به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، بر اساس یک مطالعه بینالمللی پیشگامانه، تعداد افراد مبتلا به دیابت طی ۳۰ سال گذشته دو برابر شده و به بیش از ۸۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان رسیده است. تجزیهوتحلیلهای جهانی نشان میدهد که نرخ دیابت در بزرگسالان از حدود ۷ درصد از سال ۱۹۹۰ به حدود ۱۴ درصد در سال ۲۰۲۲ رسیده است که بیشترین افزایشها در کشورهایی با درآمد کم و متوسط دیده میشود.
این مطالعه نخستین تجزیهوتحلیل جهانی از نرخ دیابت و درمان در کشورهای جهان است و دانشمندان در آن از دادههای بیش از ۱۴۰ میلیون فرد بالای ۱۸ سال در بیش از ۱۰۰۰ مطالعه در کشورهای مختلف استفاده کردند. آنها برای مقایسه دقیق شیوع و درمان دیابت بین کشورها و مناطق گوناگون جهان، از ابزارهای آماری بهره گرفتند.
دیابت چیست؟
دیابت یک بیماری مزمن است و زمانی ایجاد میشود که لوزالمعده انسولین کافی تولید نمیکند یا بدن نمیتواند بهطور مؤثر از انسولین تولیدشده استفاده کند. دیابت کنترلنشده موجب هایپرگلیسمی یا افزایش قند خون میشود که به مرور زمان به بسیاری از سیستمهای بدن و بهویژه اعصاب و رگهای خونی آسیب جدی وارد میکند.
دیابت نوع ۱ یک بیماری خودایمنی است که در آن بدن سلولهای لوزالمعده که انسولین تولید میکنند را از بین میبرد و دیابت نوع ۲ یک اختلال متابولیک است که موجب میشود بدن به درستی از انسولین استفاده نکند. اضافه وزن، تغذیه ناسالم، ورزش نکردن و عوامل ژنتیکی خطر ابتلاء به دیابت را افزایش میدهد. بیش از ۹۵ درصد افراد دیابتی به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند که برخلاف نوع ۱، قابل پیشگیری است. افزایش چاقی در کنار پیری جمعیت جهانی به این معنی است که تعداد فزایندهای از مردم در معرض خطر بیشتری برای ابتلای به دیابت نوع ۲ قرار دارند.
افزایش ابتلاء به دیابت در جهان
مطالعه حاضر نابرابریهای روبهرشد سلامت را در سراسر جهان برجستهسازی کرد و نشان داد بیش از نیمی از موارد دیابت جهانی در چهار کشور متمرکز بود. در واقع از بین مبتلایان به دیابت در سال ۲۰۲۲، بیش از یکچهارم (۲۱۲ میلیون) در هند، ۱۴۸ میلیون در چین، ۴۲ میلیون در ایالات متحده آمریکا و ۳۶ میلیون نفر در پاکستان زندگی میکردند. ۲۵ میلیون و ۲۲ میلیون از آنها نیز به ترتیب ساکن اندونزی و برزیل بودند.
این مطالعه نشان داد در بعضی از کشورهای جزایر اقیانوس آرام، کارائیب، خاورمیانه و شمال آفریقا، بیش از ۲۵ درصد از جمعیت زن و مرد مبتلا به دیابت هستند و ایالات متحده آمریکا (۱۲.۵ درصد) و بریتانیا (۸.۸ درصد) بالاترین نرخ دیابت را در میان کشورهای پردرآمد غربی دارند.
در مقابل نرخ دیابت در سال ۲۰۲۲ برای زنان در فرانسه، دانمارک، اسپانیا، سوئیس و سوئد دو تا چهار درصد و برای مردان در دانمارک، فرانسه، اوگاندا، کنیا، مالاوی، اسپانیا و رواندا سه تا پنج درصد بود.
با توجه به پیامدهای ناتوانکننده و بالقوه کشنده دیابت، پیشگیری از ابتلای به آن از طریق رژیم غذایی سالم و ورزش برای سلامتی بهتر در سراسر جهان ضروری است. یافتههای مطالعه حاضر نیاز به سیاستهای بلندپروازانهتر را بهویژه در مناطق کمدرآمد جهان نشان میدهد که مصرف غذاهای ناسالم را محدود، غذاهای سالم را مقرونبهصرفه و فرصتهای ورزش را در دسترستر میکند. این موارد از طریق اقداماتی همچون تخصیص یارانه به غذاهای سالم و توزیع وعدههای غذایی سالم رایگان در مدارس، همچنین ترویج مکانهای امن برای پیادهروی و ورزش از جمله ورود رایگان به پارکهای عمومی و مراکز تناسب اندام امکانپذیر است.
این مطالعه همچنین نشان داد که بهرغم در دسترس بودن داروهای کاهشدهنده گلوکز مؤثر و بدون ثبت اختراع، درمان نکردن دیابت نیز به نابرابریهای موجود دامن میزند. در حالی که بسیاری از کشورهای اغلب با درآمد بالاتر، بهبودهای گستردهای را در نرخهای درمان این بیماری داشته و بیش از ۵۵ درصد از بیماران دیابتی بزرگسال آنها در سال ۲۰۲۲ تحت درمان قرار گرفتهاند، برای بسیاری از کشورهای با درآمد پایین و متوسط، آمارهای دریافتکننده درمان بهبودی نداشته است، در نتیجه بیش از نیمی از بزرگسالان مبتلا به دیابت (۴۴۵ میلیون معادل ۵۹ درصد) بالای ۳۰ سال ساکن این کشورها در سال ۲۰۲۲ درمانی دریافت نکردهاند.
مطالعه حاضر با بررسی نرخ درمان در بسیاری از کشورهای کمدرآمد و متوسط که در آن تعداد بزرگسالان مبتلا به دیابت بهشدت در حال افزایش است، بر گسترش نابرابریهای جهانی در زمینه دیابت تأکید دارد. این امر بهطور ویژهای نگرانکننده است، زیرا افراد مبتلا به دیابت در کشورهای کمدرآمد جوانتر هستند و در غیاب درمان مؤثر، در معرض خطر عوارض مادامالعمر از جمله قطع عضو، بیماریهای قلبی، آسیبهای کلیوی، از دست دادن بینایی یا در بعضی موارد مرگهای زودرس قرار دارند.
جهان در سه دهه گذشته شاهد افزایش هشداردهنده دیابت بوده که نشاندهنده افزایش چاقی همراه با تأثیرات بازاریابی مواد غذایی ناسالم، کمبود فعالیت بدنی و مشکلات اقتصادی است. تحت کنترل درآوردن اپیدمی جهانی دیابت به اقدام فوری کشورها در این زمینهها نیاز دارد. این اقدام با تصویب سیاستهایی شروع میشود که از رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی حمایت میکنند، اما مهمتر از آن به توسعه سیستمهای بهداشتی نیاز دارد که امکان پیشگیری، تشخیص زودهنگام و درمان این بیماری را فراهم میکند.
نظر شما