بودجه خوش‌بینانه؟

مهم‌ترین عناوین روزنامه‌های امروز _چهارشنبه دوم آبان ۱۴۰۳_ را در ادامه می‌خوانید.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانه‌های آزاد، روزنامه‌ها و مطبوعات در هر جامعه‌ای از ارکان توسعه و دموکراسی به‌شمار می‌آید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را به‌صورت روزانه در دستور کار خود دارد.

روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «اصلاحات تدریجی و اجتناب از شوک‌درمانی» نوشت: نخستین لایحه بودجه تدوین شده در دولت چهاردهم دقیقاً در وقت قانونی پیش‌بینی شده و مبتنی بر اصولی همچون عدالت‌محوری، تحقق رشد اقتصادی و کاهش تورم منطبق بر آنچه در برنامه هفتم توسعه مقرر شده، تقدیم مجلس شد.

مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور که به همراهی تعدادی از وزرا و معاونان دولت برای ارائه بخش کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ در جلسه علنی صبح دیروز مجلس شورای اسلامی حضور یافته بود، طی سخنانی به دفاع از ویژگی‌ها و مزیت‌های آن پرداخت. وی با بیان اینکه لایحه تدوین شده دسترنج دو ماه کار مستمر همکارانش در دولت و جلسات متعدد آنها با اساتید دانشگاه، رؤسای کمیسیون‌های اقتصادی مجلس و کارشناسان خبره دولت است، تأکید کرد: قویاً اعتقاد دارم که هرگونه اصلاح صرفاً با وفاق تحقق خواهد یافت، به همین دلیل در تدوین لایحه سعی کرده‌ایم همه اقشار و گروه‌ها را ببینیم، اعداد را واقعی بنویسیم و تنها مواردی را که در توان بوده تعهد کنیم.

رئیس‌جمهور دقت در اجرای قانون برنامه هفتم توسعه، عدالت‌محوری، توجه به شرایط موجود منطقه و توجه به رشد اقتصادی و کاهش تورم را ۴ اصل اولویت‌دار دولت در تدوین لایحه بودجه سال آینده برشمرد و افزود: اجرای عدالت در احکام بودجه بر سایر تکالیف مقدم بوده است. البته این بدان معنا نیست که ما بی‌عدالتی و تبعیض را یک دفعه حل کنیم اما طبیعتاً تلاش کرده‌ایم به آن طرف حرکت کنیم. پزشکیان توجه به شرایط موجود منطقه و تهدیداتی را که متوجه ملت ایران است، اولویت دیگر در تدوین لایحه بودجه عنوان کرد و گفت‌: در ارقام بودجه اطمینان حاصل شده است که تقویت بنیه دفاعی یکی از اولویت‌های اصلی دولت باشد و همچنین توجه جدی به رشد اقتصادی و کاهش تورم به عنوان هدف عالی برنامه هفتم سرلوحه احکام بودجه بوده است.

بودجه خوش‌بینانه؟

روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «حمله حزب‌الله به تل‌آویو با موشک‌هایی به وزن ۳ تن» نوشت: مؤسسه مطبوعاتی و چپ‌گرای آمریکاییِ اینترسپت، با اشاره به تصورات برخی که با ترور سران حزب‌الله لبنان گمان می‌کنند این جنبش تمام شده است! در گزارشی نوشت: «حزب‌الله [هنوز] مرز را رها نکرده و درگیری‌های مرگبار با نیروهای اسرائیلی را همچنان ادامه می‌دهد؛ برای نمونه، پنج سرباز اسرائیلی در درگیری‌های هفته گذشته توسط این جنبش کشته شدند. حزب‌الله همچنین با پهپادهای خود سربازان اسرائیلی را در عمق اراضی اشغالی هدف قرار می‌دهد؛ از جمله می‌توان به حمله حزب‌الله به یک پایگاه نظامی در نزدیکی حیفا، در ۱۳ اکتبر (۲۲ مهر)، اشاره کرد که منجر به کشته شدن چهار سرباز و زخمی شدن دست‌کم ۵۸ نفر شد. این جنبش دامنه عملیات خود را گسترش داده است و موشک‌هایی به وزن ۳ تُن را به سمت تل‌آویو شلیک کرده است.» این رسانه در جای دیگری از گزارش خود می‌نویسد که «حزب‌الله قدرت نظامی بسیار بالایی دارد- مطمئناً بیشتر از ارتش لبنان.» به گزارش مهر، برخی منابع خبری عصر دوشنبه گذشته از شنیده‌شدن صدای انفجاری بسیار مهیب در تل‌آویو خبر داده بودند و صبح دیروز نیز حزب‌الله لبنان با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که منطقه قبه نیریت واقع در اطراف تل‌آویو را با «موشک‌های منحصربه‌فرد» هدف قرار داده است!

