دولت چهاردهم و تداوم حرکت در ریل سیاست همسایگی

سفر رئیس‌جمهور به ترکمنستان که پس از بازدید وی از عراق و قطر انجام گرفته است را می‌توان در راستای تقویت سیاست همسایگی و رفع موانع همکاری و بهبود روابط با کشورهای منطقه آسیا دانست؛ موضوعی که همواره یکی از ارکان مهم سیاست خارجی جمهوری اسلامی در اسناد بالادستی و سیاست‌گذاری‌های کلی بوده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، «عشق‌آباد» پایتخت ترکمنستان در روزهای اخیر مقصد چهارمین سفر خارجی رئیس دولت چهاردهم بود که به دعوت «سردار بردی محمداف» رئیس‌جمهور ترکمنستان و با هدف شرکت در همایش بین‌المللی بزرگداشت سیصدمین سالگرد «مختومقلی فراغی» شاعر بزرگ ترکمن انجام شد. اما دیدارها و گفت‌وگوهای پزشکیان در ترکمنستان به همین موضوع محدود نشد و در یکی از مهم‌ترین دیدارهای حاشیه‌ای این مراسم، رئیس‌جمهور کشورمان با ولادیمر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه ملاقات و گفت‌وگو کرد، دیداری که در آن، پوتین به‌طور رسمی از پزشکیان برای حضور در نشست دو جانبه بریکس دعوت به عمل آورد و اظهار کرد: ما به‌طور مشترک در سطح بین‌المللی همکاری می‌کنیم و ارزیابی‌ها و رویکردهای جهانی ما یکسان است.

پزشکیان نیز با بیان اینکه ایران و روسیه ظرفیت‌های متقابل و مکمل خوبی دارند و می‌توانند به یکدیگر کمک کنند، اظهار کرد: مواضع ما در دنیا خیلی نزدیک‌تر از دیگران به یکدیگر است.

رئیس‌جمهور با ابراز امیدواری نسبت به تسریع در امضای سند راهبردی مشارکت ایران و روسیه، بر توسعه همکاری‌های بین دو کشور تأکید کرد و اظهار کرد: امیدوارم در جریان حضور در اجلاس بریکس در روسیه، این معاهده را نهایی کنیم.

وی با اشاره به وضعیت بحرانی منطقه تصریح کرد: رژیم صهیونیستی هیچ چارچوب حقوقی و انسانی بین‌المللی را رعایت نمی‌کند و شرایط در منطقه بحرانی است؛ کشورهای اروپایی و آمریکا نمی‌خواهند ارتباطات کشورهای منطقه در بستر آرامی ادامه پیدا کند.

دیدار پوتین و پزشکیان

در واقع این سفر که پس از بازدید رئیس‌جمهور از عراق و قطر انجام گرفته است را می‌توان در راستای تقویت سیاست همسایگی و رفع موانع همکاری و بهبود روابط با کشورهای منطقه آسیا دانست؛ موضوعی که همواره یکی از ارکان مهم سیاست خارجی جمهوری اسلامی در اسناد بالادستی و سیاست‌گذاری‌های کلی بوده است و در دولت‌های مختلف با شدت و ضعف متفاوتی دنبال شده است.

مسعود پزشکیان نیز در راستای تداوم دیپلماسی فعال دولت شهید رئیسی در این زمینه، با تاکید بر ارتباط با همسایگان و اولویت کشورهای منطقه در زمان تبلیغات انتخاباتی، همچنین در مقاله‌ای که در روزنامه تهران تایمز به عنوان مانیفست سیاست خارجی دولت چهاردهم و نگاه این دولت به جهان به انتشار رساند، پایبندی، تعهد و اولویت خود را به این موضوع نشان داد.

سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه دولت چهاردهم نیز در برنامه‌ای که برای رأی اعتماد به مجلس شورای اسلامی ارائه داد بر «پیشبرد سیاست همسایگی بلا واسطه و پیرامونی و کوشش برای به حداقل رساندن اختلافات و پیونددهی زیرساختی با همسایگان در حوزه‌های مختلف» تاکید کرد و در این برنامه به دیپلماسی اقتصادی فعال و اثرگذار در راستای کمک به پیشرفت اقتصادی تجارت کالا و خدمات و حمل‌ونقل منطقه‌ای و بین‌المللی کشور، حمایت همه‌جانبه از محور مقاومت و حقوق مردم مظلوم فلسطین بر پایه ابتکار مقام معظم رهبری و بهره‌گیری از توانایی‌های دیپلماتیک و حقوقی، نگاه بلندمدت در روابط خارجی به خصوص در روابط با همسایگان و حضور اثرگذار و جهت بخش در پدیده‌ها حوادث و جریان‌های مختلف سیاسی-اقتصادی جهان و نقش‌آفرینی فعال و مؤثر در روندها و بحران‌های منطقه‌ای و بین‌المللی اشاره داشت.

