به گزارش خبرگزاری ایمنا، مسعود پزشکیان عصر امروز _چهارشنبه بیستوهشتم آذر_ تهران را به مقصد قاهره بهمنظور شرکت در اجلاس گروه دی ۸ ترک کرد. در نشست گروه دی ۸ مقامات کشورهای در حال توسعه حضور داشته و فرصتی برای تبادل نظر پیرامون مسائل اقتصادی و سیاسی را فراهم میآورد.
زمینههای اصلی همکاری میان کشورهای عضو دی ۸ چیست؟
رئیسجمهور کشورمان پیش از ترک تهران به مقصد قاهره تاکید کرد که ایران عضو فعال گروه دی ۷ بوده و شرکت در این نشست میتواند به نزدیکتر شدن کشورهای اسلامی به یکدیگر در حوزه مسائل اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کمک کند.
پزشکیان از برگزاری نشستی در حاشیه اجلاس دی ۸ در قاهره میان سران کشورهای حاضر به منظور بحث و تبادلنظر پیرامون مسائل مهم منطقهای و توقف جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه، لبنان و سوریه خبر داد و خاطر نشان کرد که هر چقدر روابط میان کشورهای اسلامی عمیقتر و صمیمیتر باشد، توطئه دشمنان بیش از گذشته خنثی خواهد شد.
هشت کشور در حال توسعه اسلامی ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، اندونزی، مالزی، مصر و نیجریه از اعضای گروه دی ۸ بهشمار میروند که نمایندگی ۶۰ درصد مسلمانان جهان را برعهده دارند و ۱۳ درصد جمعیت کل جهان را تشکیل میدهند. از سال ۱۹۹۷ تاکنون تقریباً هر دو سال یکبار اجلاس سران دی ۸ برگزار شده، ایران نیز در سال ۲۰۰۴ میزبان این نشست بود. آخرین اجلاس دی ۸ در سال ۲۰۲۱ به میزبانی بنگلادش به دلیل شیوع ویروس کرونا به شکل ویدئو کنفرانس برگزار شد.
زمینههای اصلی همکاری میان کشورهای عضو دی ۸ شامل امور مالی، بانکداری، توسعه روستایی، علم و فناوری، توسعه بشردوستانه، کشاورزی، انرژی، محیط زیست و بهداشت است. بهرهبرداری اقتصادی از بازار کشورهای عضو این گروه، استفاده از ظرفیتهای نفتی و گازی کشورهای عضو، معرفی پیشرفتهای ایران در حوزههای مختلف علمی و بهرهگیری از پیشرفت سایر کشورها و تقویت همکاریهای سیاسی در برابر اقدامات رژیم صهیونیستی در لبنان، فلسطین و سوریه را میتوان از مهمترین اهداف سفر رئیسجمهور به سوریه بهمنظور شرکت در اجلاس گروه دی ۸ برشمرد.
دستاوردهای اقتصادی سفر پزشکیان به مصر
اما در کنار دستاوردهای اقتصادی که این سفر برای کشورمان به همراه دارد، میتوان از آن به عنوان فصلی جدید در روابط میان ایران و مصر یاد کرد؛ چراکه از آخرین سفر رسمی رئیسجمهور ایران به کشور مصر بیش از ۱۲ سال میگذرد. محمود احمدی نژاد آخرین رئیس جمهوری بود که در سال ۱۳۹۱ به شکل رسمی به کشور مصر سفر کرد. در دولت شهید رئیسی وزارت امور خارجه تلاشهای خوبی را برای بهبود روابط ایران با کشورهای منطقه آغاز کرد و تلاش شد تا از مسیر دیپلماسی اختلافهای موجود میان ایران با کشورهای عربی بهویژه عربستان و مصر را حل شود.
در دولت چهاردهم نیز تلاش شد تا این مسیر ادامه پیدا کند. مسعود پزشکیان پیش از ترک تهران به مقصد قاهره با اشاره به دیدار و گفتوگوی دوجانبه با رئیسجمهور مصر در حاشیه اجلاس بریکس در روسیه، یادآور شد که مصر یک کشوری با تمدن و قدمت بالا بوده و گفتوگوی خوبی میان ایران و مصر شکل کل گرفته است.
ظرفیت تمدنی و گردشگری کشور مصر، جمعیت این کشور بهعنوان یک بازار خارجی بالقوه برای ایران و روابط سیاسی و چندجانبه با کشورهای مهم دنیا از جمله مزیتهایی است که این کشور اثرگذار در جهان اسلام از آن برخوردار است. تقویت روابط میان ایران و مصر از دولت سیزدهم وارد مسیر جدیدی شد که به نظر میرسد با ادامه راه در دولت چهاردهم وارد فصلی جدید از روابط دیپلماسی میان دو کشور شده است.
از این رو سفر رئیسجمهور به کشور مصر به منظور شرکت در اجلاس دی ۸، در کنار دستاوردهای اقتصادی که گروه دی ۸ میتواند برای کشور ما به همراه داشته باشد، گامی در جهت تحکیم روابط میان کشورهای اسلامی به منظور خنثیسازی توطئههای دشمنان با توجه به شرایط حساس منطقه بهشمار میرود.
سفرهای مقامات ایرانی به مصر از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون
به صورت کلی سفرهای مقامات ایرانی به مصر از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون در ابعاد مختلفی صورت گرفته که به شرح زیر است:
- در دوران هاشمی رفسنجانی تلاشهایی برای پرداخت بدهی مصر به ایران از طریق ارسال تعدادی هواپیمای مسافربری توپولوف صورت گرفت اما به دیدار سیاسی منجر نشد.
- دیدار خاتمی با حسنی مبارک در ژنو در سال ۱۳۸۲- سفر آقای خاتمی به مصر برای شرکت در اجلاس «دنیای سالم و جهانی شدن» در سال ۱۳۸۶
- سفر احمدینژاد به مصر به عنوان اولین سفر رسمی مقامات ایران پس از انقلاب در سال ۱۳۹۱
- سفر وزیر خارجه ایران جواد ظریف به مصر در ۱۳۹۳
- سفر رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست برای شرکت در کنفرانس اقلیمی در مصر در ۱۴۰۱
- سفر وزیر خارجه عباس عراقچی به مصر
نظر شما