به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، بارش شهابی Leonis Minorid 2024 از بیستوهشتم مهر تا ششم آبان فعال است و زمان اوج آن پنجشنبه -سوم آبان- است؛ در طول این مدت هر زمان که نقطه تابشی شهابباران در صورت فلکی هرکول بالای افق باشد، احتمال مشاهده شهابها وجود خواهد داشت، هرچه نقطه تابش در آسمان بالاتر باشد، تعداد شهابهای قابل مشاهده افزایش پیدا میکند.
بارش شهابی Leonis Minorid 2024 از ساعت ۰۰:۳۹ هر شب که نقطه تابش از افق شرقی بالا میرود تا ساعت ۰۵:۴۶ فعال خواهد بود؛ در این زمان، چرخش زمین، اصفهان را در سمت بهینه در جهت شهابهای ورودی میچرخاند و تعداد شهابهایی که به صورت عمودی به سمت پایین میبارد را به حداکثر میرساند، در زمانهای دیگر، شهابهای کمتری بر فراز آسمان اصفهان میسوزند و تمایل دارند با زاویه مایل وارد جو شوند.
نرخ ساعتی سرسویی (ZHR) بارش شهابی Leonis Minorid 2024 تقریباً دو است، البته این نرخ ساعتی با فرض یک آسمان کاملاً تاریک محاسبه میشود و در عمل تعداد شهابهایی که مشاهده میکنید، کمتر خواهد بود؛ تخمین زده شده است که افراد میتوانند از اصفهان در زمان اوج بارش شهابی تا یک شهاب در ساعت را رصد کنند؛ در این زمان، ماه در صورت فلکی سرطان در فاز تربیع آخر قرار دارد و حداقل تداخل را ایجاد میکند.
تربیع آخر ماه
ماه پنجشنبه -سوم آبان- وارد فاز تربیع آخر میشود، نیمههای شب طلوع میکند و در آسمان قبل طلوع آفتاب ظاهر میشود، این پدیده از اصفهان از ساعت ۲۲:۵۷ تا ۱۳:۲۰ قابل مشاهده است؛ در این زمان از چرخه ماهانه، ماه تقریباً نیمه روشن به نظر میرسد.
ماه هر چهار هفته یکبار به دور زمین میچرخد و موجب میشود فازهای آن از ماه نو، ربع اول، ماه کامل و ربع آخر هر ۲۹.۵ روز یک بار تغییر کند؛ ماه همانطور که در این چرخه پیشرفت میکند، در زمانهای مختلف روز قابل مشاهده است، به طوری که در تربیع آخر نیمههای شب طلوع میکند تا سحر در بلندی آسمان ظاهر میشود و حوالی ظهر نیز غروب میکند.
ماه روزهای آینده هر روز دیرتر طلوع میکند، بهطوری که قبل از طلوع خورشید برای مدت زمان کمتری قابل مشاهده است؛ همچنین زمانی که به ماه نو میرسد، حوالی سحر طلوع میکند و حوالی غروب نیز غروب میکند و تنها در طول روز قابل مشاهده است.
سیاره کوتوله 136108 Haumea در اتصال خورشیدی
سیاره کوتوله 136108 Haumea پنجشنبه -سوم آبان- از نزدیکی خورشید در آسمان عبور خواهد کرد و فقط در فاصله ۲۷ درجهای از خورشید ظاهر میشود و در حالی که در تابش خیرهکننده خورشید محو میشود برای چندین هفته کاملاً غیرقابل مشاهده است؛ این سیاره کوتوله تقریباً در همان زمان در دورترین فاصله خود از زمین با فاصله ۵۰.۸۱ واحد نجومی قرار میگیرد، زیرا این دو سیاره در دو طرف مخالف منظومه شمسی قرار خواهند گرفت.
سیاره کوتوله 136108 Haumea طی هفتهها و ماههای بعدی، دوباره در زمان غروب خورشید پدیدار میشود و به تدریج برای دورههای طولانیتری در آسمان قبل از طلوع خورشید قابل مشاهده خواهد بود.
نزدیک شدن ماه و سیاره مریخ به یکدیگر
ماه و سیاره مریخ پنجشنبه -سوم آبان- به یکدیگر نزدیک میشوند، به طوری که ماه ۲۱ روزه از زاویه سه درجه و ۴۹ دقیقهای سیاره مریخ عبور میکند؛ این دو جرم آسمانی ساعت ۲۳:۳۴ به ارتفاع ۱۰ درجه از افق شرقی شما میرسند، سپس ساعت ۰۵:۴۱ حدود ۷۹ درجه بالای افق جنوبی شما به بالاترین نقطه خود در آسمان میرسند و حدود ساعت ۰۵:۴۴ نیز به میزان ۷۹ درجه بالاتر از افق جنوبی از دسترس خارج میشوند.
ماه در قدر منفی ۱۲.۰ و سیاره مریخ در قدر ۰.۲ هر دو در صورت فلکی جوزا قرار خواهند گرفت، این دو جرم به قدری از یکدیگر جدا خواهند بود که در میدان دید تلسکوپ قرار نمیگیرند، اما با چشم غیرمسلح یا از طریق یک دوربین دوچشمی قابل مشاهده خواهند بود.
نظر شما