به گزارش خبرگزاری ایمنا، شهر سبز به شهری اطلاق میشود که در آن توسعه شهری با حفظ و بهبود محیط زیست ترکیب میشود؛ این شهرها از طراحی، سیاستگذاری و فناوریهایی استفاده میکنند که به حداقل رساندن اثرات زیستمحیطی کمک میکند و در عین حال به ارتقای کیفیت زندگی شهروندان میپردازند و در واقع مفهوم شهر سبز یکپارچگی بین توسعه پایدار، حملونقل پاک، بهینهسازی مصرف انرژی و مدیریت کارآمد منابع طبیعی را در بر دارد.
شهرهای سبز بهطور معمول دارای فضاهای وسیعی از پارکها، باغها و مناطق طبیعی هستند که به کاهش دمای شهری، بهبود کیفیت هوا و افزایش سلامت روانی و جسمی شهروندان کمک میکنند، همچنین این فضاها به ترویج تنوع زیستی در محیطهای شهری کمک میکنند.
یکی از مهمترین ویژگیهای یک شهر سبز استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر همچون انرژی خورشیدی، بادی و زمینگرمایی است؛ این منابع نهتنها وابستگی به سوختهای فسیلی را کاهش میدهد، بلکه به کاهش آلودگی هوا و تولید گازهای گلخانهای نیز کمک میکند.
شهر سبز با ترویج استفاده از حملونقل عمومی، دوچرخهسواری و پیادهروی سعی در کاهش آلودگی و ترافیک دارد و طراحی مسیرهای اختصاصی برای دوچرخهها و پیادهروها به شهروندان کمک میکند تا از وسایل نقلیه شخصی کمتر استفاده کنند.
شهرهای سبز از سیستمهای مدیریت پایدار آب استفاده میکنند که شامل جمعآوری آب باران، استفاده مجدد از آب و کاهش هدررفت آب است، همچنین سیاستهای جداسازی و بازیافت زباله برای کاهش دفن زبالهها و استفاده بهینه از منابع طبیعی بهکار گرفته میشود.
ساختمانها در شهرهای سبز از طراحیهای پایدار بهره میبرد که شامل استفاده از مواد بازیافتی، عایقبندی کارآمد، استفاده از نور طبیعی و سیستمهای تهویه طبیعی است؛ این ویژگیها به کاهش مصرف انرژی و بهبود کیفیت هوای داخلی کمک میکند.
زندگی بدون کربن؛ دستاورد شهرهای سبز
شراره محمودی، کارشناس ارشد محیط زیست معاونت حملونقل و ترافیک شهرداری اصفهان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به سازوکار شهرهای سبز اظهار میکند: هدف اصلی شهرهای سبز رفتن به سمت تردد پاک، با استفاده از دوچرخه و حملونقل عمومی با هدف کاهش گازهای آلاینده است.
وی ادامه میدهد: در شهرهای سبز شرایط باید بهگونهای مهیا شود که گرایش شهروندان در راستای استفاده از حملونقل عمومی افزایش پیدا کند و آنها با کاهش استفاده از خودروی شخصی در مسیر کاهش آلایندههای شهر گام بردارند.
کارشناس ارشد محیط زیست معاونت حملونقل و ترافیک شهرداری اصفهان تاکید میکند: زندگی در شهرهای سبز و مکانهای با فضای سبز زیاد، متفاوتتر از زندگی در دیگر شهرهای جهان است.
محمودی با بیان اینکه توسعه مسیرهای پیادهروی و دوچرخه یکی دیگر از مواردی است که در شهرهای سبز مورد استفاده قرار میگیرد، میگوید: این دو عامل موجب کاهش انتشار کربن دیاکسید و بهبود سلامت شهر و شهروندان میشود.
وی با بیان اینکه توسعه فضاهای سبز در اولویت تمام برنامههای پایدارسازی شهرهای سبز قرار دارد، اضافه میکند: توسعه فضای سبز موجب کنترل آلودگی هوا، افزایش تنوع زیستی و رونق اقتصادی میشود.
