قلب‌هایی شجاع و داستان‌هایی تلخ

جنگلبانان راوی داستان‌هایی از دلسوزی، شجاعت و تعهد هستند که به همگان یادآوری می‌کنند حفاظت از طبیعت، وظیفه‌ای همگانی است؛ این قهرمانان سرشار از دلسوزی و تعهد، با قلب‌هایی پر از عشق و اراده‌ای استوار، روایتگرانی هستند که نشان می‌دهند چگونه می‌توان با طبیعت در هم‌آمیخت و در حفاظت از آن سهیم بود.

به گزارش خبرنگار ایمنا، جنگلبانان، این نگهبانان بی‌نام و نشان طبیعت، با دلی پر از عشق و تعهد به حفظ و مراقبت از جنگل‌ها و حیات وحش مشغول هستند و هر روز با قلب‌هایی مملو از محبت و دستانی مهربان، در میان درختان سر به فلک کشیده حرکت می‌کنند تا از این گنجینه‌های سبز نگهبانی کنند؛ این نگهبانان بی‌ادعای طبیعت، با دقت و شکیبایی، هر نشانه‌ای از تهدید را بررسی و با اراده‌ای استوار، در برابر هر گونه آسیب به طبیعت ایستادگی می‌کنند.

در ساعاتی بی‌پایان و بی‌وقفه‌، جنگلبانان حراست و نگهبانی از طبیعت را بر عهده دارند و با چشمانی تیزبین و دستانی آگاه، به حفاظت از زیستگاه‌های طبیعی می‌پردازند، هر قدمی که آنها برمی‌دارند، نوری است که به زندگی درختان و حیوانات تابانده می‌شود و با فداکاری و تعهدی بی‌پایان، به حفظ تعادل اکولوژیکی جنگل‌ها کمک و از منابع طبیعی برای نسل‌های آینده مراقبت می‌کنند.

هر روز، جنگلبانان با شجاعت و استقامت، از دل خطرات طبیعی و انسانی عبور می‌کنند تا این موهبت‌های طبیعی را حفظ کنند، آن‌ها با تحمل سختی‌ها و مشکلات بی‌شمار، عشق بی‌پایان خود به طبیعت را به نمایش می‌گذارند و نشان می‌دهند که چگونه انسان می‌تواند با طبیعت هم‌زیستی مسالمت‌آمیز و پایداری داشته باشد؛ با هر اقدام، جنگلبانان عشق خود را به طبیعت ابراز می‌کنند و با هر گام، ردپایی از مهر و محبت بر جای می‌گذارند.

بیست‌وهشتم آبان سال جاری بود که شبکه برق سه‌فاز در بام خرم‌آباد، دچار مشکل شد و مصطفی عبداللهی، از نیروهای شرکتی این منطقه، ایثاری به یاد ماندنی از خود نشان داد؛ آنچنان که همکار مصطفی عبداللهی بیان می‌کند، مصطفی حین انجام وظیفه متوجه حجم دودی می‌شود که به آسمان برخواسته است و با مشاهده دود، به سرعت و بدون امکانات لازم خود را به محل حادثه می‌رساند تا حریق را اطفا کند، اما در شعله‌های آتش محاصره می‌شود.

جنگل‌های دست‌کاشتی که طعمه حریق شده بود، از جمله جنگل‌های مهم در داخل شهر خرم‌آباد است که یگان حفاظت منابع‌طبیعی و پایگاه اطفای حریق نیز در آن منطقه استقرار دارد؛ رضا اسدی، دبیر شبکه تشکل‌های محیط‌زیستی و منابع‌طبیعی استان لرستان نیز درباره آتش‌سوزی شبکه برق سه‌فاز در بام خرم‌آباد که برای تأسیسات و روشنایی منطقه بود، اظهار کرد: سیم‌ها به ظاهر صحیح کشیده نشده بود و با جرقه یکی از آنها، آتش شروع می‌شود و خشکی منطقه و طوفان نیز از علل گستردگی و افزایش حجم آتش در منطقه بوده است؛ عبداللهی جزو ۳۷ کارگر نگهداری بام لرستان بود که توسط شرکتی که زیر نظر سازمان منابع‌طبیعی است ، در این منطقه اشتغال داشت، اما از تجهیزات لازم برخوردار نبود.