از آن‌سو «محمد عفیف»، مسئول رسانه‌ای جنبش محبوب و قدرتمند حزب‌الله لبنان گفت که: «حمله به خانه نتانیاهو را ما انجام دادیم. به نتانیاهوی جنایتکار می‌گوئیم که اگر در گذشته دست ما به تو نمی‌رسید، حالا بین ما روزها و شب‌ها نشان می‌دهد پیروز میدان کیست.» او در بخش دیگر سخنان خود به حملات گسترده این جنبش به حیفا و تل‌آویو اشاره کرد و گفت: «بمباران حیفا و تلاویو یک عملیات واحد بود. دشمن خسارت‌های بسیاری از نظر تعداد سربازان و تعداد تانک‌ها متحمل شده است. اعترافات رژیم صهیونیستی تنها بخشی از خسارات آنها را پوشش می‌دهد؛ آنها تحت سانسور شدید بوده و ارتش رژیم صهیونیستی امکان گزارش خسارت‌های خودشان را ندارد. تاکنون پادگان‌های نظامی و شهرک‌نشین‌ها و تجمعات ارتش رژیم صهیونیستی مورد هدف قرار گرفته است. بمباران شمال سرزمین اشغالی و عمق رژیم صهیونیستی باعث خسارت شدید به صهیونیست‌ها شده است.»

بودجه خوش‌بینانه؟

روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «هسته‌ای بزنند هسته‌ای می‌زنیم» نوشت: در شرایطی که مقامات صهیونیستی بانک اهدافی از زیرساخت‌های مهم ایران را برای حملات احتمالی تعیین کرده‌اند، مقامات تهران هشدار می‌دهند که در برابر هرگونه تهاجمی دست‌بسته نبوده و بنابه اقتضا پاسخ درخوری نشان خواهند داد؛ چیزی که عراقچی دیروز با شدیدترین لحن آن را بیان کرد و گفت، ما برای دفاع از خود و تأسیسات هسته‌ای، ابزارها و شیوه‌های خود را داریم و اگر به تأسیسات زیربنایی ما حمله شود، دشمن صهیونیستی می‌داند چه اقداماتی را در مقابل می‌توانیم انجام دهیم.

در بحبوحه تشدید تنش‌ها بین ایران و رژیم صهیونیستی که نگرانی‌ها را نسبت به گسترش دامنه جنگ در منطقه افزایش داده است، مقامات ایرانی هر روز به صهیونیست‌ها نسبت به عواقب حملات احتمالی به تمامیت ارضی و زیرساخت‌های ایرانی هشدار می‌دهند. سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه ایران روز سه‌شنبه پس از پایان سفرهای دیپلماتیک خود به کشورهای همسایه، بار دیگر به سران اسرائیل گوشزد کرد که در هرگونه اقدامی علیه ایران همه جوانب را در نظر بگیرند.

به گزارش ایسنا، عراقچی پس از دیدار با مقامات کویتی، در نشست خبری بار دیگر هشدار داد: «تأکید می‌کنم به هر شکلی که اسرائیل به ایران حمله کند، ایران به همان شکل پاسخ می‌دهد.» وزیر خارجه ایران درباره آمادگی تهران برای حمله رژیم صهیونیستی به تأسیسات هسته‌ای ایران گفت: اسرائیل هیچ جنایتی نمانده که انجام نداده باشد و متأسفانه با حمایت آمریکا و برخی کشورهای اروپایی به این جنایات ادامه می‌دهد که برخی از آن‌ها جنایت جنگی است و قابل پیگیری در مجامع بین‌المللی. عراقچی در ادامه گفت: حمله به تأسیسات هسته‌ای یک جرم بزرگ بین‌المللی است، حتی تهدید کردن تأسیسات هسته‌ای هم جرم است و خلاف حقوق بین‌الملل. البته ما می‌دانیم که اسرائیل به هیچ قاعده بین‌المللی پایبند نیست، لذا ما دلخوش به قوانین بین‌المللی نیستیم، ما این قوانین را رعایت می‌کنیم، اما دلخوش نیستیم که این قوانین بتواند جلوی اسرائیل را بگیرد.

