هزینه نگهداری فضای سبز شهر اصفهان کمتر از استانداردهای فهرست بهای ملی است

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان گفت: فهرست بهای ملی برای نگهداری فضای سبز ابلاغ شده است که طبق آن هزینه نگهداری فضای سبز اصفهان باید حدود ۷۰۰ میلیارد تومان باشد، اما در حال حاضر این رقم ۵۰۰ میلیارد تومان است و شهرداری با هزینه‌ای کمتر از استانداردهای تعیین‌شده در حال مدیریت فضای سبز است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، مهدی بقایی شامگاه گذشته _یکشنبه هجدهم آذر_ در فصل چهارم برنامه تلویزیونی «اصفهان من» با اشاره به اقدامات و دستاوردهای شهرداری اصفهان در راستای حفظ و نگهداشت فضای سبز و درختان اظهار کرد: درختان در منازل و فضاهای مسکونی دو نقش مهم از جمله بهبود کیفیت هوا و ایجاد نشاط و ارتقای کیفیت زندگی ایفا می‌کنند؛ بر اساس ضوابط طرح تفصیلی ۲۰ درصد از عرصه هر واحد مسکونی باید به گیاهان ریشه‌دار اختصاص داده شود، این ضابطه‌ای است که در طراحی رعایت می‌شود، اما در اجرا به آن توجه کافی نمی‌شود.

وی با بیان اینکه وجود درختان و گیاهان به‌ویژه در تابستان طراوت و شادابی خاصی به محیط زندگی می‌بخشد، افزود: اگر بخواهیم بر اساس آمار صحبت کنیم، شهر ما مساحتی حدود ۲۱ هزار هکتار دارد که ۳۴ درصد آن (حدود ۷۰۰۰ هکتار) به کاربری مسکونی اختصاص داده شده است؛ اگر این ضابطه ۲۰ درصدی به‌طور کامل اجرا شود، نزدیک به ۱۴۰۰ هکتار فضای سبز خانگی خواهیم داشت.‌

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان ادامه داد: این رقم قابل توجه است، زیرا کل فضای سبز فعلی شهر حدود ۵۶۰۰ هکتار است؛ رعایت این ضابطه می‌تواند فضای سبز را به‌صورت قابل توجهی افزایش دهد و آن را به محلات و منازل منتقل کند، به‌گونه‌ای که نگهداری آن نیز توسط خود شهروندان انجام شود.

بقایی خاطرنشان کرد: در گذشته منازل پر از درخت، گل و گیاه بود و این کار جزئی از فرهنگ اصفهانی‌ها محسوب می‌شد؛ مردمی که به باغبانی و نگهداری فضای سبز علاقه‌مند بودند.

وی تاکید کرد: اگر به اجرای دقیق این ضابطه توجه شود، می‌توان شهر را از نظر شادابی و نشاط به سطحی بالاتر ارتقا داد و به همان وضعیت مطلوبی رسید؛ هر اقدام کوچکی در این مسیر می‌تواند تأثیر بزرگی داشته باشد.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان گفت: فضای سبز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و قانون‌گذار برای حفظ آن در ماده ۷ قانون مربوطه تشکیل کمیسیون را الزامی کرده است.

بقایی عنوان کرد: این کمیسیون شامل دو عضو شورای اسلامی شهر، معاون خدمات شهری شهردار، مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز و یک قاضی دادگستری است؛ تمام موارد مرتبط با قطع یا جابه‌جایی درختان، حتی در پروژه‌های عمرانی یا منازل مسکونی، باید با مجوز این کمیسیون انجام شود.

وی بیان کرد: درختانی که بیمار یا خطرآفرین هستند، توسط کارشناسان شناسایی و برای تصمیم‌گیری به کمیسیون ارجاع می‌شوند؛ هدف اصلی حفظ درختان تا حد ممکن است و مجوز قطع یا جابه‌جایی تنها در موارد اجتناب‌ناپذیر صادر می‌شود.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان عنوان کرد: بر اساس ماده ۶ قانون (کمیسیون ماده ۷)، هرگونه قطع درخت بدون مجوز جرم محسوب می‌شود و سازمان پارک‌ها موظف به شکایت کیفری است.