در این میان، موضوع تعلل در انتقال عبداللهی به تهران یا اصفهان مطرح شده بود که بنابر اظهار دبیر شبکه تشکل‌های محیط‌زیستی و منابع‌طبیعی استان لرستان، این تأخیر بخشودنی نیست و مسئولان امر باید پاسخگو باشند، لذا با توجه به اهمیت موضوع نامه‌ای از سوی تشکل محیط‌زیستی و منابع‌طبیعی خطاب به وزیر کشاورزی نوشته که متن آن به شرح زیر است:

«احتراماً ضمن تشکر از پیام تسلیت جناب‌عالی، همانطور که استحضار دارید فعالان مردمی و جوانان فداکار این استان سال‌هاست با ابزار و تجهیزات ضعیف در این منطقه مهم زاگرس به حفاظت از جنگل‌ها و محیط‌زیست اشتغال داشته و خدمات ارزشمندی ارائه داده و در این راه خسارات جانی و مالی جبران‌ناپذیری متحمل شده‌اند. شهادت اخیر یکی از این حوادث ناگوار است که کام همه فعالان حامی طبیعت را تلخ کرده است.

بدین وسیله ما ضمن عرض تسلیت به خانواده آن مرحوم و جامعه زیست‌محیطی و منابع‌طبیعی کشور تقاضای رسیدگی و روشن شدن برخی نارسایی موجود اعم از درمانی، تجهیزاتی و مالی در حادثه اخیر هستیم. ضمناً به‌منظور تجلیل از اقدام ایثارگرانه این مرحوم تقاضای صدور دستورات لازم را جهت عنوان شهادت به مراجع قانونی داریم تا التیام ناچیزی بر آلام بازماندگان باشد.»

قلب‌هایی شجاع و داستان‌هایی تلخ

آموزش مؤلفه اصلی پیشگیری از آتش‌سوزی مراتع و جنگل‌ها است

بر این اساس یوسف مرادی، مدیرکل دفتر آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان اینکه بودجه نخستین مسئله و دغدغه جنگلبانان است، به خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: این مباحث در سازمان منابع طبیعی ضعیف تعریف شده و لازم است که برای تأمین تجهیزات و جذب بیشتر نیروی جنگلبانی، این مسائل مورد توجه قرار گیرد.

وی درباره وضعیت استخدامی نیروهای جنگلبانان کشور می‌افزاید: عمده این نیروها با قراردادهای شرکتی مشغول به فعالیت هستند و چنین موضوعات سبب ضعیف شدن انگیزه افراد خواهد شد، چراکه جنگلبانی شغل بسیار سختی است.

مدیرکل دفتر آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با تاکید اینکه وظیفه حفاظت از عرصه‌های جنگلی و مراتع برعهده سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری است، اما بدون همیاری و همکاری دستگاه‌های اجرایی و مردم این امر امکان‌پذیر نخواهد بود، تصریح می‌کند: در این مسیر، آموزش و پرورش در حوزه آموزش دانش‌آموزان و جوامع محلی باید با جدیت ورود پیدا کند، چراکه منشأ بیشتر آتش‌سوزی‌ها غفلت انسانی است.

وی آموزش و فرهنگ‌سازی را مؤلفه اصلی در پیشگیری و جلوگیری از وقوع آتش‌سوزی مراتع و جنگل‌ها می‌داند و می‌گوید: در قانون مدیریت بحران تاکید شده است که تمام دستگاه‌های اجرایی، لشکری، دهیاری‌ها و جوامع محلی، گروه‌های مردم نهاد و دستگاه‌های بهره‌بردار برای حفاظت و صیانت از این منابع و جلوگیری از وقوع حریق و اطفای آن باید هم‌افزایی و همکاری لازم را داشته باشند.

مرادی ادامه می‌دهد: برای حفظ منابع طبیعی و جنگل‌ها، در مسیر تعلیم و رشد دانش‌آموزان در مدارس، آموزش‌های حفاظت و استفاده صحیح از تفرجگاه‌ها و طبیعت، مراقبت‌های لازم و لزوم خودداری از اقدامات زمینه‌ساز بروز آسیب به طبیعت و وقوع حریق، باید مد نظر قرار گیرد.

وی با بیان اینکه اینکه جنگل‌های بلوط کهگیلویه و بویراحمد و زاگرس با بالاترین سرانه جنگل و مرتع کشور، تنها با ۵۰ نفر جنگلبان محافظت می‎‎‌شود، اظهار می‌کند: آحاد جامعه، آگاهی و اطلاع بالایی از مسائل جنگل‌های زاگرس ندارند و نبود فرهنگ‌سازی و آموزش‌های لازم، سبب وقوع حوادث آتش‌سوزی در جنگل‌ها و رویدادهای ناگوار برای جنگلبانان خواهد شد.

