به گزارش خبرگزاری ایمنا از مازندران، مرکبات، دومین محصول کشاورزی استان مازندران بعد از برنج است که در چرخه اقتصادی این استان جایگاه ویژهای دارد و از شرق تا غرب مازندران که حرکت کنی، باغات مرکباتی همچون پرتقال، نارنگی، لیمو، گریپفروت، نارنج است که به چشم میآید و عطر دلانگیز این مرکبات است که مشام را مینوازد.
موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی مازندران دلیل فراوانی مرکبات در این دیار است، اما صاحبان تولید این محصولات پرمخاطب در بین مردم از زمان تولید تا برداشت و فروش آن با مشکلات عدیدهای دستوپنجه نرم میکنند، مشکلاتی که صدای باغداران را در آورده است.
طبق آمارهای رسمی، مجموع باغهای مرکبات مازندران ۱۱۲ هزار هکتار است که از این میزان ۱۱۰ هزار هکتار ارقام بارده هستند، همچنین از مجموع باغات مرکبات مازندران ۸۰ هزار هکتار زیر کشت ارقام مختلف پرتقال، ۳۰ هزار هکتار ارقام مختلف نارنگی و بقیه زیر کشت محصولاتی از جمله نارنج و لیمو قرار دارند.
برداشت مرکبات مازندران با ارقام زودرس نارنگی آغاز شده است و اکنون باغداران در حال برداشت نارنگیهای زودرس در سطح حدود ۱۱ هزار هکتار هستند.
نارنگی محلی با زبان محلی مازندرانی «اِمشو» که در سایزهای متعدد و با قیمتهای متفاوت از کیلویی ۲۰ هزار تا ۷۰ هزار تومان در میادین میوهوترهبار به فروش میرسد، به گفته سید اسماعیل علوی، رئیس جهاد کشاورزی ساری، ۵ هزار از اراضی کشاورزی این شهرستان را به خود اختصاص داده است و مجموع برداشت آن در سال به ۱۳۵ هزار تن میرسد و در سالجاری تاکنون ۳۵ محموله نارنگی به وزن ۶۹۲ تن برداشت شده است.
بابل از دیگر شهرستانهای مازندران است که بهعنوان قطبهای تولید مرکبات و نارنگی شناخته میشود و آن طور که محسن آهنگری، مدیر جهاد کشاورزی این شهرستان خبر داده است، سطح درخت بارور نارنگی در آن هزار و ۳۰۸ هکتار و غیر باور ۵۷ هکتار است و در سالجاری پیشبینی تولید بیش از ۳۶ هزار تن نارنگی در آن شده است.
باغدار فقط نیاز به حمایت دارد
آغاز فصل برداشت مرکبات موجب شده است که پای دو نفر از باغداران بنشینیم، باغدارانی که دلپری از وضعیت نابهسامان مرکبات در عرضه و تقاضا و بیشتر در امر قیمتگذاری و حضور دلالان و سودجویان در بازار سیاه پرتقال و نارنگی دارند
برادران اباذری که بیشترین هکتار اراضی مرکبات را در شهرستان آمل را به خود اختصاص دادهاند و حتی چندین بار باغدار نمونه کشوری و استانی در تولید کیوی و پرتقال شدند، تمام خواستهشان از مسئولان کشوری و استان، جلوگیری از ورود دلالان و ایجاد بازار سیاه است: «هماکنون وضعیت تولیدی مرکبات در استان مازندران خوب است و صادرات برای کشورهای همسایه حتی روسیه و عراق نیز فراهم شده است که این موجب رونق اقتصادی نهتنها مازندران بلکه برای کشور خواهد بود.»
آنها میگویند: باغدار چشم امیدشان فقط حمایت مسئولان است و اینکه در زمان برداشت محصول هوای آنها را داشته باشد و قیمت مناسبی برای باغداران و تولیدکنندگان مرکبات تعیین شود، نه اینکه با نرخشکنی عدهای منفعتطلب علاوهبر ضربه به باغدار موجب رکود رونق بازار نیز شوند.
به گفته این باغداران، قیمت گزاف سموم آفات برای مرکبات سر به فلک گذاشته است و با این قیمت گران و با وجود آفت انواع حشره بهویژه مگس مدیترانهای، خروجی قابل توجهی برای باغدار بر جای نمیماند، چراکه هزینه کارگر و سایر نهادههای باغی را نیز باید حساب کرد.
