به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «مازوت یا برق؛ مسئله این نیست» نوشت: مسئله، یعنی مسئله پیچیدهای به نام ناترازی برق و مازوتسوزی و کاهش آلودگی هوا، نهتنها راهحل ساده ندارد، بلکه راهحل یک خطی هم ندارد. اینطور نیست که اگر این برود و آن بیاید، همه چیز درست میشود. یا چون این آمده است، ناگهان مسئله ایجاد شده است. مسئلهها، مانند همین مسئله اخیر، خیلی پیچیده و زمانمند هستند. یعنی مسئلهها به نوبه خود تاریخ دارند و محصول تصمیمات و رویههایی در گذشته هستند. سالهای زیادی گذشته است تا آن رویهها و آن تصمیمات (تصمیمات گرفته شده یا تصمیماتی که باید گرفته میشد و نشد) به وضعیت نامطلوب امروز منجر شود. بنابراین حل آن هم نیازمند درک این پیچیدگی، اتخاذ تصمیمهای پیچیده و چندوجهی و درنهایت قدری زمان برای حل آن است.
ابتدا بیایید ابعاد متنوع و پیچیده همین مسئله توقف مازوتسوزی و سپس کمبود برق را باز کنیم. ابتدا باید اشاره کرد که یک دلیل ناترازی در برق، شکاف میان تولید و مصرف است. به عنوان مثال در پنج سال گذشته مصرف سالانه برق در ایران رشد ٢٨ درصدی داشت، اما تولید بهطور میانگین بین ۸ تا ۱۰ درصد افزایش داشته است. از سوی دیگر، بخش اعظم تولید برق در نیروگاههای حرارتی صورت میگیرد. ۷۱ نیروگاه گازی، ۲۵ نیروگاه بخاری با ۳۸ نیروگاه سیکل ترکیبی نیروگاههای حرارتی کشور را تشکیل میدهند. همچنین ۸۲ درصد ظرفیت نیروگاههای کشور متعلق به واحدهای حرارتی (گازی، بخاری و سیکل ترکیبی) است. تا اینجا مشخص میشود که یک دلیل بروز ناترازی، فاصله پرنشدنی «رشد مصرف و رشد تولید» است. یعنی هرقدر در سال به تولید افزوده شود، باز هم نمیتواند به تقاضاهای جدید ایجاد شده پاسخ بدهد. بنابراین میتوان فهمید همزمان که کشور دچار ناترازی در برق است، نیازهای جدیدی در بخشهای صنعتی، معدنی یا خانگی تولید میشود که اساساً بهسختی میتوان برق آنها را تأمین کرد. یا اینکه هنوز تکلیف تولید لوازم برقی با مصرف کم برق در کشور معلوم نیست. از سوی دیگر این واقعیت که ۸۲ درصد ظرفیت نیروگاههای کشور مربوط به واحدهای حرارتی است، عملاً نشان میدهد که عمده برق کشور باز هم از طریق نفت و گاز تولید میشود. به عبارت دیگر، ثروتی به نام نفت و گاز که باید صرف اموری با ارزش افزوده دیگری شود، به برقی برای مصرف روزمره ما تبدیل میشود. این آمارها، از یک واقعیت دیگر هم حکایت میکند و آن، شکست کشور در تولید انرژیهای تجدیدپذیر از باد یا خورشید است. علت این شکست هم این حقیقت است که باوجود نفت و گاز ارزان، وامهای میلیون دلاری صندوق توسعه ملی و وامهای ریالی بانکها، ساختن نیروگاههای حرارتی سود بیشتری دارد تا ساخت نیروگاه خورشیدی.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «مازوتسوزی یا فرصتسوزی خاموشیهای زودهنگام از کجا آمد؟» نوشت: تعلل در تأمین سوخت زمستانی نیروگاهها بالاخره کار خود را کرد و در اتفاقی کمسابقه، با تصمیم دولت، قطع برق در فصل پاییز مهمان خانههای مردم شد. به گزارش خبرنگار ما، هفته گذشته بود که سخنگوی دولت از خاموشیهای برنامهریزی شده در فصل پاییز خبر داد و به این ترتیب مردم با چندمین شوک در چند ماه اخیر مواجه شدند.
