به گزارش خبرگزاری ایمنا از چهارمحالوبختیاری، یکی از عوامل محدودکننده گسترش فضای سبز، کمبود منابع آب قابل دسترس است، آب منبع حیاتی برای حفظ و توسعه فضای سبز و ایجاد نشاط اجتماعی در فضاهای عمومی، معابر، میادین و تفرجگاهی شهری و ابزار نظافت و شستوشوی المانها و متعادلسازی اقلیمهای شهری است که اهمیت انکارناپذیری دارد.
پارکها و فضای سبز، بخش جدانشدنی شهرسازی و نیازهای اولیه زندگی شهری است و توسعه فضای سبز یکی از شاخصهای مناسب شهرها برای زندگی تعریف میشود و از نظر تأثیرات اکولوژیکی و اقلیمی و فضای سبز تفرجگاهی مورد توجه قرار میگیرد که مدیران شهری بهعنوان یکی از شرایط محیط زیستی به آن توجه میکنند.
چند سالی است که چهارمحالوبختیاری بر اساس تغییر اقلیم آبوهوایی دچار تنش و کمآبی شده است که علاوه بر کمبود آب برای شرب، فضای سبز و صنعت این استان هم به ویژه در مرکز استان با مشکلاتی دستوپنجه نرم میکنند و ریشه بسیاری از درختان تنومند چندساله در فضای سبز شهرکرد خشک شده است، یکی از راهکارهای غلبه بر این مشکل، استفاده از پساب تصفیهشده فاضلاب مطابق با استاندارد محیط زیست در تأمین آب مورد نیاز برای آبیاری فضای سبز است، به همین دلیل اعضای شورای دوره پنجم برای حل این مشکل درصدد چارهای برآمدند، از اینرو طرح انتقال پساب از بهرامآباد به شهرکرد مطرح و به تصویب رسید، اما این طرح از سال ۱۳۹۹ راکد ماند و به مرحله اجرا نرسید، طرحی که به ظاهر میتوانست فضای سبز و خشک شدن درختان را از خطر نابودی نجات دهد، اما همتی برای اجرای آن صورت نگرفت.
در شورای دوره ششم نیز این موضوع مطرح شد و در زمان شهردار سابق شهرکرد هم این طرح کلنگزنی شد اما در همان مرحله باقی ماند تا این که دوره فعلی مدیریت شهری این پروژه مجدداً در دستور کار قرار گرفت تا شاید این طلسم پنج ساله شکسته و چشم درختان به پساب وعده داده شده روشن شود.
کاهش منابع زیرزمینی، باعث خشک شدن درختان شهر شده است
اعظم نیکبخت، عضو هیئت علمی و مشاوره گیاهپزشکی سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری شهرکرد به خبرنگار ایمنا میگوید: یکی از مباحثی که در حال حاضر در کل جهان مطرح بوده، تغییرات اقلیمی است، که این تغییرات و گرمای بیسابقه که در تابستان سالجاری با آن روبهرو شدیم، منابع آب زیر زمینی را به شدت کاهش داد.
وی میافزاید: همچنین کاهش بارندگی در چند سال اخیر موجب شده است که منابع آب زیرزمینی که درختان ما به آن دسترسی دارند، کاهش پیدا کند و به مرور شاهد خشک شدن درختان چندساله در شهر باشیم.
این کارشناس با بیان اینکه کاهش منابع زیرزمینی موجب شده است که کیفیت آب نیز کاهش پیدا کند، ادامه میدهد: زمانی که آب زیرزمینی کاهش پیدا میکند و پایین میآید، به مرور به دلیل وجود عناصری همچون نمک غلظت آب را بالا میبرد و کیفیت آن تحت تأثیر قرار میگیرد.
مجید صفرپور، کارشناس فضای سبز شهری سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری شهرکرد نیز در این خصوص میگوید: در چند سال گذشته شاهد این بودیم که حداقل شش حلقه از چاههای فضای سبز خشک یا به طور کلی از مدار خارج شدهاند یا میزان آبدهی ۱۰ حلقه دیگر نصف و به کمتر از نصف رسیده است.
وی میافزاید: بنابراین هفت تانکر آبرسانی فضای سبز را به دو الی سه شیفت افزایش دادیم و از طرفی با بخش خصوصی قراردادی منعقد شده است که دو تانکر با ظرفیت ۱۰ هزار لیتر و یک تانکر با ۱۸ هزار لیتر به کمک فضا سبز شهرکرد بیایند و در حال حاضر ۱۲ تانکر مشغول آبیاری فضای سبز شهری هستند.
افزایش سرانه فضای سبز با انتقال پساب به شهرکرد
محمدحسین واحدیان، شهردار شهرکرد نیز در این ارتباط با اشاره به ضرورت اجرای پروژه انتقال پساب بهرامآباد به خبرنگار ایمنا میگوید: اجرای این پروژه چندسالی مسکوت مانده بود اما به دلیل ضرورت اجرای این طرح برای حفظ فضای سبز در دستور کار مدیریت شهری قرار گرفت.
