به گزارش خبرگزاری ایمنا، رهبر معظم انقلاب اسلامی در آخرین روز از شهریور سال جاری، در دیدار مسئولان نظام، سفرای کشورهای اسلامی و میهمانان کنفرانس وحدت، بر ضرورت تشکیل «امت اسلامی» تأکید کردند و آن را یکی از بزرگترین درسهای نبوی دانستند. ایشان اشاره کردند که خواص دنیای اسلام باید انگیزه برای این امر را تقویت کنند تا مسلمانان با قدرت درونی خود، چالشهای موجود را پشت سر بگذارند. ایشان همچنین بر لزوم وحدت درونی و جلوگیری از تفرقه تأکید کردند، زیرا تفرقه موجب سلطه دشمنان اسلام میشود و در نهایت خواستار همکاری و همدلی میان مسلمانان برای تحقق این هدف شدند.
ایشان در بیاناتشان از فقدان «امت اسلامی» سخن گفتند و فرمودند: «ما امروز فاقد امت اسلامی هستیم. کشورهای اسلامی زیادند، نزدیک دو میلیارد مسلمان در دنیا زندگی میکنند، اما عنوان امت را نمیتوان بر این مجموعه گذاشت؛ چون هماهنگ نیستند، چون یکجهت نیستند. امت یعنی مجموعه انسانهایی که در یک جهت، به سوی یک هدف، با یک انگیزه دارند حرکت میکنند؛ ما اینجور نیستیم، ما متفرقیم.»
بر این اساس تشکیل امت اسلامی نیازمند وحدت و همبستگی بین مسلمانان است، البته یکی از راهکارهای زمینهساز وحدت مسلمانان و شکلگیری امت اسلامی، آگاهیبخشی و بیدارسازی مسلمانان نسبت به آرمانها، اهداف و وظایف اسلامی آنها است. رمز اتحاد ملل مسلمان در تحقق اسلام و پایبندی واقعی مردم و زمامداران آنها به دین مبین اسلام نهفته است تا به دور از هر عامل تفرقهبرانگیزی، مسیر اتحاد و همبستگی امت در پرتو مکتب توحید، هموار و مهیا شود و در این میان یکی از آفات جریان بیداری اسلامی را میتوان عملکرد تفرقهانگیز جریانهای افراطی سلفی وهابی عنوان کرد و مبارزه با چنین جریانی، اولین اقدام راهبردی در راستای تحقق آرمان وحدت امت اسلامی است.
ملزومات امت واحده اسلامی
به حکم بسیاری از آیات قرآنی، مسلمانان یک امت هستند و منظور از امت یعنی همه کسانی که به دنبال تحقق توحید، عدالت و کرامت انسان خواهند بود. این ید واحده باید رهبری واحد حاضر داشته باشد و بهتبع آن وحدت در برابر دشمنان مشترک را میتوان عناصر و اجزای امت از لحاظ هویتی قلمداد کرد. اما فرقهگرایی و تفرقه موجب شده امت اسلامی به شکل واقعی وجود نداشته باشد، بنابراین میتوان گفت مسلمانان هنوز ید واحده نشدهاند که بتوانند امت اسلامی را تشکیل دهند. نتیجه این تفرقه سلطه دشمنان اسلام بر مسلمانان است که خود را به اشکال گوناگونی نمایان میکند؛ بهطوری که ملاحظه میشود نسلکشی بیسابقه مردم مظلوم غزه به دست رژیم جنایتکار صهیونیستی در سایه حمایت کشورهای غربی و بیعملی مجامع بینالمللی در حال انجام است و بیپناهی مردم غزه را میتوان تنها یکی از تبعات خسارتبار فقدان «امت اسلامی» دانست.
برای ساخت امت اسلامی نیاز به چهار رکن وجود دارد؛ اول امر به معروف و نهی از منکر و به طور خاص امر به اسلام و وحدت اسلامی و پیروی از رهبری یکپارچه است. دومین رکن ایمان راسخ است که بر مبنای مبارزه با طاغوت، برادری اسلامی، مقاومت و پیروی از رهبری امت اسلامی شکل خواهد گرفت. سومین رکن اتصال به حبلالله و پرهیز از تفرقه و چهارمین رکن مقابله با عقبماندگی و تلاش برای پیشرفت مسلمانان است.