این خاموشیها خیلی زود شروع شد به طوری که دیروز برخی مخاطبان تهرانی ما اعلام کردند برق برخی مدارس در ساعاتی از روز قطع شده و با از دست رفتن روشنایی کلاسها و خاموشی تختههای هوشمند، روند آموزش هم با مشکل مواجه شده است. والدین نگران هستند با تکرار این وضعیت و قطع سیستمهای سرمایشی در مدارس و خانهها، موج جدید سرماخوردگی هم در بین دانشآموزان آغاز شود. یک کاربر شبکه ایکس (توئیتر سابق) هم در این باره تأکید کرد: «قطعی برق یعنی قطعی سیستم گرمایش در فصل سرما، گیر کردن در آسانسورها و مشغول کردن بیخود آتشنشانی، قطعی اینترنت، تعطیلی کارخانهها، مختل شدن عملکرد بیمارستانها و بانکها، تعطیلی بعضی از کلاسهای درسی و…».
البته گلایه توأم با اعتراض مردم به این موارد محدود نبود. بسیاری هم به ماجرای آزادسازی واردات آیفون اشاره کردند که به دغدغه اصلی هفتههای گذشته دولتمردان تبدیل شده بود اما آنها کاری برای جلوگیری از قطع برق نکردهاند. برخی هم گفتند اگر مسئولان دولتی به اندازهای که برای رفع فیلترینگ و حضور یک گزارشگر ورزشی در تلویزیون وقت میگذاشتند، برای حل مشکل برق و سایر مشکلات معیشتی مردم وقت میگذاشتند، شاهد این وضعیت نبودیم.
با آغاز خاموشیهای استان تهران از دیروز و بر اساس اعلام وزارت نیرو، تهرانیها برای اطلاع از ساعات قطع برق محل زندگی خود به سایت شرکت توزیع نیروی برق مربوطه یا سامانه برق من مراجعه کنند. با این حال گزارشهای مردمی از دسترس نبودن این سایتها برای اطلاعرسانی حکایت داشت، بهطوری که پیغامهای خطای متعدد سرور برای مخاطبین به نمایش درآمد. گفته میشود این تصمیم یکباره اعمال قطعیهای برق پاییزه، برای شرکتهای توزیع برق نیز غیرمنتظره بوده است؛ چرا که زیرساختهای اطلاعرسانی این شرکتها آمادگی لازم را برای مراجعات مردمی با این تعداد بالا نداشته است.
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «ایست جمعیت در ۱۴۲۰» نوشت: قرار نبود به دنیا بیاید، اما مادر وقتی برای سقط جنین به خانه بهداشت مراجعه میکند و به سونوگرافی فرستاده میشود، با شنیدن صدای قلب بچه از تصمیمش منصرف میشود تا فاطمه خانم بعد از سه فرزند پسر به دنیا بیاید و چشم و چراغ خانهشان شود. امیرعلی و امیر عباس هم دوقلوهایی بودند که به عنوان فرزندان پنجم و ششم خانواده بعد از مراجعه مادر به خانه بهداشت و مشاوره آنها به این دنیا آمده بودند و دومین دوقلوهای خانواده شده بودند. همچنانکه کیهان به عنوان سومین فرزند خانواده با منصرف شدن پدر و مادرش از سقط جنین در جمع نوگلان همایش نفس بود. یا رضا کوچولویی که چهارمین برادر خانوادهاش شده بود و هلن خانمی که پنجمین دختری بود که خداوند به پدر و مادرش هدیه میکرد. هیچکدام از این نوزادها و بچههای شیرخوارهای که با یک دنیا معصومیت در سالن همایشها بودند، بنا نبود به دنیا بیایند و برای این به دنیا نیامدن بهانه و داستانی داشتند. این کودکان، اما قرار نبود پایان داستانشان مرگ قبل از تولد باشد و پدر و مادرانشان دستشان به خون فرزندان خود آلوده شود. آنها زنده مانده بودند تا چند سال دیگر خودشان در لباس سفید یک پزشک زندگی ببخشند یا در قامت یک قاضی عدالت برقرار کنند یا در کسوت یک معلم درس عشق بدهند. خلاصه که این دستان کوچک که با تمام قدرت انگشتانت را در دست میفشردند و صدای شیرین خندههایشان را میهمانت میکردند، آینده این مرز و بوم و حتی شاید آینده دنیا را در دست دارند و حق دارند به این دنیا بیایند و زندگی کنند.
