به گزارش خبرگزاری ایمنا، مشاهدات جدید تلسکوپ فضایی جیمز وب نشان میدهد که علت تفاوت در سرعت انبساط کنونی جهان نسبت به زمانهای ابتدایی آن، ممکن است به دلیل یک ویژگی ناشناخته در کیهان باشد و نه خطایی در اندازهگیری تلسکوپها. این اختلاف که به «تنش هابل» معروف است، همچنان یکی از چالشهای اصلی علم کیهانشناسی به شمار میرود.
آدام ریس، برنده جایزه نوبل و استاد فیزیک و نجوم در دانشگاه جانز هاپکینز، در این خصوص اظهار کرد: تفاوت میان نرخ انبساط مشاهدهشده جهان و پیشبینیهای مدل استاندارد نشان میدهد که درک ما از کیهان ممکن است کامل نباشد. تأیید متقابل این دادهها توسط دو تلسکوپ مهم ناسا، این معما را جدیتر کرده و فرصتی برای یادگیری بیشتر فراهم آورده است.
این پژوهش که در مجله The Astrophysical Journal منتشر شده، بر اساس کشف مهم آدام ریس در مورد شتاب انبساط جهان به دلیل انرژی تاریک انجام گرفته است؛ نیروی مرموزی که فضای میان ستارگان و کهکشانها را پر کرده است.
تیم پژوهشی ریس با استفاده از بزرگترین نمونه دادههای جمعآوریشده توسط تلسکوپ جیمز وب در دو سال اول فعالیتش، دادههای تلسکوپ هابل را بررسی کرده است، این دادهها نرخ انبساط جهان، معروف به ثابت هابل را با سه روش مختلف اندازهگیری کردند؛ یافتهها نشان داد که اندازهگیریهای هابل دقیق بوده و خطای احتمالی در این دادهها نمیتواند دلیل این تنش باشد.
این در حالی است که اندازهگیریهای تلسکوپی از جهان کنونی، مقادیر بالاتری را برای ثابت هابل نشان میدهند، در حالی که مدل استاندارد کیهانشناسی با استفاده از تابش پسزمینه کیهانی، مقادیر کمتری را پیشبینی میکند. این یافتهها نشاندهنده احتمال وجود ویژگیهای ناشناخته در کیهان هستند که میتوانند راه را برای درک بهتر انبساط جهان و حل چالشهای کیهانشناسی مدرن هموار کنند.
نظر شما