آن طور که برادران اباذری میگویند: فعالیت گسترده انجمن مرکبات پیشرو و شرکت تعاونی استان، باید یکی از اولویتهای مهم مسئولان در مازندران باشد تا مرکبات این خطه نهتنها در سطح کشور بلکه بسیاری از کشورهای همسایه حتی بازار اوراسیا بدرخشد.
بخشی از مرکبات تولیدی استان در انبارها ذخیرهسازی میشود
هادی باقری، معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران در گفتوگو با خبرنگار ایمنا میگوید: ۱۰ هزار هکتار از باغات نارنگی مازندران به کشت ارقام نارنگی پیشرس اختصاص دارد که میوهای سبز رنگ با مزه ترش است.
وی با بیان اینکه نارنگیهای زودرس شامل ارقام ایواساکی، میاگاوا، اکتیو و هوشیموتو است که بهطور معمول از دهه دوم شهریور برداشت میشود و در حال حاضر در بازار عرضه شده است، میافزاید: میزان تولید نارنگی زودرس مازندران در سالجاری ۲۵۰ هزار تن پیشبینی شده که میزان تولید و برداشت دیگر نوع نارنگی یعنی نارنگی دیرس ۵۰۰ هزار تن است.
باقری با بیان اینکه عمده تولید مرکبات در مازندران به تولید پرتقال اختصاص دارد، ادامه میدهد: برداشت پرتقال هم بسته به نوع زودرس یا دیررس از آبان شروع میشود و تا اواخر بهمن ادامه پیدا میکند.
وی تاکید میکند: بخشی از مرکبات تولیدی استان در انبارها ذخیرهسازی میشود تا در فرصت مناسب قیمتی به بازار داخلی و خارجی عرضه شود.
افزایش ۱۲ درصدی در نرخ صادرات از مبدا مازندران
بابک مؤمنی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به اقدامات جهاد کشاورزی در زمینه مرکبات استان میگوید: تمهیدات لازم برای صادرات مرکبات استان با رایزنی تجار و صادرکنندگان نمونه استان و توجه به کیفیت محصولات تولیدی اندیشیده شده است.
وی با بیان اینکه مازندران بزرگترین تولیدکننده مرکبات کشور است، میافزاید: این استان با تولید ۳.۵ میلیون تن انواع مرکبات، بزرگترین تولیدکننده مرکبات در کشور بوده و بیش از ۵۲ درصد تولید کشور را به خود اختصاص داده است.
مؤمنی با تاکید بر اینکه آغاز فصل برداشت مرکبات با نارنگی پیشرس آغاز و در ادامه انواع نارنگیها برداشت خواهد شد، اضافه میکند: از اوایل آبان نیز به استقبال برداشت انواع پرتقال و سپس انواع تامسون خواهیم رفت.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به افزایش ۱۲ درصدی در نرخ صادرات از مبدا این استان ادامه میدهد: این توفیق بزرگی است و با گسترش بازارهای صادراتی عرضه با کیفیت و با برند شرکتهای مازندران را دنبال میکنیم.
مؤمنی با بیان اینکه با توجه به مرغوبیت و کیفیت کمنظیر محصولات مرکبات مازندران در بازارهای جهانی، هر چقدر بتوانیم محصولات را به کشورهای منطقه بیشتر بشناسانیم در صادرات موفقتر خواهیم بود، میگوید: تمهیدات گمرکی در مازندران اندیشیده شده و کافی است، روند تمهیدات ما در گمرک کشورهای مقصد بیشتر شده و رایزنیهای بیشتری داشته باشیم تا ترخیص کالا سریعتر در کشورهای مقصد انجام شود، همچنین از ظرفیتهای حملونقل دریایی نیز میتوانیم در توسعه صادرات استفاده کنیم.
وی میافزاید: مدیریت حفظ نباتات ما پشتیبانی لازم بر نظارت بهداشت محصولات صادراتی را در بخش در قرنطینه گیاهی دنبال میکند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اعلام بر اینکه فضای مرکبات در سالجاری خوب است، میگوید: باغداران زحمت بسیار زیادی کشیدهاند که با شرایط اقلیمی و تهدیدات زیستی مختلف مدیریت باغهای خود را توسعه بدهند و با توجه به زحمات کشیده شده، باغداران با عرضه قیمت منطقی که ضامن سود کشاورز و باغدار باشد و کرامت مصرفکننده نیز حفظ شود، محصولات خود را عرضه میکنند.
