به گزارش خبرگزاری ایمنا، یکی از نشانههای توسعه هر جامعه فضای کسب و کاری است که توسط زنان کارآفرین راهاندازی و مدیریت میشود. زنان به عنوان یکی از مهمترین سرمایههای انسانی، میتوانند نقش بالقوهای را در فرایند توسعه بخشهای اقتصادی هر جامعهای ایفا کنند. به اعتقاد کارشناسان اشتغال زنان و کسب درآمد توسط آنها ضمن استقلال مالی، در تأمین معاش و هزینههای زندگی خانواده مؤثر است.
امروز زنان به عنوان نیمی از جمعیت فعال کشور نقش مهم و اثرگذاری در رشد و توسعه اقتصاد کشور ایفا میکنند و به دلیل تحولات دهههای اخیر، اشتغال به مطالبهای اقتصادی برای بخش اعظمی از زنان بهخصوص زنان تحصیلکرده تبدیل شده است، همچنین باید توجه داشت بانوان نقش پررنگ و کلیدی در دولت چهاردهم دارند.
نرگس مفیدی، کارشناس اقتصادی درباره نقش بانوان در اقتصاد کشور به خبرنگار ایمنا اظهار کرد: بر این باورم که حضور زنان در عرصه توسعه کسب و کار، نه تنها برای زنان مفید است، بلکه برای جامعه و سازمانها نیز مزایای بسیاری به همراه دارد. در سالهای اخیر، پیشرفتهای قابلتوجهی در اقتصاد کشور با نقشآفرینی زنان در کسبوکارها حاصل شده است، اما همچنان چالشهایی همچون تعصبات فرهنگی و محدودیتهای ساختاری پیش روی زنان قرار دارد.
وی افزود: زنان در کسبوکارها توانستهاند مسیرهای نوینی ایجاد کنند و با ورود به نقشهای کلیدی، ارزشآفرینی کنند. شکلگیری انجمنها و شبکههای حرفهای نیز به توانمندسازی و تبادل تجربیات بین زنان کمک کرده است. این شبکهها بستری را فراهم میکنند که زنان بتوانند به یکدیگر اتکا کنند، ایدههای خود را به اشتراک بگذارند و به رشد حرفهای یکدیگر کمک کنند.
کارشناس اقتصادی با اشاره به اهمیت پیشرو بودن زنان در کسبوکارها تصریح کرد: تنوع فکری، خلاقیت بیشتر، افزایش نوآوری و رقابتپذیری، بهبود تجربه مشتری، رشد اقتصادی و اشتغالزایی، ایجاد الگوهای مثبت برای سایر زنان و الهامبخشی برای نسل جدید، بهبود فرهنگ سازمانی و کاهش تعصبات، تغییر نقشهای جنسیتی در خانواده، ارتقای مسئولیت اجتماعی شرکتها و تقویت شبکههای حمایتی از جمله عوامل مهم و مؤثر شاغل بودن بانوان محسوب میشود.
مفیدی عنوان کرد: چالشهایی نیز پیشروی زنان همچون نگرشهای بازدارنده فرهنگی و اجتماعی، کمبود آگاهی و دسترسی به فرصتها، فضای کاری مردانه، فرسودگی شغلی و فشار مضاعف، نبود تعادل کار و زندگی، رقابت ناسالم و حسادت سازمانی، ایزوله شدن در محیطهای مدیریتی، تعصب غیرمستقیم یا پنهان و کمبود حمایت سیستماتیک در جامعه و کسبوکارها وجود دارد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: پیشرو بودن زنان در کسبوکارها نه تنها به ایجاد تحولاتی مثبت در جامعه و سازمانها کمک میکند، بلکه مسیر را برای کاهش شکاف جنسیتی و توسعه پایدار هموار میسازد. با رفع موانع و ارائه فرصتهای برابر، زنان میتوانند نقشی پررنگتر در عرصههای مختلف ایفا کنند و به عنوان موتور محرکهای برای رشد اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی عمل کنند، اما در کنار مزایای بیبدیلی که حضور زنان پیشرو در کسبوکارها به همراه دارد، برخی چالشها و موانع عمیقتر، در این مسیر، کمتر مورد توجه قرار گرفتهاند. شناخت این چالشها و عواقب احتمالی آنها برای ساخت مسیری بهتر ضروری است.
کارشناس اقتصادی یادآور شد: زنان پیشرو در کسبوکارها، نیرویی الهامبخش و تغییر دهندهاند که میتوانند ساختارهای سنتی را به چالش کشیده و به رشد و توسعه پایدار کمک کنند. با این حال، رفع چالشها و ایجاد محیطهایی که از آنان حمایت کنند، برای استفاده از ظرفیت کامل این نیروی بالقوه ضروری است. تنها با آگاهی از این مسائل است که میتوانیم مسیری هموارتر و پایدارتر برای حضور تأثیرگذار زنان در عرصه کسبوکارها ایجاد کنیم.
به گزارش ایمنا، همزمان با صنعتی شدن کشورها و افزایش نسبی درآمد افرادی که در صنایع اشتغال دارند، نقش زنان در فعالیتهای مولد اقتصادی کمرنگ میشود. در این دوره جمعیت زیادی از زنان به جای حضور در بازار کار به خانهداری و تربیت فرزندان میپردازند. با توسعه بیشتر اقتصاد و تنوع اقتصاد که در اغلب موارد با جهانی شدن همراه است، نرخ مشارکت اقتصادی زنان افزایش پیدا میکند. به صورت کلی میتوان گفت توسعه اقتصادی تأثیرات متعددی بر رشد مشارکت اقتصادی زنان دارد. در حقیقت، رشد اقتصادی میتواند زمینهساز فرصتهای بیشتری برای زنان در بازار کار باشد. توسعه اقتصادی با افزایش تنوع شغلی، سرمایهگذاری در آموزش و افزایش آگاهی و تحولات فرهنگی در جوامع همراه است و فرصتهای شغلی بیشتری را برای زنان فراهم میکند.
نظر شما