اقتصاد دریامحور مازندران، نقش حیاتی صنعت شیلات در توسعه پایدار

صنعت شیلات در مازندران نه‌تنها یک بخش اقتصادی مهم، بلکه یک عامل کلیدی برای توسعه پایدار استان محسوب می‌شود، با توجه به پتانسیل‌های موجود و ضرورت توجه به مدیریت صحیح منابع آبی، سرمایه‌گذاری در این حوزه می‌تواند موجب رشد اقتصادی پایدار و ارتقای کیفیت زندگی مردم منطقه شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از مازندران، یکی از نعمت‌های خدادادی که نصیب استان مازندران شده و مردمان این دیار تاکنون از آن بهره‌های بسیاری در بخش‌های متعدد برده‌اند، وجود دریای خزر است که بر اساس محاسبات کیلومتری حدود ۴۳۸ کیلومتر نوار ساحلی این را در برمی‌گیرد، ساحل زیبا و پهناوری که اگرچه ضعف‌های زیادی برای بهره‌گیری از آن وجود دارد، اما از آن استفاده‌های بهینه و سود کلان نه‌تنها در استان که در سطح ملی برده شده است.

در صنعت شیلات به‌ویژه تولیدات ماهیان خاویاری و استخوانی، گام‌های موفقی تاکنون برداشته شده است، امروز ۹۳ درصد از ذخایر ماهیان خاویاری جهان در دریای مازندران موجود است و حتی تولید نخست این گونه ماهی را مازندران به خود اختصاص‌می‌دهد و به‌طور سالانه ایران در حدود ۲۰ تا ۲۲ میلیون بچه‌ماهی خاویاری از گونه قره‌برون را در دریا رها می‌سازد تا در ردیف یکی از بزرگ‌ترین تولیدکننده‌های خاویار در جهان قرار بگیرد، بر اساس آمار سالانه ۱۰۰ تن گوشت ماهیان خاویاری و ۱.۵ تن خاویار به کشورهای دنیا از جمله روسیه و همسایه‌های منطقه ایران و دریای خزر صادر می‌شود.

براساس گزارش شیلات مازندران، در سال گذشته هفت هزار تن محصولات شیلاتی از این استان به خارج از کشور صادر شد که ۱۳۵۰ کیلوگرم آن خاویار پرورشی به ارزش ۹۳۰ هزار دلار و ۱۱۰ تن گوشت ماهیان خاویاری به ارزش ۷۳۰ هزار دلار بود که ارزآوری خوبی را به‌منظور توسعه اقتصادی کشور به‌همراه داشته است، در همین راستا و با توجه به اهمیت توسعه اقتصاد دریامحور و تأکیدات مقام معظم رهبری در سالیان گذشته تلاش‌هایی در جهت پرورش ماهیان و آبزیان در استان مازندران شد، به‌طوری که طی فعالیت سه ساله دولت سیزدهم تولید در این پروژه ۱۸۵۰ تن و میزان اشتغال در این پروژه ۱۸۰ نفر بوده است که ارزش اقتصادی این پروژه بالغ بر ۴۶۰ میلیارد تومان بوده است.

آزادسازی قطعه بچه ماهی در دریای خزر یکی از پروژه‌ها بود، به طوری که در سه سال دولت سیزدهم ۲۰۵ میلیون قطعه بچه ماهی در دریای این استان رهاسازی شد که ۵۰ تن ماهی قزل‌آلا به ارزش شش میلیارد تومان در زمین‌های کشاورزی در فصل زمستان تولید شد که رشد چشمگیری را شاهد بودیم.

در راستای توسعه صنعت شیلات مازندران در شهرستان‌های استان نیز با فراهم کردن زمینه پرورش ماهی سردابی و گرم آبی یا حتی تشویق بر ایجاد مزارع پرورش ماهی خاویاری و قفس ماهی، گام‌های موفقی برداشته شده است که نمونه‌های آن را در می‌توان در کلاردشت، آمل و جویبار و شهرهای ساحلی همچون محمودآباد و بابلسر مشاهده کرد.

اقتصاد دریامحور مازندران، نقش حیاتی صنعت شیلات در توسعه پایدار

جایگاه برتر آمل در تولید ماهیان سردآبی

علی‌اعظم اسماعیلی، مدیر شیلات شهرستان آمل با بیان اینکه آمل در تولید پرورش ماهی سردآبی با ۳۰ درصد تولید در جایگاه برتر استان مازندران قرار می‌گیرد، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: این شهرستان حدود ۲۰۰ مزرعه سردآبی کوچک و بزرگ دارد که ۴۰ مزرعه در محور هراز واقع شده است.

وی می‌افزاید: به‌طور سالانه حدود شش هزار تن ماهی از این مزارع تولید می‌شود که بالاترین رقم استانی را آمل به خود اختصاص داده است.

مدیر شیلات شهرستان آمل با اشاره به تولید ماهی خاویاری ادامه می‌دهد: در این شهرستان پنج واحد تولیدی فعال دارای مجوز داریم که حدود ۷۰ تن، ظرفیت سالانه آنهاست.

اسماعیلی با اشاره به ارائه تسهیلات بانکی به بهره‌برداران آبزی پروری می‌گوید: واحدهای تولیدی پس از دریافت مجوز تأسیس احداث مزرعه برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی و واحدهای دارای مجوز براساس ظرفیت تولید سرمایه در گردش از مزایای بانکی بهره‌مند می‌شوند.