قانون اساسی جمهوری اسلامی اساساً تشکیل امت واحده را یک وظیفه میداند و به حکم آیه «إِنَّ هٰذِهِ امت کُم أُمَّةً واحِدَةً وَأَنا رَبُّکُم فَاعبُدونِ» تاکید شده است که همه مسلمانان یک امت هستند و دولت جمهوری اسلامی موظف است که در زمینههای مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و دیگر ابعاد، امت را به یکدیگر نزدیک کند.
مراحل دستیابی به امت اسلامی
از دیدگاه رهبر انقلاب اسلامی، مراحل دستیابی به امت اسلامی سیری مشخص دارد که باید پیموده شود؛ سیری که از انقلاب اسلامی و تشکیل نظام اسلامی شروع شده و به تشکیل جامعه اسلامی و در نهایت تشکیل امت اسلامی ختم خواهد شد که ایمان، وحدت مذاهب، تقویت هویت اسلامی از الزامات اساسی این فرایند است، البته بیداری و احساس نیاز واقعی ملتهای مسلمان به وحدت در این فرایند بسیار مؤثر است هرچند ایجاد این بیداری و خواست عمومی بر عهده خواص دنیای اسلام است. رهبر انقلاب در این باره فرمودند: «سیاستمداران، علما، دانشمندان، دانشگاهیان، طبقات بانفوذ و صاحب فکر، شعرا، نویسندگان، تحلیلگران سیاسی و اجتماعی، اینها میتوانند اثر بگذارند. فرض بفرمایید اگر ده سال همه مطبوعات دنیای اسلام بر روی اتحاد مسلمین تکیه کنند، مقاله بنویسند، شاعر شعر بگوید، تحلیلگر تحلیل کند، استاد دانشگاه تبیین کند، عالِم دینی حکم کند، بلاشک در طول این ده سال وضعیت به کلی عوض خواهد شد؛ ملتها که بیدار شدند، ملتها که علاقهمند شدند، دولتها ناچار میشوند در آن جهت حرکت کنند.»
دشمنان اسلام بزرگترین مانع شکلگیری امت اسلامی
به هر روی نگاه رهبر انقلاب به ساخت «امت اسلامی» بر مبنای واقعیت و به دور از شعارزدگی است؛ هرچند این اقدام سختیهای خود و موانع و چالشهای ریز و درشت مربوط به خود را دارد که اصلیترین این موانع دشمنان دنیای اسلام هستند که بیشترین منفعت را از اتحاد نداشتن دنیای اسلام خواهند برد، چرا که اتحاد دنیای اسلام و تشکیل امت اسلامی دست آنها را از چپاول ثروتها و استعمار مردم مسلمان کوتاه خواهد کرد و بر همین اساس تلاش میکنند با هر مانعی از تشکیل امت اسلامی جلوگیری کنند. رهبر انقلاب در همین رابطه تاکید کردند: «البته این حرفی که بنده عرض میکنم -ایجاد این وحدت و تشکیل امت اسلامی- دشمنانی دارد؛ دشمنان اسلام؛ روی «دشمنان اسلام» فکر کنید، تکیه کنید؛ دشمن فلان کشور، مهم نیست؛ کسانی هستند دشمن اسلاماند، ولو به یک بخشی از مسلمین به ظاهر خودشان را نزدیک میکنند برای اینکه یک بخش دیگر را نابود کنند، اما در واقع دشمن اسلاماند؛ اینها نمیخواهند این امت اسلامی تشکیل بشود؛ اینها نمیخواهند این اتحاد به وجود بیاید؛ اینها گسلهای مذهبی درون دنیای اسلام را فعّال میکنند.
