به گزارش خبرگزاری ایمنا، آئین نکوداشت استاد «علیاکبر صادقی» هنرمند برجسته نقاش شامگاه گذشته _جمعه دوم آذر_ با حضور نادره رضایی معاون هنری وزارت ارشاد، محمود شالویی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، ایرج طهماسب و جمعی از هنرمندان و علاقهمندان در محل انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.
صادقی قصه میسراید
در ابتدای این مراسم، ابراهیم حقیقی، هنرمند طراح و کارگردان سینما در سخنانی اظهار کرد: علیاکبر صادقی تداوم نقاشان قهوهخانه است، با شیوهای نوین و درک آکادمیک نقاشی معاصر؛ او همچون نقاشان سنتی قهوهخانه قصهسرایی میکند؛ قصه پهلوانان و رزم و بزم آدمیان.
وی افزود: تابلوهای استاد صادقی پر از آدمهایی است که کنار هم چیده شدهاند تا روزگاری را به سر برند که برایشان چیده شده است. از شعف و شادی گرفته تا جنگ و سرکشی همه آدمیان در مقامی برابر، بر صفحه رمزآلود نقاشی او چیده شدهاند تا گردش زمانه چه تدبیر کند، هریک مشغول به کاری یا اجرای نقشی که نقاش ازل، یا سرنوشت تاریخی بر ایشان مهیا کرده است.
حقیقی در ادامه تأکید کرد: علیاکبر صادقی در نقاشیهایش زمان را بههم میریزد؛ از آدم و حوای رانده از بهشت تا پیشینه کهن ایران زمین گرفته، تا دوران قرون وسطی یا معاصر اروپا. صادقی همچون یک قلمزن نقره کار با ظرافت و حوصله و صبوری قلم میزند، نقش میکشد، رنگ میکند، جلا میدهد تا جهان رمزآلود خود را در قصههای مصورش سامان دهد؛ سامانی دلپذیر و زیبا.
سپس نادره رضایی، معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: بعضی از نامها بینیاز از صفت و معرفی است؛ آنها بهقدری وسیع و عمیق است که فقط باید در عمق وجود و آثار آنها غوطهور شویم. از این دست نامها در تاریخ ایران و جهان کم نداریم. وقتی نام «کمالالملک» را میشنویم، دیگر نیازی به توصیف او نداریم. وقتی نام «سهراب سپهری» را میشنویم با او در دنیای شعر و نقاشی زندگی میکنیم و بسیاری دیگر که فهرست کردن آنها به ساعتها فرصت نیاز دارد، حال وقتی که نام سترگی را میشنویم که از قضا با او همنَفَس هستیم و در یک عصر با او زیستهایم به خودمان میبالیم، همچون نام علیاکبر صادقی.
رضایی ادامه داد: شما هر صفتی را برای صادقی و کنار نام او بگذارید، به واقع بر آن صفت ارج نهادهاید، نه بر صاحب نام. علیاکبر صادقیِ نقاش، علیاکبر صادقیِ فیلمساز، علیاکبر صادقیِ تصویرگر، علیاکبر صادقیِ گرافیست و علیاکبر علی صادقیِ پویانما، همین و بس.
معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد: شاید تنها صفتی که در نام علیاکبر صادقی برازنده است، واژه هنرمند است. در معرفی او باید بگوییم: هنرمند، همین و بس.
رضایی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: صادقی یک جریان است، یک فرهنگ و زیست هنرمندانه؛ از کارهای او حرفی نمیزنم که همه شما بر آن آگاهید و میدانید. آنقدر که اگر در یک گوشه از دنیا اثری را ببینید ناگهان میایستید و میگوئید من صاحب این اثر را میشناسم؛ صادقی! من این امضا داشتن و این شخصیت مستقلِ اثر هنری را، به اصالت و اعتبار معنی میکنم.
رضایی گفت: وقتی که کسی نزدیک به هفت دهه از عمر خود را با هنر، واژه، رنگ، نو، خلق و اندیشه میگذراند، شخصیت او نیز همین رنگ و جلا را میگیرد و خودش نیز همچون اثرش میشود و علیاکبر صادقی، همینقدر اصیل و در عین حال جسور، نوجو، مداوم در تحول و همراه با هنر معاصر است.
وی تصریح کرد: معاصر بودن علیاکبر صادقی در کار هنری یکی از بزرگترین مزیتهای اوست و همین است که اثرش و اندیشه هنریاش، هرگز رنگ کهنگی نمیگیرد و همواره نو و باطراوت است.
ذکر خاطراتی در دوران تحصیل
سخنران بعدی این برنامه مهدی حسینی، پیشکسوت هنر نقاشی بود که طی سخنانی خاطراتی از دوران تحصیل و درباره شخصیت هنری علیاکبر صادقی را برای حاضران روایت کرد.
جمشید گرگین، هنرمند سینما و تلویزیون از دیگر سخنرانان این مراسم بود که گفت: از انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، بابت برگزاری آئین نکوداشت استاد علیاکبر صادقی در زادروز هشتادوهفتسالگی ایشان بسیار سپاسگزارم، من از گذشتههای بسیار دور و قبل از پیروزی انقلاب، در رادیو و تلویزیون برنامههای مختلفی درباره هنر، بهویژه هنر سینما، تئاتر و هنرهای تجسمی ساختهام و با بسیاری از معتبرترین نقاشان معاصر از جمله علیاکبر صادقی به عنوان نقاش، تصویرگر و پویانما، گفتوگوهای متعددی در مکانهای مختلف همراه با نمایش آثارش داشتهام.