وی با تاکید بر اینکه شهرستان آمل به‌لحاظ پرورش ماهیان سردآبی از ظرفیت‌های بیشتری برخوردار است اما با مشکلاتی روبه‌رو است، می‌افزاید: اکنون عمده مشکل اکثر بهره‌برداران، نقدینگی است که بسیار ضعیف عمل می‌شود و تسهیلات کامل نیست، از این رو دستیابی به افزایش ظرفیت تولیدات در استان و شهرستان با چالش‌هایی همراه شده است.

اقتصاد دریامحور مازندران، نقش حیاتی صنعت شیلات در توسعه پایدار

فعالیت ۱۱۳ تشکل صیادی در مازندران

قاسم کریم‌زاده، مدیرکل شیلات مازندران با بیان اینکه مازندران به‌لحاظ ظرفیت‌های بخش شیلاتی جایگاه خوبی در کشور دارد، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: این استان دارای ۳۹۰۰و احد آبزی پروری و ۱۱۴ تشکل صیادی است که به‌طور سالانه ۱۵ هزار نفر در این بخش‌ها به طور مستقیم و غیرمستقیم مشغول کار هستند.

وی میزان تولید مازندران در بخش شیلاتی سالانه را حدود ۱۳۰ هزار تن می‌داند و می‌افزاید: از این میزان تولید سالانه شش تا ۱۲ تن محصول صادر می‌شود.

مدیرکل شیلات مازندران با بیان اینکه سالانه ۱۰ تا ۲۰ میلیون دلار از محل صادرات شیلاتی این استان حاصل می‌شود، ادامه می‌دهد: در سال گذشته رقم صادرات استان ۸۰۳ میلیون دلار بود.

ماهیان خاویاری، محصول ارزآور کشور

کریم‌زاده با بیان اینکه ماهیان خاویاری محصول اصلی و ارزآور حوزه شیلاتی کشور و این استان است، می‌گوید: این استان با ۴۸ واحد پرورش خاویاری توانسته است که ۵۲ درصد گوشت و ۴۸ درصد خاویار پرورشی کشور را به تنهایی تولید و عرضه کند.

وی می‌افزاید: به‌طور سالانه ۲۶۰۰ تن ماهی خاویاری در مازندران تولید می‌شود که از این میزان ۹۰۳ تن خاویار استحصال می‌شود که ارزش اقتصادی آن یک‌هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان است.

مدیرکل شیلات مازندران حوزه فعالیت ۱۱۴ تشکل صیادی را سه حوزه ماهیان استخوانی، کیلکا و خاویاری می‌داند و می‌گوید: در سال گذشته میزان تولید استان در حوزه آبزی پروری ۱۳۱ هزار تن و ارزش اقتصادی تولیدات نیز ۱۶ هزار میلیارد تومان بوده است.

اقتصاد دریامحور مازندران، نقش حیاتی صنعت شیلات در توسعه پایدار

فعالیت ۴۷ واحد تولیدی خاویار در مازندران

وی با بیان اینکه در مجموع واحدهای آبزی‌پروری ۴۷ واحد به تولید ماهیان خاویاری اختصاص دارد که ۳۷۰ نفر در این واحدها مشغول فعالیت هستند، ادامه می‌دهد: همچنین در بخش شرکت‌های تعاونی ۵۲ شرکت در نوارهای ساحلی خزر فعالیت دارند که بیش از چهار و ۵۰۰ نفر در این شرکت‌ها به فعالیت می‌پردازند.

وی تصریح می‌کند: سه هزار و ۳۰۰ واحد به تولید ماهیان گرم آبی با تولید ۸۵ هزار تن و ارزش ۹ هزار میلیارد تومان می‌پردازند، همچنین ۴۵۰ واحد به تولید ماهیان سردابی می‌پردازند که میزان تولید آن ۱۸ هزار تن یعنی به ارزش چهار هزار میلیارد تومان می‌شود.

این مسئول با تاکید بر توسعه اقتصاد دریامحور می‌گوید: سه موضع توسعه پرورش ماهی در قفس‌های دریایی با نگاه اقتصاد دریامحور با مشارکت مردم، توسعه پرورش ماهیان خاویاری با اراضی ساحلی و تولید ماهیان کیلکا با اقتصاد دریامحور در اولویت برنامه‌های ما قرار دارد.

به گزارش ایمنا، با توجه به پیش‌بینی شیلات مازندران که در سال‌جاری برای تولید میلیون‌ها قطعه بچه ماهی استخوانی (سفید) و هزاران قطعه بچه ماهی خاویاری (فیل ماهی و قره برون و اوزن‌برون برنامه‌ریزی شده است و همچنین ظرفیت دریای خزر در بخش صید و صیادی، آبزی‌پروری و گردشگری بالا و مهم‌تر سرمایه‌گذاری بر بارگذاری ۴۰ قفس طی یک دهه گذشته با میزان تولید ۱۸۵۰ تن و ارزش ۴۶۰ میلیارد تومانی، باید در آینده‌ای نزدیک شاهد یک تحول اساسی در صنعت شیلات استان مازندران باشیم، اگرچه مشکلات زیادی در این راستا وجود دارد که بخش عمده آن به پسروی آب دریای خزر و آلودگی محیط‌زیستی این بزرگترین دریاچه جهان با سرازیری شیرابه‌های زباله در نوارهای شهرهای ساحلی و حتی انتقال پساب‌های صنعتی و خانگی و فاضلاب‌های شهری بر می‌گردد، مشکلاتی که کنشگران اجتماعی محیط‌زیستی را به میدان محافظت از دریای خزر کشانده است تا مسئولان کشوری، استانی و شهرستانی خفته را بیدار کند و اقدامات ملی‌گرایانه و دلسوزانه در جهت نگهداری این نعمت بزرگ خدادادی انجام دهند.

گزارش از کبریا مقدس، خبرنگار ایمنا در مازندران

کد خبر 817312

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.