یکی از مشکلتراشترین گسلهای موجود بین جوامع، گسل اعتقادی و دینی است، مثل گسلهای زلزله. اگر چنانچه این گسل فعّال بشود، خیلی آسان نمیشود این گسل را خاموش کرد. جنگهای صلیبی دویست سال طول کشید و واقعاً صلیبی بود؛ واقعاً جنگ دینی بود و روی تعصّبات دینی این کار انجام گرفت. نمیگذارند، نمیخواهند بگذارند. باید بر خواست دشمن فائق آمد. اینکه امام بزرگوار ما از قبل از پیروزی انقلاب بر روی وحدت دنیای اسلام و وحدت شیعه و سنّی این همه تکیه کردهاند، به خاطر همین است؛ چون قدرت دنیای اسلام ناشی از اتحاد است و دشمن عکس این را میخواهد و به عکس این عمل میکند و تلاش میکند. این درس امروز ما از حضرت است.»
وظیفه تکتک افراد جامعه اسلامی
با این حال تشکیل «امت اسلامی» یکی از آرمانها و اهداف متعالی نظام مقدس جمهوری اسلامی است، هرچند تا رسیدن به قله این هدف باید گامهای محکمی برداشته شود که بخشی از این هدف توسط افراد جامعه محقق خواهد شد، بهطوری که میتوان گفت هر فرد نوعی بسته به تواناییها، شرایط و موقعیت خود در رسیدن به این آرمان وظایفی را بر عهده دارد. چیزی که رهبر انقلاب هم آن را تبیین کردهاند و فرمودهاند: «فرض بفرمائید اگر ده سال همه مطبوعات دنیای اسلام بر روی اتحاد مسلمین تکیه کنند، مقاله بنویسند، شاعر شعر بگوید، تحلیلگر تحلیل کند، استاد دانشگاه تبیین کند، عالِم دینی حکم کند، بلاشک در طول این ده سال وضعیت به کلی عوض خواهد شد.»
ایشان بر اتحاد و انسجام داخلی در کنار استفاده از تواناییها و موقعیت فردی تاکید کردهاند و فرمودهاند: «این را هم ما خودمان و مردم کشور خودمان توجه داشته باشیم که اگر ما میخواهیم پیام ما، پیام وحدت ما، در دنیا صادقانه تلقّی بشود، باید بین خودمان این اتّحاد را ایجاد کنیم. اختلاف سلیقه و اختلاف نظر و اختلافات سیاسی و امثال اینها نباید در همدستی و همبازویی و همگامی ملت و همدلی ملت تأثیر بگذارد؛ دنبال اهداف حقیقی باید حرکت کنیم.» معظمله همچنین نسبت به فعال کردن گسلهای مذهبی هشدار دادهاند، چرا که دغدغه مندان تشکیل امت اسلامی در زمین دشمن بازی نمیکنند، بلکه تلاش میکنند در جهت تقویت وحدت و اتحاد امت اسلامی گام بردارند.
تشکیل امت اسلامی دغدغهای دیرینه
البته این دغدغه رهبر انقلاب مربوط به امروز نیست، بلکه ایشان همواره بر این مسئله تاکید داشتهاند تا جایی که در ۱۵ خرداد سال ۶۹ نیز به این موضوع پرداخته و فرمودهاند: «ملت اسلام بیش از یک میلیارد نفوس در دنیا دارد. کشورهایی در آسیا، در خاورمیانه، در آفریقا، با عنوان اسلامی وجود دارد. شخصیّتهای برجسته، دانشمندان، متفکران و فیلسوفان، در میانِ مسلمانانِ همه جای دنیا هستند. این جمعیّتِ بیش از یکمیلیاردی -که بیش از یکپنجم نفوس دنیا را دارند- اگر بخواهند به قدر نفوس خودشان در حوادث دنیا اثر بگذارند، معنایش این است که یکپنجم همه حوادث عالم با اراده مسلمین انجام بگیرد؛ چیز خیلی مهم و عظیمی است». ایشان در بخش دیگری فرمودهاند: «جمعیتی با این عظمت و با این اعتقاد دینی که باید در امور دنیا و امور زندگی دخالت بکنند، اگر یکپارچه و بانشاط باشند، اگر برای خودشان حق قائل باشند، اگر وارد صحنه باشند، چقدر برای ابرقدرتها سنگین تمام خواهد شد! چقدر برای نیروهای استعماری که در کشور همین مسلمانان، نفت و ثروتهای طبیعی و پول و بازار و هرچه را که بوده و نبوده، غارت کردهاند، خسارتبار تمام خواهد شد! درست است؟ برای اینکه چنین روزی پیش نیاید و مسلمانان یک روز به عنوان مزاحمی برای غارتگران عالم به حساب نیایند، حداقل ۱۵۰ سال و شاید بیشتر است که استعمار کار میکند و نقشه میکشد و پول خرج میکند و کار نظامی و سیاسی و فرهنگی میکند، تا از حادثه حضور عظیم مسلمین در صحنه عالم جلوگیری کند.»
