پروژه انتقال آب دریا به اصفهان در لیست پروژه‌های ملی قرار گیرد

خشکی زاینده‌رود یک بحران چندوجهی است که اثرات گسترده‌ای بر اصفهان گذاشته و رفع آن نیازمند همکاری تمام دستگاه‌های اجرایی کشور است؛ در میزگرد رسانه‌ای اعضای شورای اسلامی شهرستان اصفهان به تشریح برنامه‌ریزی جامع و همگرایی بین اصفهان و دولت برای مقابله با خشکی زاینده‌رود پرداخته شده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، خشکی زاینده‌رود به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مسائل اصفهان از سال‌های گذشته تاکنون مطرح بوده و راه‌حل‌های مختلفی نیز برای حل آن پیشنهاد شده است، اما به دلایل متعدد، بعضی طرح‌های در ابتدا و بعضی هم در میانه کار متوقف شد و به سرانجام نرسید. از سویی دیگر تأثیر منفی خشکی زاینده‌رود بر مسائل اقتصادی و اجتماعی و از آن مهم‌تر موضوعات زیست‌محیطی و انتشار ریزگردها به واسطه خشکی تالاب گاوخونی به موضوعات اولویت دار اصفهان تبدیل شده است.

فشار بر منابع آبی موجود سبب شده است تا نیاز به اجرای پروژه‌های انتقال آب بیشتر از گذشته احساس شود؛ پروژه انتقال آب از دریا به اصفهان یکی از راهکارهای پیشنهادی برای مقابله با این بحران است که در دولت سیزدهم عملیات اجرایی آن کلید خورد و تاکنون پیشرفت قابل توجهی نیز داشته است.

با توجه به اینکه این موضوع در حال حاضر به اولویت اصلی مردم اصفهان تبدیل شده است و نقش رسانه به عنوان پلی بین مردم و حاکمیت تلقی می‌شود، از این‌رو در میزگرد رسانه‌ای با حضور جمعی از فعالان رسانه‌ای و رئیس و اعضای شورای شهرستان اصفهان برگزار شد، موضوعات آب و مسائل ناشی از آن مورد بررسی قرار گرفت.

آنچه در ادامه می‌خوانید حاصل گفت‌وگوی خبرنگاران با مجید نادرالاصلی، رئیس کمیسیون ویژه آب و مناطق کم‌برخوردار شورای اسلامی شهر اصفهان و رئیس شورای اسلامی شهرستان اصفهان است.

رضوی- روزنامه اصفهان امروز: چرا با وجود اهمیت اصفهان در امنیت و اقتصاد کشور، مشکلات آبی اصفهان مورد بی‌توجهی قرار گرفته است؟

مجید نادرالاصلی: اصفهان مرکز حیاتی برای امنیت، اقتصاد، سیاست، اجتماع، فرهنگ، دین و هنر کشور است و همواره گفته‌ام که اصفهان هشت‌راهی بزرگ امنیتی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و دینی است که این موقعیت ویژه در نگاه کلان کشور به‌درستی دیده نمی‌شود.

در تمام بودجه‌های کشور، مقوله آب برای اصفهان لحاظ نشده است و حتی درخواست کردیم که یک ردیف به عنوان نماد نیاز اصفهان به آب تخصیص پیدا کند، اما تاکنون اقدامی در این زمینه انجام نشده است.‌

حضوربخش- نماینده خبرگزاری موج: تکمیل پروژه‌های آبی همچون تونل سوم کوهرنگ و سد بهشت‌آباد چه تأثیری بر رفع بحران کم‌آبی اصفهان خواهد داشت؟

نادرالاصلی: پروژه‌های حیاتی همچون تونل سوم کوهرنگ و سد بهشت‌آباد برای تأمین آب اصفهان از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است، اما تکمیل آن‌ها به دلیل کمبود بودجه به تعویق افتاده است و تونل سوم کوهرنگ با طول ۲۴ کیلومتر ساخته شده، اما دهانه آن هنوز باز نشده است و باید بودجه لازم برای احداث و تکمیل سد در این منطقه فراهم شود.

سامانه دوم آب‌رسانی و تونل گلاب برای تأمین آب شرب جمعیت بیش از ۵.۵ میلیون نفر در اصفهان با مشکلاتی مواجه شده است و این پروژه نیاز به بودجه قابل‌توجهی دارد و در حال حاضر تنها فاز نخست آن تکمیل نشده است، در حالی که فازهای دیگر نیازمند تخصیص بودجه است تا پروژه به‌طور کامل به بهره‌برداری برسد.