بودجه خوش‌بینانه؟

روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «شریک اقتصادی اسرائیل» را برگزید و نوشت: ترکیه تحت رهبری رجب طیب اردوغان، به‌رغم مواضع تند و ضداسرائیلی که به‌طور ظاهری در محافل بین‌المللی اتخاذ می‌کند، در پشت پرده روابط تجاری گسترده و پررونقی با رژیم صهیونیستی برقرار کرده است. این توسعه روابط تجاری به گونه‌ای بوده که حجم تجارت دوجانبه میان ترکیه و رژیم اشغالگر قدس در ۲۰ سال اخیر به‌طور قابل توجهی افزایش یافته است. یعنی از سال ۲۰۰۳ و زمان روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه و حکمرانی رجب طیب اردوغان در ترکیه، صادرات ترکیه به سرزمین‌های اشغالی بیش از ۷ برابر و واردات ترکیه از رژیم صهیونیستی هم بیش از ۵ برابر شده است.

یکی از نمودهای بارز این روابط، تأمین بخشی از حیاتی‌ترین کالاهای مورد نیاز رژیم صهیونیستی توسط ترکیه است. همان‌طور که در نمودارهای مربوط (که مبتنی بر آخرین داده‌های تجزیه شده صادراتی منتشر شده در سایت بین‌المللی AtlasHarvard است) قابل مشاهده است کالاهایی نظیر فلزات اساسی، محصولات غذایی و کشاورزی، مواد معدنی، مواد شیمیایی و حتی پوشاک و منسوجات که برخی از آنها در صنایع حیاتی رژیم صهیونیستی نقشی کلیدی ایفا می‌کنند و بدون تأمین مستمر آن‌ها، اقتصاد و تولیدات صنعتی این رژیم با مشکلات جدی مواجه خواهد شد، از جمله مهم‌ترین محصولاتی هستند که توسط ترکیه برای رژیم صهیونیستی تأمین می‌شوند.

در حوزه مواد معدنی، ترکیه یکی از تأمین‌کنندگان اصلی مواد معدنی مورد نیاز رژیم صهیونیستی، در رتبه چهارم جهان قرار دارد. این کشور با صادرات گسترده مواد اولیه معدنی، نقشی حیاتی در تأمین صنایع مهم صهیونیست‌ها ایفا می‌کند. این همکاری اقتصادی استراتژیک به رژیم صهیونیستی امکان می‌دهد تا نیازهای خود در حوزه‌های مختلف صنعتی و تولیدی را از طریق واردات مواد معدنی از ترکیه تأمین کند؛ در این زمینه ترکیه یکی از شریان‌های اصلی تأمین اقتصادی رژیم صهیونیستی محسوب می‌شود.

بودجه خوش‌بینانه؟

روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «بودجه خوش‌بینانه؟» را برگزید و نوشت: مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری، دیروز به بهارستان رفت تا اولین برنامه دخل و خرج دولت خود را زودتر از موعد به نمایندگان تحویل دهد. سال‌های گذشته لایحه بودجه معمولاً اواسط آذر به مجلس می‌رسید، اما امسال در شروع آبان لایحه بودجه روی میز بهارستان‌نشین‌ها رفته است. پزشکیان در صحبت‌های خود با نمایندگان، بر دو موضوع تکیه کرد؛ اصلاح نظام ارزی و اصلاح یارانه انرژی. از آن سو، حمید پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز از دست تنگ دولت برای تأمین هزینه‌ها گفت. هرچند دولت بودجه سال آینده را انبساطی بسته است و اقتصاددانان معتقدند بودجه انبساطی سال آینده با چشم‌انداز روابط خارجی تناسبی ندارد و احتمالاً اقتصاد کشور سال سختی را پیش رو خواهد داشت.

