گاز مونوکسید کربن، دشمنی در سایه

هوا که رو به سردی می‌رود، وسایل گرمایشی جای خود را در خانه‌ها باز می‌کنند تا گرمابخش مامنی باشند که انسان‌ها برای کسب آرامش به آن پناه می‌برند اما اگر در نصب این وسایل نکات ایمنی رعایت نشود، شاهد مرگ‌های خاموشی خواهیم بود که در اثر مسمومیت گاز مونوکسیدکربن به وقوع پیوسته‌اند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از چهارمحال‌وبختیاری، با صدای جیغی که می‌شنوم، سراسیمه از خانه خارج می‌شوم تا بفهمم چه اتفاقی افتاده است، جمع شدن همسایه‌ها خبر از حادثه تلخی می‌دهد، همین دیروز بود که تیتر بزرگ مرگ خاموش روی صفحه اول روزنامه‌ای که بر دکه روزنامه‌فروشی محله‌مان جا خوش کرده بود، مرا به فکر انداخته بود که حتماً یادم باشد که تا تمام نکات ایمنی را رعایت نکرده باشم اقدام به روش کردن وسایل گرمایشی خانه‌مان نکنم و حالا مرگ خاموش در چند قدمی‌ام، اهالی یک خانواده را به کام مرگ کشانده است.

به عقیده کارشناسان، مرگ خاموش به حالتی اطلاق می‌شود که فرد به طور ناگهانی و بدون علامت‌های واضح، جان خود را از دست می‌دهد و یکی از علل شایع این نوع مرگ، مسمومیت با گاز مونوکسید کربن است، گاز بی‌بو، بی‌طعم و بی‌رنگی که در اثر احتراق ناقص سوخت‌ها توسط وسایل گرمایشی، خودروها، کوره‌ها و دستگاه‌های تولید حرارت تولید می‌شود.

مسمومیت با گاز مونوکسید کربن، علائمی همچون سردرد، سرگیجه، ضعف عمومی، تهوع و استفراغ و در مراحل پیشرفته از دست دادن هوشیاری و مرگ را به دنبال دارد، چرا که این گاز با هموگلوبین خون ترکیب و مانع از انتقال اکسیژن به بافت‌ها شده و این امر موجب کمبود اکسیژن در بدن و در نهایت منجر به مرگ می‌شود.

۱۵ فوتی ناشی از مسمومیت گاز مونواکسیدکربن در سال ۱۴۰۲

حمیدرضا نظیفی، مدیرکل پزشک قانونی چهارمحال‌وبختیاری در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا می‌گوید: با توجه به فصل سرما و روشن کردن وسایل گازسوز و نفت‌سوز به خصوص بخاری‌ها و توجه نکردن به ایمنی و استفاده نادرست از این وسایل شاهد اتفاقات ناگواری هستیم، به طوری که در سال گذشته ۱۵ مورد فوتی ناشی از خفگی بر اثر گاز Co در چهارمحال‌وبختیاری به ثبت رسیده است که از این تعداد ۱۱ نفر مرد و چهار نفر آن‌ها زن بوده است.

وی می‌افزاید: در شش ماه نخست سال‌جاری سه مورد فوتی بر اثر خفگی ناشی از گاز مونوکسیدکربن به ثبت رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۰ درصد کاهش داشته است.

گاز مونوکسید کربن، دشمنی در سایه/ خطر مرگ خاموش در کمین است

مسمومیت با مونوکسیدکربن، شایع‌ترین علل مرگ ناشی از مسمومیت در کشور

محمود شمسی‌پور، رئیس مرکز اورژانس چهارمحال‌وبختیاری با بیان اینکه گاز منوکسید کربن یکی از آلاینده‌های محیطی دست‌ساز بشر و محصول پیشرفت تکنولوژی است، می‌گوید: مسمومیت با مونوکسیدکربن یکی از شایع‌ترین علل مرگ ناشی از مسمومیت در کشور است و در این استان نیز به علت افزایش روزافزون جمعیت و استفاده گسترده از وسایل نقلیه و سایر منابع سوخت‌های فسیلی با آمار قابل‌توجه موارد مرگ ناشی از مسمومیت با مونوکسیدکربن مواجه هستیم.

