روحالله رشیدی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا در آذربایجان شرقی اظهار کرد: اکنون قرنها و دهههای قبل نیست که انتقال فرهنگ از یک جامعه به جامعه دیگر زمانبر یا سخت باشد، اکنون در همه جای دنیا هر فرهنگی در سطح کلان یا در زندگی روزمره مردم میتواند منفی یا مثبت باشد یا با ارزشهای ما سازگار نباشد.
وی افزود: طبیعت ارتباطات فرهنگی موجود این است که ما مداوم در معرض فرهنگهای متفاوت و بیگانه قرار میگیریم و مهم است که چگونه با این پدیدههای جدید روبهرو شویم.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر تبریز خاطرنشان کرد: یک نگاه تهدیدمحور وجود دارد که عنوان میکند در معرض تماس با این پدیدههای بیگانه قرار نگیرید و خود را محصور کنید.
رشیدی اضافه کرد: رویکرد دیگر فرصتمحور است که تاکید میکند به جای توجه به نقاط منفی فرهنگهای دیگر باید به ویژگیهای مثبت فرهنگ خودمان توجه کنیم، به عبارت دیگر باید به جذابیت ریشهها و ارزشهای فرهنگ خود توجه و آن را به نسلهای بعدی منتقل کنیم.
وی عنوان کرد: وقتی نسلهای بعدی فرهنگ محلی و بومی را به عنوان ارزش بشناسند به طور قطع میتوانند با فرهنگهای دیگر روبهرو شوند.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر تبریز تصریح کرد: ما اکنون خود را در دنیا از نظر فرهنگی قدیمی، ریشهدار، ارزشمند و غنی میشناسیم و از منظر هویت تاریخی ایرانی هستیم و هویت دینی داریم؛ بنابراین فرهنگ خود و ویژگیهای آن را متعالی میدانیم.
رشیدی تاکید کرد: فرهنگ ایرانی-اسلامی قابلیت این را دارد که بتواند ویژگیهای مثبت فرهنگهای بیگانه را انتخاب و درونی کند، همانطور که در طول تاریخ این اتفاق افتاده است، مهم این است که از اصل، ریشه و تعلق هویتی دیرینه محافظت کنیم تا هویت دینی و ملی ما حفظ شود.
وی با بیان اینکه برای نسل نوجوان نیز میتوانیم با روشهای متفاوت ویژگیهای فرهنگ خود و بیگانه را معرفی کنیم، ادامه داد: تا زمانیکه نتوانیم فرهنگ خود را معرفی و در اذهان تثبیت کنیم، این اقدام سادهانگارانه است که بگوییم درها را باز کنید تا فرهنگ بیگانه هرچه را که میخواهد وارد کند و در جامعه ما اشاعه دهد.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر تبریز اضافه کرد: شهید آوینی در مقاله طلایی انفجار اطلاعات با اشاره به نقل قولی بیان میکند که خانه را باید در دامنه آتشفشان احداث کرد؛ یعنی نمیتوان تنها دیوارکشی کرد، بلکه باید به استقبال مخاطرات رفت و فرصت رشد خود را فراهم کرد.
رشیدی خاطرنشان کرد: تعابیری همچون هوش فرهنگی یا مقولههایی نظیر آن، همه ذیل سرفصل مهمی به نام تربیت و رشد فرهنگی نسلها قرار میگیرد.
وی ادامه داد: همانطور که بیان شد تا زمانیکه نتوانیم هویت تاریخی-فرهنگی خود را به روشهای مختلف درونی کنیم، نمیتوانیم در مقابل فرهنگهای ضعیف و بیارزش ایستادگی داشته باشیم.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر تبریز عنوان کرد: تا زمانی که نتوانیم روایت تاریخ و هویت خود را به زبان جذاب و مؤثر به نسلهای بعدی معرفی کنیم، نباید انتظار داشته باشیم که آنها بتوانند پرسشگرانه و آگاهانه در مقابل فرهنگهای بیگانه ظاهر شوند و کاری انجام دهند.
نظر شما