به گزارش خبرگزاری ایمنا، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شامگاه سهشنبه _دهم مهر ۱۴۰۳_ در عملیات غرورانگیز «وعده صادق ۲» با رمز مبارک «یا رسول الله» توانست اهداف امنیتی و اطلاعاتی رژیم صهیونیستی را در قلب سرزمینهای اشغالی را هدف قرار دهد؛ عملیاتی که در آن ۹۰ درصد موشکها با موفقیت به اهداف از پیش تعیینشده اصابت کرد و سران رژیم صهیونیستی را از تسلط اطلاعاتی و عملیاتی جمهوری اسلامی ایران به وحشت انداخت.
این حمله موشکی تمام دستاوردها و چشماندازهای خیالی رژیم غاصب صهیونیستی را بر باد داد و بهقدری تأثیرگذار بود که بسیاری از تحلیلگران، آن را واقعه هفتم اکتبرِ دوم علیه رژیم صهیونیستی نامیدند و پس از آن موقعیت رژیم صهیونیستی چندین پله تنزل یافت.
این عملیات پیروزمندانه که در پاسخ به ترور شهیدان اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس و سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان و نیز سردار عباس نیلفروشان، مستشار ایرانی در لبنان انجام شد، با واکنشهای مختلفی روبهرو بود و پیامدهای داخلی و بینالمللی مهمی را به دنبال داشت. در این مجال به بررسی برخی از این پیامدها خواهیم پرداخت.
یکی از مهمترین پیامدهای این عملیات، اعطای نشان فتح توسط رهبر معظم انقلاب به سردار امیرعلی حاجیزاده، فرمانده هوافضای سپاه پاسداران بود؛ علت این تصمیم را میتوان در دو عملیات موفق «وعده صادق ۱ و ۲» در سال جاری دانست تا جایی که به گفته همه کارشناسان نظامی و نیز رسانههای غربی رژیم صهیونیستی با همه حمایتها و ظرفیتهایی که در اختیار دارد و نیز همه ادعاهایش مبنی بر داشتن دست برتر در منطقه، نتوانست مانع اصابت موشکهای ایرانی به اهداف مد نظر شود تا جایی که به اذعان برنامهریزان عملیات، بیش از ۹۰ درصدی موشکهای جمهوری اسلامی ایران از سامانههای پدافندی گذر و به اهداف مورد نظر اصابت کرد که این موضوع بهمنزله شکست و خفت دشمن بود؛ خفتی که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز به آن اذعان کرد و گفت: «ایران بزرگترین حمله موشکی تاریخ را علیه ما انجام داد.»
اصابت این حجم از موشک فقط ادعای جمهوری اسلامی ایران نیست و مقامها و کارشناسان نظامی طرف مقابل هم به این مسئله اعتراف کردهاند، بهطوری که یک رسانه عبریزبان گفت «بیش از ۲۰۰ موشک در کمتر از ۱۰ دقیقه به اسرائیل رسیدند.»
ضربات بیشتر در صورت دیوانگی صهیونیستها
سردار اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه مجلس شورای اسلامی به خبرنگار ایمنا اظهار میکند: اقدام اخیر ایران در عملیات «وعده صادق ۲» بسیار سنگین بود و ضربهای سه برابری نسبت به عملیات «وعده صادق ۱» به رژیم صهیونیستی وارد کرد و این پیام را به دشمن مخابره کرد که اگر بخواهد ضربه دوبارهای وارد کند و از جنایات خود دست برندارد، ضربات جمهوری اسلامی ایران مرحله به مرحله قویتر، سنگینتر و با حجم بیشتری خواهد بود و بر همین اساس به نظر میرسد که دشمن صهیونیستی احتیاط کرده و نتوانسته است نسبت به این اقدام واکنشی نشان دهد.
وی ادامه میدهد: دشمن حتی نمیتواند پاسخ یمن، عراق و لبنان را بدهد و تنها میتواند از طریق بمباران جنوب بیروت اقداماتی را انجام دهد؛ چرا که چنین حجم وسیعی از تجهیزات را در اختیار ندارد هرچند آمریکا و دیگر حامیان غربی آن به عنوان پشتیبان عمل میکنند اما بهطور قطع نخواهند توانست عملیات سنگینی را انجام دهند، چرا که میدانند با هر اقدام، عملیات سنگینتری در انتظار آنها خواهد بود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به استفاده ایران از موشک فتاح در این عملیات میگوید: ایران از موشک مافوق صوت بومی خود در این عملیات استفاده کرد و در حد انبوه آن را تولید کرده و حتی نحوه ساخت آن را به یمن و دیگر محورهای همراه نیز آموزش داده است؛ بر این اساس میتوان گفت عملیات بزرگ نیازمند تجهیزات مناسب است و این اقدامات ایران در دنیا بیسابقه بوده است.