وی می‌افزاید: آمار مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن از ابتدای سال‌جاری تاکنون ۸۰ مورد گزارش شده است که این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۵۱ مورد بوده است و در کل سال ۱۴۰۲، ۱۹۳ نفر با این گاز مسموم شدند.

شمسی‌پور با بیان اینکه استنشاق هوای آلوده به گاز مونوکسیدکربن مانع از اکسیژن‌رسانی به بافت‌های بدن می‌شود و آسیب‌های مغزی را به همراه دارد، ادامه می‌دهد: در محیط‌های بسته همچون خانه، دفتر کار، کلاس درس و مواردی از این قبیل تجمع حتی مقدار کمی از این گاز می‌تواند خطرناک باشد.

در مواجهه با مونوکسیدکربن باید چه کرد؟

رئیس مرکز اورژانس چهارمحال‌وبختیاری می‌گوید: در نخستین اقدام باید فرد را از محیط آلوده به گاز مونوکسیدکربن خارج کرد و در هوای آزاد قرار داد، سپس با اورژانس ۱۱۵ تماس حاصل شود و اطلاعات لازم به کارشناسان اورژانس داده شود تا بتوانند اقدامات اولیه را برای آن‌ها توضیح دهند و نزدیک‌ترین آمبولانس جهت انجام اقدامات بعدی اعزام شود.

شمسی‌پور می‌افزاید: باید افراد از باز بودن مجرای هوایی فرد مسموم مطمئن شوند و سر فرد را به یک طرف برای تنفس بهتر بچرخانند، از خوراندن خوراکی‌ها و نوشیدنی‌ها از جمله آب خودداری شود، چرا که فرد مسموم هوشیاری بسیار پایینی دارد و موجب خفگی او می‌شود.

وی با اشاره به راه‌های پیشگیری از مسمومیت مونوکسیدکربن ادامه می‌دهد: باید قبل از نصب هرگونه وسیله گازی به استانداردها توجه و آن‌ها را رعایت کرد، چک کردن لوله بخاری و شعله بخاری نیز باید انجام شود، شعله باید آبی‌رنگ باشد و اگر زرد یا نارنجی بود، حتماً گاز به صورت ناقص در حال مصرف است، افراد در مواجه با هرگونه احساس کرختی، حتماً باید با اورژانس تماس بگیرند.

گاز مونوکسید کربن، دشمنی در سایه/ خطر مرگ خاموش در کمین است

نکاتی که باید در نصب وسایل گازسوز رعایت کرد

عنایت‌الله راهنورد، رئیس سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری شهرکرد در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به رعایت نکات ایمنی در نصب وسایل گازسوز می‌گوید: در فصول گرم سال ممکن است، به دلیل لانه‌سازی پرندگان مسیر دودکش‌ها بسته شود و هنگام روشن کردن بخاری و وسایل گاز سوز یا نفت‌سوز، گاز مونوکسیدکربن به داخل محیط برگردد که این موضوع موجب خفگی و مرگ افراد حاضر در محیط می‌شود، از این رو پیشنهاد می‌شود، با شروع سرما و روشن کردن وسایل گرمازای گازسوز و نفت سوز، مسیر خروج دود را بررسی و از بسته نبودن آن اطمینان حاصل کنند.

وی می‌افزاید: با توجه به توزیع سنی و جنسی مسموم شده‌ها و مشاغل در معرض خطر، آموزش همگانی، رعایت استانداردها و تهویه مناسب از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، کم‌هزینه‌ترین راه مقابله با این خطر، بازدید دوره‌ای از وسایل گرمایشی منزل و در صورت لزوم، تعمیر آن‌هاست که در خصوص تعمیر گرمایشی باید از متخصصان با تجربه کمک گرفت.

