VAR و ماجرای عجیب اجاره‌بهای سنگین فدراسیون از لیگ‌برتری‌ها

مدیران و حقوقدانان ورزشی کشورمان بر این باور هستند که خرید دستگاه کمک‌داور ویدئویی بر عهده باشگاه‌های لیگ برتری است و فدراسیون اجازه دارد به عنوان نهادی مستقل بابت استفاده از VAR از باشگاه‌ها اجاره‌بها دریافت‌ کند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، در هفته‌های ابتدایی لیگ بیست‌وچهارم بود که فدراسیون فوتبال خبر استفاده از VAR در فصل جاری مسابقات را داد، در شرایطی که وضعیت داوری کشورمان روزبه‌روز بدتر می‌شد این خبر فدراسیون برای تمام اهالی فوتبال نویدبخش یک فصل جذاب و به‌دور از حواشی بود، اما روی کار آمدن سیستم کمک‌داور ویدئویی به‌تنهایی مشکلات و حواشی بیشتری را به فوتبال ایران تزریق کرد.

طی روزهای گذشته مدیرعامل باشگاه آلومینیوم مدعی شد هر باشگاهی قصد داشته باشد در مسابقات خود از VAR استفاده کند، باید مبلغ ۴۰۰ میلیون تومان به فدراسیون فوتبال پرداخت کند.

مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال و دبیر کارگروه VAR نیز در گفت‌وگوهای خود با اهالی رسانه مدعی شدند هزینه‌ای که از باشگاه‌ها دریافت می‌شود قانونی و منطقی است و هر تیمی که قصد دارد از سیستم کمک‌داور ویدئویی استفاده کند باید هزینه آن را نیز پرداخت کند.

این در شرایطی است که باشگاه‌های لیگ برتر بر این باور هستند هزینه تجهیز و استفاده از VAR بر عهده فدراسیون فوتبال است و همین موضوع موجب شده است کش‌وقوس‌هایی میان باشگاه‌ها و فدراسیون ایجاد شود.

فدراسیون می‌تواند اجاره‌بها بگیرد

آرش شکرریز، حقوقدان ورزشی کشورمان درباره هزینه‌ای که توسط باشگاه‌ها به فدراسیون پرداخت می‌شود به خبرنگار ایمنا می‌گوید: مطابق با اصول بین‌المللی باشگاه‌ها موظف به درآمدزایی هستند و این درآمدزایی صرف هزینه‌های فوتبال، توسعه فوتبال و باشگاه می‌شود، در تمام جهان نهاد برگزارکننده بازی‌ها مبلغی را به عنوان پاداش برای تیم‌ها در نظر می‌گیرد، بنابراین نهاد سازمان لیگ که مدیر و مسئول برگزاری مسابقات است، باید استانداردسازی‌های بین‌المللی را بر اساس دستورالعمل فیفا برقرار کند تا مسابقات برگزار شود.

وی می‌افزاید: اگر فدراسیون فوتبال به عنوان نهادی جدا از سازمان لیگ VAR را وارد کرده است ، می‌تواند این سیستم را اجاره دهد، در فصل‌های گذشته صحبت‌هایی درباره خرید دستگاه VAR توسط باشگاه‌ها مطرح شد، اما در عمل چنین اتفاقی رقم نخورد، چراکه بعضی باشگاه‌ها بضاعت خرید آن را نداشتند، به همین دلیل از این طرح استقبال نشد و در حال حاضر اجاره‌بهایی که پرداخت می‌شود به این دلیل است که فدراسیون نهادی مستقل است‌.

VAR در فوتبال ایران پیشرفته نیست

حقوقدان ورزشی با اشاره به استفاده چرخشی از VAR تصریح می‌کند: به دلیل وجود بعضی مشکلات، دستگاه‌های VAR که در لیگ برتر استفاده می‌شود به دوربین‌هایی همچون دوربین آفساید مجهز نیست، بارها تاکید کردم که مذاکره‌ای با فیفا صورت بگیرد تا مشکلاتی که سد راه فدراسیون فوتبال است برطرف شود، اما چنین اتفاقی رقم نخورد و به همین دلیل در حال حاضر با مشکل توسعه فوتبال روبه‌رو هستیم‌.

وی ادامه می‌دهد: هیچ‌گاه نمی‌توان تیم‌های پرطرفدار را با تیم‌های کم‌طرفدار مقایسه کرد، چراکه اگر تیم‌های پرطرفدار از اشتباهات داوری متضرر شوند، سلامت روانی جامعه تحت تأثیر قرار می‌گیرد و به همین دلیل در لیگ برتر کشورمان در بازی تیم‌های پرطرفدار از VAR استفاده می‌شود.

تیم‌های کوچک باید به درآمدزایی برسند

شکرریز با اشاره به ناتوانی بعضی از باشگاه‌ها در خرید VAR بیان می‌کند: استفاده از سیستم کمک‌داور ویدئویی با هدف جلوگیری از اشتباهات داوری و حفظ عدالت در مسابقات، در دستور کار اهالی فوتبال قرار گرفت، بنابراین تیم‌هایی که توانایی خرید VAR را ندارند باید به درآمدزایی دست پیدا کنند، در فوتبال اروپا تیم‌های کوچکی همچون رئال بتیس و سویا از طریق فرهنگ‌سازی به هوادارسازی و درآمدزایی رسیده‌اند.

