به گزارش خبرگزاری ایمنا، بررسیهای توزیع بارش نشان میدهد که در آبان ۱۴۰۳، ۱۹ استان کشور با بیهنجاری منفی بارش نسبت به بلندمدت مواجه بودهاند، همچنین بارش کل کشور نسبت به سال گذشته و بلندمدت به ترتیب ۱.۲ میلیمتر و سه میلیمتر کاهش داشته است، طی آبان سال جاری در ۱۹ استان کشور میانگین دما بیشتر از نرمال و در کل کشور نسبت به بلندمدت دوره مشابه ۱.۴ درجه سلسیوس بیشتر بود.
شاخص SPI یک ماهه آبان ۱۴۰۳ معرف وجود درجههای خشکسالی در مناطق زاگرس شمالی و مرکزی است و ترسالی به طور پراکنده در قسمتهایی از استانهای شمالی، مرکز شرق و جنوب کشور دیده میشود.
همچنین نقشه شاخص ۱۲۰ ماهه منتهی به پایان این ماه بیانگر وجود شرایط خشکی با شدتهای متفاوت در بیشتر حوضههای آبریز کشور به ویژه شمال غرب، شمال شرق، مرکز و جنوب شرق است.
مقایسه اطلاعات بارش کشور و استانها طی آبان سال جاری نشان میدهد بارش آبان ۱۴۰۳ برابر با ۱۸.۲ میلیمتر، بلند مدت ۲۱.۲ و سال گذشته ۱۹.۴ میلیمتر بوده است که در این ماه ۱۹ استان با بیهنجاری منفی بارش مواجه بودهاند.
به طور کلی نسبت به سال گذشته و بلندمدت به ترتیب ۱.۲ میلیمتر و سه میلیمتر کاهش بارش وجود داشته است که بیشترین کاهش بارش نسبت به بلندمدت در استانهای چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و لرستان بوده است.
ثبت بیشترین کاهش بارش در شمال غرب، غرب و جنوب غرب کشور
نمودار و نقشه زیر وضعیت انحراف بارش کشور را طی آبان سال جاری نسبت به بلند مدت نمایش میدهد که این نمودار نشانگر بیهنجاری منفی بارش در ۱۹ استان کشور است.
میانگین بیهنجاری بارش تجمعی کل کشور برابر با ۳.۱ میلیمتر است و با توجه به نقشه، بیشترین کاهش بارش در شمال غرب، غرب و جنوب غرب بوده است.
بیشترین میزان بارش طی آبان ۱۴۰۳ در کدام مناطق بوده است؟
بر اساس نقشه زیر بارش بیشتر در حاشیه دریای خزر، شمال غرب، شمال شرق، دامنههای جنوبی البرز، همچنین بخشهایی از جنوب غرب و جنوب کشور بوده است و در هفته اول آبان بارش در نوار شمالی، شمال شرق و جنوب غرب بوده و بیشینه بارش تجمعی هفته اول آبان در ایستگاه املش (گیلان) به میزان ۲۶۱.۹ میلیمتر بوده است.
در هفته دوم آبان بیشترین بارش در زاگرس مرکزی و استان گیلان بوده که بیشینه بارش در ایستگاههای سلین و سروآباد (کردستان) به ترتیب به میزان ۱۳۹.۲ و ۱۳۸ میلیمتر ثبت شده است.
در هفته سوم بیشترین بارشها در حاشیه دریای خزر، شمال شرق، زاگرس شمالی و مرکزی و جنوب غرب بوده و بیشترین بارش در ایستگاه املش (گیلان) به میزان ۱۳۳.۵ میلیمتر ثبت شده است.
در هفته چهارم بارش در بیشتر مناطق کشور به ویژه نوار شمالی، شمال غرب و غرب و تا قسمتی از مرکز بوده و بیشینه بارش تجمعی از ایستگاه رضوان شهر (گیلان) به میزان ۱۴۳.۵ میلیمتر گزارش شده است.
بارشهای آبان تنها ۷.۷ درصد بارش سال آبی را تأمین کرد
بر اساس اطلاعات بلندمدت بارش کشور، سهم بارش در آبان حدود ۹ درصد بارش کل سال آبی است و این در حالی است که میانگین بارش آبان سال جاری حدود ۷.۷ درصد بارش سال آبی را تأمین کرد که از نرمال کمتر بوده است.
با توجه به نمودار زیر، سهم بارش ۱۹ استان کشور با بیهنجاری منفی بارش نسبت به میانگین بلندمدت ثبت شده است.
راسک سیستان و بلوچستان گرمترین ایستگاه شد
جداول زیر رخدادهای حدی دما شامل فرینهای دمای بیشینه و کمینه ثبت شده در آبان ۱۴۰۳ در کل کشور و مقایسه آن در دوره مشابه سال ۱۴۰۲ و بلندمدت را نشان میدهد که بر این اساس، طی آبان ۱۴۰۳ بالاترین بیشینه دما و پایینترین کمینه دما در کشور به ترتیب برابر با ۳۹.۶ و ۸ درجه سلسیوس در ایستگاه راسک استان سیستان و بلوچستان و ورزقان استان آذربایجان شرقی گزارش شده است.
وضعیت دمای هوا در آبان چگونه بود؟
نقشه زیر بیانگر بیهنجاری دمای میانگین کشور از نرمال در آبان ۱۴۰۳ است؛ به طور کلی در این ماه میانگین دمای بیشتر مناطق فلات مرکزی ایران و جنوب کشور بیشتر از نرمال و این اختلاف میانگین دما در استانهای سیستان و بلوچستان و شرق کرمان تا حدود ۴.۵ درجه سلسیوس بوده است.
میانگین دمای استانهای واقع در حاشیه دریای خزر، شمال غرب، غرب و شمال شرق تا حدود ۲.۵ درجه سلسیوس کمتر از میانگین بلندمدت بوده است.
دمای هوا در ۱۹ استان گرمتر از بلندمدت بود
در این ماه دمای میانگین ۱۹ استان کشور گرمتر از بلندمدت بود و انحراف از میانگین دمای آبان استانها بین ۳ درجه سلسیوس بیشتر سیستان و بلوچستان تا ۱- درجه سلسیوس کمتر (گلستان) متغیر بوده است.
کل کشور با اختلاف دمای میانگین ۱.۴ درجه سلسیوس نسبت به بلندمدت شرایط گرمتری نسبت به نرمال داشته است.
نظر شما