بورس به قله رسید/سقف‌شکنی در میان ریسک‌ها

در معاملات این هفته بورس، شاخص کل رکورد یک سال و هفت ماهه خود را شکست و دوباره برفراز قله تاریخی در ارتفاع دو میلیون و ۵۳۵ هزار و ۲۳۷ واحدی ایستاد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، در پایان معاملات این هفته بورس، شاخص کل رکورد یک سال و هفت ماهه خود را شکست و دوباره برفراز قله تاریخی در ارتفاع دو میلیون و ۵۳۵ هزار و ۲۳۷ واحدی ایستاد.

بازار سرمایه در هفته دوم آذر به دلیل حمایت وزیر اقتصاد و کاهش ریسک‌های سیاسی، روند صعودی داشت و صدرنشین بازارهای مالی شد؛ در پایان معاملات روز چهارشنبه چهاردهم آذر، شاخص کل بورس از محدوده ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد عبور کرد همچنین ادامه ارزش معاملات بالای ۱۰ هزار میلیارد تومان در طول هفته از اتفاقات قابل توجه بازار سهام بود که امیدها برای بازگشت اعتماد سرمایه‌گذاران به بورس را قوت بخشید. کارشناسان بازار سرمایه پیش‌بینی می‌کردند نماگرهای بازار در این هفته نیز مثبت باقی بماند.

رشد نماگرها با دو چراغ قرمز

در دو روز ابتدایی این هفته نماگرهای بازار سرمایه قرمز بود اما در روزهای بعد دوباره توانست روند مثبت و جهشی یک ماه اخیر را تکرار کند و در مدت پنج روز معاملات بورس هفته سوم آذر، تمام شاخص‌ها بازدهی مثبت ثبت کردند از جمله شاخص کل بورس که در این هفته ۴۱ هزار و ۵۱۰ واحد، معادل ۱.۶۵ درصد بالا رفت و با شکست مقاومت تاریخی توانست بر فراز قله دو میلیون و ۵۴۳ هزار و ۲۷۰ واحد بایستد، شاخص هم‌وزن نیز در این هفته صعودی بود و با افزایش ۱۳ هزار و ۳۵۴ واحدی، معادل ۱.۶۶ بالا رفت و به سطح ۸۱۵ هزار و ۷۰۷ واحدی رسید.

میانگین روزانه حجم معاملات خرد در هفته سوم آذر امیدوار کننده بود و به ۲۶.۶۶ میلیارد برگه سهم رسید و میانگین روزانه ارزش معاملات خرد نیز به ۱۱ هزار و ۴۹۰ میلیارد تومان رسید که رقم قابل توجهی در مقایسه با ماه‌های گذشته است و نوید روزهای رونق را به سهامداران می‌دهد بنابراین بازار سرمایه با نمودار رو به رشد، تعطیلات آخر هفته را آغاز کرد.

آمارها نشان می‌دهد بازدهی بورس در هفته سوم آذر مثبت بود و رشد شاخص‌های بازار سهام حکایت از آشتی دوباره حقیقی‌ها با بازار سهام دارد زیرا این هفته بیش از ۱,۵۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی وارد سهام خرد و صندوق‌ها شد.

گزینه جذب نقدینگی و کنترل تورم

تحلیلگران بازارهای مالی، بازار سرمایه را یکی از گزینه‌های اصلی برای جذب نقدینگی و کنترل تورم می‌دانند و بر این باورند که چند عامل اصلی در رشد ۲۷ درصدی شاخص کل بورس ایران در یک ماه گذشته نقش دارند که شامل حمایت‌های دولت، اخبار مثبت از صنایع بزرگ و رکود نسبی دیگر بازارهای سرمایه‌گذاری را شامل می‌شوند.

بازار سرمایه ایران با ظرفیت‌های منحصربه‌فرد خود می‌تواند به‌عنوان موتور محرک اقتصاد کشور عمل کند زیرا این بازار توانایی حل بسیاری از مشکلات اقتصادی مانند تأمین مالی پروژه‌های کلان، جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی و کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی را دارد همچنین تقویت بازار سرمایه می‌تواند فرصت‌های شغلی جدید ایجاد کرده و به رشد اقتصادی در بخش‌های مختلف کمک کند.