کوثری در رابطه با اینکه برخی تلاش دارند توانمندیهای ایران را کمرنگ جلوه دهند، میگوید: کار شیطان دشمنی کردن است و تلاش میکند خود را بزرگ و طرف مقابل را ضعیف و ناتوان جلوه دهد و با این شیطنتها و دروغها عملیات روانی راهاندازی کند و در اصطلاح سیاست «تفرقه بینداز و حکومت کن» را پیگیری کند.
وی در خصوص دیگر پیامدهای این عملیات بزرگ ابراز میکند: مهمترین پیامد شادمانی همه جبهه مقاومت بود و در مقابل دشمنان ادعا میکنند که این اقدام ایران آنچنان اثری نداشته است یا موشکها به اهداف اصابت نکرده است با این حال عملیات «وعده صادق ۲» به جهانیان ثابت کرد که جمهوری اسلامی ایران در موضع قدرت بسیار بالایی قرار گرفته است و در نهایت اقتدار مسیر خود را رو به جلو ادامه خواهد داد.
حال این سوال مطرح میشود که چرا رژیم تا بن دندان مسلح صهیونیستی و دارنده برترین سامانههای پدافندی چندلایه در این عملیات تن به شکست داد و نتوانست در برابر حملات طوفانی ایران از خود مقاومت کند و دستهای خود را به نشانه ناتوانی بالا ببرد؟ در حالی موشکهای ایرانی در رادارهای سامانههای پدافندی آنها قابل مشاهده بود، اما صهیونیستها فقط توانستند تماشاچی باشند!
توان ایرانی در از کار انداختن پیشرفتهترین سامانههای دفاعی
جعفر قنادباشی، کارشناس مسائل غرب آسیا در این رابطه به خبرنگار ایمنا میگوید: عملیات «وعده صادق ۲» حاصل تلاش جوانان دانشمند ایرانی و عناصر فداکاری است که در عرصه ساخت تسلیحات جدید و بهکارگیری بهترین و پیشرفتهترین تکنولوژیها کارهای شگفتانگیزی را صورت دادند؛ در واقع میتوان گفت که این جوانان، دانشمندان و افرادی که در صنایع دفاعی کار میکنند، مرزهای مربوط به موانع و تحریمها را درنوردیدند تا توانستند به این قابلیت شگفتانگیز دست یابند، آنها توانستند سامانههای ضد موشکی قدرتمند و موشکهای نقطهزنی تولید کنند که با موفقیت به اهداف خود اصابت کند.
وی میافزاید: بنای ساخت این تسلیحات نشئت گرفته از رهنمودهای مقام معظم رهبری است؛ ایشان در این زمینه همواره مشوق دانشمندان جوان و برادران فعال در نیروهای مسلح بودهاند و انگیزههای لازم را برای آنها ایجاد کردهاند، بنابراین با پشتیبانیها و رهنمودهای معظمله امروز به مرزهایی رسیدهایم که به گفته همه کارشناسان نظامی برای دنیای غرب خطر تلقی میشویم؛ البته در «وعده صادق ۲» بخشی از این توانمندیها به نمایش درآمد و ما هنوز قابلیتهای بسیار زیاد و شگفتانگیز دیگری در عرصه موشکی و تسلیحاتی داریم که هنوز به نمایش درنیامده است و چنانچه دشمن از حدود خود تجاوز کند و دست به اقدامات غیرمعقول بزند، از آن توانمندیها استفاده خواهیم کرد.
کارشناس مسائل غرب آسیا تاکید میکند: البته جوانان ما در این سالها فقط در حوزه ساخت موشکها و تجهیزات دفاعی فعالیت نکردهاند، بلکه در خنثیسازی سامانهها و سیستمهای دفاعی دشمن نیز اقدامات مؤثری انجام دادهاند که هر دوی اینها بسیار ارزشمند است؛ به عبارت دیگر ساخت تسلیحات بسیار دقیق و بهکارگیری تکنولوژیها و شیوههای پیشرفتهای که میتواند پیشرفتهترین و گرانقیمتترین رادارها و سیستمهای دفاعی را از کار بیندازد به صورت همزمان در موفقیت نظامی ایران مؤثر بودهاند.
وی ادامه میدهد: در واقع «وعده صادق ۲» تنها ضربه کاری به رژیم صهیونیستی نبود، بلکه ضربه کاری به حامیان غربی و کارخانجات تسلیحاتسازی آنها بود که مدعی قبضه کردن فضای تسلیحاتی جهان و در دست داشتن جریانهای اصلی بینالمللی از طریق سلاح بودند.
