مصطفی نباتینژاد در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه موضوع پردیسهای خانوادهمحور نخستینبار در دوره مهدی جمالینژاد، شهردار وقت اصفهان مطرح شد، اظهار کرد: شهر اصفهان دارای پارکهای متنوع و فراوانی است که از حاشیه زایندهرود تا پهنه ناژوان و پارکهای محلی نظیر پارک شهید رجایی و باغهای قدیمی گسترده شده است.
وی افزود: این پارکها بیشتر با رویکرد زیستمحیطی و اکولوژیک طراحی شدهاند و هدف اصلی آنها تأمین فضای سبز شهری، کاهش آلودگی و مسائل اکولوژیک است.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح کرد: طی حدود ۲۰ سال اخیر، بسیاری از کشورهای جهان و بهتبع آن ایران، رویکردهای متنوعی برای پارکها و بوستانهای شهری در نظر گرفتهاند؛ این رویکرد بر این پایه است که هر بوستان از جمله بوستانهای موضوعمحور همچون بوستان علم و دانش، بوستان کودک، بوستان کهنسالان و بوستانهای بانوان هدف ویژهای را دنبال کند.
نباتینژاد با اشاره به اینکه مطالعات ایدهپردازی و نخستین این طرحها توسط شرکتی مرتبط انجام شد، عنوان کرد: بر این اساس نخستین بوستان خانوادهمحور اصفهان در منطقه ۱۲، خیابان بهارستان با مساحت ۴.۷ هکتار پیشنهاد و مراحل آزادسازی زمینهای مورد نظر آغاز شد؛ با توجه به وسعت این پروژه، عملیات اجرایی زمانبر بود تا اینکه اکنون به مراحل بهرهبرداری نزدیک شده است و این بوستان با نام «گندم» شناخته میشود.
وی با بیان اینکه بوستان گندم بر پایه سه اصل مهم طراحی شده است، ادامه میدهد: نخستین اصل در این بوستان امنیت است که شامل امنیت فیزیکی و روانی خانوادهها میشود؛ امنیت فیزیکی با کاهش خطرات موجود برای کودکان، محدودیت تردد موتورسیکلت و ایجاد فضاهای محصورتر تأمین میشود. هدف از این طراحی، ایجاد محیطی است که خانوادهها احساس راحتی و امنیت بیشتری داشته باشند و تمایل بیشتری به حضور در این فضاها نشان دهند، فارغ از اینکه حضور افراد مجرد بهطور کلی محدود شود.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان گفت: حدود ۹ سال پیش نیروی انتظامی از طریق معاونت فرهنگی پروژهای را پیشنهاد داد که به بررسی فضاهای بیدفاع شهری و نقاط جرمخیز در پارک شهید رجایی میپرداخت؛ طی مطالعاتی که در آن زمان صورت گرفت، مشاهده شد که انواع جرایم و بزهکاریها از مصرف مواد مخدر گرفته تا جرایم مختلف در این پارک رخ میداد؛ بهطور دقیقتر هر محدودهای از پارک ویژگیها و مشکلات ویژه خود را داشت؛ برای مثال مناطقی وجود داشت که بهوضوح محل تجمع افرادی با اهداف مشخص و رفتارهای ناهنجار بود.
نباتینژاد عنوان کرد: مطالعات شهرداری منجر به شناسایی موانع و عواملی شد که موجب تبدیل این محدودهها به فضاهای بیدفاع شده بود؛ در مواردی تنها با تعمیر و روشن کردن چراغهای خاموش و ایجاد نورپردازی مناسب در شب، میتوانستیم تأثیر مثبتی داشته باشیم؛ بعضی دیگر از مسائل با اصلاح پرچینها، حذف فضاهای کمتردد و ایجاد کاربریهایی که به جذب بیشتر مردم کمک میکرد، کاهش پیدا کرد، بنابراین تلاش کردیم این مسائل را در پروژههای پردیس خانوادهمحور مد نظر قرار دهیم تا از مشکلات گذشته جلوگیری کنیم و این مجموعهها را ارتقا دهیم.
وی با اشاره به رویکرد پردیسهای خانوادهمحور در مقایسه با سایر بوستانها گفت: در پردیسهای خانوادهمحور تمرکز بر مسائل فرهنگی، اجتماعی و هنری است و مسائل اکولوژیک و سبزینگی نیز به کمک این بستر میآید؛ هدف این است که فضای بوستانها تنها اکولوژیک نباشد، بلکه با تأکید بر نقش فرهنگی و اجتماعی به خانوادهها خدمت کند، بنابراین در شهرهایی همچون اصفهان این رویکرد خانوادهمحور با جدیت دنبال میشود و درخواستهایی از شهرهای مختلف برای اجرای این طرح در بوستانهای آنها نیز به ما رسیده است.
نظر شما