چه اقداماتی در صورت ابتلا به شپش سر باید انجام داد؟

شپش سر باعث خارش و تحریک پوست سر می‌شود و می‌تواند به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل شود، آلوده شدن به این انگل به ویژه در محیط‌های جمعی مانند مدارس و مهدکودک‌ها بیشتر دیده می‌شود و رعایت نکات بهداشتی به منظور درمان و پیشگیری از ابتلا و گسترش این آلودگی باید همواره مد نظر قرار گیرد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، شپش سر، حشراتی کوچک و بدون بال هستند که روی سر انسان زندگی می‌کنند و از خون پوست سر تغذیه می‌کنند، این انگل‌ها به سرعت از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شوند، به خصوص در کودکان که در محیط‌های گروهی مانند مدارس یا مهدکودک‌ها حضور دارند؛ شپش سر باعث خارش شدید و ناراحتی می‌شود و به طور معمول با استفاده از داروهای شیمیایی یا روش‌های خانگی درمان می‌شود.

شپش سر به راحتی توسط تماس مستقیم با موهای فرد مبتلا منتقل می‌شود و استفاده مشترک از وسایل شخصی مانند کلاه، شانه یا برس مو می‌تواند به انتقال شپش منجر شود، یکی از نشانه‌های اصلی ابتلاء به شپش، خارش شدید پوست سر است که ممکن است به زخم شدن و عفونت‌های ثانویه منجر شود.

روش‌های مختلفی برای درمان شپش سر وجود دارد و یکی از روش‌های رایج استفاده از شامپوها و لوسیون‌های دارویی است که مخصوص کشتن شپش و تخم‌های آن‌ها تولید شده است، همچنین شانه‌زدن مرتب با شانه‌های دندانه‌ریز نیز می‌تواند به از بین بردن شپش‌ها کمک کند، برخی افراد نیز از روش‌های طبیعی مانند استفاده از روغن‌های اساسی یا سرکه برای درمان شپش استفاده می‌کنند.

به منظور جلوگیری از ابتلاء به شپش، بهتر است از تماس مستقیم با موهای افراد مبتلا خودداری کنید و وسایل شخصی خود را با دیگران به اشتراک نگذارید، همچنین بررسی مرتب موهای کودکان و شانه‌زدن منظم با شانه دندانه‌ریز می‌تواند به شناسایی و درمان زودهنگام شپش کمک کند.

شپش‌ها تخم‌های خود را که به آن‌ها «نیت» می‌گویند، به پایه موها نزدیک به پوست سر می‌چسبانند، این تخم‌ها به صورت نقاط سفید کوچک دیده می‌شوند و به سختی از مو جدا می‌شوند و پس از گذشت چند روز، نیت‌ها به شپش‌های جوان تبدیل می‌شوند و چرخه زندگی خود را تکرار می‌کنند.

در صورت ابتلا به شپش سر چه اقداماتی باید انجام داد؟

شپش بیماری نیست

رضا فدایی، متخصص بیماری‌های عفونی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه شپش نوعی انگل است که می‌تواند انسان‌ها را آلوده کند و آلودگی به شپش بیماری محسوب نمی‌شود، اظهار کرد: شپش به عنوان یک انگل می‌تواند در سر، بدن و سایر نقاط بدن مستقر شود، اما مهم‌ترین نوع آلودگی به شپش، شپش سر است.

وی افزود: با بیان اینکه شپش سر در جوامع مختلف به ویژه در مدارس می‌تواند مشکل‌ساز شود، افزود: انتقال آلودگی به شپش از طریق ارتباط مستقیم و انسان به انسان است، استفاده از شال، روسری، کلاه و البسه مشترک، باعث می‌شود این انگل از یک فرد به فرد دیگری منتقل شود.

متخصص بیماری‌های عفونی تصریح کرد: آلودگی به شپش به طور معمول در ناحیه سر به صورت خارش خود را نشان می‌دهد و افراد آلوده به شپش سر به طور معمول دچار خارش شدید در پشت سر می‌شوند و گاهی اوقات به قدری این خارش شدید می‌شود که پوست سر افراد دچار زخم می‌شود و افراد را مستعد ابتلاء به سایر عفونت‌ها می‌کند.