قنادباشی در خصوص پیامدهای بینالمللی این حمله میگوید: رژیم صهیونیستی به صورت نیابتی مدافع منافع غرب است و غربیها هم بهطور ویژه طی یک سال گذشته آنچه را که این رژیم از نظر تجهیزاتی، دفاعی و ایجاد لایههای مختلف ضد موشکی لازم داشته است، به او اعطا کردهاند تا رژیم صهیونیستی بتواند به صورت نیابتی از دنیای غرب دفاع کند، اما زمانی که آسیبپذیری رژیم به اثبات رسید، این پیامد را متوجه غرب کرد که سیاستهای حضور غرب در منطقه غرب آسیا و استمرار مداخلات کشورهای غربی در آسیا به بنبست رسیده است و این به معنای یک تحول مهم بینالمللی است؛ در واقع غرب با توجه به قابلیتهای ایجاد شده در ایران و جبهه مقاومت باید به فکر خروج از منطقه و پایان چپاول ثروتهای منطقه باشد و این دوره را میتوان آغاز یک پایان برای حضور غرب در غرب آسیا تلقی کرد.
وی با اشاره به گسترش تمایلات کشورهای منطقه برای برقراری ارتباط با جمهوری اسلامی ایران پس از عملیات «وعده صادق ۲»، تاکید میکند: از جمله پیامدهای دیگر وعده صادق ۲ این است که کشورهای منطقه با دیدن ضعفهای غرب، احساس میکنند به پشتیبانان مورد اطمینانی اتکا نکردهاند و به اشتباهات خود در اتکای به قدرتهای غربی پی میبرند و این بدین معناست که شرایط جدید میتواند زمینه اتحاد بیشتر منطقهای را فراهم کند.
فتاح؛ فاتح قلب فلسطین اشغالی
یکی از دلایل پیروزی عملیات موشکی «وعده صادق ۲» را میتوان استفاده از موشکهای هایپرسونیک دانست. موشک هایپرسونیک ایرانی «فتاح» نخستین بار خرداد ۱۴۰۲ در مراسمی با حضور فرماندهان سپاه و شهید رئیسی رونمایی شد و در همان زمان عنوان شد که فتاح میتواند از همه سامانههای سپر موشکی عبور و پنهانکاری کند. این موشک بالستیک قابلیتهای تاکتیکی متنوعی همچون پیشران سوخت جامد، نازل متحرک مرحله دوم و انجام مانور در داخل و خارج از جو زمین بهمنظور غلبهبر انواع سامانههای دفاع هوایی را دارا است. برد آن به ۱۴۰۰ کیلومتر و سرعت آن در لحظه اصابت به ۱۳ تا ۱۵ برابر سرعت صوت (۱۵ هزار کیلومتر بر ساعت) میرسد. سردار حاجیزاده، فرمانده هوافضای سپاه پاسداران پیشتر گفته بود که «این موشک سامانههای ضد موشکی دشمن را هدف قرار میدهد و یک جهش بزرگ نسلی در حوزه موشکی است.»
اندکی بعد در آبان ۱۴۰۲ و در جریان بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه از موشک هایپرسونیک «فتاح ۲» رونمایی شد. موشکی که سرعتی چندبرابر صوت دارد و قادر است صورت گلایدر حرکت و از سامانههای ضدموشکی بهراحتی عبور کند. با این حال مقامات کاخ سفید و رژیم صهیونیستی با دیدن توانمندی موشکی ایران بهویژه موشک فتاح واکنشهای مختلفی از خود بروز دادند، بهطوری که گاهی آن را کماهمیت جلوه دادند و گاه آن را جدی گرفتند و تهدیدی علیه خود قلمداد کردند. در همین رابطه جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته بود که «من بهطور خاص درباره گزارشهای مربوط به موشک هایپرسونیک ادعایی ایران اظهارنظر نمیکنم، اما ما برای مقابله با اقداماتی که ایران در منطقه انجام میدهد و برای مقابله با برنامه موشکهای بالستیک این کشور تحریمهای بسیار روشنی وضع کردهایم.» حتی یوآو گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی هم رونمایی از هایپرسونیکهای ایرانی را لافزنی توصیف کرده بود و گفته بود که «لافزنی دشمنانمان درباره پیشرفتهای تسلیحاتی آنها را میشنویم، اما اسرائیل برای هر سلاح جدیدی چه در زمین، چه در هوا و چه در عرصه دریایی پاسخ بهتری دارد.» حالا در عملیات «وعده صادق ۲» واقعیت لاف زدنهای ایران به چشم دیده شد و «فتاح ۱ و ۲» همچون شهابسنگ در یک چشم برهم زدن به اهداف اصابت کردند.
