بلندترین برج آجری جهان در حصار داربست‌های فلزی

بلندترین برج آجری جهان در حصار داربست‌های فلزی از سال ۹۸ تاکنون در حصار داربست‌های فلزی گرفتار است و به گفته مدیران به واسطه مرمت این اثر، تا دو سال آینده نیز برج قابوس از این سازه‌های فلزی امکان رهایی ندارد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا در گلستان، برج قابوس بن وشمگیر، بلندترین برج آجری جهان و یکی از آثار ارزشمند معماری در دوره اسلامی است که در شهرستان گنبدکاووس قرار دارد.

برج گنبد قابوس، بنایی تاریخی از سده چهارم هجری است که در میان پارکی زیبا و در سه کیلومتری شهر تاریخی جرجان در قرار دارد، این بنای فاخر معماری که در سال ۳۹۷ هجری قمری برابر با ۳۷۵ هجری خورشیدی و در زمان سلطنت شمس‌المعالی قابوس بن وشمگیر در شهر جرجان بنا شده است، سال ۱۳۹۱ در فهرست آثار جهانی به ثبت رسید.

این بنای ارزشمند بر فراز تپه خاکی که نزدیک به ۱۵ متر از سطح زمین بلندتر است، قرار دارد با احتساب ارتفاع ۵۵ متری برج، قامت این اثر فاخر به ۷۰ متر می‌رسد.

پس از سیل ۹۸ در گرگان علف‌های هرز بی‌شماری بر گنبد بزرگترین برج آجری جهان سبز شد که این آغاز نسب داربست فلزی در اطراف این شاهنامه معماری ایران شد و هنوز نیز این داربست‌ها برداشته نشده است، وجود سازه‌های فلزی در مجاور این اثر تاریخی کهن به میزان قابل ملاحظه‌ای از زیبایی آن کاسته شده است، از این رو گفت‌وگویی با مدیر پایگاه جهانی گنبدقابوس ترتیب دادیم.

قدیمی ترین عکس برج قاموس

تمام آجرهای شکسته برج قاموس مستند شده است

عبدالمجید نورتقانی، مدیر پایگاه جهانی گنبدقابوس در این رابطه به خبرنگار ایمنا می‌گوید: طرح مرمت گنبدقابوس براساس قراردادی با دانشگاه شهید بهشتی امضا شد که بر اساس آن ۴۰۰ میلیون تومان به مطالعات این طرح اختصاص پیدا کرد.

وی با اشاره به راه اندازی کارگاه تولید آجر برای مرمت این اثر تاریخی می‌افزاید: مصالح و آجرهای سنتی در این کارگاه تولید می‌شود، کاری که حساسیت زیادی دارد.

نورتقانی با بیان اینکه تمام آجرهای شکسته برج مستند شده است، ادامه می‌دهد: مرمت غیراصولی در گذشته موجب شده است که زمانی که می‌خواهیم آجرهای شکسته را برداشته و آجری سالم را جایگزین کنیم، آن آجرهایی که به فرض ما سالم است، کنار آنها نیز برداشته می‌شود و این بزرگترین چالش ما در مرمت این اثر تاریخی است.

وی در توضیح طولانی شدن داربست اطراف برج اینگونه توضیح می‌دهد: باید خاک پشت آجرها را با روش‌های اصولی پاک‌سازی کنیم و آجرهای شکسته را برداریم که با تخلیه هر آجر، استحکام بخشی و مرمت دوباره بخش‌های شکسته و آسیب دیده نیز باید فراهم شود و این فرآیند روند کار را طولانی‌تر کرده است.

مدیر پایگاه جهانی گنبدقابوس تاکید می‌کند: برج قابوس، میراثی جهانی است و کوچک‌ترین اقدام در هر مرحله از مرمت باید با تأیید سایت میراث جهانی باشد.

به گفته وی، باتوجه به هم‌زمانی اجرای طرح مرمت این بنای تاریخی و طرح سلامت آن، همچنان به وجود داربست در حریم سازه نیاز است.

وی اعتبار تخصیصی برای مرمت این پروژه در سال گذشته را هفت میلیارد تومان اعلام می‌کند و می‌گوید: این اعتبار از محل سفر اول رئیس‌جمهور به استان، اختصاص پیدا کرد.

نورتقانی در خاتمه ابراز امیدواری می‌کند: در صورت تخصیص به موقع اعتبارات، پیش‌بینی می‌شود داربست‌ها که خود ایستا است و به بنا تکیه داده نشده است تا دو سال آینده از حریم این سازه ۷۰ متری که بلندترین برج آجری جهان است، برداشته شود.

کد خبر 807543

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.