کارشناسان اقتصادی توصیه می‌کنند که ادامه حمایت‌های دولت و نهادهای مرتبط می‌تواند مسیر رشد بازار سرمایه را تثبیت کند اما این رشد باید با شیب ملایم‌تر و پایدارتر ادامه پیدا کند تا از ایجاد نوسانات شدید و بی‌اعتمادی در میان سرمایه‌گذاران جلوگیری شود. یکی از نکات کلیدی در این مسیر پرهیز از تصمیمات شتاب‌زده و سیاست‌های مقطعی است که در گذشته موجب آسیب به بازار شده بود. رویکردی بلندمدت و استراتژیک به بازار سرمایه، به‌ویژه با تمرکز بر جذب نقدینگی پایدار، می‌تواند از نوسانات مخرب جلوگیری کند و بازدهی قابل‌قبولی برای سرمایه‌گذاران فراهم آورد.

ریزش شاخص کل و رکوردشکنی معاملات خرد

نخستین روز کاری بورس این هفته با ریزش ۳۳ هزار واحدی و ۱.۳ درصدی شاخص کل به پایان رسید تا نماگر اصلی بورس کانال ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد را از دست بدهد همچنین شاخص‌های هم‌وزن بورس و فرابورس و هم‌وزن آن نزولی بودند در مقابل، ارزش معاملات خرد در بازار، سومین رکورد خود را در ۱۹ ماه گذشته تجربه کرد و با ثبت ۱۴ هزار و ۲۵۶ میلیارد تومان، سهمی ۲۶ درصدی از ارزش کل معاملات داشت.

در این بین ارزش صف‌های خرید نسبت به روز چهارشنبه، ۵۶ درصد ریزش داشت و از طرفی ارزش صف‌های فروش ۲۱۷ درصد بیشتر شد. در معاملات هفدهم آذر شاهد خروج ۱۶۰۰ میلیارد تومانی پول حقیقی بودیم و سرانه خرید و فروش حقیقی به ترتیب ۵۲.۸ و ۶۳.۷ میلیون تومان بود.

تکان اخبار سیاسی

بازار سرمایه در معاملات هجدهم آذر با اخبار سیاسی تکان خورد و شاخص کل بورس با ۱۶ درصد افت در محدوده ۲ میلیون و ۴۵۲ هزار و ۷۶۲ واحدی ایستاد؛ صف‌های فروش نسبت به روز گذشته با تغییر منفی ۶۶ درصدی روبه‌رو شدند در حالی که صف‌های خرید با تغییر روزانه ۲۹ درصد مثبتی همراه بودند بنابراین قدرت‌نمایی خریداران موجب بهبود وضعیت معاملات و افزایش تقاضا در کلیت بازار شد.

در معاملات بورس یکشنبه، قیمت معاملات سهم‌های کوچک بازار سهام نیز کاهش پیدا کرد به طوری که شاخص هم‌وزن بازار در پایان دومین روز کاری بورس این هفته چهار هزار و ۲۲۲ واحد که معادل ۰.۵۳ درصد این شاخص است کاهش ارتفاع داد و به سطح ۷۹۰ هزار واحد رسید و تابلو بورس اوراق بهادار تهران حجم معاملات را ۲۴.۳ میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی) را ۱۱ هزار و ۳۸۰ میلیارد تومان نشان داد.

خیز شاخص کل به سقف تاریخی

پایان سومین روز کاری بورس این هفته با رشد چشمگیر بیش از ۵۴ هزار واحدی شاخص کل رقم خورد. در پایان معاملات این روز، شاخص کل با رشد قوی ۵۴ هزار و ۱۹۵ واحدی، معادل ۲.۲۱ درصد این شاخص، در محدوده دو میلیون و ۵۰۶ هزار واحدی قرار گرفت که تنها کمتر از ۵۰ واحد با سقف اردیبهشت ۱۴۰۲ فاصله داشت و بسیاری از تحلیلگران پیش‌بینی کردند شاخص کل در روز بعد موفق به شکست قله تاریخی خود خواهد شد.