اصفهان با تمام ظرفیت‌های آبی که دارد، نتوانسته حق آب دائمی را به ساکنان خود برساند و این در حالی است که آب دریا به استان‌های دیگر منتقل می‌شود و دستاوردهای صنایع بزرگ اصفهان همچون فولاد مبارکه و پالایشگاه به نفع کل کشور است، اما آسیب‌های ناشی از آلایندگی و مشکلات زیرساختی برای اصفهان باقی می‌ماند.

رضوی- روزنامه اصفهان امروز: چرا کشاورزی شرق اصفهان که روزگاری قطب تولید گندم کشور بود، اکنون با بحران جدی آب روبه‌رو است؟

نادرالاصلی: شرق اصفهان که زمانی یکی از مراکز اصلی تولید گندم کشور بود، هم‌اکنون در شرایط بحرانی قرار دارد و کشاورزان نمی‌توانند به آب مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند و منطقه شرق روزگاری ۱۸۰ تریلی گندم صادر می‌کرد، اما امروز نیازمند آب برای کشت پاییزه است که هنوز آب به این منطقه نرسیده است.

خشکی زاینده‌رود آلودگی‌های محیط زیستی و بیماری‌های ناشی از آلایندگی‌ها بسیاری ایجاد کرده است و در شرق اصفهان، به دلیل ریزگردها و آلودگی‌های صنعتی، در هر پنج خانواده یک نفر به بیماری سرطان مبتلا است و این نشان‌دهنده وضعیت نگران‌کننده سلامت در این منطقه است.

پروژه انتقال آب دریا به اصفهان در لیست پروژه های ملی قرار گیرد

هاشمی- نماینده خبرگزاری فارس: پروژه انتقال آب از دریا به اصفهان چه زمانی به بهره‌برداری خواهد رسید و چه تأثیری بر تأمین آب شرب خواهد داشت؟

نادرالاصلی: پروژه انتقال آب از دریا در اردیبهشت سال جاری آغاز شد و پیشرفت خوبی داشته است و اگر دولت و حاکمیت حمایت لازم را انجام دهند، این پروژه می‌تواند در نیمه اول سال آینده به بهره‌برداری برسد و مشکل آب اصفهان تا حد زیادی رفع شود.

کمبود بودجه ملی برای پروژه‌های آبی اصفهان یکی دیگر از مشکلات است، زیرا پروژه انتقال آب از دریای عمان به اصفهان در لیست پروژه‌های ملی ذکر نشده و این مسئله برای اصفهان بسیار دردناک است.

زارع- نماینده خبرگزاری ایمنا: با وجود ظرفیت‌های خوب اصفهان در حوزه‌های گوناگون، چرا همچنان شاهد مشکلات بسیاری از جمله خشکی زاینده‌رود و کم‌آبی در این استان هستیم؟

نادرالاصلی: اصفهان در حوزه‌های گوناگون تأثیرگذاری زیادی دارد؛ سپاه لبنان سه فرمانده داشته است که هر سه نفر از اصفهان بوده‌اند و این فرماندهان ستون‌های اصفهان بودند که انتخاب آن‌ها مستقیم با شناخت رهبر معظم انقلاب صورت گرفته است.

در هر عرصه‌ای که نخبه‌ای در کشور فعالیت می‌کند، ردپایی از اصفهان دیده می‌شود؛ هر جریانی که ابتکاری در آن دیده می‌شود، ریشه‌ای در اصفهان دارد و صحبت من تعصب به اصفهان نیست، بلکه به ظرفیتی اشاره دارم که در اصفهان وجود دارد، زیرا اصفهان همیشه آماده خدمت بوده و این خدمت‌رسانی باید به‌خوبی انجام شود.

بی‌توجهی‌های زیادی به ظرفیت‌های اصفهان وجود دارد و در کشور به این ظرفیت‌ها توجه کافی نمی‌شود و مدیران جدیدی که در سطح ملی منصوب شده‌اند نیز به این مسئله واقف نیستند، اما نباید به اصفهان‌ستیزی دامن بزنیم، باید به ظرفیت‌های خودمان توجه کنیم.

دهانی- نماینده روزنامه کار و کارگر: چگونه باید با مشکلات کم‌آبی در اصفهان مقابله کرد و در این راستا چه اقداماتی صورت گرفته است؟

نادرالاصلی: مشکلات اساسی این استان شامل مسائل مرتبط با آب، بهداشت، محیط زیست و مهاجرت می‌شود و حقوق اصفهان در این حوزه‌ها باید پیگیری شود، زیرا آب یکی از مهم‌ترین مسائل این استان است که با پول معادن اصفهان و فولاد به استان‌های شرقی انتقال پیدا کرده است.

