به گزارش خبرگزاری ایمنا، ستیریزین نوعی آنتیهیستامین یا داروی ضد حساسیت است که برای درمان آلرژی شدید و بیماریهای فصلی استفاده میشود، زمانی که میکروب یا آلرژن (ماده حساسیتزا) از راه تنفسی یا از راه دهان وارد بدن میشود، سلولهای دفاعی شروع به ساخت هیستامین میکند که با علائمی مانند آبریزش بینی بروز میکند.
سیتریزین از طریق کمک به گلبولهای سفید برای مقابله با میکروب و کاهش ترشح هیستامین در بدن عمل میکند، سیتریزین به شکل قرص، کپسول و شربت در بازار وجود دارد که به طور معمول شربت سیتریزین برای کودکان تجویز میشود و دزهای این دارو به شکل زیر در بازار موجود است:
- قرص خوراکی (قرص سیتریزین ۵ و ۱۰ میلیگرمی)
- کپسول (کپسول سافت ژل سیتریزین ۱۰ میلیگرمی)
- شربت (شربت سیتریزین ۵ میلیگرمی)
کاربرد قرص سیتریزین
قرص سیتریزین یک داروی ضد حساسیت است که میتواند علائم آلرژی را از بین ببرد.، بدن در پاسخ ایمنی به پاتوژنهای خارجی هیستامینهایی آزاد میکند که موجب بروز علائم آلرژی میشود، در واقع هیستامینها نفوذپذیری مویرگها نسبت به گلبولهای سفید خون پروتئینها را افزایش و به آنها اجازه میدهند تا از بدن در برابر مهاجمان خارجی دفاع کنند.
موارد استفاده قرص سیتریزین شامل موارد زیر است:
- آبریزش چشم
- آبریزش بینی
- خارش چشم
- خارش بینی
- عطسه
- کهیر
- خارش پوست
- تسکین علائم سرماخوردگی
- کاهش علائم ناشی از آسم آلرژیک
نحوه مصرف سیتریزین برای کودکان و بزرگسالان
دز مصرفی داروی سیتریزین به سن، وضعیت بیماری و پاسخ بدن به درمان و دارو بستگی دارد و تعیین دز مصرفی دارو بر عهده پزشک است، اما به طور معمول از دستور زیر برای قرص و شربت سیتریزین استفاده میشود:
بزرگسالان و افراد بالای ۱۲ سال: قرص سیتریزین ۱۰ میلیگرم یک بار در روز
کودکان شش تا ۱۱ سال: قرص سیتریزین پنج میلیگرم دو بار در روز
کودکان دو تا پنج سال: قرص سیتریزین ۲.۵ میلیگرم دو بار در روز
کودکان شش تا ۱۲ سال: شربت سیتریزین ۲.۵ میلیگرم را میتوانند پنج تا ۱۰ میلیگرم در روز مصرف کنند (یک قاشق چایخوری برابر است با پنج میلیگرم).
کودکان دو تا پنج سال: شربت سیتریزین ۲.۵ میلیگرم یک بار در روز (برابر با نصف قاشق چایخوری)، این مقدار میتواند به پنج میلیگرم یک بار در روز افزایش یابد.
قرص سیتریزین خوابآور است؟
قرص سیتریزین موجب گیجی و خوابآلودگی میشود، از همین رو باید بعد از مصرف این دارو از رانندگی و فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری کامل دارند، پرهیز کنید.
عوارض سیتریزین برای کودکان و بزرگسالان
مصرف داروی ستیریزین ممکن است موجب خوابآلودگی شود، همچنین این امکان وجود دارد که با مصرف این دارو به ویژه در کودکان، معده درد به وجود بیاید، چنانچه هرکدام از این علائم برای مدت طولانی ادامه داشت یا وخیمتر شد به پزشک مراجعه کنید.
عوارض شایع:
- خوابآلودگی
- خستگی
- خشکی دهان
- سردرد
- گرفتگی بینی هنگام خواب
چه کسانی نباید سیتریزین بخورند؟
اگر هریک از شرایط زیر را دارید، باید در مصرف سیتریزین احتیاط و قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید:
مشکل در دفع ادرار
بیماریهای کلیوی
مشکلات کبدی
گلوکوم
حساسیت به آنتیهیستامینها
سابقه ابتلاء به صرع
دوران بارداری و شیردهی
در صورت ابتلاء به دیابت، برای مصرف سیتریزین با پزشک مشورت کنید، زیرا شربت سیتریزین حاوی قند است، سالمندان نیز باید در مصرف سیتریزین احتیاط کنند.
نظر شما