پیامدهای بینالمللی حمله موشکی ایران
با وجود استفاده جمهوری اسلامی ایران از انواع موشکها مانند فتاح، خیبرشکن و عماد در حمله اخیر، صدای موفقیت حمله به حوزه دیپلماتیک و روابط بینالملل هم رسید که از جمله آن میتوان به تلاش کشورهای عربی از جمله عربستان برای افزایش مناسبات با ایران اشاره کرد. حالا ایران قدرت دفاعی درونزا تلقی میشود که میتواند در برابر هر قدرتی بایستد، بنابراین میتوان پیامدهای دیگر این عملیات را در مناسبات و سیاست خارجی آینده ایران اسلامی به نظاره نشست؛ موضوعی که مورد تاکید عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه مجلس شورای اسلامی نیز هست.
سامانههای دفاعی که آبکش شدند
اما در سوی دیگر موشکهای توانمند ایران، سامانههای پدافند موشکی رژیم صهیونیستی قرار داشتند که مهمترین آنها «گنبد آهنین»، «پیکان یا آرو» و «فلاخن داوود» است که از پیشرفتهترین سامانههای دفاعی جهان هستند. سامانه دفاع موشکی پیکان یا آرو در کنار گنبد آهنین که سامانهای کوتاهبرد است، یک سامانه بردبلند محسوب میشود و رادارهای آن میتوانند موشکها را حتی لحظاتی پس از شلیک از فاصله ۲۴۰۰ کیلومتری را چه در اتمسفر یا در خارج از جو، رهگیری کنند. در کنار این سامانههای پدافند هوایی قدرتمند، سامانههای دفاع هوایی امریکایی و انگلیسی نیز به همراه هواپیماهای جنگی در مقابله با موشکهای ایرانی فعال بودند تا جایی که وزارت دفاع آمریکا گفته بود «دو کشتی نیروی دریایی آمریکا یعنی «یو اس اس بالکلی» و «یو اس اس کول» حدود ۱۲ موشک رهگیر به سمت موشکهای شلیکشده به سمت اسرائیل پرتاب کردهاند.» اما با همه این تفاسیر نتوانستند سد راه موشکهای ایرانی قرار گیرند.
میزان هزینهای که عملیاتهای «وعده صادق ۱ و ۲» به رژیم صهیونیستی تحمیل کرد نیز موضوع مهمی است که در این بین میتوان به آن اشاره کرد. بنا به ادعای منابع نظامی این رژیم صهیونیستی، در عملیات «وعده صادق ۱» در مقابل هزینه ۵۰۰ میلیون دلاری حملات ایران، هزینه دفاعی برای رژیم صهیونیستی حدود یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون دلار برآورد شد. «رام آمیناخ» مشاور مالی سابق رئیس ستاد کل ارتش صهیونیستی در همین رابطه به رسانه عبری یدیعوت آحارونوت گفته بود که «هزینه هر موشک سامانه پیکان ۳.۵ میلیون دلار و قیمت هر فلاخن داوود یک میلیون دلار است.» با مقایسهای میتوان حتی قیمت موشکهای پرتاب شده از سوی ناوهای جنگی آمریکا بخوبی محاسبه کرد. ضمن اینکه به اذعان برخی رسانههای خارجی موشکهای دفاعی اسرائیل یا آمریکا محدود است یا در شرف اتمام است یا برای جنگهای آتی نگه داشته شده است. بر همین قیاس، میتوان گفت هزینه عملیات موشکی ایران به رژیم صهیونیستی، به مراتب کمتر از هزینه دفاعی آنان بوده است. در همین خصوص شرکت لاکهید مارتین، در سال تنها میتواند ۴۵۰ موشک دفاعی پاتریوت تولید کند که همه این عوامل توأمان نشان میدهند که هزینه دفاع در برابر موشکهای ایرانی برای رژیم صهیونیستی و حامیان غربی آن بسیار زیاد است.
به گزارش ایمنا، یکی از پیامدهای اصلی این عملیات را میتوان پایان یافتن افسانه گنبد آهنین و نمایش توانمندی نوظهور ایران اسلامی در جهان دانست. این عملیات به رژیم اشغالگر قدس و حامیان آن فهماند که دوران بزن در رو تمام شده است و با کوچکترین شیطنتی پاسخی محکم و فراتر از آنچه که تاکنون مشاهده کردهاند، از ملتی استوار و مقاوم دریافت خواهند کرد.
نظر شما