قیمت معاملات سهم‌های کوچک بازار سهام نیز همراه با نماگر اصلی همراه شد؛ به طوری که شاخص هم‌وزن بازار در پایان بورس دوشنبه ۱۶ هزار و ۷۰۰ واحد که معادل ۲.۱۱ درصد این شاخص است، افزایش ارتفاع داد و به سطح ۸۰۶ هزار واحد رسید. حجم معاملات خرد نیز به ۱۹.۵ میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی) به هشت هزار و ۹۳۹ میلیارد تومان رسید.

یک گام تا سقف‌شکنی

معاملات روز سه‌شنبه بازار سهام در حالی به پایان رسید که دومین تلاش شاخص کل برای شکستن سقف تاریخی ناموفق بود. در معاملات این روز که با رشد ۰.۴۸ درصدی شاخص کل و رشد ۰.۳۴ درصدی شاخص کل هم‌وزن به پایان رسید، نماگر اصلی بورس با قرار گرفتن در سطح ۲ میلیون و ۵۱۸ هزار واحدی همچنان فاصله خود با سقف تاریخی را حفظ کرد و تردیدها برای رسیدن شاخص کل به سقف تاریخی یا اصلاح آن قوت گرفت.

ارزش معاملات خرد بازار سرمایه به ۱۴ هزار و ۱۱۵ میلیارد تومان رسید که چهارمین رکورد در ۱۹ ماه گذشته بود. در این روز ۳۷۳ نماد در محدوده مثبت و ۴۴۸ نماد در محدوده منفی به کار خود خاتمه دادند و تعداد نمادهای قفل در صف خرید ۱۶۹ و نمادهای بدون خریدار در صف فروش ۹۷ نماد بود همچنین با وجود تشدید عرضه در نیمه دوم بازار در نهایت شاهد ورود ۷۲ میلیارد تومانی پول به معاملات خرد بودیم.

تابلو بورس اوراق بهادار تهران حجم معاملات خرد را ۳۴.۱ میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی) را ۱۴ هزار و ۱۱۴ میلیارد تومان نشان داد.

سرانجام بورس به قله رسید

در آخرین روز کاری بورس این هفته، رکورد تاریخی شاخص بورس با رسیدن به سقف تاریخی دو میلیون و ۵۳۵ هزار و ۳۱۳ واحد، شکسته شد پیش از این، شاخص در ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ به سطح ۲ میلیون و ۵۳۵ هزار و ۲۳۷ واحد رسیده بود.

معاملات روز چهارشنبه بیست‌ویکم آذر بازار سهام با صعود ۲۴ هزار واحدی شاخص کل همراه بود و شاخص کل توانست با رشدی ۲۴ هزار واحدی در سطح ۲ میلیون و ۵۴۳ هزار و ۲۶۶ هزار واحدی قرار بگیرد و پس از ۳۸۷ روز معاملاتی از سطح ۲ میلیون و ۵۳۵ هزار واحدی عبور کند.

ارزش معاملات خرد نیز نسبت به روز گذشته افزایش پیدا کرد همچنین ارزش صف خرید ۸.۳ درصد بیشتر شد و ارزش صف فروش ۵۸ درصد افت را ثبت کرد. شاخص هم‌وزن نیز در جریان معاملات این روز با ۰.۷۴ درصد رشد در کانال ۸۱۵ هزار و ۷۰۷ واحد ایستاد و ارزش معاملات خرد بازار ۱۲ هزار و ۲۲۰ میلیارد تومان بود و ۶۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی وارد بازار شد.