بقایی خاطرنشان کرد: با افزایش ارزش چوب مواردی از قطع غیرقانونی درختان به‌ویژه در مناطق حساسی همچون ناژوان که به‌عنوان «ریه شهر» شناخته می‌شود، توسط شهروندان گزارش می‌شود، بنابراین در این راستا نظارت شبانه‌روزی و جدی اعمال کرده‌ایم.

وی بیان کرد: شهروندان نیز در حفظ فضای سبز نقش مهمی دارند؛ حساسیت عمومی نسبت به قطع درختان افزایش پیدا کرده و گزارش‌های مردمی به سامانه‌هایی همچون ۱۳۷ کمک زیادی به شناسایی و پیشگیری از تخلفات کرده است.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان گفت: درختانی با قدمت ۴۰ تا ۱۰۰ سال که نقش مهمی در پاک‌سازی هوا ایفا می‌کنند، جایگزین‌ناپذیر هستند و نابودی آن‌ها به‌معنای از دست رفتن سال‌ها تلاش برای حفظ محیط‌زیست است، بنابراین حفاظت از هر درخت باید به‌عنوان یک مسئولیت همگانی مورد توجه قرار گیرد.

بقایی خاطرنشان کرد: بر اساس قانون حفظ و گسترش فضای سبز، اگر در اجرای پروژه‌های عمرانی نیاز به جابه‌جایی یا قطع درختان باشد، کمیسیون ماده ۷ باید مجوز صادر کند.

وی افزود: این کمیسیون تأکید دارد که درختان تا حد امکان جابه‌جا و تنها در موارد اجتناب‌ناپذیر، قطع شوند، بنابراین در صورت قطع درخت باید دو برابر محیط بن درخت قطع‌شده، درخت جدید کاشته شود؛ به‌عنوان مثال برای یک درخت ۱۰ ساله ممکن است نیاز باشد چهار تا پنج نهال ۱۵ سانت در نزدیک‌ترین نقطه کاشته شود.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان با بیان اینکه در کمیسیون ماده ۷ اصفهان آئین‌نامه‌ای داخلی تدوین شده است که بر اساس آن علاوه بر اعضای اصلی، تیم‌هایی از معاونت شهرسازی، واحد باغبانی سازمان پارک‌ها، معاونت عمرانی مناطق و مدیران مناطق نیز در تصمیم‌گیری‌ها حضور دارند، تصریح کرد: این اقدام به‌منظور جلوگیری از تصمیمات سلیقه‌ای و پراکنده انجام شده است، همچنین در پروژه‌هایی که مربوط به معابر شهری است سیاست‌گذاری شهرداری و در پروژه‌های خارج از محدوده شهری، نظر اداره ترافیک استان ضروری است.

بقایی بیان کرد: به‌عنوان مثال در یکی از پروژه‌های اخیر با وجود تعیین پیمانکار، اجرای پروژه چند ماه به تعویق افتاد تا تمام مجوزهای لازم گرفته و ضوابط قانونی رعایت شود؛ تعداد دقیق درختان جابه‌جا یا قطع‌شده و نحوه جایگزینی آن‌ها نیز تحت نظارت کمیسیون بررسی و نهایی می‌شود؛ هدف اصلی این است که درختان کمترین آسیب را ببینند و فضای سبز شهری حفظ شود.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان گفت: در مورد هزینه‌های نگهداری فضای سبز از سال گذشته فهرست بهای ملی برای این موضوع ابلاغ شده است که طبق این فهرست، هزینه نگهداری فضای سبز در اصفهان باید حدود ۷۰۰ میلیارد تومان باشد، اما در حال حاضر این رقم ۵۰۰ میلیارد تومان است، یعنی شهرداری اصفهان با هزینه‌ای کمتر از استانداردهای تعیین‌شده در حال مدیریت فضای سبز است.

بقایی افزود: درباره سرانه فضای سبز نیز باید اشاره کنم که سرانه اکولوژیک اصفهان ۲۸ متر مربع برای هر نفر است، این در حالی است که سرانه تفرجگاهی موردنظر شورای عالی شهرسازی هشت متر مربع برای هر نفر تعیین شده است و ما باید برای رسیدن به این استاندارد تلاش کنیم.

کد خبر 817643

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.