یلدا؛ گرامیداشت نور و فرهنگ در بلندترین شب سال

یلدا جشن نور و فرهنگ، زمانی برای گردهمایی و گرامیداشت سنت‌های کهن ایرانی است که از زمان‌های قدیم تا به اکنون مرسوم بوده و در میان اقوام مختلف گرامی داشته می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از اصفهان، شب یلدا یادآور کرسی و دورهم‌نشینی با فامیل به ویژه پدربزرگ و مادربزرگ و تداعی خوشایندی از شعر و شادی میان ایرانیان است.

خانه پدربزرگ و مادربزرگ در شب یلدا پر می‌شد از هیاهو و با وجود هوای سرد همبازی شدن با بچه‌های فامیل، گوش کردن به قصه‌های مادربزرگ و حافظ خواندن پدربزرگ گرمی‌خاصی به دل‌ها می‌بخشید.

شب یلدا با خوراکی‌های مخصوص به خود که بیشتر رنگ قرمز داشت شور خاصی را به آخرین شب پاییز می‌داد؛ ایرانیان قدیم تاریکی و سرما را نشانه اهریمن و نور و گرما را نشانه اهورا مزدا می‌دانستند.

آن‌ها به دور هم جمع می‌شدند تا پایان پاییز و بلندترین شب و آغاز زمستان را جشن بگیرند.

یلدا؛ گرامیداشت نور و فرهنگ در بلندترین شب سال

یلدا شبی مقدس برای ایرانیان است

عباس تراب‌زاده کارشناس مردم‌شناسی اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کاشان به خبرنگار ایمنا می‌گوید: شب یلدا یا همان شب چله برای ایرانیان شبی مقدس است که تداعی کننده پیروزی نور بر اهریمنِ تاریکی است.

وی می‌افزاید: این شب که به عنوان بلندترین شب سال و آخرین شب آذر شناخته شده است، قدمتی تاریخی و طولانی دارد، دلیل اینکه این شب را شب چله نامیده‌اند این است که فردای آن چله بزرگ که به مدت ۴۰ روز طول می‌کشد سرما آغاز خواهد شد و باید با خوردن خوراکی‌های مخصوص بدن‌هایمان را در برابر این سرما مقاوم کنیم.

کارشناس مردم‌شناسی اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کاشان خاطرنشان می‌کند: بیشتر مردم در نقاط مختلف ایران در این شب از کرسی استفاده می‌کردند تا با گرم کردن پاها سرما را از تن بزدایند و با خوردن میوه‌هایی همچون انار سرماخوردگی را از خود دور کنند.

تراب‌زاده تصریح می‌کند: ایرانیان قدیم بر این باور بودند که در این شب اهریمن تاریکی با نور می‌جنگد و با روشن کردن آتش به خورشید کمک می‌کردند تا در این شب بر تاریکی غلبه کند.

ایرانیان قدیم بر این باور بودند که در این شب اهریمن تاریکی با نور می‌جنگد و با روشن کردن آتش به خورشید کمک می‌کردند تا در این شب بر تاریکی غلبه کند

وی با اشاره به خواص کرسی برای بدن انسان عنوان می‌کند: به طور معمول به کار بردن کرسی از نخستین روز زمستان یا همان شب چله آغاز می‌شود و تا پایان چله بزرگ و گاهی تا چله کوچک به طول می‌انجامد، البته امروزه علم تشخیص داده که کرسی برای بهتر عمل کردن گردش خون در بدن بسیار کمک کننده است.

کارشناس مردم‌شناسی اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کاشان تاکید می‌کند: مراسم شب یلدا اگرچه از دیرباز تا به امروز به میزان کمی نسبت به فرهنگ‌های مختلف دستخوش تغییراتی شده، اما به هیچ عنوان فراموش نشده و به نوعی ماندگارتر نیز شده است.

تراب‌زاده می‌گوید: این آداب و رسوم از گذشتگان، مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‌ها سینه به سینه نقل شده و ادامه پیدا کرده است.