وی میافزاید: در سال جاری خرید لوله برای اجرای پروژه انجام و در حال حاضر روند اجرای پروژه در حال بررسی و نظارت است و تلاش داریم با سرعت بیشتری این پروژه اجرا شود.
شهردار شهرکرد بیان میکند: سرعتبخشی به اجرای پروژه قطعاً نیازمند همکاری دستگاههای متولیان امر در کنار مدیریت شهری است و باید بتوانیم با همکاری هرچه بیشتر این پروژه را به نتیجه برسانیم.
واحدیان با اشاره به اینکه پروژه پساب در حفظ فضای سبز نقش بسزایی دارد، ادامه میدهد: فضای سبز در پویایی و ایجاد سرزندگی شهر نقش مؤثری دارد و در طرح جامع شهری که در سالهای قبل تدوین شده، سطح سرانههای در نظر گرفته شده در سطوح مختلف شهر توزیع شده است.
وی خاطرنشان میکند: با انتقال پساب شهری کاملاً تصفیه شده دیوار سبز شهری تشکیل میشود و با به ثمر رسیدن این موضوع مشکل ریزگردها و آسیب آلایندگیها که از اطراف شهر وارد میشود برطرف میشود، همچنین استفاده از منابع زیرزمینی به حداقل مقدار ممکن میرسد.
اجرای ۸۴۰۰ متر خط لوله انتقال پساب از بهرامآباد تا شهرکرد
مسعود حبیبی، رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری شهرکرد به خبرنگار ایمنا میگوید: ۳۶۰ هکتار فضای سبز در شهرکرد وجود دارد، این مقدار فضای سبز ۳۰۰ لیتر آب بر ثانیه احتیاج دارد که در سالجاری در بیشترین حالت ممکن ۱۲۰ لیتر بر ثانیه آب وجود داشت و با انتقال پساب به شهرکرد ۲۲۰ لیتر بر ثانیه آب به کمک فضای سبز شهرکرد میآید.
وی با اشاره به اجرای پروژه انتقال پساب به شهرکرد تصریح میکند: این طرح از سال ۱۳۹۵ توسط سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری شهرکرد و با انجام مطالعات امکانسنجی و طراحی خط انتقال پساب توسط مشاور ذیصلاح صورت گرفته است.
رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری شهرکرد با بیان اینکه به ضرورت اجرای هشت هزار ۵۰۰ متر خط لوله پلیاتیلن ۴۰۰ برای انتقال پساب از بهرامآباد تا میدان کوهرنگ اضافه میکند: فاز نخست این پروژه شامل احداث ایستگاه پمپاژ اولیه، سیستم تصفیه تکمیلی جهت دریافت مجوزهای زیستمحیطی و مخزن ذخیره آب در تصفیهخانه بهرامآباد است که با ۳۶ میلیارد تومان اعتبار از ابتدای تیر انجام شد و پیشبینی میشود فاز نخست تا پایان سالجاری به اتمام برسد.
حبیبی با بیان اینکه تاکنون لولههای انتقال پساب خریداری شدهاند، میافزاید: در حال حاضر هزار و ۲۰۰ متر لولهگذاری انجام شده که با پیشرفت ۱۵ درصدی همراه است.
وی ادامه میدهد: همچنین در فاز دوم این پروژه عملیات احداث مخزن ثانویه و ایستگاه پمپاژ جهت توزیع آب تصفیه شده در رینگ کمربند سبز شهری که شامل ۴۵۰ هکتار فضای سبز است، اجرا میشود.
رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری شهرکرد اضافه میکند: برآورد کلی اجرای این پروژه ۱۰۰ میلیارد تومان است، در سالجاری عملیات احداث ایستگاه پمپاژ اولیه و مخزن اولیه در کنار خط انتقال به انجام خواهد رسید و در فاز دوم نیز ایستگاه پمپاژ ثانویه در میدان کوهرنگ احداث میشود و حاشیه شهر به طور کامل تحت پوشش سبز قرار خواهد گرفت.
به گزارش ایمنا، سرانه فضای سبز موجود شهرکرد در حال حاضر ۱۸ متر مربع است و بر اساس طرح جامع شهرکرد تا ۱۰ سال آینده این سرانه باید به ۲۵ متر مربع برسد و توسعه فضای سبز و حفظ همین سرانه موجود نیازمند منابع آب کافی است، استفاده از پساب در آبیاری شهری، علاوه بر اینکه ذخایر ارزشمند آبی را از خطرات ناشی از برداشت بیرویه آب نجات میدهد، میتواند به ایجاد فضا سبز پایدار در شهر کمکی زیادی کند.
نظر شما