به گزارش خبرگزاری ایمنا، در تیر ۱۴۰۲ آب چشمهعلی در شهرری خشک شد؛ احداث خط ۶ مترو و حفاری در این محوطه، اولین گزینهای بود که بهعنوان عامل خشکی چشمهعلی مطرح شد، اما مسئولان مترو، خشکشدن این چشمه را با حفاریهای مترو بیارتباط دانستند. تا اینکه دادستانی شهرستان ری دستور به آغاز بررسیهای کارشناسی داد.
چشمهعلی، یکی از جاذبههای طبیعی و باستانی شهرری است که قدمت آن به هشت هزار سال میرسد و در گذشته منبع اصلی آب منطقه بود. این مکان در جوار سایر آثار تاریخی ری ازجمله کوه بیبی شهربانو، برج طغرل، دژ رشکان و باروی ری یکی از مقاصد گردشگری برای طبیعت دوستان و تاریخپژوهان است.
آب چشمهعلی سه بار خشک شده است
حفاری خط ۶ مترو، ساختوسازهای غیرمجاز، حفر چاههای مجاز و غیرمجاز در محوطه، خشکسالی و کاهش سطح آبهای زیرزمینی عواملی هستند که در خشکی چشمهعلی میتوانند دخیل باشند. اما اینکه کدام مورد یا موارد علت اصلی خشکشدن آب در این چشمه باستانی هستند، تا به امروز مشخص نشده است.
این چشمه باستانی نخستین بار اوایل دهه ۹۰ تا مرز خشکی پیش رفت و دومین بار در شهریور ۹۶ با احداث خط ۶ مترو، به دلیل عبور «TBM» از محوطه، دبی آب چشمهعلی پایین آمده و آب این چشمه بهمرور خشک شد. پس از اتمام عملیات حفاری مترو در این محوطه، در طول سالهای ۹۷ تا اواسط ۹۸ آب چشمه به طور متناوب کم و زیاد میشد اما در نهایت از اواخر سال ۹۸ حرکت آب در این چشمه به وضعیت نرمال رسید.
آب در محوطه پشت مترو وجود دارد
علی بیتاللهی عضو هیئتعلمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی معتقد است که چشمهعلی قابل ترمیم است و میشود با اقدامات اجرایی تخصصی آب چشمه را دائمی نگه داشت.
احمد علوی رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران، پس از بازدید از چشمهعلی طی روزهای اخیر، اظهار کرد: مدتی است که آب چشمهعلی خشک شده، اما حجم زیادی آب در محوطه پشت مترو وجود دارد لذا بایستی وزارت میراث فرهنگی با اجرای طرحهای مطالعاتی برای بازگشت آب، با مشارکت شهرداری اقدام کند.
طرح مطالعاتی خشکی چشمهعلی انجام میشود
محمدمهدی رحیمی با اشاره به پیگیریهای صورت گرفته درباره خشکی چشمهعلی اظهار کرد: بهمنظور بررسی موضوع خشک شدن چشمه جلسات متعددی با حضور دستگاههای مسئول و مدیریت بحران شهرداری تهران تشکیل و موضوع از ابعاد مختلف بررسی شده است.
وی افزود: طرح مطالعاتی برای تشخیص علت خشکی آب بهزودی انجام میشود تا مشخص شود که رگههای آب از کجا قطع شده است و براساس آن اقدامات لازم برای برگشت آب انجام شود.
دادستان عمومی و انقلاب شهرستان ری افزود: علاوه بر پرونده کیفری، بحث حقوق عامه و مطالبات عمومی نیز مطرح است لذا باید طرح مطالعاتی انجام شود تا مقصرین خشکی چشمهعلی و همچنین راهکارهای بازگشت آب به چشمه مشخص شود.
رحیمی ادامه داد: راهکارهایی برای برگشت آب پیشنهاد شده است که باید توسط کارشناسان تخصصی بررسی شود زیرا سعی داریم آب طبیعی به چشمه بازگردد.
۱۶ ماه بیآبی در چشمهعلی
ماجرای تعرض به چشمهعلی مختص دیروز و امروز نیست، این اثر طبیعی و ملی در طی سالهای گذشته رنجهای زیادی متحمل شده و از روزی که زمزمههای عبور خط ۶ مترو از زیر بافت تاریخی شهرری مطرح شد، در معرض خطر جدی قرار گرفت و اکنون آب این چشمه برای سومین بار، خشک شده اما گذشت حدود ۱۶ ماه از بیآبی چشمه و پیگیریهای مسؤولان در این مدت، آب را به چشمه بازنگردانده است.
نظر شما