مدیرکل دفتر آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به اینکه در پی وقوع حادثه آتش‌سوزی برای شهید مصطفی عبداللهی، به دلیل شدت جراحات وارده، بیمارستان خرم‌آباد توان درمان او را نداشت و بیمارستان‌های تهران، اصفهان و اهواز نیز حاضر به پذیرش این جنگلبان فداکار نشدند، می‌گوید: از زمان وقوع این حادثه در تاریخ بیست‌وهشتم مهر، به مدت سه روز شهید عبداللهی در بیمارستان خرم‌آباد بستری بود، اما از آنجا که باید درمان‌های حوادث ناشی از سوختگی به منظور حفاظت جان افراد در دوران طلای انجام شود، با تعلل پذیرش توسط بیمارستان‌های مذکور، مدت زمان طلایی درمان تخصصی برای شهید عبداللهی به اتمام رسیده بود.

نبود تخت خالی علت تعلل پذیرش شهید عبداللهی بود

وی درباره علل تعلل پذیرش جنگلبان شهید مصطفی عبداللهی در بیمارستان‌های سوانح سوختگی تهران، اهواز و اصفهان می‌افزاید: هنگام تماس برای انتقال عبداللهی به بیمارستان‌های تخصصی تهران، اهواز و اصفهان، یکی از علل پذیرش نشدن وی، نبود تخت خالی اعلام شده است، اما به طور دقیق نمی‌دانیم که چرا از پذیرش وی خودداری شد.

مرادی ادامه می‌دهد: پس از سه روز نگهداری‌های اولیه در بیمارستان خرم‌آباد، بیمارستان مطهری تهران شهید عبداللهی را پذیرش کرد، اما دوران طلایی درمان تخصصی او به اتمام رسیده بود و این جوان فداکار که در حریق مجموعه بام خرم‌آباد در راه محافظت از منابع طبیعی دچار سوختگی شده بود، ششم آبان در بیمارستان فوت کرد و بر دستان مردم قدرشناس تشییع و در روستای سراب سیری به خاک سپرده شد.

وی عنوان می‌کند: سالانه بخش زیادی از جنگل‌ها و مراتع به دلیل غفلت و خطاهای انسانی دچار حریق می‌شود و با کمبود امکانات و دستگاه بالگرد اختصاصی اطفای حریق مواجه هستیم، مطابق قانون در آتش‌سوزی‌های دور دست، تأمین دمنده آتش‌نشانی و پوتین حتی برای جوامع محلی برای اطفای حریق ضروری است.

مدیرکل دفتر آموزش، ترویج و مشارکت‌های مردمی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور پیرامون دستمزد جنگلبانان که به میزان حقوق قرار شرکتی پرداخت می‌شود و این دستمزدها با وجود سختی و خطرات آنچنان قابل توجه نیست، می‌گوید: بخشی از بودجه سازمان منابع طبیعی در حوزه جنگلبانی تخصیص می‌یابد، اما به دلیل تغییرات، از میزان بودجه در نظر گرفته برای واحد جنگلبانی اطلاع دقیق نداریم و لازم است که هزینه برای جنگل‌ها متناسب با ارزشمندی آنها در شرایط فعلی و مطابق با افزایش جمعیت و وقوع حوادث ناگوار مد نظر قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه جنگل‌های بلوط زاگرس به لحاظ حفاظت از منابع آب و خاک، تولید محصولات فرعی، ذخایر ژنتیکی، مصارف درمانی و ظرفیت‌های اکوتوریستی دارای اهمیت منحصر به فردی است، خاطرنشان می‌کند: مدیریت چرای دام، اعطای سوبسید به دامداران محلی، تأمین اشتغال جایگزین، نداشتن کشاورزی در پایین درختان، حفاظت در برابر بیماری‌ها و آفات به ویژه آفت جوانه‌خوار بلوط، بازسازی، زادآوری و تنفس ۱۰ تا ۱۵ ساله جنگل‌ها ضروری است.