کارشناس ارشد محیط زیست معاونت حملونقل و ترافیک شهرداری اصفهان خاطرنشان میکند: شهرهای سبز روی موضوعات زیستمحیطی، رفاه اجتماعی و اقتصادی تمرکز دارند و هدف آنها کاهش گازهای آلاینده در شهرها است، همچنین در این شهرها از سازهها یا زیرساختهای شهری با هدف کاهش آلایندهها استفاده میشود.
شهرهای سبز بهدنبال حملونقل مقرونبهصرفه هستند
محمودی با بیان اینکه زیرساختهای با کیفیت و ایمن برای عابرپیاده و دوچرخهسواران باید فراهم شود، اضافه میکند: ایجاد مسیرهای پیوسته برای پیادهروی و دوچرخهسواری، شهروندان را به استفاده از این دو عامل تشویق میکند.
وی ادامه میدهد: نگرشهای زیستمحیطی، احترام به طبیعت، کاهش آسیب به محیط، تولید منابع انرژی از طبیعت و ساختمان سازگار با محیط زیست در اولویت طراحی شهرهای سبز قرار دارد و معماری شهرهای سبز بر اساس این موارد شکل میگیرد.
کارشناس ارشد محیط زیست معاونت حملونقل و ترافیک شهرداری اصفهان با بیان اینکه حضور زمینهای کشاورزی در نقاط مختلف شهر موجب کاهش نیاز شهروندان به تولید و تهیه محصولات غذایی میشود، تاکید میکند: در صورتی که فضاهای سبز شهری و زمینهای کشاورزی در محلات طراحی شود، شهروندان برای تأمین مایحتاج خود مجبور به رفتوآمد و تردد در سطح شهر نیستند، همچنین با این رویکرد، هر محدوده غذای مورد نیاز اهالی خود را تأمین میکند و این خود از سفرهای غیرضروری میکاهد و رو به کاهش آلودگی پیش میرود.
محمودی میگوید: شهرهای سبز بهدنبال حملونقل مقرونبهصرفه هستند تا شهروندان را به سمت استفاده از آن سوق دهد و موجب کاهش استفاده از حملونقل خصوصی شود.
وی با بیان اینکه شهرهای سبز به سمت استفاده از خودروهای الکتریکی یا برقی حرکت میکنند، اضافه میکند: زیرساختهای خودروهای برقی باید مهیا باشد تا مورد استفاده قرار گیرد؛ با توجه بهاینکه یکی از عوامل تولید کربن خودروهای سواری است، خودروهای برقی تولید کربن را به صفر میرساند و موجب کاهش تولید آلایندهها میشود.
کارشناس ارشد محیط زیست معاونت حملونقل و ترافیک شهرداری اصفهان با بیان اینکه معماری شهرهای سبز همسو با نگرشهای زیستمحیطی است، خاطرنشان میکند: معماری شهر سبز در مرحله نخست به اولویتهای زیستمحیطی میپردازد و به طبیعت احترام میگذارد.
محمودی با اشاره به اینکه استفاده از پنلهای خورشیدی برای تولید برق یکی دیگر از ویژگیهای شهرهای سبز است، میگوید: نیروگاههای تولید برق یکی از عواملی است که آلایندگی زیادی برای شهر دارد. که میتوان با ایجاد پنلهای خورشیدی با توجه به شرایط آب و هوایی استان اصفهان به سمت تولید برق با استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر شویم.
وی میافزاید: حملونقل عمومی و پاک یکی از مواردی بوده که در شهرهای شهر مورد توجه جدی قرار گرفته است.
کارشناس ارشد محیط زیست معاونت حملونقل و ترافیک شهرداری اصفهان تصریح میکند: کپنهاگ دانمارک یکی بهترین از شهرهای دوستدار دوچرخه است و بیش از ۴۲ درصد سفرها در این شهر توسط دوچرخه انجام میشود.
به گزارش ایمنا، شهر سبز نهتنها بهبود کیفیت زندگی شهروندان را به دنبال دارد، بلکه نقشی کلیدی در مقابله با تغییرات اقلیمی و حفاظت از منابع طبیعی ایفا میکند.
نظر شما