تأثیر ماینرها بر قطعی‌ برق، افسانه یا حقیقت؟

در سال‌های اخیر، صنعت استخراج رمز ارزها به عنوان یکی از مصرف‌کنندگان بزرگ برق در جهان مطرح شده است، در ایران نیز همزمان با افزایش تقاضا برای ماینرها و رشد این صنعت نگرانی‌هایی درباره تأثیرات آن بر شبکه برق و قطعی‌های مکرر به وجود آمده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، در سال‌های اخیر صنعت استخراج رمز ارزها به سرعت رشد کرده است و تبدیل به یکی از بحث‌برانگیزترین موضوعات در حوزه انرژی شده است.

ماینرها دستگاه‌هایی هستند که برای استخراج ارزهای دیجیتال همچون بیت‌کوین استفاده می‌شوند، به واسطه نیاز به محاسبات پیچیده ریاضی مصرف برق بالایی دارند، این مسئله در بسیاری از کشورها از جمله ایران موجب ایجاد نگرانی‌هایی در خصوص تأثیرات این صنعت بر شبکه برق و محیط زیست شده است.

مصرف برق ماینرها با توجه به نوع و تعداد دستگاه‌ها می‌تواند بسیار متغیر باشد، با این حال از آنجایی که صنعت استخراج رمز ارزها تنها از برق به عنوان منبع انرژی استفاده می‌کند، این مصرف می‌تواند به طور مستقیم بر شبکه برق کشورها تأثیر بگذارد.

برخی کارشناسان معتقدند که استفاده گسترده از ماینرها می‌تواند منجر به افزایش قطعی برق شود، در حالی که دیگر کارشناسان و فعالین این حوزه بر این باورند که مشکلات زیرساختی و مدیریتی نقش بیشتری در این موضوع دارند.

در ایران با وجود مشکلاتی همچون تحریم‌های اقتصادی و نوسانات نرخ ارز فعالیت‌های ماینینگ افزایش یافته است، اما آیا واقعاً مصرف برق این صنعت به حدی است که بتوان آن را یکی از علل اصلی قطعی برق دانست؟

ماینر

میزان مصرف برق ماینرها در مقایسه با سایر صنایع

محمدرضا شرفی، کارشناس حوزه رمز ارزها به خبرنگار ایمنا می‌گوید: میزان مصرف برق استخراج ماینرها در مقایسه با سایر صنایع تفاوت چشمگیری ندارد چرا که خود جزئی از صنعت به حساب می‌آید؛ صنعت استخراج رمز ارز تنها از یک منبع انرژی یعنی برق استفاده می‌کند، در حالی که صنایع دیگر از منابع مختلفی همچون نفت، گاز، مازوت و حتی آب بهره می‌برند، مصرف برق ماینرها در ایران بسیار کاهش یافته است، چرا که موانع و چالش‌های متعدد موجب کاهش فعالیت این صنعت شده است.

وی می‌افزاید: مصرف برق مجاز این صنعت قابل توجه نیست و ایران تنها حدود دو دهم درصد از کل تولید جهانی را شامل می‌شود، در حالی که این میزان تولید می‌توانست تا ۱۰ درصد برسد، بنابراین نمی‌توان مصرف برق ماینرها را به عنوان یکی از دلایل اصلی قطعی برق معرفی کرد، مشکلات اصلی در کمبود برق کشور به کمبود توسعه زیرساخت‌های تولید برق و مدیریت ناکارآمد بازمی‌گردد.

میزان مصرف برق مجاز و غیرمجاز در صنعت ماینینگ

کارشناس حوزه رمز ارزها درباره مصرف غیرمجاز برق در این حوزه تصریح می‌کند: باید گفت که این موضوع پیچیده است و نمی‌توان اعداد دقیقی را ارائه داد، بیشتر انشعابات برق در کشور رصد می‌شوند، اما مصرف غیرمجاز به راحتی قابل شناسایی نیست، حتی اگر فرض کنیم در بهترین حالت حدود دو هزار مگاوات برق توسط این صنعت مصرف شود، این مقدار تأثیر چشمگیری بر کل مصرف برق کشور ندارد.

شرفی خاطرنشان می‌کند: صنعت ماینینگ علاوه بر آنکه می‌تواند در آینده به توسعه صنعت برق کمک کند می‌تواند موجب فرهنگ سازی و چالش‌های موجود در این بخش را پاسخگو باشد، با توجه به قوانین و شرایط کشور بسیاری از تولیدکنندگان این حوزه به سمت استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر روی آورده‌اند و از منابعی همچون تابلو بورس انرژی و تولید خود از منابع تجدید پذیر استفاده می‌کنند، در حال حاضر سه نیروگاه در کشور با تولید ۱۰ مگابایت انرژی در این حوزه احداث شده است.

تأثیر ماینرها بر قطعی‌ برق، افسانه یا حقیقت؟

مشکلات زیرساختی تولید برق در ایران

وی اظهار می‌کند: مشکل اصلی کمبود برق در ایران، نبود توسعه زیرساخت‌های تولید برق و مدیریت ناکارآمد است و نباید صنعت ماینینگ را به عنوان مقصر اصلی معرفی کرد چرا که این صنعت در ایران به دلیل مشکلات انرژی و موانع بر سر راه آن نتوانست در کشور توسعه یابد، به جای آن باید به دنبال راهکارهایی برای توسعه زیرساخت‌های انرژی و بهبود مدیریت این بخش بود.

کارشناس حوزه رمز ارزها ادامه می‌دهد: طبق آمارهای وزارت نیرو میزان کسری بودجه برق کشور پیش بینی شده است و درواقع می‌توان گفت در ایجاد زیر ساخت‌های تولید برق و انرژی کم کاری داشته‌ایم.

شرفی تاکید می‌کند: مصرف برق ماینرها در مقایسه با صنایع دیگر چندان چشمگیر نیست و نمی‌توان آن را به عنوان علت اصلی قطعی برق دانست، مشکلات اصلی کمبود برق در ایران به کمبود توسعه زیرساخت‌های تولید برق و مدیریت ناکارآمد بازمی‌گردد، حال برای رفع این مشکلات نیاز به توسعه زیرساخت‌های انرژی و بهبود مدیریت این بخش داریم.

به گزارش ایمنا، در بررسی میزان مصرف برق ماینرها مشخص شد که این صنعت هرچند مصرف برق قابل توجهی دارد، اما در مقایسه با صنایع دیگر از جمله فولاد تفاوت چشمگیری ندارد. فعالیت‌های ماینینگ در ایران به دلیل موانع و چالش‌های متعدد کاهش یافته و مصرف برق مجاز این صنعت تنها بخش کوچکی از تولید برق کشور را شامل می‌شود.

مصرف برق غیرمجاز نیز به راحتی قابل شناسایی و کنترل است، مگر برخی مصارف غیر مجاز که مصرف خانگی ندارند، مشکلات اصلی کمبود برق در ایران به کمبود توسعه زیرساخت‌های تولید برق و مدیریت ناکارآمد بازمی‌گردد و نباید ماینرها را به عنوان عامل اصلی معرفی کرد.

صنعت ماینینگ می‌تواند با استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و مدیریت بهینه نقش مهمی در بهبود وضعیت برق کشور ایفا کند.

برای رفع مشکلات کمبود برق و جلوگیری از قطعی‌های مکرر نیاز به توسعه زیرساخت‌های انرژی و بهبود مدیریت این بخش داریم، حال با توجه به این مسائل لازم است رویکردی جامع و دقیق به توسعه صنعت برق و استفاده بهینه از منابع انرژی در کشور اتخاذ شود.

کد خبر 813024

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.