در هنگام نصب لوله بخاری باید توجه شود که از لوله‌های آکاردئونی استفاده نشود، این لوله‌ها به دلیل ضعف ساخت، می‌توانند موجب انتشار گاز مونواکسید کربن در خانه شود، همچنین هنگام عبور لوله از دیوار، حتماً دقت داشته باشید که قطر سوراخ و لوله یکسان باشد

رئیس سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری شهرکرد تصریح می‌کند: بخاری، رایج‌ترین وسیله گرمایشی در خانه‌های ایرانیان است و متأسفانه بیشتر حوادث گازگرفتگی نیز بابت استفاده نادرست از همین وسیله گرمایشی اتفاق می‌افتد، نصب لوله، شلنگ و دودکش این نوع بخاری‌های گازی نیاز به دقت و حوصله دارد، چرا که نحوه نصب بخاری گازی مهمترین مرحله از راه‌اندازی این وسیله گرمایشی است.

راهنورد بیان می‌کند: هنگام خرید این نوع بخاری، باید به مواردی از جمله دودکش بخاری و برچسب انرژی و نشان استاندارد توجه شود، البته نه فقط در هنگام خرید بخاری گازی، بلکه در خرید وسایل دیگر مورد نیاز خود نیز باید به نشان استاندارد روی دستگاه توجه کنید، این نشان، تضمین‌کننده حداقل‌های کیفی مورد قبول نهادهای نظارتی است، سازمان استاندارد با توجه به کیفیت و همچنین پروتکل‌های تعریف شده، به برندهای مختلف نشان استاندارد می‌دهد.

وی با بیان اینکه بهتر است بخاری انتخابی بر اساس متراژ خانه خریداری شود، می‌گوید: نکات ایمنی بخاری گازی و رعایت آن‌ها، بیشتر مربوط به نوع لوله و همچنین دودکش آن است، لوله بخاری، گازهای سمی تولید شده توسط بخاری را به بیرون منتقل می‌کند، هرگونه درز و شکاف در مسیر لوله می‌تواند به قیمت جان مصرف‌کنندگان تمام شود.

راهنورد می‌افزاید: در هنگام نصب لوله بخاری باید توجه شود که از لوله‌های آکاردئونی استفاده نشود، این لوله‌ها به دلیل ضعف ساخت، می‌توانند موجب انتشار گاز مونواکسید کربن در خانه شود، همچنین هنگام عبور لوله از دیوار، حتماً دقت داشته باشید که قطر سوراخ و لوله یکسان باشد.

وی اضافه می‌کند: باید کمتر از لوله‌های زانویی استفاده کرد، اتصال این لوله‌ها ممکن است در صورت نبود آب‌بندی مناسب موجب خروج گازهای سمی شود، شیب لوله و مسیر آن باید به بالا باشد، در زمان بستن لوله و خروج آن از دیوار یا پنجره به شیب دقت کرد.

رئیس سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری شهرکرد ادامه می‌دهد: لوله بخاری از کف اتاق باید حداقل یک متر فاصله داشته باشد و بخاری و مسیر لوله باید به دور از وسایل قابل اشتعال همچون پرده‌ها قرار گیرد.

به گزارش ایمنا، صدای آمبولانس مرا به خود می‌آورد، مأموران اورژانس آمده‌اند اما کار از کار گذشته است و زندگی برای اعضای یک خانواده تنها به خاطر غفلت و بی‌توجهی به پایان رسیده است، تصویر چند جنازه که پشت سر هم از درِ خانه روبه‌رویی خارج می‌شود، صبح تلخی را رقم زده است هرچند این اتفاقات درس عبرتی برای ما نمی‌شود و دوباره تیتر مرگ خاموش است که روی صفحه اول روزنامه‌ها خودنمایی می‌کند.

کد خبر 803486

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.