دولت سیزدهم برای رفع مشکلات آب اصفهان تلاش زیادی کرد و ۲۳۰ کیلومتر لوله‌کشی به سمت دریای عمان انجام شده است، اما این کافی نیست و هزینه سالانه این انتقال ۱۴۰ میلیون دلار برای اصفهان خواهد بود که فشار مالی زیادی بر دوش استان می‌گذارد.

درختان چنار ۲۰۰ تا ۳۰۰ ساله اصفهان در حال نابودی هستند؛ درختان اصیل اصفهان به دلیل کمبود آب از درون در حال پوسیدن هستند و این مسئله نیازمند توجه جدی است، همچنین مشکلات دیگر نیز سر جای خود باقی مانده است و باید به آن‌ها نیز پرداخته شود.

کشاورز- نماینده خبرگزاری ایمنا: چه راهکارهایی برای کنترل برداشت بی‌رویه آب از زاینده‌رود ارائه شده است؟

نادرالاصلی: رسیدگی به مسئله آب در اصفهان از اهمیت بالایی برخوردار است و از ابتدای دوره ششم مدیریت شهری، جلساتی برای بررسی دقیق‌تر و جزئی‌تر بحران آب برگزار شده است، اما پیش از این، مسئولان به‌طور جدی به این مسئله نپرداخته‌اند و تا قبل از این دوره، حتی رؤسای قبلی نیز پاسخی قاطع در زمینه راه‌حل بحران آب اصفهان نداشتند و تنها راه‌حل را انتقال آب از دریا می‌دانستند.

صنایع امروز حدود ۴۰ میلیون متر مکعب آب از زاینده‌رود و بیش از ۱۰۰ میلیون متر مکعب آب از منابع زیرزمینی برداشت می‌کنند که اگر بتوانیم این برداشت‌ها را کنترل کنیم، می‌توانیم تغییرات چشمگیری در وضعیت آب منطقه ایجاد کنیم.

پروژه انتقال آب دریا به اصفهان در لیست پروژه های ملی قرار گیرد

حضوربخش- نماینده خبرگزاری موج: چگونه شهرداری اصفهان در پروژه تأمین آب و احیای زاینده‌رود مشارکت می‌کند؟

نادرالاصلی: ریزگردهایی که از بستر خشک تالاب به هوا بلند می‌شود، مملو از آلاینده‌ها است و مردم اصفهان از این آلایندگی‌ها آسیب می‌بینند، مدیریت شهری با ایجاد کمیسیون آب و دبیرخانه فرهنگی زاینده‌رود، برنامه‌ریزی‌های رسانه‌ای و مطالبه‌گری مردمی را آغاز کرده است که این اقدامات با مطالبه‌گری از مدیران برای حل بحران آب دنبال می‌شود و جلسات متعددی با گروه‌های علمی و مطالبه‌گران برگزار شده است.

هزینه پروژه انتقال آب دریای عمان به اصفهان بالغ بر ۱۲۰ هزار میلیارد تومان است که شهرداری سهم خود را از این پروژه پرداخت کرده و به‌عنوان نماینده مردم اصفهان در این اقدام مشارکت داشته است.

افتخار می‌کنیم که شهرداری اصفهان با ورود به این حوزه، گامی در راستای تأمین آب و احیای زاینده‌رود برداشته است، زیرا مردم اصفهان انتظار دارند تا نیمه اول سال آینده شاهد اتفاقات مثبتی درباره زاینده‌رود باشند.

همکاری و هماهنگی بین تمام نهادهای ذی‌ربط برای رفع بحران آب و سایر مشکلات زیست‌محیطی اصفهان تأکید بسیار ضرورت دارد و می‌توانیم با عزم و اراده جمعی، زاینده‌رود را احیا کنیم و به مردم اصفهان هدیه‌ای بزرگ تقدیم کنیم، در این راستا امیدواریم که با ادامه این تلاش‌ها و حمایت دولت و مردم، مسائل مربوط به آب و زیست‌محیطی اصفهان به‌طور مؤثر حل شود.

هاشمی- نماینده خبرگزاری فارس: چه اقداماتی برای جلوگیری از فرونشست زمین در مناطق مختلف اصفهان پیش‌بینی شده است؟

نادرالاصلی: فرونشست زمین در بعضی مناطق اصفهان یکی از معضلات اساسی است و فرسودگی سیستم‌های آب‌رسانی و تخلیه آب‌های زیرزمینی از مهم‌ترین عوامل این پدیده است و معاونت شهرسازی شهرداری مسئول این فرونشست‌ها و فروریزش‌ها نیست و مدیریت بحران فرونشست باید به‌دست نهادهای مختلف از جمله مدیریت بحران استان و سایر متولیان صورت گیرد.

کد خبر 804893

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.