بهره‌وری از زیرساخت‌های فرهنگی، واقعیت یا آرزو؟/ نقش تعداد کتاب‌خانه‌ها در ارتقای مطالعه

زیرساخت‌های فرهنگی شامل کتاب‌خانه‌ها، مراکز فرهنگی و فضاهای مطالعه به عنوان ابزارهای کلیدی در ترویج فرهنگ مطالعه و ارتقای دانش عمومی شناخته می‌شوند اما سوال این است که آیا مردم به طور کامل از این امکانات بهره‌برداری می‌کنند؟

به گزارش خبرگزاری ایمنا از لرستان،، سرانه مطالعه در کشور بدون احتساب ادعیه، قرآن و کتاب‌های آموزشی ۳۳ دقیقه است و این آمار در لرستان کمتر است، طبق استاندارد به ازای هر ۱۰۰ نفر باید هشت متر فضای فرهنگی وجود داشته باشد اما در لرستان طبق آمار به ازای هر ۱۰۰ نفر یک متر فضای فرهنگی وجود دارد.

کتابخانه‌ها به عنوان یکی از مهمترین شاخص‌های رفاه اجتماعی که رنج سنی گسترده‌ای را در برمی‌گیرد، همواره نیازمند توسعه است و یکی از مهمترین نیازهای فرهنگی لرستان نیز با توجه به افزایش جمعیت، توسعه فضاها و تکمیل و تجهیز کتابخانه‌های در دست احداث برای نسل آینده است.

علی‌اکبر سبزیان، سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی لرستان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه در حال حاضر ۶۰ کتابخانه فعال در استان وجود دارد، می‌گوید: ۹ کتابخانه در خرم‌آباد، هفت کتابخانه در بروجرد، سه کتابخانه در کوهدشت، چهار کتابخانه در نورآباد، یک کتابخانه در سلسله، چهار کتابخانه در الیگودرز، سه کتابخانه در ازنا، یک کتابخانه در معمولان، دو کتابخانه در پلدختر، دو کتابخانه در رومشکان، دو کتابخانه در چگنی و دو کتابخانه در دورود فعال هستند.

وی با بیان اینکه ۱۰ طرح کتابخانه‌ای در لرستان در دست ساخت است، می‌افزاید: با تکمیل آنها زیربنای کتابخانه‌های استان ۱۶ هزار متر مربع افزایش پیدا کرده و مجموعاً ۲۱ هزار مترمربع زیربنای کتابخانه‌ای استان است.

سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی لرستان با بیان اینکه این ۱۰ پروژه بین ۱۰ تا ۹۰ درصد پیشرفت دارند، ادامه می‌دهد: این پروژه‌ها در شهرهای کوهدشت، خرم آباد، دورود، سلسله، دلفان، چگنی و ازنا هستند که یک پروژه با شهرداری و بقیه با اداره کل راه و شهرسازی و اداره کل ارشاد اسلامی است و برای تکمیل و بهره‌برداری ساختمان آنها یک‌هزار و ۷۲۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

بهره‌وری از زیرساخت‌های فرهنگی، واقعیت یا آرزو؟/ نقش تعداد کتاب‌خانه‌ها در ارتقای مطالعه

مردم باید کتاب خوب و مفید را زندگی کنند

وی با اشاره به پروژه‌های نیمه‌ کاره کتابخانه‌ ای استان لرستان می‌گوید: ۱۳ سال پیش تصمیم گرفته شد که کتابخانه ۱۷ شهریور قدیمی‌ ترین کتابخانه خرم‌آباد در روبه‌روی استانداری جهت ایجاد خیابان، تخریب و طبق تفاهم‌نامه، کتابخانه‌ ای دیگر در پارک معلم توسط شهرداری احداث و در اختیار کتابخانه‌ های عمومی قرار داده شود که باوجود گذشت ۱۳ سال تنها دارای ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی و تکمیل این طرح از نیازهای ضروری شهر خرم‌آباد است.