وی تاکید می‌کند: همواره یکی از منتقدان حق پخش تلویزیونی بوده‌ام، چراکه بر این باور هستم باشگاه‌های لیگ برتری از طریق حق پخش‌های خود می‌توانند از تجهیزات استاندارد استفاده کنند، باید به دور از مصلحت‌اندیشی و با تفکر منابع ملی، رشد و ارتقای فوتبال ملی حق پخش را در اختیار تیم‌ها قرار دهیم تا با چنین مشکلاتی روبه‌رو نشویم.

توانایی تولید VAR را داریم

حقوقدان ورزشی پیرامون تأثیر حق پخش تلویزیونی عنوان می‌کند: در بعضی از کشورها تماشاگران فوتبال باید حق پخش را خریداری کنند، اما در فوتبال ایران چنین چیزی وجود ندارد، در صورتی که حق پخش تلویزیونی می‌تواند راستای توسعه ورزش کشور در رشته‌های مختلف استفاده شود.

وی با اشاره خودکفایی در تولید VAR یادآور می‌شود: همان‌گونه که مقام معظم رهبری بارها به توانمندی شرکت‌های دانش‌بنیان اشاره کرده‌اند، بدون تردید نخبگان ایرانی می‌توانند در شرکت‌های دانش‌بنیان VAR را تولید کنند تا نیازی به اجاره‌بها و مشکلاتی این‌چنین نباشد.

حق با فدراسیون است

مجتبی فریدونی، مدیر ورزشی کشورمان درباره هزینه‌ای که توسط باشگاه‌ها به فدراسیون پرداخت می‌شود به خبرنگار ایمنا می‌گوید: خرید دستگاه VAR برعهده باشگاه‌ها است، چراکه سیستم کمک‌داور ویدئویی همچون ورزشگاه و تجهیزات آن باید به باشگاه‌ها تعلق داشته باشد، به‌رغم اینکه VAR در لیگ برتر ما به‌صورت چرخشی استفاده می‌شود و در اختیار فدراسیون است، اما این سیستم باید توسط باشگاه خریداری شود و اگر چنین اتفاقی نیفتاده است پس تیم‌های لیگ‌برتری باید اجاره‌بهای آن را بپردازند.

وی می‌افزاید: مشکلی بابت وارد کردن تجهیزات VAR نداریم حتی در سال ۹۱ تمام مراحل ورود سیستم کمک‌داور ویدئویی طی شد، اما فدراسیون فوتبال با ورود آن مخالفت کرد.

استفاده از VAR با هدف ایجاد عدالت

این مدیر ورزشی درباره میزان اجاره‌بهای سیستم کمک‌داور ویدئویی تصریح می‌کند: هر دستگاه VAR بر اساس تعداد دوربین‌هایی که دارد نزدیک به ۳۰۰ هزار دلار هزینه دارد و باید دید بر اساس این مبلغ، هزینه‌ای که باشگاه‌های لیگ برتر به فدراسیون پرداخت می‌کنند منطقی است یا خیر.

وی ادامه می‌دهد: فدراسیون اجاره VAR را دریافت می‌کند و به خود این سازمان بستگی دارد که این مبلغ دریافتی را در چه زمینه‌ای خرج کند، اینکه سیستم کمک‌داور ویدئویی در چند بازی استفاده می‌شود و در سایر بازی‌ها نه، شیوه صحیحی نیست، چراکه VAR با هدف برقراری عدالت در فوتبال استفاده می‌شود، بنابراین شیوه گزینشی برای استفاده از سیستم کمک‌داور ویدئویی صحیح نیست.

فدراسیون و باشگاه‌ها باید به توافق دست پیدا می‌کردند

فریدونی با اشاره به ناتوانی بعضی از تیم‌ها در پرداخت این هزینه بیان می‌کند: فدراسیون ابتدا باید با باشگاه‌های لیگ برتر به توافق دست پیدا می‌کرد و سپس در تعطیلات نیم‌فصل عملیات مستقر کردن و آموزش را اجرا می‌کردند تا تمام تیم‌ها بتوانند از VAR استفاده کنند، اما در هر صورت چنین اتفاقی رقم نخورد.

وی یادآور می‌شود: زمانی‌که بخش خصوصی توان هزینه برای استفاده از VAR را ندارد، وزارت ورزش و جوانان و شرکت توسعه و تجهیز باید برای کمک به آن اقدام کنند، بنابراین فدراسیون مسئولیتی در برابر ناتوانی بعضی از باشگاه‌ها برای استفاده از VAR ندارد، اما اگر باشگاهی از شرایط مالی خوبی برخوردار نباشد، وزارت ورزش و جوانان می‌تواند با او همکاری کند.

فدراسیون اجازه دریافت اجاره‌بها دارد

این مدیر ورزشی خاطرنشان می‌کند: با توجه به اینکه فدراسیون وظیفه‌ای برای خرید VAR ندارد، هزینه‌ای که تحت عنوان اجاره‌بها از تیم‌های لیگ برتری دریافت می‌کند منطقی است، چراکه سیستم کمک‌داور ویدئویی باید توسط وزارت ورزش و جوانان یا شرکت توسعه و تجهیز تأمین شود.

وی تاکید می‌کند: در سال‌های گذشته طرحی تحت عنوان ارتقای فوتبال آسیا وجود داشت که کنفدراسیون فوتبال آسیا سالانه ۵۰۰ هزار دلار کمک بلاعوض را برای تجهیزات به فدراسیون‌ها می‌داد که یکی از این تجهیزات VAR بود، اما فدراسیون در این زمینه اقدامی انجام نداد، به‌طور کلی هزینه خرید VAR بر عهده باشگاه‌ها است.

کد خبر 809301

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.