اولین رویداد ملی «نفس» همکاری وزارت بهداشت و درمانو آموزش پزشکی با بسیج جامعه پزشکی و با حضور جمعی از چهرههای حوزه سلامت و فعالان حوزه جمعیت و همچنین حضور کودکانی که بنا بود سقط شوند، اما با مشاورههای مراکز نفس حالا به دنیا آمده بودند تا امید ببخشند، برگزار شد؛ بچههایی که در آغوش مادر و پدر نمایشی از معصومیت و امید بودند و پدر و مادرهایی که از نگاهشان عشق و محبت به فرزند میبارید و چقدر خوشحال بودند که به فرزندشان زندگی بخشیده بودند و حضور آنها را در آغوش میکشیدند.
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «نگرانی دلقک» را برگزید و نوشت: چهلوهفتمین رئیسجمهور ایالات متحده بیش از آنچه تصورش میشد برای تعیینتکلیف مساله اوکراین، به عنوان مهمترین چالش سیاست خارجی واشنگتن و متحدان غربیاش عجله دارد. به گزارش آکسیوس، دونالد ترامپ در چارچوب دیپلماسی تلفنی خود، همان چهارشنبه گذشته، بلافاصله پس از پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین تماس گرفته و به او اطمینان داده دولتش از رژیم کییف حمایت خواهد کرد. او وعده داده پس از جمعآوری تیم سیاست خارجی خود، رایزنیها را ادامه خواهد داد.
با این حال، تقریباً تمام شواهد دیگر از اطرافیان ترامپ و تیم انتقالی او حاکی از آن است کاخ سفید از نخستین روزهای سال میلادی آتی (۲۰۲۵)، اوکراین را تبدیل به قربانی سیاست خارجی جدید پسابایدن خواهد کرد. به گزارش آکسیوس، زلنسکی مدعی شده نخستین تماس تلفنیاش با ترامپ در قامت رئیسجمهور آمریکا بخوبی انجام شده اما اظهار بیاطلاعی رئیسجمهور اوکراین از طرحی که تیم انتقالی ترامپ برای حل و فصل سریع مساله اوکراین به طرفهای روس و اروپایی ارائه داده، نشان میدهد زلنسکی با استعداد بازیگری خود در حال پنهان کردن موضوعی نگرانکننده است و آن وجهالمصالحه شدن کشورش در عادیسازی مجدد روابط شرق و غرب است.
گزارش بیبیسی نیز نشان میدهد یک گروه تماس اوکراینی متشکل از نظامیان سابق در واشنگتن، از اینکه جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا برنده شدهاند اظهار ناامیدی کردهاند. همچنین رابرت فیکو، نخستوزیر اسلواکی و یکی از معدود متحدان کرملین در اتحادیه اروپایی صریحاً اذعان کرده: «ولودیمیر زلنسکی از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا شوکه شده است. او از پایان جنگ در اوکراین میترسد». تحولات روزهای اخیر نشان میدهد این ترس مبنایی واقعی دارد.