فدایی با بیان اینکه افراد در صورت مشاهده انگل شپش در سر یا تخم شپش می‌توانند به نزدیک‌ترین مرکز بهداشتی مراجعه کنند، ادامه داد: به طور معمول، گروهی از کارشناسان بهداشتی به مدارس و اماکنی مشابه مدارس، اعزام می‌شوند و نسبت به معاینه دقیق پوست سر دانش‌آموزان و افراد اقدام می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه تشخیص درگیر شدن افراد با شپش سر نیازمند آزمایش خاصی ندارد، گفت: با معاینه دقیق پوست سر و مشاهده تخم یا شپش بالغ، آلودگی افراد به این انگل تشخیص داده و توصیه‌های بهداشتی برای درمان افراد آلوده و جلوگیری از آلودگی سایر افراد ارائه می‌شود.

شامپوی پرمترین برای درمان شپش

متخصص بیماری‌های عفونی با اشاره به نحوه درمان شپش سر اضافه کرد: درمان آلودگی به شپش سر، استفاده از نوعی شامپو به نام پرمترین یک درصد است که در سیستم بهداشتی وجود دارد و از داروخانه‌ها قابل تهیه است و فرد آلوده پس از خیس کردن موها، باید موها و به ویژه پوست سر خود را به شامپوی مذکور آغشته کند و پس از گذشت مدت زمان ۱۰ دقیقه، موها را شست‌وشو دهد.

فدایی افزود: بعد از شست‌وشوی سر و خروج فرد از حمام، فرد آلوده باید با استفاده از یک شانه دندانه ریز، با دقت تمام موها را شانه بزند و توصیه می‌شود در همین حین موها به سرکه آغشته شود تا تخم‌های شپش که به موی سر چسبیده است، جدا شود.

وی با بیان اینکه به‌جز فرد آلوده، اعضای خانواده وی نیز باید این اقدامات را انجام دهند، تصریح کرد: لازم است یک هفته بعد از این اقدام، مجدد معاینه فرد آلوده بررسی شود، چراکه احتمال دارد تخم‌های شپش همچنان روی موهای سر چسبیده باشد و پس از گذشت هفت روز، شپش بالغ از تخم خارج شود.

متخصص بیماری‌های عفونی با بیان اینکه آلودگی به شپش قابل انتقال است، از همین رو تمام اعضای خانواده یا سایر همکلاسی‌های یک دانش‌آموز آلوده به این انگل باید معاینه شوند و اقدامات پیشگیرانه را مد نظر داشته باشند، ادامه داد: به منظور پیشگیری از آلودگی به شپش، رعایت بهداشت فردی، استحمام منظم و رعایت بهداشت مو باید به صورت جدی مد نظر قرار گیرد.

فدایی با اشاره به اینکه برای پیشگیری از ابتلاء به شپش در گذشته توصیه می‌شد که موها کوتاه شوند، اما اکنون چنین توصیه‌ای وجود ندارد، گفت: رعایت بهداشت برای موهای بلند بسیار دشوار است و افرادی که موهای بلندی دارند باید به صورت جدی نسبت به رعایت توصیه‌های بهداشتی توجه داشته باشند.

وی اضافه کرد: در صورتی که افراد به این انگل آلوده شدند نباید به هیچ عنوان این موضوع را از سایر افراد مخفی کنند و هرچه زودتر افراد آلوده نسبت به مراجعه به مراکز درمانی مراجعه کنند، از گسترش هرچه بیشتر این آلودگی پیشگیری می‌شود.

در صورت ابتلا به شپش سر چه اقداماتی باید انجام داد؟

به گزارش ایمنا، اگرچه شپش سر بیماری‌های جدی را منتقل نمی‌کند، اما می‌تواند منجر به استرس و ناراحتی زیادی شود، درمان و پیشگیری مناسب می‌تواند به کاهش این مشکلات کمک کند و از گسترش شپش میان اعضای خانواده یا همکلاسی‌ها جلوگیری کند.

شپش‌ها می‌توانند به مدت کوتاهی خارج از بدن انسان زنده بمانند، بنابراین تمیز کردن دقیق لباس‌ها، ملحفه‌ها و وسایل شخصی می‌تواند به جلوگیری از بازگشت آن‌ها کمک کند، استفاده از آب گرم و شوینده‌های قوی برای شست‌وشوی این وسایل توصیه می‌شود.

مهم است که در صورت مشاهده علائم شپش سر، به سرعت اقدام به درمان و از تماس نزدیک با دیگران خودداری کنید تا از گسترش این انگل‌ها جلوگیری شود و مشاوره با پزشک می‌تواند به انتخاب بهترین روش درمان کمک کند.

کد خبر 823230

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.