خطر در کمین پل تاریخی اورگان چادگان

پل تاریخی اورگان با قدمتی ۱۰۰ ساله در شهرستان چادگان یکی از ۱۰ آثار تاریخی ملی این شهرستان است که طی یک‌ سال اخیر به دلیل حمل‌ونقل خودروهای سنگین و طغیان رودخانه دچار ریزش شده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از اصفهان، روستای اورگان از توابع شهرستان چادگان یکی از روستاهای بختیاری‌نشین استان اصفهان است که قدمتی دیرینه دارد و دارای بافت سنتی و تاریخی است.

وجود درختان کهنسال گردو در این منطقه نشان از قدمت طولانی‌مدت آن دارد که هرساله به ویژه در فصل بهار میزبان گردشگران و دوست‌داران طبیعت است، در کنار ویژگی‌های طبیعی این روستا از دیر زمان شاهد حضور اقوام بختیاری بوده است که دارای فرهنگ غنی هستند.

آثار حضور آن‌ها در جای‌جای بخش چنارود مرکزی از جمله شیرهای سنگی و عشایر به چشم می‌خورد که یکی از مهم‌ترین و زیباترین آثار تاریخی در این منطقه و شهرستان چادگان، پل اورگان است.

پل تاریخی اورگان واقع در ۳۰ کیلومتری شهرستان چادگان یکی از آثار تاریخی با قدمتی حدود ۱۰۰ سال است که یادگاری از حضور اقوام بختیاری در این منطقه و راه ارتباطی با روستاهای اطراف در بخش چنارود است.

این پل به طول ۹۰ متر عرض پنج متر دارد و دارای ۱۲ پایه و ۱۱ دهانه بوده و به شکل طاق جناغی طراحی شده است، در قسمت میانی پل طاقچه‌ای تعبیه شده است تا در زمان وقوع سیل از فشار آب کاسته شود.

این پل توسط یکی از اهالی ساکن در این منطقه به نام «حاج جلیل استکی» و با سنگ‌ها و مصالح محلی ساخته شده و سال ۱۳۹۵ به ثبت آثار ملی رسیده است.

با توجه به افزایش رفت و آمد و حمل‌ونقل ماشین‌های سنگین، همچنین وقوع طغیان‌های رودخانه در یک سال اخیر، این پل دچار وضعیت بحرانی و ریزش شده که برای جلوگیری از ادامه این روند نیازمند مرمت و جایگزین کردن مسیری دیگر بر رودخانه زاینده‌رود است تا از وارد آمدن آسیب به این بنای تاریخی و ارزشمند جلوگیری شود.

پل اورگان، یکی از ۱۰ اثر ملی چادگان است

غلامعلی صفری، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان چادگان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در اصفهان، اظهار می‌کند: در شهرستان چادگان آثار تاریخی گوناگونی وجود دارد که طی سالیان گذشته با حضور کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی نسبت به شناسایی و ثبت بناهای تاریخی در چادگان اقدام شده است.

وی می‌افزاید: از این آثار تاریخی شناسایی شده، حدود ۱۰ مورد در فهرست آثار ملی ثبت شد که ۹ مورد ملموس و یک مورد مربوط به علم‌گردانی محله مندرجان در ماه محرم بوده است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان چادگان تاکید می‌کند: از این تعداد آثار تاریخی ثبت شده، پل تاریخی اورگان در روستای اورگان به شماره ۳۱۵۸۶ سال ۱۳۹۵ در فهرست آثار ملی ثبت شد که به نوعی راه ارتباطی روستای اورگان با مرکز شهرستان و راه ارتباطی با استان چهارمحال و بختیاری است.

صفری اضافه می‌کند: این پل با توجه به طغیان رودخانه طی چندسال اخیر، چندین بار مرمت شده و امسال نیز مرمت آن با اعتباری بالغ بر ۱۰ میلیارد ریال آغاز شده است.

وی عنوان می‌کند: امسال نیز با توجه به طغیان رودخانه و ایجاد حفره‌هایی در دهانه‌های پل، اقدام به مرمت اضطراری دهانه‌های این پل کردیم و مسئولان راهداری و اداره حمل‌ونقل جاده‌ای باید یک اعتبار ملی برای ساخت پل ارتباطی روستای اورگان اختصاص دهند.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان چادگان خاطرنشان می‌کند: با ساخت پل جدید توسط اداره حمل‌ونقل جاده‌ای، امکان اینکه حمل‌ونقل ماشین‌های سنگین از روی این پل تاریخی را قطع کنیم بیشتر می‌شود.

زنگ خطر در کمین پل تاریخی اورگان

حدود ۸۰ درصد از عملیات ترمیم این پل انجام شده است

صفری می‌گوید: حدود ۸۰ درصد از عملیات ترمیم این پل انجام شده است و این امر تنها می‌تواند برای حفظ پل تاریخی و مقاومت در برابر عبور خودروهای سنگین با وزن ۲۰ تن باشد.

وی اضافه می‌کند: محدودیت عبور و مرور ماشین سنگین را نمی‌توانیم روی آن محدود کنیم، چراکه راه ارتباطی حدود ۵۰ روستا با مرکز بخش چنارود در روستای اورگان است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان چادگان تصریح می‌کند: در مرکز بخش چنارود و این روستا کلانتری، مرکز سلامت و بخشداری است که اگر محدودیتی برای حمل‌ونقل روی این پل اعمال شود، راه ارتباطی اهالی بخش چنارود و بختیاری‌ها با این سه قسمت انتظامی، امنیتی و بهداشتی مرکز روستا قطع خواهد شد.

به گزارش ایمنا، ترمیم و بازسازی پل تاریخی اورگان نیازمند همکاری مسئولان و مردم بومی این منطقه است تا روند بازسازی آن با سرعت بیشتری پیگیری شود که این مهم راهکار مؤثری برای جایگزین کردن مسیر بهتر با هدف رفت و آمد به این روستا و تخصیص منابعی برای انجام آن است.

کد خبر 799986

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.