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «سفری با چشمانداز جدید» را برگزید و نوشت: رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، به منظور دیدار با مقامات عالی رتبه کشورمان، شامگاه چهارشنبه وارد تهران میشود. این سفر بنا بر دعوت جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته و طبق برنامه، روز پنجشنبه ملاقاتهای رسمی مدیر کل آژانس در ایران آغاز خواهد شد. در صورت حضور گروسی، این اولین سفر او به ایران پس از روی کار آمدن دولت مسعود پزشکیان است. آخرین سفر او به هفدهم اردیبهشت سال جاری بازمیگردد که با هدف حضور در اولین کنفرانس هستهای ایران در اصفهان انجام شد. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم زمان با اعلام اینکه در هفته جاری به تهران میآید، گفت وگوهای خود در جریان این سفر را بسیار مهم توصیف کرد و در همین راستا آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیروز (یکشنبه) در اطلاعیهای اعلام کرد رافائل گروسی، مدیرکل دیدهبان هستهای سازمان ملل، روز چهارشنبه به منظور دیدار با مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران به تهران سفر خواهد کرد و درباره تمام جنبههای مربوط به بیانیه مشترک توافق شده با ایران در مارس ۲۰۲۳ بحثهای فنی خواهد داشت. به نوشته ایسنا، در ادامه این اطلاعیه آمده است: «دیدارهای او در تهران، مبتنی بر گفت وگوهای مدیرکل با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در ماه سپتامبر خواهد بود». رافائل گروسی نیز در این باره ضروری دانست که «در اجرای بیانیه مشترک توافق شده با ایران در مارس ۲۰۲۳ پیشرفت اساسی داشته باشیم. بنابراین سفر من به تهران در این زمینه بسیار مهم خواهد بود». پیش تر و روز چهارشنبه هفته گذشته، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادعا کرد ممکن است ظرف چند روز آینده به تهران سفر کند. رافائل گروسی این مطلب را در یک نشست خبری در شهر «رم» ایتالیا مطرح و بیان کرد: «شاید تا چند روز دیگر (این سفر انجام شود). هنوز باید زمان آن را تأیید کنیم، اما این سفر انجام خواهد شد». به نوشته ایرنا، این دیپلمات ارشد حوزه هستهای در پاسخ به پرسشی درباره اینکه پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، چه چیزی ممکن است در برخورد با ایران تغییر کند؟ ادعا کرد «استقرار دولت جدید در واشنگتن به معنای رویکردهای متفاوت است»
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «تهران؛ میزبان رویداد تاریخی» را برگزید و نوشت: ارتشبد فیاض بن حامد الرویلی عصر دیروز با سفر به تهران با رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران دیدار کرد. این اولین سفر یک مقام عالیرتبه نظامی عربستان به ایران پس از گذشت بیش از دو دهه از امضای تفاهمنامه امنیتی بین دو کشور در سال ۱۳۸۰ شمسی است. به گزارش روابطعمومی ستاد کل نیروهای مسلح، توسعه دیپلماسی دفاعی و گسترش همکاریهای دوجانبه از جمله محورهای اصلی این دیدار محسوب میشود. رئیس ستاد کل نیروهای مسلح عربستان در صدر هیأت بلندپایهای از مقامات نظامی این کشور وارد تهران شده است.
سرلشکر باقری در این دیدار گفت: علاقهمندیم نیروی دریایی ارتش عربستان سال آینده در رزمایش دریایی ایران با حضور یگانهای شناور یا بهصورت ناظر شرکت کند. ارتشبد فیاض بن حامد الرویلی نیز تاکید کرد: توافق پکن مبنای خوبی برای افزایش همکاریهای دوجانبه دو کشور است و ما این توافق را به عنوان یک فرصت راهبردی تلقی میکنیم.آذرماه سال گذشته سرلشکر محمد باقری در گفتوگوی تلفنی با خالد بنسلمان، وزیر دفاع عربستان، در خصوص تحولات منطقه، ارتقای سطح همکاریهای دفاعی نیروهای مسلح دو کشور و مسائل مهم جهان اسلام گفتوگو کردند. عرصه نظامی یکی از زمینههای تعامل ایران و عربستان از زمان ازسرگیری روابط در سال گذشته است که رویدادهای مرتبط با آن ازجمله رزمایش مشترک دو هفته پیش اعضای آیونز ۲۴ (کشورهای مجموعه اقیانوس هند) در صدر خبرها قرار گرفت؛ رزمایشی که برای اولین بار با مشارکت عربستان بهعنوان عضو ناظر برگزار شد.
به نوشته اندیشکده «شورای آتلانتیک»، سعودیها در سایه جنگ غزه، همواره تلاش کردهاند از هرگونه اقدام آسیبزا برای روند گشایش با ایران خودداری کنند؛ رویکردی که در خودداری ریاض از مشارکت در ائتلاف آمریکایی-انگلیسی علیه حوثیهای یمن بهخوبی نمایان شد. همچنین عربستان در کنار دیگر کشورهای عربی، آمریکا و اسرائیل را از انجام هرگونه عملیات از خاک عربستان علیه نیروهای همسو با ایران در خاورمیانه منع کرده است.
نظر شما