قلب‌هایی شجاع و داستان‌هایی تلخ

شرایط بیمارستان اصفهان بحرانی بود / انجام اقدامات پذیرش در کمتر از ۴۸ ساعت

در این میان به دنبال انتشار خبرهایی از تعلل پذیرش جنگلبان شهید مصطفی عبداللهی در بیمارستان سوانح سوختگی اصفهان، خبرنگار ایمنا با هدف کاهش دغدغه و آسودگی خاطر این جان‌برکفان عرصه جنگلبانی، به منظور شفاف‌سازی و ارائه اطلاعات دقیق‌تر با فرهاد حیدری، رئیس بیمارستان مرکز آموزش درمانی امام موسی کاظم (ع) اصفهان گفت‌وگویی داشت که وی نیز ضمن تسلیت به جامعه جنگلبان استان خرم‌آباد اظهار می‌کند: طی روزهایی که این جنگلبان دچار حادثه شده بود، به دلیل وقوع دو حادثه آتش‌سوزی در شهرهای استان، بیمارستان سوانح سوختگی اصفهان در وضعیت بحرانی و آماده‌باش قرار داشته است.

وی نبود تخت خالی در بیمارستان سوانح سوختگی اصفهان را یکی از دلایل تعلل پذیرش شهید مصطفی عبداللهی در ساعات اولیه تاریخ بیست‌وهفتم مهر می‌داند و می‌افزاید: باوجود شرایط بحرانی و نبود تخت خالی، حتی تخت موقت یا اکسترا، بیمارستان اصفهان اعلام کرده بود که طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت به طور حتم تختی برای پذیرش جنگلبان عبداللهی اختصاص داده خواهد شد.

رئیس بیمارستان مرکز آموزش درمانی امام موسی کاظم (ع) اصفهان ادامه می‌دهد: فرایند پذیرش این جنگلبان فداکار خرم‌آبادی دچار حادثه سوختگی تا حدودی پس از مناسب شدن شرایط بیمارستان اصفهان کمتر از ۴۸ ساعت از طریق ام‌اس دانشگاه موافقت شد و در بیست‌ونهم مهر، تماس‌ها برای پذیرش او انجام شد، اما در آن زمان موقعیت بستری عبداللهی در بیمارستان تهران ایجاد شده بود.

حیدری درباره دلایل وضعیت بحران و آماده‌باش بیمارستان اصفهان در اواخر مهر سال جاری و نبود تخت خالی تصریح می‌کند: به دلیل حادثه انفجار در یک کارخانه واقع در شهرستان کاشان در تاریخ بیست‌وچهارم مهر، تعدادی مجروح به بیمارستان سوانح سوختگی اصفهان منتقل شده بودند.

وی درباره وقوع حادثه دیگر آتش‌سوزی در اصفهان ادامه می‌دهد: در تاریخ بیست‌وششم مهر نیز وقوع آتش سوزی گلخانه‌ای در نجف‌آباد سبب سوختگی و مجروح شدن ۱۱ نفر شده بود و با وجود این حوادث تخت خالی و حتی تخت اکسترا در بیمارستان وجود نداشت.

قلب‌هایی شجاع و داستان‌هایی تلخ

در نهایت؛ عبدالهی نخستین جنگلبانی نیست که بر اثر جراحت و در مسیر ایثار و فداکاری جان خود را از دست می‌دهد و در سایه نبود قوانین حمایتی، نداشتن تجهیزات اولیه، نبود فرهنگ‌سازی و آموزش‌های لازم و گستردگی آتش‌سوزی عمدی در طبیعت، این تراژدی‌های دردناک و تأسف‌بار ادامه دارد؛ مرداد بود که «اسماعیل کریمی» از جنگلبانان شهرستان کامیاران نیز هنگام اطفای حریق دچار آسیب شد و بر اثر شدت سوختگی درگذشت، او هنگام اطفای حریق در مراتع روستای کانی گشه کامیاران، دچار حادثه و به‌وسیله بالگرد اورژانس به بیمارستان کوثر سنندج اعزام شد، اما به‌دلیل شدت سوختگی، چند روز بعد جان خود را از دست داد.

طبق استانداردهای جهانی، به ازای هر یک هزار هکتار، یک جنگلبان باید حضور داشته باشد، اما به گفته مسئولان مربوطه، در ایران به ازای هر ۴۰ هزار هکتار یک جنگلبان حضور دارد و همین مسئله، حفاظت از جنگل‌ها را در کنار تمام سختی‌ها، دشوارتر می‌کند و عملیات حفاظت و ایمنی جنگل‌ها نیازمند برنامه‌ریزی است.

کد خبر 806964

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.