۲۸ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۲
ازدواج از تفاوت‌ تا تفاهم

تفاوت‌های فرهنگی یکی از موضوعاتی است که می‌تواند موفقیت ازدواج را تحت تاثیر قرار دهد و زمانی که زوج‌ها بتوانند تفاوت‌ها را درک و مدیریت کنند، می‌توانند با گفت‌وگو و همراهی، به تقویت رابطه و ایجاد زندگی مشترک موفق برسند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، ازدواج از مهمترین تصمیماتی است که افراد برای زندگی خود می‌گیرند که این تصمیم، برگرفته از منطق و عقل است و زوجین باید در این مسیر همراه یکدیگر باشند و در صورت بروز اختلافات، به بهترین شکل ممکن آنها را مدیریت کنند، در این بین، تفاوت‌های فرهنگی از جمله موضوعات حائز اهمیتی است که می‌تواند منجر به بروز مشکلاتی در زندگی مشترک افراد شود.

تفاوت‌های فرهنگی می‌تواند از منظرهای گوناگونی نمود پیدا کند و در صورتی که این تفاوت‌ها به درستی مدیریت نشود، ممکن است موجب بروز تنش‌ها و سوء‌تفاهم‌هایی شود که زندگی مشترک را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد، یکی از نخستین گام‌ها برای مدیریت اختلافات فرهنگی در ازدواج، شناخت و درک دقیق فرهنگ یکدیگر است و هر فرد باید تلاش کند تا با فرهنگ، آداب و رسوم و ارزش‌های شریک زندگی خود آشنا شود و از مد نظر قرار دادن پیش‌فرض‌های نادرست پرهیز کند.

با توجه به اینکه تفاوت‌های فرهنگی ممکن است در حوزه‌های مختلفی از زندگی روزمره بروز کنند، احتمال دارد یک زوج حتی درباره نحوه تربیت فرزندان، نقش‌ها و مسئولیت‌ها یا انتخاب غذا و نحوه خوردن آن تفاوت‌هایی داشته باشند و در چنین موقعیت‌هایی، گفت‌وگو و مهارت مذاکره می‌تواند به عنوان راهکاری مؤثر به کار برده شود.

به طور کلی، مهارت‌های ارتباطی قوی از جمله گوش دادن فعال و ابراز نظر با احترام، می‌تواند نقش کلیدی در حل اختلافات ایفا کند و از دیگر جنبه‌های مهم در مدیریت اختلافات فرهنگی، می‌توان به انعطاف‌پذیری و تحمل اشاره کرد؛ هر فرد باید بتواند به‌طور انعطاف‌پذیر با چالش‌ها روبه‌رو شود و در مواقع ضروری، آمادگی پذیرش و انطباق با فرهنگ دیگری را داشته باشد، این بدان معنا نیست که فرد باید از ارزش‌ها و اعتقادات خود چشم‌پوشی کند، بلکه می‌توان به دنبال یافتن نقاط مشترک و ایجاد تلفیقی از دو فرهنگ بود.

مشاوره و شرکت در کلاس‌های آموزش زندگی مشترک می‌تواند به زوج‌ها در مدیریت اختلافات فرهنگی کمک کند که این مشاوره‌ها می‌تواند در تقویت ارتباط و حل مسائل میان زوجین تأثیرگذار باشد؛ تجربه نشان می‌دهد زوج‌هایی که توانسته‌اند با موفقیت اختلافات فرهنگی را مدیریت کنند، اغلب دارای روابط قوی‌تر و غنی‌تری هستند و این تجربه‌ها می‌تواند به آنها در ساخت زندگی مشترکی پایدار و شاد کمک کند و مهم‌ترین نکته در این میان، تعهد به رابطه و تلاش مشترک برای فائق آمدن بر چالش‌ها است.

ازدواج از تفاوت‌ تا تفاهم

فرهنگ شخصیت یک خانواده، قوم، شهر و کشور است

ابوذر گل‌ورز، روانشناس و مشاور خانواده و استاد دانشگاه با بیان اینکه افراد ویژگی‌های شخصیت خاص خود را دارند و فرهنگ، به نوعی شخصیت یک خانواده، قوم، شهر و کشور است، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: فرهنگ شامل ایدئولوژی، دین و معنویت، سبک‌های تربیتی، تحصیلات، باور، عقیده، رفتار و فعالیت‌هایی است که فرد از خانواده، قوم و شهر خود آموخته است.