حجت‌الاسلام سبزیان با بیان اینکه ساختمان کتابخانه پلدختر در همین هفته به بهره‌برداری می‌رسد، می‌افزاید: نیم درصد درآمد شهرداری‌ها به کتابخانه‌های عمومی اختصاص دارد و این اعتبار جاری بوده و نمی‌تواند صرف پروژه‌های عمرانی شود اما همین مقدار نیز به صورت کامل پرداخت نمی‌شود.

سرپرست اداره کل کتابخانه‌های عمومی لرستان ادامه می‌دهد: اگر مطالعه را فعالیتی بدانیم که به عنوان یک فرایند ادامه‌دار عملکرد و نگاه ما را تغییر داده و اصلاح می‌کند، باید توجه داشت که این فعالیت هرچند اندک اگر با کیفیت همراه باشد، می‌تواند مفید بوده و در گفتار و رفتار فردی و اجتماعی تأثیر به‌سزایی داشته باشد و موجب بهبود سبک زندگی ما شود.

وی با بیان اینکه پس نه کمیت مطالعه، بلکه کیفیت آن مهم است و اگر کتاب خوب، خوب خوانده شود، تأثیرات مثبت باورنکردنی روی ذهن و رفتار افراد در زندگی فردی و اجتماعی آنها دارد و خروجی آن رفتار و گفتار خردمندانه در اجتماع می‌شود، اضافه می‌کند: نگران سرانه مطالعه نباشیم، زمانی که مردم کتاب خوب و مفید را زندگی کنند، سرانه مطالعه هم بالا می‌رود، برای این مهم همه از مسئولان و کارگزاران فرهنگیتا خانواده و مدرسه و دانشگاه مسئول هستند.

بهره‌وری از زیرساخت‌های فرهنگی، واقعیت یا آرزو؟/ نقش تعداد کتاب‌خانه‌ها در ارتقای مطالعه

ضرورت توجه به زیرساخت فکری در مطالعه

حمیدرضا صفریان، عضو شورای شهر خرم‌آباد و رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر شهرستان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه شهرداری در زمینه احداث کتابخانه‌ها یک حق مشارکت دارد و درصدی معمولاً به حساب امور کتابخانه‌ها واریز می‌شود، می‌گوید: کتابخانه شهید مطهری، کتابخانه میدان امام حسین (ع) متعلق به شهرداری است که تحویل نهاد کتابخانه‌های استان داده شده و پروژه کتابخانه پارک معلم نیز در دست اقدام است که یک طبقه آن به کتابخانه‌ها تعلق می‌گیرد و یک طبقه به سازمان فرهنگی شهرداری تحویل داده می‌شود.

وی با بیان اینکه شهرداری در تمام حوزه‌ها و زمینه‌ها نسبت به دیگر دستگاه‌ها جلوتر است، می‌افزاید: وجود زیر ساخت ضرورت دارد اما ما بیشتر به زیرساخت‌های فکری نیاز داریم و باید کار فرهنگی انجام شود و برنامه‌ها متنوع در این زمینه همچون برنامه‌های هفته کتاب که در حال اجرا است و مسابقات کتاب‌خوانی به عنوان مشوق مطالعه ادامه‌دار باشد تا جامعه‌ای پویاتر در امر کتابخوانی داشته باشیم.

وی ادامه می‌دهد: بالا بردن فرهنگ مطالعه از احداث زیرساخت واجب‌تر است و به روش‌های مختلف باید مردم را با کتاب‌خوانی و مطالعه آزاد آشتی دهیم.

به گزارش ایمنا، ایجاد فضای مناسب یکی از راهکارهای افزایش سرانه مطالعه محسوب می‌شود و با توجه به اینکه از نظر زیرساخت مشکل جدی در استان وجود دارد، پیگیری مسئولان امر برای تکمیل طرح‌های در دست ساخت و افزایش کتابخانه‌های عمومی ضروری است اما برای افزایش بهره‌وری مردم از زیرساخت‌های فرهنگی، نیاز به برنامه‌ریزی بهتر، ارتقای آگاهی عمومی و ایجاد انگیزه برای مطالعه احساس می‌شود، ترویج فرهنگ مطالعه باید در اولویت قرار گیرد تا این امکانات به حداکثر کارایی خود برسند.

کد خبر 810640

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.