وی اضافه میکند: مرکبات مازندران پس از برنج، دومین محصول مهم اقتصادی و منبع درآمد کشاورزی استان است، محصولی که تولید مازاد بر مصرف داخلی با نگاه اقتصادی و با تعیین استانداردهای صادراتی از سوی طرف مقابل تاییدیه کشورهای اوراسیا و چین را دریافت کرده است.
مؤمنی با بیان اینکه در کنار مسیر بازگشایی شده برای صادرات مرکبات مازندران تعداد سورتینگها و مراکز بستهبندی نیز از ۲۰۰ به ۸۰۰ واحد افزایش پیدا کرد تا زنجیره صادرات پس از باغ نیز تکمیل شود، میگوید: ظرفیت انبارداری محصولات کشاورزی مازندران هم بر همین مبنی از ۸۰۰ هزار تن با توسعه سردخانهها به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن رسید.
طرح صادرات مرکبات از مازندران به کشورهای مختلف جهان در دست پیگیری است
حسین ملایی، معاون امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز درباره رنگآمیزی و سبززدایی مرکبات نوبرانه در استان میگوید: دانشگاه علوم پزشکی مازندران ضوابطی را برای تولید و عرضه مرکبات در نظر گرفته که براساس آن رنگآمیزی مرکبات در سورتینگها ممنوع است و در صورت هرگونه گزارش سبززدایی با متخلفان برخورد خواهد شد.
وی با بیان اینکه در سالجاری صادرات مرکبات از استان شرایط جدید و ویژهای خواهد داشت، میافزاید: طرح صادرات مرکبات از مازندران به کشورهای مختلف جهان در دست پیگیری است و باید با برنامهریزی اصولی برای تحقق این امر بکوشیم.
معاون امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه باید از شرایط سنتی صادرات کالا دست برداریم، ادامه میدهد: تحقق صادرات مطلوب مرکبات به چین، نیازمند رعایت الزامات کشور مقصد است و تمام سردخانهها و انبارهای صادراتی که قرار است در طرح صادرات مرکبات به کشور چین مشارکت داشته باشند، باید در سامانه مربوطه در وزارت جهاد کشاورزی ثبت شود، چراکه در غیر این صورت محصول تولیدی نگهداری شده در سردخانه فاقد مجوز، امکان صادر ندارد.
وی با بیان اینکه صادرات مرکبات به چین دارای چارچوب بهداشتی خوبی است که در صورت اجرای دقیق آن علاوهبر رونق کسبوکار، فرهنگ صادرات کالا به کشورهای مختلف را در بین کشاورزان نهادینه میکند، میگوید: مسئولان امر و فعالان اقتصادی با برنامهریزی اصولی برای تحقق این امر بکوشند.
به گزارش ایمنا، با همه فرازونشیبها موجود در تولید مرکبات استان مازندران از زمان برداشت نارنگی پیشرس تا پرتغال و کیوی، نکته حائز اهمیت در این مورد محصول این است که باغداران ما نباید برای برداشت محصول خود عجله کنند و میوه نارس به بازار عرضه کنند و بهدلیل ترس از سرما و تغییرات جوی ارزشگذاری محصولات خود را پایین بیاورند و فرصت را برای دلالان و سودجویان کمین کرده فراهم کنند.
مسئولان استانی و کشوری، علاوهبر تأمین زیرساختها اعم از انبار و سورتینگها برای نگهداری مرکبات، باید در جهت آگاهیبخشی باغداران در زمینه نحوه نگهداری محصول باغی خود، کارشناسان جهاد کشاورزی را به میان تولیدکنندگان بفرستند.
اکنون به گفته سازمان جهاد کشاورزی مازندران فضای مرکبات در این استان خوب است اما این فضای مطلوب و خوب را باید باغداران حس کنند و رضایتمندی برای هر یک از آنها چه در عرصه تقاضا و چه در عرصه عرضه حاصل و زمانی که فصل برداشت مرکبات استان مازندران فرا میرسد، زمینه فروش از داخل و خارج از کشور فراهم شود.
گزارش از کبریا مقدس، خبرنگار ایمنا در مازندران
نظر شما