وی می‌افزاید: افراد با فرهنگ و قومیت که گاهی اوقات حتی ریشه در تاریخ دارد، متولد می‌شوند و همراه با روند رشد خود در جامعه، فرهنگ‌های مختلفی را می‌بیند، تجربه می‌کند و بعضی از آنها را می‌پذیرد و بعضی را رد می‌کند و در نهایت سعی می‌کند با فرهنگ خود یا ترکیبی از فرهنگ‌هایی که تجربه کرده است، زندگی خود را شکل دهد.

روانشناس و مشاور خانواده و استاد دانشگاه تصریح می‌کند: یکی از مسائلی که در گفت‌وگوهای پیش از ازدواج باید مطرح شود، فرهنگ است، چراکه فرهنگ بر مواردی از جمله تربیت فرزندان، محل زندگی، رفت و آمدها و مناسک مذهبی تأثیرگذار است؛ بسیاری از اوقات، تفاوت‌های فرهنگی به کلیشه تبدیل می‌شود و بعضی از صفات اخلاقی به خانواده نسبت داده می‌شود.

با تفاوت‌های فرهنگی چه کنیم؟

گل‌ورز با تاکید بر اینکه کلیشه‌هایی که بیان می‌شود قابل تغییر است و افراد باید برای بهبود شخصیت خود تلاش کنند، ادامه می‌دهد: زمانی که افراد برای مدیریت تفاوت‌ها و اختلافات فرهنگی به مشاوران و روانشناسان مراجعه می‌کنند، بر مبنای کلیشه پیش می‌روند و به عنوان مثال خود را به صورت خانوادگی تندخو یا پرخاشگری معرفی می‌کنند.

وی می‌گوید: صفات اخلاقی و شخصیتی افراد قابل تغییر است، اما زمانی که مواردی از جمله آداب و رسوم پیش از ازدواج، مهریه و جهیزیه به گونه‌ای در یک خانواده یا فرهنگ جای گرفته است، افراد دارای آن فرهنگ توان پذیرفتن برگزاری این موارد به سبک دیگری را ندارند که این موضوعات باید پذیرفته یا با صحبت و گفت‌وگو تعدیل شود و به نقطه اعتدال برسد.

روانشناس و مشاور خانواده و استاد دانشگاه با بیان اینکه زوجین تفاوت‌های شخصیتی بسیاری دارند و در صورتی که تفاوت‌های فرهنگی به تفاوت‌های شخصیتی افراد اضافه شود، زمان بسیاری نیاز است تا زندگی مشترک به نقطه اعتدال برسد، اضافه می‌کند: هر فرد در خانواده متفاوتی رشد یافته است و تفاوت‌های شخصیتی میان زوجین امری طبیعی است که باید با گفت‌وگو و تعامل، به مهارت درک یکدیگر دست پیدا کنند.

ازدواج از تفاوت‌ تا تفاهم

تفاوت‌های فرهنگی با گذر زمان بروز می‌کند / مدیریت اختلافات با گفت‌وگو

شقایق درویشی، دکترای تخصصی روان‌شناسی و عضو سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره ایران، با بیان اینکه تفاوت فرهنگی میان زوجین موضوع مهمی به شمار می‌رود که می‌تواند منجر به اختلافاتی جدی در زندگی مشترک شود، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: اختلاف فرهنگی بین زوجین باعث می‌شود آنها درک مناسبی از یکدیگر نداشته باشند و این اختلاف با گذشت زمان و در طول زندگی خود را نشان می‌دهد.

وی با بیان اینکه اختلافات فرهنگی میان زوجین ممکن است تنها در بعضی از ابعاد بروز کند، می‌افزاید: به طور کلی اختلافات فرهنگی پس از گذشت زمان ممکن است در موقعیت‌های مختلفی همچون عادت‌های روزمره، رفتارهای اجتماعی، سبک زندگی و نحوه تربیت کودکان خود را نشان دهد، همچنین باید توجه داشت که هر یک از زوجین در خانواده‌های متفاوتی تربیت شده‌اند، از همین رو ممکن است از لحاظ فرهنگی با یکدیگر اختلافاتی داشته باشند.