نابودی داعش ثمره اتحاد امت اسلام بود
محسن نصری، استاد علوم سیاسی دانشگاه به خبرنگار ایمنا میگوید: بر اساس آیات قرآن کریم به ویژه آیه ۱۰۳ سوره آل عمران «واعتصموا بحبل الله جمیعاً ولا تفرقوا» همه مسلمانان باید به حبل الهی که به تعبیر علامه طباطبایی در تفسیر المیزان همان قرآن و عترت است، تمسک جویند تا در همکاری، تعامل و کنش با یکدیگر بتوانند اهداف اسلامی را در کنار عزت و سربلندی و استقلال خود پیگیری کنند.
وی میافزاید: امروز یکی از مشکلات جهان اسلام با حدود دو میلیارد نفر جمعیت، تفرقه و پراکندگی است؛ بر همین اساس جریان استعمار انگلیس و بعدها آمریکا در تلاش هستند تا روزبهروز این اختلاف و تفرقه را تشدید کنند تا مسلمانان نتوانند ید واحده و امت واحد باشند و برای اهداف مشترک خود تلاش و مجاهدت کنند؛ لذا امروز یکی از مشکلات دنیای اسلام همین وحدت نداشتن و ایجاد تفرقه است.
استاد علوم سیاسی دانشگاه تاکید میکند: ندای امام بزرگوار ما در پیروزی انقلاب اسلامی و امروز رهبر معظم انقلاب این است که مسلمانان باید متحد شوند؛ نمونه کوچک این مسئله داستان لبنان و فلسطین، سوریه و عراق است که با اتحاد جهان اسلام توانستند در مقابل دشمنانشان موفق شوند.
وی ابراز کرد: در واقع هنر شهید حاج قاسم سلیمانی این بود بسیج جهان اسلام که آرمان امام عزیز امت بود را شکل بخشید و با تشکیل قوای دفاع وطنی سوریه، حشدالشعبی عراق، حزبالله لبنان، حیدریون پاکستان، فاطمیون افغانستان و بسیج، سپاه و ارتش ایران اسلامی اتحادی در بسیج جهان اسلام پدید آورد و دشمنی به نام داعش که با حمایت آمریکا و اروپا و صهیونیستها به وجود آمده بود، شکست خورد.
نصری خاطرنشان کرد: امروز ۵۱ کشور عضو سازمان کنفرانس اسلامی هستند؛ کشورهایی که اکثر جمعیت آنها را مسلمانان تشکیل میدهند و چنانچه همه این کشورها با یکدیگر متحد شوند و همکاری کنند، بهطور قطع دشمنان نخواهند توانست بر آنها تسلط یابند و در مقابل خواهند توانست به اهداف متعالی و عرصه تمدنساز خود نزدیک شوند.
به گزارش ایمنا، تشکیل امتی قدرتمند بر مدار ایمان، علم و فناوری، نفی نظام سلطه، متحد و منسجم در مقابله با دشمنان قسمخورده اسلام، یعنی شیطان بزرگ آمریکا و صهیونیست غاصب، حرکت مسلمانان را به سمت تشکیل امت واحده هموار میکند و امروز مقاومت اسلامی و پیروزیهای جبهه مقاومت را میتوان گامی جهادی برای تحقق امت اسلامی تلقی کرد.
نظر شما