یلدا؛ گرامیداشت نور و فرهنگ در بلندترین شب سال

خواندن حافظ در شب یلدا نشان از فرهنگ غنی و دیرینه مردم کاشان است

علیرضا عبدالله‌زاده، رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کاشان به خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: این شب با آئین‌های خاص خود یکی از شب‌های مقدس است، زیرا با دور همنشینی و قصه‌گویی بزرگترهای فامیل و دیدار پدر و مادر همراه می‌شود.

وی ادامه می‌دهد: در کاشان هرکدام از مناطق محصولات باغی خود را بر کرسی شب یلدا می‌گذارند، با اعتقاد خاصی از آن میوه تناول می‌کنند و بر این باور هستند که خوردن آن سبب می‌شود تا از ویروس و اهریمن سرما به دور باشند.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کاشان تصریح می‌کند: مردم کاشان با خوردن انار و هندوانه خود را در برابر سرمای زمستان واکسینه می‌کنند در حالی که یکی از مناطق آران و بیدگل با خوردن شلغم و زردک به استقبال سرمای زمستان می‌روند و در روستای آذران و پنداس با خوردن کشمش، انجیر، توت خشک و گردو خود را قوی می‌کنند تا بتوانند سرما را پشت سر بگذارند.

عبدالله‌زاده با اشاره به حافظ‌خوانی خانواده‌ها می‌گوید: فرهنگ منطقه کاشان از دیرباز زبانزد خاص‌و عام بوده و خواندن حافظ و بهره گرفتن از نصایح وب در شب یلدا یکی دیگر از نشانه‌های جایگاه ویژه فرهنگ در این منطقه است.

یلدا؛ گرامیداشت نور و فرهنگ در بلندترین شب سال

شهرداری کاشان آماده شب یلدا است

محمدعلی پیراسته، مدیرعامل سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فراورده‌های کشاورزی شهرداری کاشان می‌گوید: همه ساله و طبق یک رسم دیرینه، مردم بلندترین شب سال را با دورهم نشینی و مصرف میوه و آجیل شب یلدا جشن می‌گیرند.

وی می‌افزاید: در سال جاری و طبق سال‌های گذشته تلاش شده است تا با هدف رفاه حال شهروندان، اقلام خوراکی این شب‌نشینی از جمله انار، هندوانه و آجیل با قیمت و کیفیت مناسب در بازارهای سه‌گانه شهرداری تأمین شود.

مدیرعامل سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فراورده‌های کشاورزی شهرداری کاشان تصریح می‌کند: به همین منظور از روز دوشنبه تا شب یلدا ضمن افزایش ساعت کار بازار مهستان، عرضه انواع میوه، پروتئین، آجیل و خشکبار با تخفیف ویژه به همشهریان ارائه می‌شود، ضمن آنکه کمیته نرخ‌گذاری نیز به صورت روزانه در این بازار فعال‌خواهد بود.

پیراسته اضافه می‌کند: در بازار جدیدالاحداث شهرک خاتم‌الانبیاء به نام بازار مهر نیز در روز چهارشنبه ویژه برنامه جشن شب یلدا برگزار و اقلام خوراکی تا شب یلدا با تخفیف ویژه به همشهریان و ساکنان شهرک عرضه می‌شود.

وی تاکید می‌کند: روز جمعه مصادف با سی‌ام آذر نیز در بازار شهروند ضمن برگزاری ویژه برنامه شب یلدا، اقلام مصرفی این ایام با قیمت مناسب در اختیار شهروندان قرار خواهد گرفت.

مدیرعامل سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فراورده‌های کشاورزی شهرداری کاشان عنوان می‌کند: تشدید نظارت بر قیمت‌ها با همکاری بازرسان اتاق اصناف و اتحادیه‌های مربوطه و اداره تعزیرات در اولویت کاری این ایام در بازارهای شهرداری خواهد بود.

کد خبر 821001

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.