دکترای تخصصی روان‌شناسی و عضو سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره ایران با بیان اینکه اختلافات فرهنگی میان زوجین ممکن است در آداب و رسوم، باورها، اهداف، ایده‌ها و ارزش‌های مذهبی بروز کند، تصریح می‌کند: هر خانواده آداب متفاوتی برای برگزاری مراسم گوناگون دارد و در صورتی که اختلاف در آداب میان دو خانواده وجود داشته باشد، با گفت‌وگو و توافق باید این اختلاف مدیریت می‌شود.

شناخت موضوعات مورد اختلاف، گام نخست رسیدن به نقطه اعتدال است

درویشی با اشاره به اینکه متفاوت بودن اهداف و ایده‌های زوجین ممکن است مشکلاتی به وجود آورد، ادامه می‌دهد: در صورتی که اهداف و ایده‌های زوجین هم‌راستا باشد، آنها یکدیگر را برای رسیدن به هدف تشویق و همراهی می‌کنند و زوجین باید پیش از ازدواج، اهداف و ایده‌های شخصی خود را با یکدیگر در میان بگذارند تا به توافقی مشترک برسند.

وی با اشاره به اینکه اختلافات فرهنگی ممکن است با همسر یا خانواده همسر باشد، می‌گوید: در صورتی که اختلاف فرهنگی با همسر باشد، اختلافات میان زوجین در بیشتر مواقع با همراهی یک مشاور برطرف می‌شود تا زوجین به توافق نظر برسند و در صورتی که اختلاف فرهنگی با خانواده همسر وجود داشته باشد، این اختلافات ممکن است در مسائل بزرگ‌تری همچون نحوه خرید و برگزاری مراسم بروز کند که در این صورت راهکارهایی به زوجین ارائه می‌شود تا این اختلافات را نیز مدیریت کنند.

دکترای تخصصی روان‌شناسی و عضو سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره ایران خاطرنشان می‌کند: گرفتن مشورت از یک مشاور یا روانشناس خانواده می‌تواند به مدیریت اختلافات فرهنگی میان افراد و خانواده‌های آنها کمک کند تا موانع و مشکلات احتمالی زندگی مشترک آنها و موضوعاتی که بر سر آنها اختلاف وجود دارد، شناسایی شود، سپس نقطه اعتدال میان زوجین پیدا و با ارائه راهکارهایی، زندگی مشترک آنها بدون دغدغه طی شود.

ازدواج از تفاوت‌ تا تفاهم

به گزارش ایمنا، مدیریت تفاوت‌های فرهنگی میان زوجین می‌تواند به طور قابل توجهی روی کیفیت و پایداری زندگی مشترک تأثیر بگذارد و درک و احترام به تفاوت‌های فرهنگی می‌تواند به تقویت رابطه کمک و از بروز تعارضات جلوگیری کند، بر همین اساس، داشتن درک بهتر از فرهنگ و ارزش‌های یکدیگر می‌تواند به بهبود ارتباط و کاهش سوءتفاهم‌ها منجر شود و احترام به تفاوت‌های فرهنگی باعث ایجاد محیطی محترمانه و حمایت‌گرانه می‌شود که در آن هر دو نفر احساس امنیت و ارزشمندی می‌کنند.

برخورد با تفاوت‌های فرهنگی نیازمند انعطاف‌پذیری و توانایی سازگاری است که می‌تواند توانایی حل مسئله و تطبیق با شرایط مختلف را در هر دو نفر تقویت کند و با شناخت و پذیرش تفاوت‌های فرهنگی، زوج‌ها می‌توانند از بروز تعارضات ناشی از تفاوت‌های فرهنگی جلوگیری کنند و راه‌حل‌های موثرتری برای مسائل پیدا کنند.

به طور کلی، مدیریت تفاوت‌های فرهنگی می‌تواند به ایجاد یک رابطه قوی‌تر و پایدارتر کمک کند و به زوج‌ها اجازه دهد از تنوع و غنای فرهنگی یکدیگر لذت ببرند و شناخت و احترام به تنوع فرهنگی، نه تنها در روابط زوجی، بلکه در تمام جوانب زندگی می‌تواند منجر به فهم عمیق‌تر و همبستگی بیشتر شود و فرهنگ‌ها می‌توانند به یکدیگر کمک کنند و تنوع، زیبایی زندگی را دوچندان کند؛ مدیریت اختلافات فرهنگی در ازدواج، نیازمند صبر، احترام، و تلاش مستمر است و با توجه به این موارد، می‌توان به زندگی مشترک رضایت‌بخش و هماهنگ دست یافت.

کد خبر 820738

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.