خیز بازار به سوی اعداد بالاتر

بسیاری از تحلیلگران بازار سرمایه پیش‌بینی می‌کنند که رسیدن شاخص کل به سقف تاریخی خود، امیدها برای رکوردشکنی دوباره را قوت بخشیده است و با مدیریت درست اصلاحات می‌توان انتظار داشت که در ماه‌های آینده، شاهد اعداد بالاتری برای سهام و شاخص‌ها باشیم زیرا افزایش ارزش معاملات و ورود نقدینگی به صندوق‌های طلا و سهامی نشان‌دهنده اعتماد سرمایه‌گذاران به آینده بازار است و از سوی دیگر تغییرات نرخ ارز و تأثیر آن بر شرکت‌های کامودیتی محور، توجه بسیاری از تحلیلگران را جلب کرده‌است. روند صعودی نرخ نیما و کاهش فاصله آن با نرخ بازار آزاد، زمینه ساز افزایش سودآوری و بهبود نسبت‌های مالی شرکت‌ها شده و نوسانات کوتاه‌مدت و ورود و خروج سرمایه در صندوق‌های مختلف نیز پویایی و جذابیت بازار را دوچندان کرده‌است.

در این شرایط اگرچه برخی سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت به‌دنبال شناسایی سود و فروش سهام خود هستند، خریداران میان‌مدت و بلندمدت همچنان به معاملات خود ادامه می‌دهند بنابراین بازار همچنان ظرفیت‌های قابل‌توجهی برای رشد دارد و انتظار می‌رود که در روزهای معاملاتی آینده شاخص‌کل رکورد جدیدی را ثبت کند بنابراین گرچه ممکن است بازار سبز یکدست نباشد، اما در مجموع وضعیت کلی بازار بسیار مناسب است و ارزش معاملات، این موضوع را تأیید می‌کند که این شرایط، فرصت‌های مناسبی برای جذب سرمایه‌گذاران به بازار سرمایه ایجاد کرده است.

هشدار دستوری شدن بازار

گروه دیگری از کارشناسان بازار سرمایه توجه سیاست‌گذاران اقتصادی به بورس را پیام مثبتی برای سرمایه‌گذاران می‌دانند و معتقدند که محدود شدن دامنه نوسان به مثبت و منفی سه درصد از نظر مالی رفتاری باعث ایجاد محرک‌های احساسی در تصمیم‌گیری‌های معامله‌گران می‌شود بر این اساس با تزریق اندک پولی بازار مثبت می‌شود و شاهد صف‌های خرید و قفل شدن بازار می‌شویم پس این رشد ناگهانی، یک ریزش سریع و چشمگیر را نیز به همراه خواهد داشت.

به گفته این تحلیلگران، رشد بازار باید مطابق با رشد اقتصادی اتفاق بیفتد در حالی که رشد ارزش کنونی بسیاری از سهام‌های بازار به خاطر اثر تورم بر روی آنها است و زمانی شاهد یک بازار پررونق و تحلیل‌پذیر خواهیم بود که بازار به خوبی کف‌سازی کند یعنی سهام‌ها معامله شوند و بازار دارای یک استحکام باشد، نه اینکه با محدود کردن دامنه نوسان و تزریق پول به دنبال مثبت شدن بازار باشیم.

از سوی دیگر جلوگیری از فروش سهام توسط شرکت‌های سرمایه گذاری با هدف حمایت از بازار شائبه مثبت شدن دستوری بازار را در ذهن ایجاد می‌کند زیرا طبیعت بازار این است که گاهی مثبت و گاهی منفی باشد و باید با کمترین تصرف در آن به دنبال بهبود شرایط اقتصادی در کشور باشیم.

به گزارش ایمنا، با توجه به وضعیت متغیرهای اثرگذار بر بازار، انتظار می‌رود که بورس حداقل تا دو هفته تاب‌آوری بالایی در برابر ریسک‌ها نشان دهد و در این مدت اگر شوک نوظهور دیگری به بازارها مخابره نشود، با توجه به بازگشت اعتماد سرمایه‌گذاران می‌توان به ادامه روند صعودی بورس امیدوار بود.

کد خبر 818779

برچسب‌ها