دیروز در مجلس و در حین تقدیم لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ توضیح داد که هزینه تمام شده بنزین برای دولت بسیار زیادتر از قیمت فروش آن است و اگر این روند ادامه داشته باشد، نیاز به واردات بنزین سال به سال بیشتر می‌شود. پزشکیان توضیح داد: «مصرف بنزین در سال جاری ۴۰ درصد بالاتر از سال ۹۸ است و امروز هزینه تمام شده تولید بنزین بدون لحاظ قیمت نفت، حدود هشت هزار تومان است.» او در ادامه گفت: «امسال حدود ۹۰ هزار میلیارد تومان و در صورت ادامه روند سال آینده باید ۱۳۰ هزار میلیارد تومان واردات بنزین انجام شود و هر لیتر بنزین وارداتی بین ۳۰ و ۴۰ هزار تومان هزینه دارد. اصلاح این روند، مشارکت همه بخش‌ها جامعه را می‌طلبد تا بتوانیم این ناترازی را به نفع محرومان اصلاح کنیم.» بلافاصله پس از آنکه رئیس‌جمهور لایحه بودجه ۱۴۰۴ را به مجلس تحویل داد، حمید پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه، نشستی با خبرنگاران برگزار کرد تا جزئیات بودجه را به رسانه‌ها گزارش دهد.

بودجه خوش‌بینانه؟

روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود با تیتر «۴ پیام در ۱۰ رقم کلیدی» نوشت: رئیس‌جمهور به‌تازگی لایحه بودجه ۱۴۰۴ را به مجلس ارائه کرد و این لایحه به صورت همزمان منتشر شد. بر اساس بررسی‌ها، جمع منابع عمومی دولت در بودجه سال ۱۴۰۴ به حدود ۵,۹۸۷ هزار میلیارد تومان رسیده است که نشان از افزایش ۶۸ درصدی منابع عمومی دولت دارد. این افزایش به علت وارد شدن منابع هدفمندی یارانه‌ها و جدول ۲۱ قانون بودجه در کنار سایر موارد مربوط به فرابودجه در ارقام سال ۱۴۰۴ وارد شده است. این موضوع گام مثبتی در راستای شفافیت بیشتر بودجه دولت محسوب می‌شود.

نکته مهم دیگر در رابطه با لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ این است که نرخ تسعیر کالاهای اساسی یورو به ریال از ۳۱ هزار تومان در سال ۱۴۰۳ به رقمی نامعلوم با توجه به تورم در سال ۱۴۰۴ افزایش خواهد یافت. یوروی ۳۱ هزار تومانی معادل دلار ۲۸۵۰۰ تومانی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ بود. به این ترتیب می‌توان نتیجه گرفت در صورتی که تورم سال ۱۴۰۳، برابر با ۳۰ درصد باشد، نرخ یورو برای کالاهای اساسی برابر با ۴۰,۳۰۰ تومان و نرخ دلار نیز برابر با حدود ۳۷ هزار تومان خواهد بود. به نظر می‌رسد تغییر ارز ترجیحی کالاهای اساسی بخشی از فرآیند گام برداشتن در راستای یکسان‌سازی نرخ ارز در کل اقتصاد است.

پیام دیگر لایحه بودجه را باید اعلام رسمی برداشت دولت از صندوق توسعه ملی در لایحه دانست. اگرچه این اتفاق پیش از این نیز رخ می‌داد؛ بااین‌حال، در لایحه بودجه اعلام نمی‌شد. در لایحه سال آینده اعلام شده که ۵۴۱ هزار میلیارد از واگذاری‌های دارایی‌های مالی سال آینده، مربوط به استقراض از صندوق توسعه ملی است. آخرین پیام مهم لایحه بودجه ۱۴۰۴ این است که قیمت هر بشکه نفت خام ۵۷.۵ یورو در نظر گرفته شده است، درحالی‌که این رقم در سال ۱۴۰۳، برابر با ۶۵ یورو در نظر گرفته شده بود. به نظر می‌رسد به‌رغم اینکه قیمت نفت اوپک در هفت ماه اخیر، کاهش حدوداً ۱۵ درصدی را تجربه کرده بااین‌حال، قیمت نفت در بودجه حدود ۱۲ درصد کاهش پیدا کرده است که نشان از تخمین خوش‌بینانه قیمت‌ها توسط سازمان برنامه و بودجه است. این موضوع در تخمین سازمان برنامه از واگذاری دارایی‌های مالی نیز نمایان است.

بودجه خوش‌بینانه؟

کد خبر 803551

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.