دولت چهاردهم و تداوم حرکت در ریل سیاست همسایگی

لازم به ذکر است که افزایش سطح تهدیدات در منطقه و آتش‌افروزی‌های روز افزون رژیم صهیونیستی، ضرورت تقویت ارتباط و همگرایی با کشورهای همسایه را بیش از پیش افزایش داده است و همواره یکی از محورهای اصلی سخنان رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه در سفر به کشورهای منطقه متمرکز بر همین موضوع بوده است.

در همین راستا سفر پزشکیان به قطر در بحبوحه حملات سنگین رژیم صهیونیستی به لبنان و همچنین سفر عراقچی به بیروت و سپس دمشق، ایستادگی و خدشه‌ناپذیری منافع ملی و امنیت کشور، تعهد ایران به محور مقاومت و آرمان فلسطین، استفاده از فرصت حضور در مجامع منطقه‌ای، قاره‌ای و بین‌المللی برای بیان اصول و آرمان‌های کشورمان در حوزه سیاست خارجی و نگاه ایران به منطقه، قاره آسیا و جهان را نشان داد و حالا سفر به ترکمنستان نیز فرصت تازه‌ای پدید آورد تا علاوه بر پیگیری مسائل و مشترکات فرهنگی میان دو کشور، با استفاده از ظرفیت ملاقات‌های جانبی، فرصت بیشتری برای ارتقای جایگاه منطقه‌ای و امنیتی کشور ایجاد شود.

فرصت مهم همگرایی با کشورهای آسیای میانه

در همین راستا حسن هانی‌زاده، کارشناس مسائل منطقه در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: سفر پزشکیان به عشق‌آباد در چارچوب سیاست دولت چهاردهم برای گسترش دیپلماسی همسایگی به‌خصوص با کشورهای آسیای میانه تلقی می‌شود و از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی افزود: در حال حاضر شرایط منطقه اقتضا می‌کند یک سری تحرکات دیپلماتیک بین ایران و کشورهای آسیای میانه و جنوب قفقاز وجود داشته باشد تا ایران بتواند فضای تعاملات خودش را با کشورهای پیرامونی گسترش بدهد.

کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: این سفر به دلیل مشترکات فرهنگی، زبانی و تاریخی میان ایران و کشورهای مختلف آسیای میانه از جمله تاجیکستان و ترکمنستان می‌تواند مؤلفه مهمی برای همگرایی بین ایران و کشورهای آسیای میانه تلقی شود.

اتحاد برای کاهش نفوذ رژیم صهیونیستی

هانی‌زاده تصریح کرد: این سفر هم نتایج بسیار مهمی به لحاظ فرهنگی، اقتصادی و سیاسی به دنبال دارد و هم به لحاظ امنیتی حاشیه امنی برای ایران در منطقه جنوب قفقاز و آسیای میانه ایجاد می‌کند که می‌تواند موجب کاهش نفوذ و تلاش رژیم صهیونیستی برای نفوذ در کشورهای آسیای میانه شود.

وی افزود: این سفر موجب خواهد شد که ایران طرح کریدور شمال-جنوب جدید را برای انتقال کالا دنبال کند؛ در این سفر سخنان رئیس‌جمهور اسلامی ایران به‌ویژه در طرح موضوعات مهمی همچون غزه و جنوب لبنان در رسانه‌های مختلف جلب توجه کرد.

کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: سفر آقای عراقچی به عربستان، قطر، لبنان و سوریه نیز از لحاظ امنیتی، نظامی و همکاری‌های منطقه سفر تأثیرگذاری است زیرا بالاخره کشورهای عرب منطقه باید بدانند جمهوری اسلامی ایران کشوری مهم در منطقه است و برای ایجاد فضای تعامل میان کشورهای عرب حوزه خلیج‌فارس و ایران گام‌های بلندی بردارند.

وی خاطرنشان کرد: سفر عراقچی به سوریه و لبنان تأثیرات مهمی در وضعیت منطقه خواهد داشت، همچنین سفر قالیباف به تاجیکستان و سفر پزشکیان به ترکمنستان همه در راستای تلاش دیپلماتیک ایران در همه حوزه‌ها و سطوح برای ایجاد همگرایی منطقه‌ای و تعامل دل‌پذیر بین ایران و کشورهای منطقه است.

دولت چهاردهم و تداوم حرکت در ریل سیاست همسایگی

به گزارش ایمنا، با گذشت بیش از دو ماه از عمر دولت چهاردهم، تحرکات دستگاه دیپلماسی و شخص رئیس‌جمهور نشان داده است که سیاست همسایگی و وفاق با همسایگان، قرار نیست صرفاً در حد شعار باقی بماند و می‌توان با استفاده از این ظرفیت مهم، گام‌های مهمی در زمینه افزایش همکاری‌های اقتصادی، تجاری، فرهنگی و امنیتی برداشت.

کد خبر 799552

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.