانطور که نخستین بار رایانه وارد عرصه انیمیشن شد، این واکنش را بهوجود آورد که با وجود این ابزار نوظهور، هنرمندان قادر به فعالیت نخواهند بود، این در حالی است که رایانه و نرمافزارهای آن، نقش تسریعکننده دارند و فرصت کافی برای هنرمند ایجاد میکنند تا مسیر و تحول جدیدی را در آثار خود به وجود آورد.
وی میافزاید: مثال دیگر، ظهور هنر عکاسی در قرون پیش است که با ایجاد آن، نگرانیهایی برای نقاشان به وجود آمد، زیرا گمان میکردند که عکاسی، جای نقاشی را خواهد گرفت اما تجربه نشان داد که این اتفاق موجب تحولات بزرگی در نقاشی شد و سبکهای جدیدی در آن به وجود آورد؛ نقش هوش مصنوعی در هنر نیز اینچنین خواهد بود.
دست یاری هوش مصنوعی از ایدهیابی تا تدوین در انیمیشنسازی
عضو هیئت علمی کارشناسی ارشد انیمیشن دانشگاه هنر ایران خاطرنشان میکند: معتقدم با آمدن هوش مصنوعی، هنرهای کلاسیک حفظ میشود و جلوههای جدیدی از ذهنیت بشر بهعنوان خلاقترین موجود روی زمین، ایجاد خواهد شد، بنابراین هوش مصنوعی بهویژه در حوزه انیمیشن به هنرمندان کمک میکند تا ایدههای خود را افزایش دهند؛ لازم به ذکر است که امروز بهدلیل شرایط موجود، نگاه ما به هوش مصنوعی بهعنوان پدیدهای جدید و سرگرمکننده است، در حالی که کمکم جای خود را بهعنوان یک ابزار کاربردی در انیمیشنسازی باز خواهد کرد.
گلپایگانی با بیان اینکه ساخت انیمیشن به مطالعه زیادی نیازمند است یعنی باید برای انجام آن، فیلمها و کتابهای زیادی را مورد بررسی قرار داد، میگوید: یکی از استفادههای هوش مصنوعی در این حوزه، کمک به انسان برای مطالعه بیشتر، بررسی مطالب مهم و مشترک کتابها و منابع خواهد بود؛ البته هوش مصنوعی بهتنهایی قادر به انجام این کار نیست، بلکه این اطلاعات باید در حافظه او بارگذاری شده باشد، بهطورکلی، هوش مصنوعی در ایدهیابی و نوشتن فیلمنامه، بسیار مؤثر خواهد بود.
وی با اشاره به کاربرد هوش مصنوعی در تنظیم و تغییر صدا در انیمیشن تصریح میکند: هوش مصنوعی در بخش تدوین و روایت داستان نیز میتواند دست قدرتمندی برای هنرمند باشد؛ در این راستا ارائه اطلاعات و سوالات هوشمندانه به هوش مصنوعی میتواند اهمیت زیادی داشته باشد. کمک دیگر هوش مصنوعی در طراحی سریع و خلاقانه کاراکترها و فضاهاست؛ البته باید گفت یک طراح بهدلیل اطلاع و دانشی که در حوزه انیمیشن دارد، میتواند یک اثر مفید ایجاد کند و افراد عادی، نمیتوانند کیفیتی به اندازه اثر یک هنرمند ارائه دهند.
با نرمابزارهای رایگان هوش مصنوعی نمیتوان انیمیشن ساخت
عضو هیئت علمی کارشناسی ارشد انیمیشن دانشگاه هنر ایران عنوان میکند: باید گفت که با نرمافزارهای رایگان هوش مصنوعی که در حال حاضر در ایران وجود دارند، کاری پیش نمیرود؛ در واقع ابزارهای هوش مصنوعی کاربردی، هزینههای زیادی دارند و هنوز در کشور ما بهدلیل چالشهای تبدیل و انتقال پول، مورد استفاده قرار نگرفته است؛ با این حال اگر توجه کافی روی این موضوع گذاشته شود، هنرمندان ایرانی میتوانند با انیمیشنسازان جهان رقابت کنند.
گلپایگانی تصریح میکند: هوش مصنوعی برای دنیا، جدید و تازه است، با این حال خارج از کشور فیلمی ساخته شد که داستان، طراحی و متحرکسازی آن به وسیله هوشمصنوعی بود اما با توجه به نوظهور بودن این اتفاق، هنوز نیاز به گسترش برای تبدیل به یک مجموعه را دارد
وی با تاکید بر اینکه حضور هوش مصنوعی، رونق بازار انیمیشن را از بین نمیبرد، ادامه میدهد: اگر کسی بهطور تخصصی در یک حوزه همچون انیمیشن فعالیت میکند و به آن علاقه دارد، باید در تکاپوی تهیه و یادگیری ابزار کار خود باشد که هوش مصنوعی یکی از آنهاست و میتواند موجب ایجاد جهش بزرگی در انیمیشنسازی شود، در این راستا، بهتر است که دولت و مسئولان، اعتباراتی را برای کمک به هنرمندان انیمیشنسازی در نظر بگیرند.
به کمک هوش مصنوعی میتوان آثار بیشتری تولید کرد
در ادامه محسن عنایتی، کارگردان و نویسنده انیمیشن اظهار میکند: هوش مصنوعی در تمام مراحل ساخت فیلم سینمایی انیمیشن میتواند نقش قابل توجهی از مرحله ایدهپردازی تا فیلمنامه استوری برد و حتی از ساخت شخصیتها تا حرکت دادن آنها ایفا کند. هوش مصنوعی میتواند حتی پس از تولید انیمیشن و در در دوبله، صداگذاری و موسیقی کمککننده باشد.
وی میافزاید: بهدلیل اینکه ساخت انیمیشن مدت طولانی دارد، در پروژههایی که در حاضر در مرحله اکران است یا از سالها پیش در حال تولید هستند، استفاده کمتر از هوش مصنوعی شده است؛ با این وجود، هوش مصنوعی در پروژههای جدید مورد استفاده قرار میگیرد.
کارگردان و نویسنده انیمیشن خاطرنشان میکند: در سطح بینالملل نیز شاهد این هستیم که در مراحل پیشتولید، گروهها برای ارتباط بهتر عوامل از هوش مصنوعی استفاده میکنند و حتی برای دیدن فضای بصری و شخصیتها به آن توجه دارند، حتی پستولید، اصلاح رنگها و اصلاحات اساسی با هوش مصنوعی انجام میشود.
عنایتی بیان میکند: فرصتهای ایجادشده بهویژه در ایران، این است که با کم شدن زمان و هزینه تولید میتوان آثار بیشتری تولید کرد، اما باید توجه داشت که ورود افراد غیرمتخصص ممکن است کیفیت آثار را پایین بیاورد.
وی تاکید میکند: هوش مصنوعی، هیچگاه جای هنرمند را نمیگیرد، بلکه ابزاری در دست اوست تا در زمان کوتاهتر، اثر باکیفیتتری را ارائه دهد.
به گزارش ایمنا، در زمینه انیمیشن، کاربرد هوش مصنوعی در انیمیشن طیف گستردهای از خودکارسازی کارهای تکراری و تولید انیمیشنهای واقعگرایانه و تعاملی تا شخصیسازی تجربه انیمیشن دارد؛ این کاربردها پتانسیل انقلابی در صنعت انیمیشن را دارند و میتوانند منجر به تولید انیمیشنهای جدید و نوآورانهای شوند که جذابتر، واقعگرایانهتر و تعاملیتر هستند.
نظر شما