به گزارش خبرگزاری ایمنا، یکی از معروفترین رویدادهای فروش ویژه با تخفیف بسیار زیاد بلک فرایدی Black Friday یا جمعه سیاه است که در اکثر نقاط جهان برگزار میشود.
بلک فرایدی چیست؟
به آخرین جمعه نوامبر بلک فرایدی یا جمعه سیاه گفته میشود که در بسیاری از کشورها آغاز فصل خرید با تخفیفات بسیار زیاد است. بازارهای اقتصادی کشورهای مختلف در این روز با حراج و تخفیف رونق بیشتری در مقایسه با سایر فصول و ماههای سال میگیرند و خریداران با شوق و شور زیاد به فروشگاههای مختلف هجوم میبرند.این روز، شلوغترین روز برای فروشندهها است، روزی مخصوص طرفداران تخفیف و خرید ارزان شناخته میشود.
بلک فرایدی ۱۴۰۳ (جمعه سیاه ۲۰۲۴) چه روزی است؟
تاریخ بلک فرایدی برابر است با چهارمین پنجشنبه ماه نوامبر که در تقویم شمسی این تاریخ مصادف با جمعه ۹ آذر ۱۴۰۳ و در تقویم میلادی برابر با ۲۹ نوامبر ۲۰۲۴ است.
تاریخچه بلک فرایدی
پاییز و زمستان، دو فصل پر از مناسبت و جشن برای کشورهای غربی است و انواع فستیوال، جشنها و رویدادهای جذاب، در این دو فصل برگزار میشوند. آخرین جمعهی ماه نوامبر در آمریکا و بسیاری کشورهای دیگر آغاز فصل خرید کریسمس محسوب میشود و جمعه سیاه نام دارد. فروشگاهداران و کمپانیها در این روز رقابت فوقالعادهای را با یکدیگر تجربه میکنند و با کاهش قیمت محصولات خود، حتی فروش چندین ماهشان را در طول یک روز تجربه میکنند. همین قضیه موجب شد تا نام حراج جمعه سیاه بیش از پیش در ایالات مختلف آمریکا شنیده شود. این رویداد از سال ۱۹۵۲ بهصورت رسمی هر سال یک روز پس از روز شکرگزاری (Thanksgiving) در ایالات متحده آمریکا برگزار میشود.
تاریخچه این روز به سال ۱۸۶۹ برمیگردد. زمانی که آمریکا پس از جنگ داخلی درگیر بازسازی خود بود، دو تن از زمین خواران این کشور توانستند انحصار طلا را برای مدتی کوتاه به چنگ آورده و سو استفاده کنند و یکشبه پولدار شوند. متأسفانه دولت نتوانست متوجه این سوءاستفاده شود و برای تعادل بازار و ثبات قیمت مقدار زیادی طلا وارد بازار کرد. این مسئله منجر به ورشکستگی عده زیادی از مردم شد و به همین دلیل جمعه سیاه نام گرفت.
در سال ۱۹۵۰، پلیس فیلادلفیا از اصطلاح جمعه سیاه برای توصیف شورش در روز بعد از عید شکرگزاری استفاده کرد. این اتفاق زمانی رخ میداد که جمعیت خریداران و گردشگران، از اطراف به سمت مرکز شهر سرازیر میشدند تا برای دیدن یک بازی فوتبال بروند. در این روز نهتنها مرخصی نیروهای پلیس لغو میشد بلکه ساعات اضافهکار آنها افزایش مییافت و اعلام وضعیت فوقالعاده میشد.
در سال ۱۹۵۱ این تاریخ معنای دیگری به خود گرفت. کارگران با یکدیگر هماهنگ میکردند و اغلب به بهانههای مختلف این روز را مرخصی میگرفتند تا بتوانند پس از جشن شکرگزاری یک تعطیلات چهارروزه داشته باشند و به سرکار نروند.
ریشه دیگر این نامگذاری به حسابداران میرسد. حسابداران در قانونی نانوشته زمانی که ضرر میکردند، این ضرر را با جوهر قرمز و زمانی که سود میبردند با جوهر سیاه مینوشتند. در اوایل دهه ۶۰ بود که آنها متوجه شدند به خاطر حجم بالای خریدهای سال نو پس از شکرگزاری همه ارقام را با جوهر سیاه مینویسند. بنابراین این روز را در میان خود بلک فرایدی یا جمعه سیاه نامگذاری کردند.
علاوه بر این در همان زمان پلیس راهنمایی رانندگی به خاطر شلوغی و ترافیک خیابانها عبارت جمعه سیاه را به کار میبرد ولی کارشناسان روابط عمومی معتقد بودند نباید از این عبارت استفاده کرد زیرا نخستین معنی که به ذهن میرساند همان جمعه بدشگون و نحس است. آنها پیشنهاد دادند ازآنجاییکه هیچ اتفاق بدی در شرف رخ دادن نیست و هیچچیز نحسی درباره این جمعه وجود ندارد، آن را جمعه بزرگ نامگذاری کنند.
بلک فرایدی یا جمعه سیاه در ایران
همزمان با برگزاری بلک فرایدی در جهان، حراج جمعه سیاه در ایران هم برگزار میشود. در این روز برخی فروشگاهها و برندها در مراکز خرید تخفیفاتی را روی کالاهای خود در نظر میگیرند فروش میتواند هم به صورت آنلاین و هم حضوری برگزار شود. بسیاری از سایتهای ایرانی با نزدیک شدن به این روز پکیجهای تبلیغاتی و تخفیفاتی را برای مشتریان خود در نظر میگیرند. بلک فرایدی برندهای ایرانی در این زمان بسیار پرطرفدار هستند و افراد اغلب خریدهای خود را در این زمان انجام میدهند.
نظر شما