وی اضافه کرد: آشنایی بیشتر من با استاد صادقی از دهه ۱۳۵۰ آغاز شد. دوران اوج کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان؛ زمانیکه بزرگان عرصه فیلم و سینما در کانون حضور داشتند، بزرگانی همچون بهرام بیضایی، نورالدین زرین کلک، عباس کیارستمی، مسعود کیمیایی، ابراهیم فروزش و علیاکبر صادقی.
گرگین در ادامه اظهار کرد: استاد صادقی از سال ۱۳۵۱ تا ۱۳۵۷، شش فیلم پویانمایی برای کانون پرورش فکری کودک و نوجوان ساخت و سالهای بعد، ساخت پویانمایی را بهکلی کنار گذاشت.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در دهه ۷۰، مجموعه برنامههای متفاوتی درباره نقاشان معاصر ایران ساختم که در آن، هنرمندان بزرگی چون پرویز کلانتری، محمدعلی ترقیجاه، حسین محجوبی و علیاکبر صادقی شرکت داشتند و برای نخستینبار شکل و شیوه تازهای برای معرفی هنرمندان و آثارشان را بهکار بردم.
این هنرمند در پایان سخنان خود گفت: علیاکبر صادقی در بیش از شش دهه، نمایشگاههای متعدد داخلی و خارجی برگزار کرده و جوایز بسیاری را برای نقاشیها، تصویرگریها و پویانماییهایش دریافت کرده است؛ مدال طلای جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان تهران، نشان افتخار جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه فنلاند و دهها جایزه داخلی و بینالمللی از آن جمله است. درباره علیاکبر صادقی ساعتها میشود حرف زد و این هنرمند پرکار مردمی را ستود، آرزو میکنم همواره در صحت و سلامت باشد.
محمود شالویی، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی نیز از سخنرانان بود. او که ابتدای این مراسم سخنرانی کرد، گفت: در گستره هنر معاصر ایران استاد علیاکبر صادقی از جمله چهرههایی است که با قلم سحرآمیز خود و بهرهگیری از زبان بصری و سبک و سیاقی منحصربهفرد توانسته است در پیوندی بیمانند میان ریشهها و سرچشمههای فرهنگی و نگاههای نوین راهی نو به سوی بیان خلاقانه هویت ایرانی باز کند.
وی اضافه کرد: تابلوهای استاد صادقی همچون واسطهای میان گذشته و حال، فضایی از راز و رمزهای اسطورهای و شکوه حماسه ایرانی را منعکس میکند که چشم جان هر بینندهای را مسحور خود میسازد.
مشاور وزیر فرهنگ در بخش دیگری از سخنان خود تأکید کرد: استاد صادقی از همان نخستین گامهای خود در دنیای هنر به شیوهای نمادگرا و سرشار از استعارههای پیچیده توجهی ویژه نشان داد. او نهتنها یک نقاش یا فیلمساز، بلکه کاشفی در مسیر بومیسازی زبانهای نوین هنر بوده است.
وی افزود: آثار وی بهگونهای اعجازآمیز، درآمیختگی سنت و نوآوری است که مخاطب را از قالبهای قراردادی فراتر و به سفری بصری و ذهنی میبرد. بهعبارتی او حکمت قدیم را در منظری جدید پیش چشمان ما به تماشا میگذارد. در نقاشیهای او نمادها و اسطورهها چونان سنگهای زینتی در عمق رودخانهای درخشان جای گرفتهاند.
شالویی در پایان گفت: صادقی با دستی توانا و ذهنی ژرفاندیش، خطوط و نقشهایی ارائه کرده است که هر یک از آنها وجهی از تاریخ و فرهنگ غنی ایران را در خود جای دادهاند. در جهانی که مفاهیم و ارزشهای هنری، تحت تأثیر جریانهای پرشتاب تجاری و مصرفی، به سادگی دستخوش تغییر میشود، استاد صادقی هرگز از مسیر اصالت فاصله نگرفته و وفاداری به هویت ایرانی را سرلوحه کار خویش قرار داده است.
در ادامه این مراسم، هادی منتظری، نوازنده ممتاز «کمانچه» به اجرای موسیقی پرداخت، سپس با حضور رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و استادان حاضر در برنامه، پس از اهدای لوح سپاس و نشان زرین انجمن به استاد علیاکبر صادقی، از زندگینامه این استاد برجسته نقاشی و طراحی کشور رونمایی شد.
صادقی در این مراسم با بیان اینکه من همه انسانها را با هر دین و مذهب و آئین دوست دارم، اظهار داشت: من دیگر نقاشی نمیکنم و تنها خواب کودکانی که پدرانشان در راه در آزادی ایران شهید شدهاند را نقاشی میکنم.
نقاش پیشکسوت عنوان کرد: دو خط موازی هرگز به یکدیگر نمیرسند، مگر اینکه عاشق یکدیگر باشند و به نقطه تبدیل شوند، بنابراین معتقدم تمام جهان از نقطههای عشق درست شده است.
نظر شما